27/10/08

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιφάσκει...

"...Ούτε θεωρώ ότι το Χρηματιστήριο είναι ζωτικός οικονομικός τομέας της χώρας. Συναλλαγές είναι, από τις οποίες η πραγματική οικονομία ωφελείται ελάχιστα. Κατά την άποψή μου, πρόβλημα υπάρχει όταν χάνονται θέσεις εργασίας, όταν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων γίνονται δομημένα ομόλογα, όταν τα κόμματα εξουσίας λαδώνονται από τη Siemens προκειμένου να υπογράψουν συμβάσεις επιζήμιες για το ελληνικό Δημόσιο, όταν δίνουμε τρισεκατομμύρια για οπλικά συστήματα. Το Χρηματιστήριο δεν μου φαίνεται τόσο μεγάλη καταστροφή".
Αλέξης Τσίπρας, Μάρτιος 2008
http://gasimakop.blogspot.com/2008/03/blog-post_10.html


"Σήμερα, οι πάντες βλέπουν το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ και όχι μόνο, να χρεοκοπεί, σχεδόν, στο σύνολό του, τις διεθνείς αγορές να καταρρέουν, τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες να έχουν τεθεί σε τροχιά ύφεσης...
... η ελληνική οικονομία βαδίζει τον κατήφορο και τα κοινωνικά προβλήματα οδηγούνται σε έκρηξη. Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ., φυσικά και νομικά πρόσωπα, καταγράφουν σημαντικές ζημιές από την έκθεσή τους στην καταρρέουσα αμερικάνικη, και όχι μόνο, αγορά. Τα πάσης φύσεως αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων έχουν εξανεμιστεί, με την κυβέρνηση να καθεύδει αμέριμνη...".
Παναγιώτης Λαφαζάνης, Σεπτέμβριος 2008
http://synlhmnos.pblogs.gr/2008/09/331767.html


"Η «μαύρη Δευτέρα» των διεθνών Χρηματιστηρίων είναι μόνο μια από τις ορατές όψεις της υπό εξέλιξη διεθνούς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η οποία έχει ως επίκεντρο τη διαγραφόμενη ύφεση στην αμερικάνικη οικονομία και ως κύρια αιτία της την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου σε ελάχιστα χέρια και την αχαλίνωτη κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές".
ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Ιανουάριος 2008
http://syrizalesvou.blogspot.com/2008/01/blog-post_22.html


Ας αποφασίσουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ επιτέλους: τα χρηματιστήρια είναι ή δεν είναι ζωτικός τομέας της οικονομίας; Επηρεάζουν εν τέλει τα χρηματιστήρια την οικονομία ή όχι;

 • Οι "σημαντικές ζημιές" των τραπεζών που ο Λαφαζάνης λέει ότι τσακίζουν την Ελληνική οικονομία επηρεάζουν την "πραγματική οικονομία", κάτι για το οποίο έχει αντίρρηση ο Τσίπρας;
 • Η "μαύρη Δευτέρα" είναι όψη της κατάρρευσης της πραγματικής οικονομίας όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, ή έχει δίκιο ο Τσίπρας που λέει ότι το Χρηματιστήριο δεν του φαίνεται και "τόσο μεγάλη καταστροφή";

Πέρι δελτίων τύπου...

Στο αμέσως προηγόυμενο post αναπαρήγαγα το δελτίο τύπου που στείλαμε ως ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ναυπάκτου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της πόλης μας. Αντίθετα, το δημοσίευσε η ΑΙΧΜΗ, εφημερίδα του Μεσολογγίου! Δελτίο τύπου 500 λέξεων και με φωτογραφία στείλαμε, ό,τι χρειάζεται δηλαδή για να είναι δημοσιεύσιμο. Μπορείτε να το βρείτε και στο do.pasok.gr/nafpaktos, όπου δημοσιεύεται όλο το υλικό της ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ναυπάκτου.

Από την άλλη, το δελτίο τύπου με την επίσκεψη της Άννας Διαμαντοπούλου βρήκε τον δρόμο του. Μάλλον επειδή κανείς δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις του με μια μελλοντική Υπουργό.

Προφανώς το γεγονός της ολομέλειας δεν αξιολογήθηκε ως άξιο αναπαραγωγής, μιας και ΚΑΝΕΝΑΣ στη Ναύπακτο δεν το δημοσίευσε.

130 άνθρωποι μαζεύτηκαν και συζήτησαν επί δύο ώρες για δύο θέματα: την πολιτική κατάσταση της χώρας και, τα χάλια της πολεοδομίας του Δήμου Ναυπάκτου. Το συμβάν αυτό πραφανώς δεν είναι άξιο αναπαραγωγής σε μια πόλη 15.000 κατοίκων.
 • Αν όμως μαζεύονταν 30 αριστεροχαρούμενοι σε μια παρουσίαση βιβλίου, θα έπαιρνε δημοσιότητα δύο σελίδων;
  ΝΑΙ είναι η απάντηση.

 • Αν όμως η Αναπτυξιακή ενός Δήμου 1.500 -μη μόνιμων- κατοίκων έβγαζε ένα δελτίο τύπου για κάποια γιορτή βελανιδιού ή κάποια δράση που αφορά έξι ανθρώπους, θα έπαιρνε δημοσιότητα δύο και τριών σελίδων;
  ΝΑΙ είναι η απάντηση.

 • Αν όμως κάποιος δημοτικός σύμβουλος που ήταν επικεφαλής συνδιασμού που πήρε 8% στις εκλογές διαμαρτυρόταν για τον θόρυβο που προκαλούν τα καπάκια των φρεατίων που τοποθέτησε μια ΔΕΚΟ σε κάποιο δρόμο, θα καταλάμβανε τρεις σελίδες;
  ΝΑΙ και πάλι είναι η απάντηση.
Δε λέω, δικό τους το μαγαζί, δικό τους και το χαρτί, δικά τους και τα μηχανήματα. Οπότε ο καθένας κάνει ό,τι νομίζει. Αλλά πρέπει να υπάρχει και αντίλογος. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα social media!

Δελτίο Τύπου ολομέλειας ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ναυπάκτου

Ακολουθεί το δελτίο τύπου που έστειλε η ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ναυπάκτου. Σε επόμενο post εξηγώ γιατί το δημοσιεύω εδώ.


Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου η Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ναυπάκτου πραγματοποίησε ολομέλεια στο ξενοδοχείο Lepanto. Παρόντες ήταν και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Θάνος Μωραΐτης, το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κώστας Καλιαμπάκος, ο πολιτευτής κ. Αντωνόπουλος καθώς και Γραμματείς άλλων Οργανώσεων. «Η ολομέλειάς μας ήταν μαζική καθώς συμμετείχαν περίπου 130 άτομα» δήλωσε ο γραμματέας της Οργάνωσης Γιώργος Ασημακόπουλος. «Η αυξημένη αυτή συμμετοχή οφείλεται αφενός στο γενικό πολιτικό κλίμα αλλά και στην κινητοποίηση που κάναμε, αφού για πρώτη φορά χρησιμοποιήσαμε σύστημα μαζική αποστολής μηνυμάτων προς τα μέλη της Οργάνωσης» συνέχισε. Στη συνέχεια ανέλυσε το περιεχόμενο της συζήτησης, που στράφηκε γύρω από την κυβερνητική πρόταση του ΠΑΣΟΚ αλλά και από το θέμα της Πολεοδομίας. Για την κυβερνητική πρόταση του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Ασημακόπουλος είπε: «Το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση. Σχέδιο που προβλέπει την ενίσχυση του εισοδήματος, την ανόρθωση του κοινωνικού κράτους, μια νέα αναπτυξιακή προοπτική και μια νέα σχέση πολίτη - κράτους. Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγή της φορολόγησης υπέρ των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, για την μείωση της ακρίβειας αρχίζοντας από τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και, την ανακούφιση των νοικοκυριών από την υπερχρέωση». Όταν ρωτήθηκε για το πώς το ΠΑΣΟΚ θα βρει πόρους για αυτά που προτείνει απάντησε: «Χρήματα υπάρχουν! Τα δικά μας μέτρα κοστίζουν 5 δις ευρώ. Η ΝΔ λέει πως χρήματα για τους μκρομεσαίους δεν υπάρχουν, την ώρα που χαρίζει στις τράπεζες 28 δις ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ θα αντλήσει φορολογικά έσοδα από εκεί όπου υπάρχει πράγματι πλούτος. Η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, η φολόγηση των χρηματιστηριακών κερδών, η φορολόγηση των off-shore, η μείωση των εξοπλιστικών δαπανών και η φορολόγηση των εσόδων της Εκκλησίας θα είναι οι πηγές των απαιτούμενων χρημάτων» τόνισε.


Όσο αφορά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για τη μεταφορά της Πολεοδομίας από τον Δήμο στη Νομαρχία, μας είπε: «Αντί ο Δήμαρχος να πάει στον κ. Σουφλιά για να βρει λύση για το πρόβλημα της Ναυπάκτου, πάει στον Νομάρχη για να διαμαρτυρηθεί δήθεν, αφού πρώτα φρόντισε να του φορτώσει το πρόβλημα. Η Δημοτική Αρχή δεν νοιάστηκε να λύσει το οικιστικό πρόβλημα της Ναυπάκτου» συνέχισε. «Ο κ. Δήμαρχος αξιοποίησε τα μέσα που διαθέτει προκειμένου να διώξει την πολεοδομία από πάνω του και όχι για να λύσει το πρόβλημα, παρόλο που μπορούσε. Ο ισχυρισμός ότι η Πολεοδομία μας δεν έχει προσωπικό είναι αναληθής, καθώς από το 2006 έχουν προσληφθεί τρεις μηχανικοί και ένας νομικός σύμβουλος στην πολεοδομία και, πλέον λειτουργεί με πολυάριθμο επιστημονικό προσωπικό κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ το οποίο επαρκεί για τις ανάγκες της υπηρεσίας» κατέληξε.

Για το θέμα της Πολεοδομίας η Ολομέλεια αποφάσισε ότι ο Δήμος πρέπει αφενός να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που στόχο έχει τη μεταφορά του πολεοδομικού γραφείου και που έχει σήμερα οδηγήσει στη μη λειτουργία πολεοδομικής υπηρεσίας στην πόλη μας και αφετέρου πρέπει να απαιτήσει από τα αρμόδια Υπουργεία να επεξεργαστούν νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει ρεαλιστικούς όρους δόμησης για όλες τις περιοχές του Δήμου Ναυπάκτου.

22/10/08

Σύγχρονες κάμερες στον καρόδρομο Ναυπάκτου-Αγρινίου

Μετά την κατασκευή της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου, οι οδικοί άξονες Κορίνθου-Πατρών και Αντιρρίου-Ιωαννίνων είναι η προφανής προτεραιότητα σε επίπεδο οδικών έργων. Πρόκειται για δύο οδικούς άξονες θανατηφόρους και αντιαναπτυξιακούς. Η κατάστασή τους είναι τόσο άσχημη που κάνει πολλούς οδηγούς να μην πληρώνουν διόδια μιας και ο δρόμος δεν είναι ασφαλής.

Παρότι η κυβέρνηση της Ν.Δ βρήκε τους δύο αυτούς άξονες σε πολύ ώριμο μελετητικό στάδιο, έκανε 3 χρόνια για να τους δημοπρατήσει. Και όταν τους δημοπράτησε, απλά άφησε τους ιδιώτες να εισπράττουν διόδια χωρίς να έχουν κάνει κανένα έργο, καμία βελτίωση! Αποτέλεσμα είναι να λείπουν χρήματα για την συντήρηση των υφιστάμενων δρόμων, αφού αυτά πλέον πάνε στις τσέπες των ιδιωτών και όχι για βελτιώσεις.
 • Στενός δρόμος με μία μόνο λωρίδα ανά κατεύθυνση και χωρίς μπαριέρες ανάμεσα.
 • Άσφαλτος γυαλιστερή που γλιστράει σαν βρεγμένη όταν είναι στεγνή.
 • Στροφές με ανάποδες κλίσεις.
 • Στροφές που αλλάζουν τροχιά.
 • Απουσία χώρων ασφαλούς προσπέρασης.
 • Γελοία όρια ταχύτητας των 50 χλμ/ώρα, τα οποία αν τα τηρήσεις θα σε πάρει ο ύπνος!
Διαμαρτύρονται οι φορείς της περιοχής, διαμαρτύρεται η Νομαρχία της Αχαΐας, ο κόσμος σκοτώνεται, η Δυτική Ελλάδα παραμένει στην υπανάπτυξη, αλλά νεότερο ουδέν. Μάλλον, σχεδόν ουδέν.

Τι έκαναν για αυτή την κατάσταση οι αρμόδιοι φορείς; Προσπάθησαν να επιταχύνουν την κατασκευή της Ιονίας Οδού; Προσπάθησαν να βελτιώσουν τα σημεία παγίδες; Βάλανε μπαριέρες; Φτιάξανε τρίτη λωρίδα σε κάποια σημεία ώστε να γίνονται ασφαλείς προσπεράσεις; Ρίξανε αντιολισθητική άσφαλτο; Τίποτα από όλα αυτά.

Κάνανε κάτι άλλο που ΔΕΝ βελτιώνει την οδική ασφάλεια, αλλά αυξάνει τα έσοδα: τοποθέτησαν κάμερες! Και που τις τοποθέτησαν; Στα ελάχιστα σημεία που υπάρχουν ευθείες και μπορείς να προσπεράσεις σχετικά ασφαλώς τις αργές νταλίκες. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η νέα κάμερα στα Χάνια Γαυρολίμνης, η οποία τοποθετήθηκε στην πρώτη μεγάλη ευθεία μετά την Παλιοβούνα, στο μόνο σημείο δηλαδή που μπορείς να προσπεράσεις με ασφάλεια μετά την δολοφονική Παλιοβούνα!

Απέκτησε και η Ναύπακτος ένα ζευγάρι κάμερες, στην Παλιοπαναγιά στο βενζινάδικο της ΕΚΟ.

Αυτό που πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε είναι ότι η καταστολή και το ακατάσχετο "γράψιμο" ΔΕΝ μειώνουν τα τροχαία. Τα ατυχήματα μειώνονται με οδηγική εκπαίδευση, σωστούς δρόμους και συντηρημένα αυτοκίνητα.

Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι ο νέος υπερβολικά αυστηρός ΚΟΚ είναι... αναποτελεσματικός. Αυτό δείχνει και το γεγονός ότι οι νέοι αυτοκινητόδρομοι έχουν 10 φορές λιγότερα ατυχήματα σε σχέση με τους παλιούς δρόμους.

Ποιος τα λέει αυτά; Τα στατιστικά στοιχεία της τροχαίας και το ΤΕΕ!
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της τροχαίας, το πρώτο οκτάμηνο του 2008 οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα αυξήθηκαν κατά 8,6%, ενώ οι σοβαροί τραυματισμοί κατά 7,8%. «Ο στόχος της μείωσης των θανάτων από τροχαία στην Ελλάδα έως το 2010 στο μισό σε σχέση με το 2000, μοιάζει πλέον ανέφικτος», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γ. Αλαβάνος. Μια από τις κύριες αιτίες είναι για το ΤΕΕ η κακή ή... η ανύπαρκτη συντήρηση των δρόμων. «Το παλαιό οδικό δίκτυο έχει δεκαπλάσια τροχαία σε σχέση με τους νέους αυτοκινητόδρομους», ανέφερε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας (ΠΟΑ) του ΤΕΕ, κ. Βασίλης Ψαριανός...
«Μετά από 15 μήνες
αποδεικνύεται ότι ο νέος ΚΟΚ δεν μπορεί να αποδώσει παρά τα βαριά πρόστιμα», ανέφερε ο κ. Αντ. Καστής, από το ΠΟΑ. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_17/09/2008_285023
Αποδεδειγμένα, η καταστολή ΔΕΝ μειώνει τα τροχαία. Αποδεδειγμένα, οι κάμερες και τα πρόστιμα των 700€ ΔΕΝ κάνουν τους δρόμους πιο ασφαλείς.

Δείτε που είναι οι νέες κάμερες-εισπράκτορες: http://thermo.forumandco.com/topic-n107.htm
Δείτε τι προτείνει το ΤΕΕ: http://www.traveldailynews.gr/new.asp?newid=42897&subcategory_id=9

18/10/08

Κάτω τα χέρια από το άλσος Γριμπόβου!


Συμμετείχαμε στην πορεία. Σκοπός της να αποτρέψει την μετατροπή του άλσους από ελεύθερο χώρο σε μια ακόμη καφετέρια. Την γνώμη μου για το τι πρέπει να γίνει το άλσος την διαβάζετε εδώ και παλιότερα στη nafpaktia press.

Η πορεία ήταν αρκετά μαζική, αν και θα έπρεπε να είναι κι άλλοι εκεί.

Ας ελπίσουμε ότι με την κατάλληλη κινητοποίηση θα είναι περισσότεροι οι συμμετέχοντες την επόμενη φορά.

Ο Δήμαρχός μας τελικά είναι ταλέντο: μας βγάζει για πορεία στη Ναύπακτο κάθε δεύτερη ημέρα! Άσε που έχουν βγει για πορεία από μπουλντόζες και φορτωτές μέχρι BMX και παιδικά καροτσάκια.

Και μην ακούσω ότι το άλσος είναι αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου και όχι του Δήμου, γιατί θα του απαντήσω: τι έχει κάνει μέχρι τώρα για να γίνει Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στη Ναύπακτο; Τίποτα. Άρα, θα μπορούσε να είναι αρμόδιος και δεν το έχει προσπαθήσει.

15/10/08

Τι δεν έδειξε η TV χθες στη Ναύπακτο

Μερικές "δυνατές" σκηνές από τη χθεσινή διαμαρτυρία του Εργατικού Κέντρου Ναυπάκτου κατά της επιλογής του Δημάρχου Ναυπάκτου να κλείσει την Πολεοδομική Υπηρεσία του Δήμου Ναυπάκτου.

Η προετοιμασία...


το κτίσιμο:


και κάποιες αψιμαχίες:


Σκηνές που δεν είδαμε σε όλη τους την έκταση στα τοπικά κανάλια, αν ακι είναι η πρώτη φορά που Δήμαρχος στη Ναύπακτο γίνεται δέκτης τόσο έντονης διαμαρτυρίας.

14/10/08

Επιτέλους! Κτίσιμο της εισόδου του Δημαρχείου για το οικιστικό

Επιτέλους έγινε το αυτονόητο στη Ναύπακτο: μαζική κινητοποίηση για το οικιστικό που κατέληξε σε σκληρή αποδοκιμασία των υπευθύνων, δηλαδή της Δημοτικής Αρχής Παπαθανάση. Επιτέλους!

7/10/08

Υπουργικές "επισκέψεις" στη Ναύπακτο

Διαβάζω στα ΝΕΑ (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=1402679&ct=1):

«Πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός νέου τμήματος στο ΤΕΙ Σπάρτης» τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με πρωτοβουλία του νομάρχη Λακωνίας Κώστα Φούρκα στη Σπάρτη.

Ο νομάρχης Λακωνίας υπογράμμισε πως είναι ώριμο το κλίμα για τη δημιουργία ενός νέου τμήματος, ώστε το ΤΕΙ Σπάρτης να γίνει αυτόνομη σχολή και πως η Σπάρτη είναι έτοιμη να δεχθεί και άλλους φοιτητές. Ο κ. Ταλιαδούρος τόνισε με έμφαση ότι όταν συνεργάζονται οι φορείς με την πολιτεία τα αποτελέσματα είναι θετικά.

Σημείωσε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η εξακτίνωση στην περιφέρεια των ιδρυμάτων ανωτάτης εκπαίδευσης...".


Διαβάζω επίσης στην ηλεκτρονική εφημερίδα Messolonghi News ότι ο Υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης λίγο πριν επισκεφτεί τη Ναύπακτο ανακοίνωσε στο Μεσολόγγι τη δημιουργία δύο νέων Τμημάτων στο ΤΕΙ Μεσολογγίου (http://messolonghinews.blogspot.com/2008/10/blog-post_1117.html).


Πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ακόμη ιδρύονται νέα Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε πρόσφατα τμήμα ΑΕΙ στο Αγρίνιο, ακολούθησε το ΤΕΙ της Σπάρτης, ιδρύθηκαν δύο νέα Τμήματα στο Μεσολόγγι. Επομένως η δημιουργία νέου Τμήματος ΤΕΙ στη Ναύπακτο ΔΕΝ είναι αντίθετη με την κυβερνητική πολιτική, όπως ακούγεται τελευταία. Δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι όταν οι τοπικές κοινωνίες διεκδικούν, παίρνουν.

Οι Υπουργοί Παιδείας και Εσωτερικών επισκέφτηκαν πρόσφατα τη Ναύπακτο. Σε αντίθεση με άλλες πόλεις, οι επισκέψεις αυτές δεν έφεραν κάτι για την πόλη μας.

Πως μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Ναυπάκτου απλά υποδέχεται και αποχαιρετά τους κυβερνητικούς Υπουργούς που επισκέπτονται τη Ναύπακτο, χωρίς να κερδίζει κάτι για την πόλη; Πως μπορεί να δικαιολογηθεί ότι ενώ σε άλλες πόλεις δημιουργούνται νέα Τμήματα, εμείς δεν μπορούμε ακόμη να χωροθετήσουμε το μοναδικό Τμήμα που εδρεύει στην πόλη μας;

Και δεν είναι μόνο το ΤΕΙ. Δυστυχώς ο Δήμαρχος δεν αξιοποιεί τις επαφές του με τους επισκέπτες Υπουργούς ούτε για τα σχολικά κτίρια, ούτε για το οικιστικό, ούτε για τη σύσταση δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ούτε για την υδροδότηση των Δημοτικών Διαμερισμάτων, ούτε για τον τρόπο ένταξης της Ναυπάκτου στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Πάτρας, ούτε για τίποτα άλλο. Με δεδομένο ότι η Ναύπακτος απέχει πολύ από το να έχει λυμένα όλα της τα προβλήματα, οι επισκέψεις αυτές αξιοποιούνται μόνο για τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία.

Γι' αυτό οι Υπουργοί όταν εμφανίζονται σε άλλες πόλεις εξαγγέλλουν έργα, ενώ όταν επισκέπτονται τη Ναύπακτο απλά... "επισκέπτονται" και... "συσκέπτονται".

Δουλειά κάθε Δημάρχου είναι να αξιοποιεί την θέση του για να διεκδικεί για την πόλη του, όχι να περιορίζεται στο εθιμοτυπικό σκέλος των υπουργικών επισκέψεων. Λογικό θα ήταν ο Δήμαρχος να αξιοποιεί τις πρόσφατες υπουργικές επισκέψεις για να διεκδικεί για την πόλη. Δυστυχώς, δεν το πράττει και, οι ευκαιρίες χάνονται.

6/10/08

Ο Καραμανλής ψάχνει την κρίση που θα τον πάει σε εκλογές

Πρόσφατα είδαμε τον Καραμανλή να συγκαλεί ένα από τα ελάχιστα υπουργικά του Συμβούλια.

Τον είδαμε να μιλάει στο κομματικό του ακροατήριο. Και ακούσαμε κάτι για απειλές, δυνάμεις που θέλουν να τον ανατρέψουν και τέτοια... άσχετα.

Μου θύμισε τότε που ο ανίκανος Πολύδωρας κατάφερε να κάψει τη μισή Ελλάδα και τα παράθυρα είχαν λεζάντες που γράφανε " η Ελλάδα δέχεται επίθεση".

Ο Καραμανλής εφευρίσκει τον αόρατο εχθρό για ένα απλό λόγο: ξέρει ότι όσο πιο σύντομα γίνουν εκλογές τόσο πιο μικρή θα είναι η ήττα του. Επιπλέον, αν καταφέρει να πείσει ξανά τους πολίτες ότι προσπαθούν να τον φάνε οι Αμερικάνοι, οι Τούρκοι, οι νταβαντήδες και ποιος ξέρει ποιος άλλος, πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Γι' αυτό και αυτή η φρασεολογία, γι' αυτό και η τσαμουκαλίδικη στάση προς τους αντάρτες.

Ο Καραμανλής προσπαθεί να εφεύρει την κρίση που μπορεί να τον οδηγήσει άμεσα σε εκλογές σε καθεστώς πανικού. Προσπαθεί να κάνει εκλογές με διακύβευμα τον πανικό και τον φόβο, κρατώντας μακριά την εκλογική αντιπαράθεση από την οικονομία, την υγεία, την παιδεία.

Προσπαθεί εν τέλει να πάει σε απολίτικες εκλογές. Γι' αυτό και ο Στυλιανίδης πέταξε το τάχα μου αφελές "Καραμανλής ή χάος". Η "κρίση" προετοιμάζεται.

3/10/08

ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ναυπάκτου: Το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου νοσεί κ. Καραμανλή

Δελτίο Τύπου της ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ναυπάκτου σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου. για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site της Τοπικής Οργάνωσης στο http://do.pasok.gr/nafpaktos.
***

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ επισκέφτηκε την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, το οποίο εξυπηρετεί οκτώ Δήμους και πληθυσμό 35.000 ατόμων. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και πολιτευτής Ζέφη Δημαδάμα, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Γιάννης Λύτρας, ο Γραμματέας της ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ναυπάκτου Γιώργος Ασημακόπουλος, ο Γραμματέας της ΤΟ Αντιρρίου κ. Κουμπουρλής, ο πρώην Δήμαρχος Ναυπάκτου Γιάννης Νταουσάνης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Βασίλης Μπαρμπαγιάννης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ναυπάκτου Γιώργος Γούλας, μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών Πυλλήνης, Αντιρρίου και Ναυπάκτου καθώς και μέλη και φίλοι του Κινήματος.

Το κλιμάκιο στον χώρο του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου

Το κλιμάκιο συζήτησε με το προσωπικό και τη διοίκηση του Κέντρου Υγείας. Η εικόνα που αποκόμισε ήταν μίζερη και απογοητευτική. Το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου ταλανίζεται από την διαρκή έλλειψη κονδυλίων, η οποία ουσιαστικά ακυρώνει το πρόγραμμα εφημεριών του Κέντρου Υγείας. Παρατηρείται έτσι το φαινόμενο το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου να μην μπορεί να εξυπηρετήσει με εφημερίες την περιοχή παρόλο που υπάρχει επάρκεια σε προσωπικό!

Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι το νέο σύστημα προμήθειας εξωσυμβατικών ειδών που επέβαλλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την δήθεν μείωση των δαπανών, αύξησε την γραφειοκρατία χωρίς να μειώσει τις δαπάνες στο ελάχιστο. Για να προμηθευτεί ένα απλό είδος το Κέντρο Υγείας όπως πχ ένα κολάρο, πρέπει η δαπάνη να εγκριθεί από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας! Αυτά, την ώρα που ο κ. Καραμανλής ευαγγελιζόταν ότι θα μειώσει το «πολύδάπανο γραφειοκρατικό κράτος».

Τα αποτελέσματα της κατάργησης των ΠΕΣΥ από τη Νέα Δημοκρατία
, που μείωναν την απόσταση μεταξύ κρατικής διοίκησης και μονάδων Υγείας είναι παντού ορατά. Διαπιστώθηκε ότι το Νοσοκομείο του Μεσολογγίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δικές του ανάγκες, στερεί από το Κέντρο Υγείας το ιατρικό του προσωπικό.

Προσωπικό που ανήκει και πληρώνεται από το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, ουσιαστικά υπηρετεί στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου αφήνοντας τη Ναύπακτο χωρίς σημαντικές και άκρως απαραίτητες ειδικότητες! Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ο ακτινολόγος και η παιδίατρος του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου, τις υπηρεσίες των οποίων στερείται το Κέντρο Υγείας σε σημαντικό βαθμό παρόλο που ανήκουν στη δύναμή του.

Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία σκόπιμα υπονομεύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε να το εκποιήσει σε τιμή ευκαιρίας σε ιδιώτες. Σκόπιμα Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει τη μιζέρια την κυρίαρχη ταυτότητα του ΕΣΥ, ώστε να στρέψει τους πολίτες σε ακριβές ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτή την απόπειρα εκποίησης της δημόσιας υγείας υπερασπίζεται το ΕΣΥ που το ίδιο ίδρυσε, απαιτεί την στήριξη των ΠΕΣΥ. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει ένα Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας:

 • Οι ελλείψεις των μονάδων υγείας πρέπει να καταγράφονται με αντικειμενικό τρόπο και να εξυπηρετούνται άμεσα. Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ προτείνει την εισαγωγή συστήματος διαχείρισης ποιότητας και αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας, ώστε να προκύπτουν αντικειμενικά οι ανάγκες που παρουσιάζουν οι μονάδες υγείας σε σχέση με τα περιστατικά κάθε περιοχής, την σύνθεση του πληθυσμού, τις απαιτήσεις των εξυπηρετούμενων και του προσωπικού κα.
 • Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας από τους εργαζόμενους, την διοίκησή του και τους ασθενείς. Έτσι, προτείνουμε την εισαγωγή διαδικασιών διαβούλευσης με το προσωπικό και τους εξυπηρετούμενους σε κάθε νόμο που αφορά σημαντικά ζητήματα οργάνωσης του συστήματος υγείας.
 • Η πρόληψη όχι μόνο σώζει, αλλά εξοικονομεί χρήματα από την αποφυγή ακριβών θεραπευτικών μεθόδων. Έτσι επιμένουμε στην αναβίωση του προληπτικού και κοινωνικού χαρακτήρα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των Κέντρων Υγείας, όπως αυτός περιγράφεται στον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ. Προτείνουμε τον δωρεάν και υποχρεωτικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, την εφαρμογή προληπτικών εξετάσεων όπως μαστογραφίες, ΠΑΠ-τεστ, μαστογραφίες, εξετάσεις καρκινικών δεικτών κλπ.
 • Προτείνουμε την αποδέσμευση των Κέντρων Υγείας από τα νοσοκομεία, με τη δημιουργία ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης που περιλαμβάνει τα ιατρεία του ΙΚΑ, τα Κέντρα Υγείας καθώς και τη δημιουργία αστικών Κέντρων Υγείας.

1/10/08

Ο ΝΟΝ για το άλσος Γριμπόβου

Ανάρτηση που διάβασα στο blog του Ναυτικού Ομίλου Ναυπάκτου και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Ο ΝΟΝ δραστηριοποιείται στον χώρο του άλσους και, επομένως τα μέλη του γνωρίζουν πολύ καλά και τον χώρο αλλά και την έλλειψη ελεύθερων χώρων άθλησης στην πόλη. Την δική μου γνώμη θα την βρείτε όπως την έγραψα στις 16/9 στη σχετική ανάρτησή μου.

Η “αξιοποίηση” του Άλσους Γριμπόβου
Το αλσύλλιο στο Γρίμποβο είναι ένας από τους λίγους δημόσιους χώρους στη Ναύπακτο ο οποίος είναι ελεύθερα προσβάσιμος σε όλους.
Δυστυχώς όμως εδώ και πολλά χρόνια έχει εγκαταλειφθεί από την πολιτεία (πρωτίστως απ' το Λιμενικό Ταμείο όπου “ανήκει” και στη συνέχεια απ' το Δήμο Ναυπάκτου όπου βρίσκεται) με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.
Οι ίδιοι φορείς που εγκατέλειψαν το πάρκο στη μοίρα του συμφώνησαν πρόσφατα να μετατρέψουν τον σκουπιδότοπο σε... "καρεκλότοποδημοπρατώντας το άλσος σε ιδιώτη.
Είναι ολοφάνερο ότι η παραλία της Ναυπάκτου σφύζει από καταστήματα και τραπεζοκαθίσματα και η μετατροπή ενός από τους λίγους ελεύθερους χώρους σε "ιδιωτικό πάρκο" είναι άσκοπη και άδικη για τον τόπο.
Το αλσύλλιο δεν έχει ανάγκη ιδιωτικοποίησης.
Έχει ανάγκη καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης έτσι ώστε να γίνει χώρος που θα τον επισκέπτεται ο καθένας χωρίς να είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το αντίτιμο που θα του επιβάλλει όποιος επιχειρηματίας αναλάβει την "αξιοποίησή" του.
Σαφώς θα μπορούσε, σε έναν χώρο του αλσυλλίου, να λειτουργήσει ένα δημοτικό αναψυκτήριο ήπιου τύπου, έτσι ώστε ο Δήμος ή το Λιμενικό Ταμείο να βγάζει κάποια χρήματα από την υπενοικίασή του για τα έξοδα συντήρησης του άλσους. Πρέπει όμως το άλσος να ανήκει στους κατοίκους της Ναυπάκτου και όχι σε κάποιον ιδιώτη.


Ο Ναυτικός Όμιλος Ναυπάκτου προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο στην περιοχή και με πρωτοβουλίες του Ομίλου ο περίβολος χώρος έχει ως ένα βαθμό ευπρεπιστεί. Επιπλέον οι νεαροί ποδηλάτες με αποκλειστικά δικές τους πρωτοβουλίες έχουν φτιάξει το δικό τους πάρκο ποδηλασίας και τα τελευταία χρόνια οι πιο τακτικοί επισκέπτες στο αλσύλλιο ήταν και είναι οι νεαροί αθλητές. Χαρακτηριστική ήταν η επίσκεψη που έκαναν τα μέλη του ΝΟΝ στα σχολεία για να ενημερώσουν τους μαθητές για τη δραστηριότητα του Ομίλου: Κανείς δεν ήξερε που βρίσκεται το αλσύλλιο, όλοι όμως ήξεραν τις "ράμπες" !!!
Αυτό λοιπόν το αλσύλλιο, μαζί με τις "ράμπες", που μπορεί με λίγη καλή θέληση να στεγάσει κι άλλες δραστηριότητες (ναυταθλητισμός, beach volley, θεατράκι, δημοτικό αναψυκτήριο κ.α.) οδεύει στα χέρια ιδιώτη που θα αποφασίσει τον τρόπο χρήσης του για όλους τους Ναυπάκτιους.
Κατά την άποψή μας, οι αποφάσεις αυτού του είδους θα έπρεπε να λαμβάνονται απ' το Δήμο και τους πολίτες με γνώμονα τις ελλείψεις της πόλης. Και απ' τη Ναύπακτο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, δεν λείπουν οι καφετέριες...

Η διοίκηση του Ναυτικού Ομίλου Ναυπάκτου