15/11/09

Ο Cabeus έχει νερό...

Χάρτης του κρατήρα cabeus, από το www.areavoices.com/astrobob/?blog=61383


Στις Οκτωβρίου 2009 η NASA έστειλε τον δορυφόρο LCROSS να συγκρουστεί με την επιφάνεια... της Σελήνης.

Ο LCROSS συγκρούστηκε με τη σκοτεινή πλευρά ενός κρατήρα, του Caberus. Από την πλευρά δηλαδή που δεν βλέπει ποτέ το φως του ηλίου. Οι περιοχές της Σελήνης που βρίσκονται σε μόνιμο σκοτάδι είναι παγίδες που μαζεύουν και συντηρούν υλικά για δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο δορυφόρος άνοιξε μια τρύπα διαμέτρου 30 μέτρων. Σηκώθηκε ένα σύννεφο σκόνης ύψους 1,6 χιλιομέτρων που περιείχε... 90 ολόκληρα λίτρα νερού!

Έτσι λοιπόν ανακαλύφθηκε ότι υπάρχει νερό στο φεγγάρι!

Δύο τα άμεσα αποτελέσματα. Πρώτον, ο εποικισμός της Σελήνης μοιάζει πιο πιθανός, αφού υπάρχει εκεί νερό, βασικό στοιχείο για την ύπαρξη ζωής. Δεύτερο, στα στρώματα του πάγου που έχουν συσσωρευθεί στο φεγγάρι υπάρχουν "κλειδωμένα" ευρήματα που λειτουργούν ως αρχείο της ιστορίας του ηλιακού συστήματος.

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα του διαστημικού προγράμματος που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ το μακρινό 2004, που στόχο είχε την ανακάλυψη νερού στη Σελήνη και, τη δημιουργία διαστημικού σταθμού.

Μια λεπτομέρεια: στην επιφάνεια του φεγγαριού υπάρχει πολύ ήλιο-3. Το στοιχείο αυτό καταναλώνεται από τους αντιδραστήρες σύντηξης. Πρόκειται δηλαδή για το πετρέλαιο του μέλλοντος, όταν εξαντληθούν τα αποθέματα του πετρελαίου στη γη.

Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτές τις αποστολές είναι οι σύγχρονοι εξερευνητές, αντίστοιχοι αυτών του 18ου-19ου αιώνα, που αποκάλυψαν τα μυστικά και τους πόρους που έκρυβαν άγνωστες περιοχές του πλανήτη. Όπως τότε ανακαλύφθηκε ο ορυκτός και φυσικός πλούτος που κρύβανε τα αποθέματα των πόλων και των ωκεανών, έτσι και σήμερα κάποιοι επιστήμονες ανακαλύπτουν τον αυριανό πλούτο.

Δεν συμμετέχουν όμως μόνο οι επιστήμονες σε αυτή την προσπάθεια. Συμμετέχει όλη η κοινωνία! Η NASA δίνει πληροφορίες σε εκλαϊκευμένη και εύπεπτη μορφή (δείτε το σχετικό βίντεο εδώ, όπως το έδωσε η NASA στη δημοσιότητα στο youtube κανάλι της). Στα σχολεία γίνεται τακτικά ενημέρωση για τις αποστολές αυτές, στη διάρκεια των μαθημάτων. Οι ειδήσεις μεταδίδουν λεπτομέρειες για τις προσπάθειες της NASA, ενώ οι εφημερίδες φιλοξενούν εκτενείς αναφορές (δείτε ένα παράδειγμα είδησης στις 8/10 στο cnn εδώ, στο οποίο αναφέρονται λεπτομέρειες της αποστολής). Αστεροσκοπία και λέσχες διοργανώνουν events με μουσική και φαγητό(!!) όπου μεταδίδονται ζωντανά οι εξελίξεις της σύγκρουσης μέσω τηλεσκοπίων.

Τα ονόματα των επιστημόνων είναι ευρέως γνωστά, ενώ οι ονομασίες Cabeus και LCROSS είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Με λίγα λόγια, οι πρωτοπόροι επιστήμονες που συμμετέχουν στις αποστολές στη NASA λειτουργούν αφενός και ως πρότυπα για τη νεολαία της χώρας και, αφετέρου, διαμορφώνουν την εθνική ταυτότητα των ΗΠΑ.

Εκτός από πλούτο οι Αμερικάνοι παράγουν μέσω της επιστήμης και εθνική ταυτότητα κι υπερηφάνεια. Όπως εμείς με το Euro ένα πράγμα:)

Δεν υπάρχουν σχόλια: