17/3/10

Το ΞΕΝΙΑ να γίνει συνεδριακό κέντρο

Ήταν Οκτώβριος του 2009 όταν η επιτροπή που όρισε ο Δήμαρχος άνοιξε τις προσφορές που είχαν καταθέσει υποψήφιοι επενδυτές για την κατακύρωση του πολύπαθου Ξενία. Τότε παρατηρήθηκαν ουσιαστικές παραλείψεις στις προτάσεις που είχαν κατατεθεί και η δοκιμάστηκε ενότητα της παράταξης του νυν Δημάρχου. Η τότε επιτροπή πήγε κόντρα στον πρόεδρό της που ζητούσε να ακυρωθεί η διαδικασία, οδηγώντας τον σε παραίτηση. Έτσι σχηματίστηκε νέα επιτροπή η οποία υποτίθεται ότι θα συνέχιζε τη διαδικασία από το εκείνο το σημείο και όχι από την αρχή. Έγραφε τότε η Ναυπακτία:
Στην ψηφοφορία τώρα οι δύο προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν του Παπαναστασόπουλου (σσ: προέδρου της σχετικής επιτροπής) για έναρξη από την αρχή της διαδικασίας και της Χοχτούλα (σσ: πρώην αντιδήμαρχος του Παπαθανάση) για συνέχιση κανονικά από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, με την επανεξέταση των ενστάσεων από την επιτροπή, αφού ληφθούν υπόψιν και τα όσα ελέχθησαν επί της διαδικασίας. Το αποτέλεσμα έγειρε υπέρ της δεύτερης, με τις ψήφους των Χοχτούλα, Κ. Σταυρόπουλου, Σικώλα, Τριανταφύλλου, Αλεξόπουλου, Πατσαούρα, Αθανασοπούλου και Κατσαντώνη. Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι της αντιπολίτευσης.
Το αποτέλεσμα αυτό δεν ικανοποίησε τον Παπαναστασόπουλο ο οποίος παραιτήθηκε από την επιτροπή, όπως και ο Σακέτος. Σύμφωνα με τη νέα σύνθεση νέος πρόεδρος είναι ο Κώστας Σταυρόπουλος, ενώ τον δεύτερο παραιτηθέντα αντικατέστησε η Β. Αθανασοπούλου.
Αυτή η νέα επιτροπή λοιπόν αποφάσισε μετά από τόσους μήνες να ακυρώσει τον διαγωνισμό και να αρχίσουν όλα από την αρχή. Η σημερινή επιτροπή αδειάζει δηλαδή την πλειοψηφία της προηγούμενης, βάζοντας σοβαρότατα ερωτηματικά για την ενότητα της Δημοτικής Παράταξης του νυν Δημάρχου.

Το Ξενία πάλι στο σημείο μηδέν λοιπόν: στα χέρια του Δήμου, χωρίς επενδυτή. Ο νυν Δήμαρχος επέμεινε σε ένα δρόμο που έχει αποδειχθεί ότι είναι λανθασμένος: την αναζήτηση αξιόπιστου επενδυτή. Μια προσπάθεια στην οποία είχαν αποτύχει οι τρεις προηγούμενοι Δήμαρχοι. Μια προσπάθεια που είναι καταδικασμένη σε αποτυχία γιατί πολύ απλά η τουριστική κίνηση της Ναυπάκτου δεν μπορεί να υποστηρίξει μια τόσο μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση.

Στο σημείο μηδέν που βρίσκεται ξανά το Ξενία, η τοπική κοινωνία να αποφασίσει το θα το κάνει. Σύμφωνα με το δωρητήριο συμβόλαιο, το περιβόλι παραχωρήθηκε στον Δήμο από τον Νόβα "...επί σκοπώ όπως συμβάλλωσι τα μέγιστα δια την τουριστικήν αξιοποίησην του Δήμου Ναυπάκτου..." με την υποχρέωση αυτός "...να διατηρή τον Τουριστικόν προορισμόν των εγκαταστάσεων...". Πρέπει να δούμε τι λείπει πραγματικά από την τουριστική υποδομή της Ναυπάκτου και, τι από αυτά μπορεί να γίνει το Ξενία.

Σίγουρα ο σκοπός του δωρητή δεν επιτυγχάνεται με ένα ξενοδοχείο Β' κατηγορίας από τα οποία διαθέτει πολλά η πόλη. Η υφιστάμενη κτιριακή υποδομή όμως μπορεί να μετατραπεί σε συνεδριακό κέντρο και, σε πολυτελή χώρο εστίασης και καφέ. Το Ξενία μπορεί να μετατραπεί σε αυτά τα δύο πράγματα τα σήμερα δεν υπάρχουν και επομένως θα συνέβαλαν καθοριστικά στην τουριστική εξέλιξη της Ναυπάκτου.

Η συμβολή ενός συνεδριακού κέντρου στην τουριστική ανάπτυξη της Ναυπάκτου θα ήταν καταλυτική. Συνέδρια γίνονται όλο τον χρόνο και όχι τον Αύγουστο, επομένως η Ναύπακτος θα μετρούσε επισκέψεις και τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Η πόλη θα δεχόταν επισκέπτες υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, αφού συνέδρια απευθύνονται σε μηχανικούς, γιατρούς, επιστήμονες, προσωπικό μεγάλων εταιριών κλπ, δηλαδή ανθρώπους που ταξιδεύουν συχνά και επομένως θα επισκέπτονταν ξανά τη Ναύπακτο και ως ιδιώτες. Η γεωγραφική θέση της Ναυπάκτου ευνοεί δε την προσέλκυση συνεδρίων, αφού βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και πολύ κοντά στην Αθήνα. Αυτή η χρήση θα εξασφάλιζε και την οικονομική ευρωστία και αυτοτέλεια του Ξενία, απαραίτητη προϋπόθεση για την μελλοντική του επιτυχημένη πορεία. Ο περίβολος θα μπορούσε να αποτελεί μέρος αυτής της λειτουργίας του Ξενία αφού μπορεί να φιλοξενεί υπαίθριες δραστηριότητες σε ένα περιβάλλον υψηλού επιπέδου. Είναι προφανές ότι ένας τέτοιος χώρος, πέρα από την τουριστική του διάσταση, θα ήταν και άμεσα αξιοποιήσιμος από την τοπική κοινωνία. Το Ξενία θα επέτρεπε την χρήση του συνεδριακού κέντρου ως χώρο κινηματογράφου, παραστάσεων θεάτρου και μουσικής, εκθέσεων κλπ, ενώ θα μπορούσε να στεγάσει τις συναντήσεις φορέων και συλλόγων προσφέροντας έτσι τις υπηρεσίες του στην τοπική κοινωνία.

Πέρα από τα παραπάνω, η μετατροπή του Ξενία σε συνεδριακό κέντρο πρέπει να γίνει χωρίς την αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, ώστε να είναι βέβαιο ότι το έργο θα ολοκληρωθεί. Με την αξιοποίηση δημόσιων πόρων (πχ ΕΣΠΑ) αποτρέπεται η πιθανότητα το Ξενία να περιέλθει συμβατικά σε κάποιον που στη συνέχεια θα αποδειχθεί ανίκανος να ολοκληρώσει την επένδυση.

Ένα Ξενία συνεδριακό κέντρο σέβεται απόλυτα και χωρίς αμφιβολία την βούληση του δωρητή, αφού προσθέτει στον τουρισμό της Ναυπάκτου μια διάσταση η οποία και δεν υπάρχει και πιθανότατα θα συμβάλει στην περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση της πόλης. Ας το κάνουμε μπας και σπάσει ο κύκλος των "επενδυτών".

Δεν υπάρχουν σχόλια: