18/10/10

Γίναμε και αντικείμενο προβλέψεων!

http://nafpaktia.blogspot.com/2010/10/blog-post_3254.html

Είμαστε πολύ μπροστά και το παραδέχομαι!!! Για μία ακόμα φορά, θα ανατρέξω στον Καζαμία του 2010 που δημοσιεύσαμε λίγο πριν την αυγή αυτού του χρόνου, και δώστε, παρακαλώ, βάση για το πώς πέσαμε μέσα και στα όσα συνέβησαν στο ΠΑΣΟΚ, με τους περιβάλλοντες χώρους φυσικά (βλέπε Μπουλές):
Ιούλιος
Η ψηφοφορία στο Ίντερνετ τελείωσε για τα χρίσματα του ΠΑΣΟΚ(...). Ο Κωνσταντόπουλος καταφέρνει να ξεπεράσει στη συνολική βαθμολογία τον Μπουλέ και να λάβει το χρίσμα(...). Ύστερα από πιέσεις που δέχεται από τον Λοβέρδο, τελικά δεν το αποδέχεται και αυτό καταλήγει στον πρώτο επιλαχόντα, τον Μπουλέ!!! (είπατε τίποτα; Έχει και συνέχεια)
Αύγουστος
Η προεκλογική μάχη φουντώνει, με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Τα άπλυτα πολλών υποψηφίων βγαίνουν στη φόρα, ενώ άσχημη εντύπωση προκαλεί το γάριασμα κυρίως των ασπρόρουχων του Μπουλέ!!! (Τι σας θυμίζει η υπόθεση; Μήπως λίγο από Αιτωλική;)
Σεπτέμβριος
Ο Μπουλές έχει μπει για τα καλά στο πετσί του νεοπα-σώκου, γυρνώντας βουνά και λαγκάδια αγκαζέ με τον Γραμματέα της Τοπικής του κόμματος. Δεν έχουν αφήσει κοντοσούβλι για κοντοσούβλι, δείχνοντας, για μία ακόμα φορά, ότι το ΠΑΣΟΚ που όλοι αγαπήσαμε είναι και πάλι εδώ!!! (Κάποιοι το είδαν τότε ως τον μεγαλύτερο εφιάλτη τους, τώρα απλά το ζουν...)
Νοέμβριος
Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, και οι ελπίδες του ΠΑΣΟΚ για την ανακατάληψη του Δήμου Ναυπάκτου δείχνουν να ελαττώνονται, καθώς η Ζέφη Δημαδάμα, κατά την επίσκεψή της στην πόλη, δεν εκφράζει ανοικτά την στήριξή της στον Μπουλέ. Το πέρασμά της, μάλιστα, από τα πολιτικά γραφεία και των άλλων υποψηφίων γεμίζει με πολλά ερωτηματικά τον Γραμματέα της Τοπικής, ο οποίος της ζητά να καλύψει τα έξοδα για τις σόλες που χάλασε κατά το δικό της προεκλογικό αγώνα. Η Ζέφη αρνείται πεισματικά να αναλάβει αυτή την υποχρέωση και ο Γιώργος Ασημακόπουλος τη διαγράφει από τη λίστα του κινητού του. (Τέζα όλοι με τις προβλέψεις;)

Όπως σας είχαμε πει και τότε, για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο ενόρασης αποσυρθήκαμε στο όρος Ριγάνι, και αφού αυτομαστιγωθήκαμε – για όλα όσα το 2009 αδίκως καταλογίσαμε σε αυτούς που με ανιδιοτέλεια και αίσθημα ευθύνης προσφέρουν στον τόπο- εν συνεχεία, πήραμε φτερό και μελάνι και γράψαμε... Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Γι’ αυτό κι εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ, για να λέμε την άποψή μας, σωστή ή λάθος, με γνώμονα πάντα ένα πράγμα: Να είναι η δική μας άποψη κι όχι αυτή που επιτάσσουν τα πάσης φύσεως συμφέροντα.
Β. Καρ.

Οι εστιάτορες ξεκινούν καπνιστική αντίσταση?


Μια οργανωμένη κοινωνία χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι όλοι ακολουθούν ένα σύνολο κανόνων, ακόμα και αν αυτό δεν είναι αποδεκτό από όλους. Αντίθετα, σε κοινωνίες πρωτόγονες ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει, αρκεί να έχει η δύναμη να το επιβάλλει στους άλλους.

Παράδειγμα για να γίνει σύγκριση μεταξύ των δύο, η ιδιοκτησία της γης. Σε μια οργανωμένη κοινωνία ο ιδιοκτήτης έχει τίτλους που δείχνουν ότι η γη είναι δική του και οι τίτλοι αυτοί είναι αναγνωρισμένοι και πιστοποιημένοι από το κράτος. Η ιδιοκτησία αυτή είναι αδιαμφισβήτητη και δεν μπορεί κάποιος άλλος να την κάνει δικιά του ή να την χρησιμοποιήσει χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. Σε μια πρωτόγονη κοινωνία αντίθετα, αν ο γείτονας θέλει το χωράφι σου έρχεται και το παίρνει όποτε του καπνίσει, αρκεί να είναι πιο δυνατός από εσένα. Οι διάδοχοί σου δεν έχουν κανένα δικαίωμα στη γη που χρησιμοποιείς και γενικά δεν υπάρχει η έννοια της κτήσης.

Ο σεβασμός των κανόνων από όλους λοιπόν είναι βασικότατο κριτήριο για την κατάταξη μιας κοινωνίας στις στοιχειωδώς οργανωμένες.
Ας δούμε ως case study το νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Η Ελλάδα αποφάσισε να θεσπίσει σχετικό νόμο, ακολουθώντας με αρκετή καθυστέρηση προηγμένες κοινωνικά χώρες όπως η Λιθουανία, η Τουρκία, το Χονγκ Κόνγκ, η Ισπανία και άλλες. Ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος και γίνεται η αναγκαία κατασταλτική προσπάθεια από το κράτος ώστε ο σχετικός κανόνας να τηρείται.

Και τσουπ, νάτος ο πρωτόγονος μπρατσαράς καουμπόυ που διαμηνύει ότι δεν γουστάρει τον κανόνα και δηλώνει επίσημα ότι θα τον καταλύσει επειδή δεν τον γουστάρει.

Να βάλουν και πάλι τα τασάκια στα μαγαζιά αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες των κέντρων εστίασης, αντιστεκόμενοι στον νόμο του υπουργείου Υγείας για την απαγόρευση του καπνίσματος.
Την απόφαση αυτή πήρε ομόφωνα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), την οποία στηρίζει και το συντονιστικό των επαγγελματιών χώρων εστίασης, το οποίο συγκροτούν 600 καταστήματα από όλη τη χώρα.
Έτσι λοιπόν από αύριο θα τρώμε σε εστιατόρια και θα πίνουμε καφέ μέσα στα ντουμάνια σε αντίθεση με την Τουρκία, επειδή έτσι γουστάρουν οι μαγαζάτορες. Ένα παράδειγμα που αποδεικνύει ότι είμαστε χώρα που κατοικείται από κατσαπλιάδες.

14/10/10

Κάτι δεν πάει καλά

Πριν από ένα χρόνο ο Παπανδρέου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας με ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο από πίσω του: την τεράστια εκλογική διαφορά από την καταρρέουσα Νέα Δημοκρατία σε συνδυασμό με τον αέρα ανανέωσης που είχε καταφέρει τότε να επιβάλλει.

Η πρώτη κρίση που προέκυψε όμως ήταν και η χειρότερη δυνατή. Αναφερόμαι στο τεράστιο δημόσιο χρέος που βγήκε από την κρύπτη του και εξέθεσε τη δυσχερή κατάσταση στην οποία είχε περιπέσει η χώρα όλα αυτά τα χρόνια. Το κακό με τη συγκεκριμένη κρίση είναι ότι η διάρκειά της είναι μακροχρόνια.

Κάπου εκεί προέκυψε και το "μνημόνιο". Σκληρό, ανάλγητο και αντικοινωνικό; Εννοείται. Από την άλλη ο Ελληνικός λαός είχε και έχει εικόνα για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Τεράστιος και αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας που ανδρώθηκε από το ρουσφέτι. Διαφθορά πολιτικών, δημόσιων λειτουργών αλλά και ιδιωτών. Κλειστά επαγγέλματα, υπέρογκες αμοιβές σε συγκεκριμένες ΔΕΚΟ, λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή. Έτσι το μνημόνιο του ΔΝΤ έτυχε ανοχής, παρόλες τις φωνές διαμαρτυρίας.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που τα "αντιμνημονιακά" κόμματα -συμπεριλαμβανομένης και της ΝΔ- δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι, παρά τα σκληρά μέτρα. Ο κόσμος -σιωπηρά έστω- αποφάσισε να πιει το πικρό ποτήρι "μπας και μπει ποτέ σειρά σε αυτή τη χώρα". Η μεγάλη μάζα έκανε υπομονή παρ όλη τη δυσφορία της. Ανέχτηκε να πληρώσει για μια κατάσταση για την οποία δεν ευθύνεται, τουλάχιστον εξ ολοκλήρου.

Αισθάνομαι όμως ότι φτάνει ώρα για "ταμείο", η στιγμή που η ανοχή αυτή εξαντλείται. Η συνέχεια θα κριθεί από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Τα οποία δυστυχώς, δεν είναι αυτά που θα έπρεπε.

Πράγματι, συμμαζεύτηκε στοιχειωδώς το όργιο της φοροδιαφυγής με την εντατικοποίηση της έκδοσης αποδείξεων. Λειτουργεί πλέον η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ανοίγουν κάποια επαγγέλματα που επιβάρυναν την εθνική οικονομία. Αρκούν αυτά όμως; Σαφώς όχι. Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει από το 2000, ίσως και νωρίτερα. Ισχύει το κάλλιο αργά παρά ποτέ, αλλά δεν εξιλεώνει το πολιτικό προσωπικό εδώ που φτάσαμε.
Τι λείπει λοιπόν; Πρώτο πρώτο, η ανάπτυξη. Τεράστια ανεργία, χαμηλή κατανάλωση, ανασφάλεια και απώλεια εισοδήματος είναι συνταγή μαρασμού όσο και να συμμαζέψεις την εθνική οικονομία. Απαιτούνται στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις που θα βάλουν μπρος την αγορά. Απαιτείται η διάθεση κεφαλαίων από τις τράπεζες, πράγμα δύσκολο από τη στιγμή που δανείζονται και αυτές πανάκριβα.

Δεύτερο, λείπει το στοιχείο της εξιλέωσης, της δικαιοσύνης. Όταν κόβεται ο μισθός του κόσμου, δεν είναι καλό να αυξάνουν το εισόδημά τους οι Βουλευτές μέσω της συμμετοχής σε επιτροπές. Όταν παίρνεις τις άδειες των ΔΧ φορτηγών δεν μπορεί να μην περικόπτεις τον 15ο και 16 μισθό των υπαλλήλων της Βουλής. Όταν αναστέλλεις διορισμούς δεν μπορεί να αυξάνεις διόδια, ΔΕΗ και καύσιμα. Καλή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά πρέπει να τιμωρηθούν και κάποιοι που τόσα χρόνια πλούτιζαν από τις πλαστές συνταγές.

Κυρίως όμως λείπει η έμπρακτη αυτοκριτική του πολιτικού συστήματος που θρέφει την ατιμωρισία. Πως είναι δυνατόν να βγαίνουν στον αέρα τα οικονομικά τερτίπια πρώην Υπουργών όπως του Άκη και να μην τρέχει τίποτα; Πως είναι δυνατόν να αποκαλύπτονται off shore, ακίνητα και τεράστια ποσά που δεν δικαιολογούνται με τίποτα και όλα αυτά να λύνονται με μια απλή... διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ; Πως είναι δυνατόν κυβερνητικά στελέχη ταυτόχρονα να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με αντικείμενο κοντινό στον τομέα της αρμοδιότητάς τους; Πως είναι δυνατόν στον Αστακό να δημιουργείται μια επικίνδυνη ενεργειακή μονάδα, η μόλις τέταρτη στον κόσμο και, να μην διασκεδάζονται έμπρακτα οι εντυπώσεις που προκαλούνται για διαπλοκή; Πως να σε δεχτεί ο κόσμος όταν για τη Siemens και το Βατοπέδι δεν τιμωρείται ... κανείς;

Λύσεις όπως η αλλαγή του νόμου πέρι ευθύνης Υπουργών, η άμεση τιμωρία και αποπομπή διεφθαρμένων πολιτικών αλλά και διοικητικών-υπηρεσιακών παραγόντων, η περικοπή προνομίων, η μείωση του αριθμού των βουλευτών και άλλα πολλά μένουν ακόμα αιτήματα.

Φαίνεται ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να τα ικανοποιήσει, μιας και έχει εγκλωβιστεί στον εαυτό του. Τι θα προβάλλει που θα δώσει απάντηση στο αίτημα της κοινωνίας για ισότητα και δικαιοσύνη; Είδομεν...

10/10/10

Ανακοίνωση

Αναφορικά με τη συζητούμενη υποψηφιότητά μου για το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, δηλώνω ότι:

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κατσιφάρας μου πρότεινε να είμαι υποψήφιος με τον συνδυασμό του στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

Είναι μια πρόταση σαφώς τιμητική για την οποία είμαι υπερήφανος και ταυτόχρονα ευγνώμων. Το γεγονός ότι το βιογραφικό μου ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του καλύτερου κατά τη γνώμη μου υποψηφίου Περιφερειάρχη είναι εκδήλωση τιμής προς το πρόσωπό μου, την οποία τιμώ.

Ανεξάρτητα από την παραπάνω πρόταση, ήταν και είναι δεδομένη η υποστήριξη της υποψηφιότητας του Απόστολου Κατσιφάρα από εμένα, τόσο προσωπικά όσο και θεσμικά. Ο "Καλλικράτης¨ δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο εκφραστή και υλοποιητή στη Δυτική Ελλάδα.

Ωστόσο δηλώνω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος για το συγκεκριμένο ρόλο, μιας και δεν αποτέλεσε ποτέ στόχο μου η συμμετοχή στο θεσμό αυτό παρόλο που τον θεωρώ εξόχως σημαντικό. Θεωρώ ότι υπάρχουν άλλα πρόσωπα από τη Ναυπακτία και την Αιτωλοακαρνανία που μπορούν να συμβάλλουν περισσότερο από εμένα στην προσπάθεια αυτή, πρόσωπα που είμαι βέβαιος ότι θα επιλέξει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ.


Ναύπακτος, 10/10/2010
Γιώργος Ασημακόπουλος
Πληροφορικός
Εκπαιδευτικό Προσωπικό ΤΕΙ Μεσολογγίου
Γραμματέας ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ναυπάκτου


6/10/10

Συνεργασία

Καταιγιστικές οι εξελίξεις εν όψει δημοτικών εκλογών., αφού έχουμε πιθανότατα την πλέον ανατρεπτική προεκλογική περίοδο που έχει υπάρξει ποτέ στη Ναύπακτο.

Τι κάνει όμως την κατάσταση τόσο ρευστή και εμφανίζονται ανατροπές; Πρόκειται για μια σειρά παραγόντων που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Κατ' αρχήν, έχουμε ένα νέο μεγάλο Δήμο στον οποίο δεν υπάρχουν διαμορφωμένες ισορροπίες από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Επιπλέον έχουμε την υπερβολικά καθυστερημένη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, η οποία ήρθε αφού πλέον είχε απαξιωθεί στη συνείδηση των δημοτών. Ρόλο έπαιξε και η αδυναμία του κόμματος να στηρίξει αποτελεσματικά την επιλογή του στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα, μιας και η απουσία του ήταν ολοφάνερη. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και την "παραδοσιακή" τάση του τοπικού ΠΑΣΟΚ να... φυγοκεντρίζεται και να στηρίζει φανερά και κρυφά άλλους συνδυασμούς σε κάθε δημοτική αναμέτρηση. Έτσι ρόλο έπαιξε και η ανεξήγητη για πολλούς συμπόρευση των αυτοδιοικητικών παραγόντων των Δήμων Αποδοτίας και Πλατάνου με τον χρισμένο από τη ΝΔ Παπαθανάση, παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια είχαν πορευτεί με την κομματική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτή την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ προστέθηκε και η γενική δυσαρέσκεια και απαξίωση που αντιμετωπίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα λόγω της οικονομικής αλλά και θεσμικής κρίσης. Η δυσαρέσκεια αυτή, σε αντίθεση με τις βουλευτικές, βρίσκει τρόπο έκφρασης στις δημοτικές εκλογές αφού εκεί ο πολίτης μπορεί να διαλέξει εκτός διπόλου. Μέσα σε αυτό το κλίμα αποσύνθεσης ερμηνεύεται εύκολα η επιστροφή της στήριξης του ΠΑΣΟΚ. Οι παραπάνω παράγοντες είναι γενικοί, μιας και αντίστοιχη εξέλιξη υπήρξε και σε άλλους Δήμους της χώρας, όπως το Μεσολόγγι αλλά και σε Δήμο της Κρήτης.

Το στοιχείο που διαφοροποιεί τη σημερινή κατάσταση είναι η υπέρβαση που πέτυχαν οι συνδυασμοί Μπουλέ και Νταουσάνη μετά από το αδιέξοδο που διαμορφώθηκε για τον δεύτερο. Έχουμε μια από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου επιτυγχάνεται συνεργασία πριν από τον πρώτο γύρο παραμερίζοντας κόντρες, ανταγωνισμούς και αντιπαλότητες. Πλέον διαμορφώνεται ένας ενιαίος δημοτικός συνδυασμός, ενώ συνήθως έχουμε συνεργασία της τελευταίας στιγμής ανάμεσα στους δύο γύρους. Αποτρέπεται η εμφάνιση αγεφύρωτων ψυχολογικών και συναισθηματικών χασμάτων που δημιουργούνται κατά την προεκλογική περίοδο, ενώ παλιότερα είχαμε κόντρες μεταξύ παρεμφερών συνδυασμών που κρατήσανε πολλά χρόνια και υπονόμευσαν την πορεία του Δήμου αφού επέβαλαν εκδικητική λογική στον δεύτερο γύρο.

Κάτω λοιπόν από την πίεση των αντικειμενικών συνθηκών, η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας και η Νέα Πορεία αποφάσισαν να παίξουν με νέους όρους και να διαμορφώσουν μια διαφορετική από τα συνηθισμένα κατάσταση. Με δεδομένο το που μας οδήγησαν οι προηγούμενες τακτικές και επιλογές, μόνο ελπίδα δημιουργεί η απόφασή τους.