21/6/08

Διαφθορά: ποιος μπορεί να φέρει την αλλαγή;

Ήρθε η ώρα της επικράτησης μιας νέας πολιτικής. Μια πολιτικής που να διαμορφώνει μια νέα εποχή, χωρίς τις αμαρτίες του παρελθόντος. Που δεν θα ευαγγελίζεται ηθικοπλαστικά την εξυγίανση, την κάθαρση και το ήθος, αλλά θα κάνει πράξη την αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

Που θα κάνει πράξη τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος, την διασφάλιση της διαφάνειας στα ΜΜΕ, την ενίσχυση και διεύρυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών στα Υπουργεία, τη λειτουργία μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα και την δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Διαφάνειας. Που κάνει κοινό τόπο και πράξη τη διαφάνεια, τη διαβούλευση, τη λογοδοσία και, τη συμμετοχή.
  • Μια πολιτική που δεν ανέχεται και δεν υποθάλπει την κατάχρηση της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων, πρακτική που κηλιδώνει την δημοκρατία.
  • Μια πολιτική ακηδεμόνευτη που θα απελευθερωθεί από την ομηρία αδιαφανών συμφερόντων, που σκοπό έχουν να χειραγωγήσουν την βούληση των πολιτών. Συμφέροντα που όταν δεν καταφέρνουν να την χειραγωγήσουν, προσπαθούν να την παρακάμψουν.
  • Μια πολιτική που εν τέλει δεν φοβάται να τα φέρει όλα στο φως, που δεν μπαίνει σε διαδικασίες συγκάλυψης.
Χρειάζεται ο πολιτικός που καθημερινά με τις πράξεις και τις δεσμεύσεις του πείθει ότι και θέλει και μπορεί να κάνει ένα νέο ξεκίνημα σε άλλες βάσεις, χωρίς βαρίδια και χρέη του παρελθόντος.

Πρόκειται για τον πολιτικό που δεν κάμπτεται από τον μακρόχρονο πόλεμο που εξαπολύουν εναντίον του τα ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ τα οποία ανήκουν σε ιδιοκτήτες των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετούν. Είναι ο πολιτικός που συνεχίζει την πορεία του ακηδεμόνευτα, ακόμη και όταν λοιδορείται.
  • Που δεν συναλλάσσεται με τα συμφέροντα και τα ΜΜΕ τους για να φροντίσει την εικόνα του.
  • Που δεν ανταλλάσσει την εύνοια των ΜΜΕ με την πολιτική του αυτονομία.
  • Ο πολιτικός που έχει αποφασίσει να αντλεί την ισχύ του από τους πολίτες με ανοιχτές διαδικασίες και όχι από τα συμφέροντα τα οποία επιβάλλουν τη διαφθορά.
  • Ο πολιτικός που θέλει τον πολίτη να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων, αντί να εκλέγει απλά μια στις τόσες "πεφωτισμένους" αντιπροσώπους.
  • Ο πολιτικός που δεν διστάζει να αποπέμπει στελέχη που βαρύνονται με υπόνοιες διαφθοράς, όσο υψηλόβαθμα και να είναι.
  • Που δεν έχει δεύτερες σκέψεις και αποπέμπει άμεσα πιθανούς εμπλεκόμενους μην περιμένοντας υποκριτικά πότε θα τελειώσουν ανακριτικές διαδικασίες και δικαστήρια που εκ των πραγμάτων καθυστερούν.
  • Που δεν μπαίνει στη διαδικασία "στήριξης" στελεχών που φέρονται εμπλεκόμενα στη μέγγενη της διαπλοκής, στο βωμό της δήθεν "ενότητας" του κόμματός του.
  • Που δεν φοβάται και, δεν προσπαθεί να κρυφτεί και να κρύψει.
  • Που κατανοεί ότι οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και πρέπει ο καθένας να αναλάβει αυτές που του αναλογούν, ανεξάρτητα από το κόστος αυτής της επιλογής.
Η διαφθορά είναι ο εξωθεσμικός τρόπος που έχουν εφεύρει τα συμφέροντα για να χειραγωγούν την πολιτική. Τα συμφέροντα αυτά δεν θα αφήσουν χωρίς μάχη αυτό το αποτελεσματικότατο εργαλείο που διαθέτουν.
Σε αυτή την πορεία προς την αλλαγή, είναι προφανές ότι τα ΜΜΕ -που πρέπει να θυμόμαστε ότι ανήκουν σε επιχειρηματίες που έχουν συμφέροντα- θα πάρουν θέση υπέρ των ιδιοκτητών τους.
Θα αποπειραθούν να συνεχίσουν είτε τη χειραγώγηση είτε την παράκαμψη της βούλησης των πολιτών. Είναι προφανές ότι τα ΜΜΕ και οι ιδιοκτήτες τους θα προβάλλουν αντίσταση σε κάθε προσπάθεια αλλαγής προς ένα ακηδεμόνευτο πολιτικό σύστημα το οποίο δεν θα μπορούν να χειραγωγήσουν τα αδιαφανή συμφέροντα.

Έτσι λοιπόν είναι πιθανό να "αναδειχθεί" από τα ΜΜΕ-φερέφωνα των ιδιοκτητών τους η "αναγκαιότητα" δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα, μιας και όλες οι δημοσκοπήσεις συντονισμένα αναδεικνύουν τον "κανένα" ως επιλογή των πολιτών. Θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι αυτοί έχουν την λύση για την διαφθορά που εν τέλει επιβάλλουν. Το επόμενο διάστημα, ο "κανένας" θα είναι το πρόσωπο και το κόμμα που θα μας υποδεικνύουν αυτοί που διαφθείρουν και χειραγωγούν.
Έτσι θα αποπειραθούν να χειραγωγήσουν ξανά την βούληση των πολιτών. Θα συνεχίσουν την απαξίωση όσων πολιτικών ανατρέπουν το σκηνικό της χειραγώγησης και της διαφθοράς που επιβάλλουν. Απαξίωση που θα βασιστεί ξανά σε επιχειρήματα όπως "όλοι ίδιοι είναι", "όλοι οι πολιτικοί είναι ανίκανοι", "τα έχουν βρει μεταξύ τους" και άλλα τέτοια.

Στόχος των συμφερόντων και των φερεφώνων τους είναι το κομμάτι εκείνο του πολιτικού συστήματος που επιδιώκει να πλήξει καίρια την διαφθορά
. Που δεν μπαίνει σε πονηρές σκέψει όταν έρχονται αποκαλύψεις. Που κάνει πράξη το "όλα στο φως". Που απαιτεί εδώ και μήνες τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens, το Υπουργείο Πολιτισμού, τις υποκλοπές, των καρτέλ των κουμπάρων, προκειμένου να τεθεί τέλος στην πολιτική ομηρία.
***

Πρόκειται όμως για μάχη που δεν μπορεί να δοθεί από κάποιον για εμάς, πρέπει η μάχη να δοθεί από εμάς για εμάς.

Ο πολιτικός που
γίνεται πιστευτός όταν διακηρύττει ότι θα χτυπηθεί η διαφθορά και η ασυδοσία και, ζητά την βοήθεια κάθε πολίτη στη μάχη αυτή, πρέπει να πλαισιωθεί με τη δράση και τη συμμετοχή όλων μας.

Αναλυτικά οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη διαφθορά εδώ: http://www.pasok.gr/portal/gr/15550/2/1/showdoc2.html, και για τη διαφάνεια εδώ: http://www.pasok.gr/portal/gr//55590/7/7/1/showdoc.html

Η πρώτη φωτογραφία είναι από το www.indiatribune.com, η δεύτερη από το madata.gr και το σκίτσο από το ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: