28/4/10

Η αποπομπή Παυλίδη δεν αρκεί: να τιμωρηθεί αν είναι ένοχος!

Μετά από αίτημα του Αντώνη Σαμαρά, συνεδρίασε σήμερα η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ, η οποία ομόφωνα αποφάσισε ότι συντρέχουν οι λόγοι που αναφέρονται στο σχετικό έγγραφο του προέδρου της ΝΔ για τον κ. Παυλίδη, ο οποίος "προκάλεσε και προκαλεί βλάβη στη λειτουργία του κόμματος", και τον "διέγραψε οριστικά από μέλος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας".

Θα μπορούσε να είναι θετική εξέλιξη, ένα δείγμα εξυγίανσης της ΝΔ που βαρύνεται με πολλά ηθικά ολισθήματα. Βατοπέδι, Γερμανός και Siemens τα πιο τρανταχτά.

Αλλά...

Αλλά υποκριτική μου φαίνεται η απόφαση. Όταν ο Παπανδρέου ζητούσε διαρκώς τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών για τις άγονες γραμμές τι απάντηση του έδινε η ΝΔ; Όταν έφερνε ξανά και ξανά την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών τι ψήφιζαν οι βουλευτές της ΝΔ μεταξύ των οποίων και ο κ. Σαμαράς, ακόμα και όταν ο Παπανδρέου συνανούσε στο να εξεταστούν και τυχόν ευθύνες πρώην κυβερνητικών στελεσχών του ΠΑΣΟΚ; Ένα ξερό όχι εισέπραξε πάμπολλες φορές το ΠΑΣΟΚ όσο ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση.

Τον Μάιο του 2009 η Ν.Δ. αποχώρησε από την Βουλή για τρίτη φορά, για να μην ψηφιστεί προανακριτική για την δεύτερη υπόθεση Παυλίδη. Και από πάνω κλείσανε την Βουλή πριν την ώρα της, για να γλιτώσουν όπως αποδεικνύεται τον Παυλίδη από την παραπομπή του στη δικαιοσύνη. Τότε που μπορούσε να τιμωρηθεί ο Παυλίδης, η ΝΔ πατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ για σκανδαλολογία και αποχωρούσε. Τότε βέβαια τον είχε ανάγκη, γιατί ο Παυλίδης στήριξε την κυβέρνηση Καραμανλή που είχε ανάγκη την ψήφο του στη Βουλή.

Αν ο Παυλίδης είναι ένοχος πρέπει να τιμωρηθεί, όχι απλά να πάει σπίτι του. Κάτι τέτοιο μπορούσε να γίνει μόνο μέσω εξεταστικής επιτροπής. Αν ο κ. Παυλίδης είναι ένοχος έπρεπε να έχει τιμωρηθεί όσο ήταν κυβέρνηση η ΝΔ.

Με την αποπομπή του ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να αποτινάξει την ρετσινιά του Παυλίδη από τη ΝΔ, χωρίς όμως να επιθυμεί την πραγματική τιμωρία του πρώην υπουργού. Το μόνο που καταφέρνει όμως είναι να αποδείξει ότι ένας εμπλεκόμενος σε σκάνδαλο κράτησε όρθια την κυβέρνηση Καρμανλή εν γνώσει του, για μεγάλο μάλιστα χρονικό διάστημα.


Επικοινωνιακούς λόγους εξυπηρετεί η κίνηση του Σαμαρά και όχι την κάθαρση. Δυστυχώς δεν είναι έτοιμος να σπάσει αυγά...

27/4/10

Ούτε ευρώ από τον ΟΠΑΠ στις ΠΑΕ μέχρι νεωτέρας!

Δυστυχώς μέσα στην τούρλα του ΔΝΤ χάνονται στα "ψιλά" σημαντικές ειδήσεις. Μια από αυτές είναι και η διακοπή της χρηματοδότησης των ΠΑΕ από τον ΟΠΑΠ μέχρι να εξαφανιστεί η βία από τα γήπεδα.

Της Μεγάλη Δευτέρα ο γ.γ.Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής ανακοίνωσε την η διακοπή της χρηματοδότησης του ΟΠΑΠ προς τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και τις ομάδες που συμμετέχουν σε αυτά.

Κίνηση σκληρή και επώδυνη για τις ομάδες, που στις επαγγελματικές κατηγορίες κύριο στόχο έχουν το κέρδος. Κίνηση που απαιτεί θάρρος, αφού είναι γνωστό ότι οι τις ομάδες αυτές ακολουθούν τυφλά μεγάλες μάζες οπαδών που λειτουργούν με μόνο κριτήριο την συμπεριφορά της πολιτείας προς την ομάδα τους.

Κάτι παρόμοιο είχε κάνει και η Θάτσερ στην Αγγλία, όταν απέσυρε επ' αόριστον τις Βρετανικές ομάδες από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μέχρι να εξαλειφθεί το φαινόμενο της βίας από τα Αγγλικά γήπεδα. Αποτέλεσμα ήταν η ταχύτατη προσαρμογή των ομάδων και η δια παντός εξυγίανση της εξέδρας του Αγγλικού ποδοσφαίρου.

Πόσες φορές έχουμε δει την Ελληνική πολιτεία να κάνει ακριβώς το αντίθετο; Πρωταθλήματα να δίνονται γιατί δεν εφαρμόστηκε ο νόμος πέρι ντόπινγκ. Στραβά μάτια σε φαινόμενα βίας από παράγοντες ομάδων. Εξέδρες γεμάτες βεγγαλικά, καδρόνια, σίδερα και πέτρες και να μην τιμωρείται κανένας. Συμπλοκές ολόκληρων ορδών κουκουλοφόρων που φτάνουν μέχρι και σε φόνους αφού πρώτα έχουν διασχίσει την μισή Αθήνα πάνω σε μηχανάκια.

Μέχρι σήμερα το κακώς εννοούμενο πολιτικό κόστος ήταν ο λόγος για τον οποίο οι ΠΑΕ μένανε ατιμώρητες. Μια ολόκληρη περίοδος ασυδοσίας των ΠΑΕ τελείωσε. Αφού δεν μπορούν οι ίδιες να εξυγιάνουν τον εαυτό τους ήρθε η ώρα να μπουν στο περιθώριο και να μείνουν χωρίς τις παχυλές επιδοτήσεις του ΟΠΑΠ. Ας μείνουν χωρίς το ζεστό χρήμα για όσο καιρό η ΕΠΟ και η Superleague κρύβονται πίσω από την αυτοδιοίκηση που τους παραχωρεί η πολιτεία, μέχρι να τιμωρήσουν οι ίδιοι τις ομάδες που διασύρουν τον αθλητισμό, τις ομάδες στο όνομα των οποίων γίνονται καταστροφές ή και φόνοι.

Μια απλή κίνηση που θα πειθαναγκάσει τις ΠΑΕ να κάνουν το χρέος τους: να αποβάλλουν τους κάφρους από τον κοινόχρηστο χώρο που λέγεται γήπεδο. Καιρός ήταν...

26/4/10

Η ανακοίνωση της προσφυγής από τον ΓΑΠ

«Χθες, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009.

Θύμισαν σε όλους μας τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Όλοι μας κληρονομήσαμε - η σημερινή Κυβέρνηση και Ελληνικός λαός - ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί.

Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία, που είχε χάσει το σεβασμό ακόμα και των φίλων και των εταίρων της.

Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος της αμφισβήτησης και των ορέξεων της κερδοσκοπίας.

Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα.

Καταστρώσαμε σχέδιο, πήραμε δύσκολα μέτρα, που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας.

Δημιουργήσαμε νέες συμμαχίες.


Μετά από έναν πραγματικό μαραθώνιο, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ε.Ε. για την στήριξη της χώρας μας, με ένα πρωτόγνωρο, για την ιστορία και τα δεδομένα της Ε.Ε., μηχανισμό.


Και εμείς και οι εταίροι μας στην Ε.Ε., ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας μας με χαμηλότερα επιτόκια.


Να υπάρξει, δηλαδή, η απαραίτητη νηνεμία, ώστε να αφιερωθούμε στο έργο μας, στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική.


Να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, δυνατή, για να αισθανθούν όλοι οι Έλληνες περήφανοι.


Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν.


Είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της Ε.Ε., είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία.


Και σήμερα, η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει, όχι μόνο τις θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και την ομαλή πορεία της οικονομίας.


Και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες από τα ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και ακόμη χειρότερα από την δυσκολία δανεισμού.


Δεν θα το επιτρέψουμε.


Ήρθε η στιγμή, το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, αυτόν τον χρόνο να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα.


Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε.


Έχω ήδη δώσει εντολή στον Υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.


Και οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά.


Άλλα και να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι η Ε.Ε. δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα.


Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό.


Όμως, πλέον, ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά.

Μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φθάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι.

Ο τελικός μας στόχος, ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες.


Να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού, τον κάθε Έλληνα και Ελληνίδα από αντιλήψεις, πρακτικές και συστήματα που τον εμποδίζουν παντού, εδώ και δεκαετίες.


Να δώσουμε οξυγόνο εκεί που υπάρχει ασφυξία, δικαιοσύνη και κανόνες εκεί που υπάρχει αδικία, διαφάνεια εκεί που υπάρχει σκοτάδι, σιγουριά εκεί που υπάρχει ανασφάλεια, και ανάπτυξη για όλους.


Η έμπνευση, η πίστη μας είναι ετούτος εδώ ο τόπος, από το Καστελόριζο, μέχρι την Κέρκυρα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, είναι αυτός ο υπέροχος λαός, είναι οι νέοι μας με τις δυνατότητες και τα οράματά τους.


Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, θα τα καταφέρουμε.


Αρκεί εμείς οι Έλληνες να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, στις αξίες μας, στον ίδιο μας εαυτό».

Ο Γ. Ραγκούσης για τον Καλλικράτη

Η χώρα βρίσκεται χωρίς αμφιβολία σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Δεν υπάρχει πια χρόνος για ημίμετρα, δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να αφήνουμε για το μέλλον τις αιτίες.
Είναι τώρα η ώρα των ιστορικών διαρθρωτικών αλλαγών, που έχει ανάγκη η πατρίδα μας.
Στο επίκεντρό τους βρίσκεται το κράτος και η λειτουργία του. Γιατί, το αναποτελεσματικό, σπάταλο, συγκεντρωτικό και πάνω απ΄ όλα πελατειακό κράτος είναι ο κοινός παρονομαστής όλων των πτυχών του ελληνικού προβλήματος.
Σε αυτήν τη μεγάλη πρόκληση έρχεται να απαντήσει και το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Και απαντά- και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά- με έναν τρόπο συνολικό και όχι αποσπασματικό, αφού αφορά το σύνολο του κρατικού οικοδομήματος - αυτοδιοίκηση, κεντρική και αποκεντρωμένη διοίκηση.
Δεν περιορίζει μόνο τους δήμους της χώρας από πάνω από 1.000 σε λιγότερους από 370. Συνενώνει δυνάμεις, ώστε οι δήμοι να...

είναι ικανοί να ασκήσουν αποτελεσματικά και νέες αρμοδιότητες που τους εκχωρούνται. Πηγαίνει πιο κοντά στον πολίτη, με νέα ηλεκτρονικά ΚΕΠ, σε κάθε χωριό και γειτονιά, στα ζωντανά αυτά κύτταρα της τοπικής κοινωνίας.
Δεν συνενώνει απλά τις σημερινές 54 νομαρχίες, τις τρεις υπερνομαρχίες και τα 19 επαρχεία σε 13 περιφέρειες, θεμελιώνοντας την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, που, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του ΕΣΠΑ γίνεται το θεσμικό όχημα της πράσινης ανάπτυξης στην περιφέρεια, ανοίγει το δρόμο για την σημαντικότερη έως σήμερα αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από το κράτος. Στην Αυτοδιοίκηση περνούν, για παράδειγμα, στην υγεία οι δημοσιές υγειονομικές περιφέρειες και στην παιδεία η κατάρτιση, ανάμεσα σε πολλές άλλες αρμοδιότητες.
Ο «Καλλικράτης» συνιστά έτσι την αφετηρία αυτής της πορείας, που θα σημάνει το τέλος της εποχής που χαρακτήριζε το ελληνικό κράτος ως το συγκεντρωτικότερο της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, οι νέοι δήμοι και οι περιφέρειες αλλάζουν εκ θεμελίων τον τρόπο λειτουργίας τους. Συλλογικότερη λειτουργία, απόλυτη διαφάνεια σε όλη τη δράση τους, διαδικασίες διαβούλευσης, θεσμοί αυστηρότατου οικονομικού ελέγχου, καθολική υπαγωγή, για πρώτη φορά όλων των δήμων, αλλά και των επιχειρήσεών τους, στον προληπτικό και καταλυτικό έλεγχο της δικαιοσύνης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το οποίο αναλαμβάνει επιπλέον να παρακολουθεί όχι μόνο στα έξοδα αλλά και τα έσοδα.
Επιπλέον, το όριο του προσυμβατικού ελέγχου μειώνεται από 1,6 εκ στις 100.000 ευρώ. Συμπέρασμα: Στους Δήμους, πια, ούτε ένα ευρώ δεν θα μπορεί να ξοδευτεί χωρίς έλεγχο. Ούτε μια απόφαση χωρίς διαφάνεια. Ούτε μια πρόσληψη χωρίς ΑΣΕΠ. Και αυτά όλα θα επαναθεμελιώσουν όχι μόνο οικονομικά αλλά πρωτίστως ηθικά την αυτοδιοίκηση. Μαζί με ένα εκλογικό σύστημα που διατηρεί όσο το δυνατό μικρότερες τις εκλογικές περιφέρειες, ώστε να καθιστά την εκπροσώπηση του πολίτη την αμεσότερη δυνατή, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο της εκλογής σε κάθε νέο από 18 ετών.
Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» επαναθεμελιώνωντας λειτουργικά την Αυτοδιοίκηση με επίκεντρο τον πολίτη και την ανάπτυξη, συνιστά ταυτόχρονα ένα πρόγραμμα δραστικής εξοικονόμησης πόρων. Πέρα από τις οικονομίες κλίμακας που προκύπτουν από το πρόγραμμα συνενώσεων των ΟΤΑ, περιορίζονται κατά χιλιάδες οι αμειβόμενες θέσεις αιρετών, αλλά και οι επιχειρήσεις και οργανισμοί που είχαν ιδρύσει. Σήμερα, λειτουργούν πλέον των 6.000, οι οποίοι θα περιοριστούν σε κάτω από 2.000. Η κατάργηση πλέον των 4.000 δημοτικών επιχειρήσεων με τα αντίστοιχα διοικητικά τους συμβούλια συνιστά διαρθρωτική αλλαγή χωρίς προηγούμενο στην διοικητική μας ιστορία.
Με την ίδια αντίληψη που οι νόμοι της αξιοκρατίας - ο νόμος που υπήγαγε το σύνολο των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ και ο νόμος που ίδρυσε το ΕΙΣΕΠ καταργώντας κάθε κομματική επιρροή στην επιλογή διευθυντών του Δημοσίου - δεν άφησαν κανένα περιθώριο να αμφισβητηθεί η αντικειμενικότητα τους.
Το ίδιο θα συμβεί και με τη χωροθεσία των δήμων. Αυτή θα προκύψει από επιστημονικά κριτήρια, που θα εφαρμοστούν με ελέγξιμα ενιαίο τρόπο σε όλη τη χώρα. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αυθαιρεσίες, με απαρέγκλιτη εφαρμογή κανόνων για κάθε ομοειδή κατηγορία.
Η χώρα, ιδιαίτερα τώρα, χρειάζεται ένα καλό κράτος και ο «Καλλικράτης» είναι η αρχή.

Aρθρο του Γιάννη Ραγκούση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή”, Κυριακή 25.4.2010.

22/4/10

Αυτοδιοικητικές εκλογές

Κάποιοι έντεχνα διαδίδουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δώσει χρίσματα στις Δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Στηρίζουν αυτές τις φήμες στο γεγονός ότι η Ριγίλλης θα αποφύγει τη συγκεκριμένη διαδικασία. Παράλληλα διαδίδουν ότι ο Παπανδρέου θέλει να κάνει "άνοιγμα" προς την αριστερά και επομένως θα "προωθήσει" υποψηφιότητες από τον ευρύτερο προοδευτικό "χώρο".


Δυστυχώς γι' αυτούς όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πολύ διαφορετικά.


Ακολουθεί μια δήλωση που είχε κάνει ο Γραμμτέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης στις 20 Μαρτίου.
Μήνυμα προς όλους τους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ ότι το κόμμα θα στηρίξει όσες αυτοδιοικητικές δυνάμεις θα βοηθήσουν να προχωρήσει ο "Καλλικράτης" και θα απομονώσει εκείνες τις δυνάμεις που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην πορεία του, έστειλε από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας Σωκράτης Ξυνίδης. «Θα πρέπει να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε εκείνες τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις, τους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους, οι οποίοι εγγυώνται τη λειτουργία του «Καλλικράτη» στην πράξη, προκειμένου να κερδίσουν τις δυνάμεις που, με την εκλογή τους, θα ακυρώσουν στην πράξη τον "Καλλικράτη, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυνίδης. http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6142

Τα παραπάνω προστείθενται στην εγκύκλιο που έχει ήδη εκδόσει το ΠΑΣΟΚ στην οποία αναφέρεται ότι οι πρωταγωνιστές "αυθόρμητων" αυτοδιοικητικών "πρωτοβουλιών" που σαν στόχοέχουν τη δημιουργία προκριμάτων ή ακόμη και τετελεσμένων δεν αποκτούν πλεονεκτήματα αλλά αντίθετα θέτουν το ενδιαφέρον τους για την έκφραση υποστήριξής τους από το Κίνημα σε δυσμενέστερη θέση.


Ο βουλευτής Β' Αθήνας Λ. Μίχος το κάνει ακόμα πιο λιανά για όποιον δεν "κατάλαβε": «θα κόψουμε τον κώλο στους αντάρτες» είπε στις 18/4 μιλώντας σε Δημάρχους. http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6378



Για το ΠΑΣΟΚ κρίνονται πολλά από την υλοποίηση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, οπότε δεν θέλει μπλεξίματα με δυνάμεις που η άποψή τους για τον Καλλικράτη καθορίζεται από το σε ποια τάση του ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν ή από την προσωπική τους στρατηγική.


Με τον πλέον επίσημο -καθώς και ανεπίσημο- τρόπο το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει ότι θα προχωρήσει με στελέχη του που πιστεύουν στον Καλλικράτη.


Με τον ίδιο τρόπο επίσης ξεκαθαρίζει ότι θα προχωρήσει με όσους δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα και δεν έχουν "βιαστεί" να ξεκινήσουν τον προεκλογικό τους αγώνα. Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι προσωπικές στρατηγικές και "αντάρτικα" δεν θα είναι ανεκτά.


Ένας ένας ξεκαθαρίζουν οι όροι και τα κριτήρια με τα οποία το ΠΑΣΟΚ θα πάει στις εκλογές του φθινοπώρου. Μένει να καθοριστούν τα όρια του νέου Δήμου και ο μηχανισμός επιλογής του υποψηφίου Δημάρχου με βάση τα παραπάνω κριτήρια. Τα όρια του νέου Δήμου αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη εκτός απροόπτου. Ο μηχανισμός ορισμού του υποψηφίου δεν έχει καθοριστεί ακόμα, αλλά τα κριτήρια έχουν τεθεί.

Και έπεται συνέχεια...

21/4/10

Μια δήλωση με διπλή σημασία...

"Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε κρίση ελλείμματος και χρέους και δημιούργησε κρίση δανεισμού" είπε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Δήλωση-βόμβα, με δύο διαστάσεις.

Η Νέα Δημοκρατία με τη δήλωση αυτή παραδέχεται ότι δημιούργησε την κρίση στα δημοσιονομικά της χώρας με την αύξηση του χρέους. Δέχεται ότι το χρέος του 13,7% είναι πραγματικό και ότι είναι μέγεθος που προκαλεί κρίση. Δεν λέει όμως αλήθεια όταν λέει ότι το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε κρίση δανεισμού. Η αύξηση των spreads είναι αποτλέσμα της αναξιοπιστίας μας. Γι' αυτό φταίνε τα ψέμματα του Αλογοσκούφη όταν έστελνε ψεύτικα στοιχεία στην ΕΕ. Δεν μας δανειζουν γιατί είδαν ότι το έλλειμά μας είναι 13,7% και όχι 5% που έλεγε η κυβέρνηση Καραμανλή.

Το άλλο που φανερώνει η παραπάνω δήλωση είναι ότι η ρήξη του Σαμαρά με τον Καραμανλή είναι οριστική. Ο Σαμαράς είναι αποφασισμένος να φορτώσει όλα τα στραβά στον Καραμανλή ώστε σταδιακά να "καθαρίσει" τη Νέα Δημοκρατία από τη διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα. Γι' αυτό διαχωρίζει διαρκώς τη θέση του από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Κάνει όμως ένα ουσιαστικό λάθος στην προσπάθειά του αυτή: ανακυκλώνει τα πρόσωπα με τα οποία η Νέα Δημοκρατία έπεσε στην γκρεμό. Δεν έχει καταφέρει να εμπνεύσει καινούργια πρόσωπα να ασχοληθούν με τη Νέα Δημοκρατία. Έτσι αξιοποιεί το ίδιο δυναμικό που πλαισίωσε και τον Καραμανλή. Φυσικά "εξαφανίζει" τους πλέον προκλητικούς όπως ο Ρουσόπουλος, ο Βουλγαράκης και ο Παυλίδης. Γι' αυτό όμως είχε φροντίσει ήδη ο Καραμανλής αποκλείοντας πολλούς από τα ψηφοδέλτια του 2009. Κατά τα άλλα πορεύεται με Γκιουλέκα, Χαντζιδάκη, Παναγιωτόπουλο, Πιπιλή, Μαριέτα, Παυλόπουλο και λοιπούς που έχουν φθαρεί από την συμπόρευσή τους με τον Καραμανλή.

Μισές δουλειές δηλαδή. Όσο η Νέα Δημοκρατία αξιοποιεί τα ίδια πρόσωπα, ο Σαμαράς δεν θα καταφέρει να "ξεπλύνει" τη Νέα Δημοκρατία στη συνείδηση των πολιτών.

Σκληρό ροκ σε γαλάζιο φόντο

Η φράση "σκληρό ροκ" χαρακτηρίζει το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς οι ομογάλακτες παρατάξεις Παπαθανάση και Κονίδα που έχουν άμεση σχέση με τη Νέα Δημοκρατία είναι σε τροχιά σύρραξης. Βαριά λόγια σε πραγματικά πρωτόγνωρο κλίμα. Πολεοδομικά ζητήματα και εγκρίσεις ρευματοδοτήσεων, πλαστά τιμολόγια και σκιές στη λειτουργία της ΔΕΥΑΝ ήταν μερικά μόνο από τα βέλη του Παπαθανάση προς τον Κονίδα. Το χάσμα μεταξύ των δύο Νεοδημοκρατικών δημοτικών παρατάξεων κάθε άλλο παρά κλείνει...

Στην παράταξη Παπαθανάση διαφοροποίησεις υπήρξαν για τα θέματα της Αναπτυξιακής, με μέλη της ομάδας να καταψηφίζουν την πρόταση της Δημοτικής ομάδας του Δημάρχου για διαχειριστικό έλεγχο στην εταιρία. Στο θέμα αυτό μάλιστα υπήρξε αντέγκληση μεταξύ συμβούλων της πλειοψηφίας. Που να βγουν και τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου έχει να γίνει! Μύλος και στο θέμα αυτό...

Για την αποχέτευση είχαμε την αλλαγή πλεύσης του Δημάρχου, που αποφάσισε να πληρώσει τον ΦΠΑ που βαρύνει την ΔΕΥΑΝ. Το θέμα της αποχέτευσης όμως σημαδεύτηκε από την έντονη φραστική αντιπαράθεση του Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑΝ με τον Δήμαρχο. Είχε προηγηθεί αντίστοιχα θερμό επεισόδιο μεταξύ του Δημάρχου και του προϊσταμένου του ΤΕΙ κατά τη συζήτηση για το θέμα της χωροθέτησης του Τμήματος Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων.

***

Το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο σημαδεύτηκε από πρωτόγνωρη ένταση μεταξύ πολιτών και Δημάρχου, μεταξύ των Νεοδημοκρατικών δημοτικών στρατοπέδων καθώς και, από τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των συμβούλων της πλειοψηφίας. Διαμορφώνεται ένα κλίμα που φανερώνει βαθύτατο το χάσμα μεταξύ όλων των παραπάνω. Όσο πλησιάζουμε προς τις Δημοτικές εκλογές τόσο θα σκληραίνουν οι κόντρες και όλο και περισσότερα θα λέγονται. Καλώς ή κακώς, φαίνεται ότι το σκληρό ροκ θα κυριαρχήσει στα δημοτικά της Ναυπάκτου μέχρι το Νοέμβριο.

14/4/10

Η Ναυπακτία γιατί να μην υπάγεται στο Εφετείο Πατρών;

Μέχρι σήμερα η Αιτωλοακαρνανία εξυπηρετείται από το Εφετείο της Πάτρας. Όποιος Αιτωλοακαρνάνας έχει μπλεξίματα σε επίπεδο Εφετείου, πρέπει να μεταβεί εκεί.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να ιδρύσει Εφετείο στην Αιτωλοακαρνανία, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Έτσι εκδηλώθηκε ξανά η γνωστή κόντρα Αγρινίου-Μεσολογγίου.

Χαμός με την έδρα του Εφετείου στο Νομό μας. Η ζυγαριά κλίνει προς το πολυπληθέστερο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι σηκώνει το λάβαρο των Ελεύθερων Πολιορκημένων, αυτό που το έχει δώσει τον τίτλο της πρωτεύουσας.

Εμάς στη Ναύπακτο μας σκέφτηκαν; Σήμερα για πάμε στο Εφετείο θέλουμε 15 λεπτά, ας είναι καλά η γέφυρα. Για να πάμε Μεσολόγγι θέλουμε 45 και Αγρίνιο 1 ολόκληρη ώρα! Θα τραβάμε όλη αυτή την ταλαιπωρία για τα επόμενα 100 χρόνια για να δικαιωθεί η τοπική κοινωνία του Αγρινίου ή του Μεσολογγίου! Είναι δυνατόν;

Το πιο βολικό για τη Ναυπακτία θα ήταν να παραμείνει στην αρμοδιότητα του Εφετείου Πατρών. Έτσι και αλλιώς από την υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία αποκομμένη είναι η Ναυπακτία, ας το παραδεχτούμε όλοι επιτέλους.

Βάση του δέκα: καταργείται ένα υποκειμενικό κριτήριο

Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου στα δημόσια τριτοβάθμια ιδρύματα θα μπορούν να εισάγονται και μαθητές που γράφουν κάτω από δέκα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σωστή κίνηση, μιας και το συγκεκριμένο μέτρο ούτε το επίπεδο σπουδών αναβάθμισε, ούτε έλυσε κάποιο άλλο πρόβλημα.

Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών δεν πιστοποιούν το επίπεδο γνώσης του κάθε μαθητή. Μόνο το απολυτήριο λυκείου πιστοποιεί ότι κάποιος μαθητής κατέχει επαρκώς τις γνώσεις που πρέπει να δίνει το λύκειο. Οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν μέτρο σύγκρισης μεταξύ των υποψηφίων την δεδομένη χρονική στιγμή και όχι κριτήριο αξιολόγησης των συνολικών τους γνώσεων. Οι μαθητές διαγωνίζονται στα ίδια θέματα κάθε χρονιά, βαθμολογούνται με τον ίδιο τρόπο, αλλά σε διαφορετικό σετ θεμάτων κάθε φορά. Έτσι προκύπτει η κατάταξη μεταξύ των διαγωνιζόμενων κάθε έτος. Σε καμία περίπτωση οι πανελλαδικές δεν αποτελούν τρόπο αξιολόγησης των συνολικών γνώσεων των μαθητών αφού δεν καλύπτουν την συνολική διδακτέα ύλη ούτε έχουν σταθερό επίπεδο δυσκολίας. Κάποιος που φέτος γράφει για 9, του χρόνου με πιο εύκολα θέματα μπορεί να γράψει για 11, όντας το ίδιο διαβασμένος και προετοιμασμένος. Είναι πιο ικανός τη μια χρονιά σε σχέση με την άλλη; Σαφώς όχι.

Μια ακόμη παραμόρφωση που εισήγαγε η βάση του δέκα έχει να κάνει με την ιδιωτική και την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κάποιος που έχει γράψει κάτω από δέκα δεν μπορούσε να φοιτήσει σε κάποιο περιφερειακό ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Μπορούσε όμως την ίδια στιγμή να φοιτήσει σε ίδρυμα του εξωτερικού, ή ακόμα χειρότερα, σε κάποιο κολέγιο στην Ελλάδα που δίνει τίτλους του εξωτερικού. Πως είναι ικανός αυτός ο σπουδαστής να παρακολουθήσει με επιτυχία το πρόγραμμα ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος ενώ κρίνεται ανεπαρκής για να φοιτήσει σε κάποιο κρατικό; Με ποια λογική η δημόσια εκπαίδευση χαρίζει ως "πελάτες" στα ιδιωτικά κολέγια όσους δεν πιάνουν την υποκειμενική βάση του δέκα;

Άλλωστε δεν είναι η βάση του δέκα το πρόβλημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι η έλλειψη ενιαίου σχεδιασμού των αντικειμένων σπουδών, η απουσία αξιολόγησης, οι άφαντοι καθηγητές που δεν κάνουν ποτέ μάθημα, ή έλλειψη υποδομών που απαιτείται για τη λειτουργία των υποδομών που προέκυψαν από το ΕΠΕΑΕΚ και άλλα πολλά.

Το πιο βασικό πρόβλημα όμως των ΑΕΙ και ΤΕΙ σχετίζεται με την ποιότητα και την διάπλαση των μαθητών που παραδίδει η δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια. Κατά κανόνα πρόκειται για μαθητές χωρίς κριτική ικανότητα, που δεν μπορούν να αντιληφθούν την έννοια της πολλαπλής βιβλιογραφίας, χωρίς την ικανότητα σύνθεσης γνώσεων και που δεν μπορούν να διαβάσουν χωρίς την υποστήριξη φροντιστηρίου. Είναι οι μαθητές που η δευτεροβάθμια πλάθει με μοναδικό στόχο να γράψουν καλά στις πανελλαδικές. Κατά συνέπεια οι μαθητές που εισάγονται στην τριτοβάθμια δεν διαθέτουν εφόδια απαραίτητα για μια αξιοπρεπή ακαδημαϊκή πορεία, αφού η δευτεροβάθμια τα έχει μετατρέψει σε παπαγαλάκια χωρίς κρίση και επιστημονική σκέψη. Επομένως το πρόβλημα της ικανότητας των φοιτητών λίγο έχει να κάνει με το αν ο βαθμός τους στις πανελλαδικές ήταν 10 ή 8,5.

Καλώς λοιπόν καταργείται η βάση του δέκα, μιας και έκλεινε την πόρτα της τριτοβάθμιας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης σε πολλούς, χωρίς να αναβαθμίζει τη λειτουργία των ιδρυμάτων.

13/4/10

Να γιατί είναι σημαντικός ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης

Πολλοί είναι αυτοί που αμφισβήτησαν το γεγονός ότι η δημιουργία του μηχανισμού στήριξης αποτελεί επιτυχία. Η αντιπολίτευση έσπευσε να "κοντύνει" την δραστηριότητα του Παπανδρέου στο εξωτερικό στις αρχές Μαρτίου, δραστηριότητα που οδήγησε στη θέσπιση του μηχανισμού αυτού. Η αλήθεια όμως τους διαψεύδει.

Δια στόματος Λούκας Κατσέλη η εξήγηση:
Αναφερόμενη στον μηχανισμό στήριξης της οικονομίας που συμφωνήθηκε την 25η Μαρτίου και επικυρώθηκε χθες, Κυριακή, η υπουργός Οικονομίας τον χαρακτήρισε "αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας απέναντι σε κερδοσκοπικές επιθέσεις".
"Δεν ζητάμε την ενεργοποίησή του, όμως η ύπαρξή του είναι καθοριστική για να υλοποίησουμε το πρόγραμμα δανεισμού χωρίς κερδοσκοπικές πιέσεις", τονίζει η κ.Κατσέλη.

Με απλά λόγια, η ύπραξη του μηχανισμού δεν επιτρέπει στους κερδοσκόπους να απογειώνουν τα spread. Αν το κάνουν, η Ελληνική οικονομία θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό και θα δανειστεί με 4,5% από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Στην περίπτωση αυτή η "αγορά" θα χάσει τα κέρδη της αφού δεν θα δώσει δανεικά στην Ελλάδα. Έτσι οι παράγοντες της αγοράς θα προτιμήσουν να αποκλιμακώσουν τα spread δανίζοντάς μας φτηνότερα, ώστε να μην χάσουν κέρδη. Αυτός είναι και ο λόγος που τα spread έπεσαν μόλις ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης.

Η μετατροπή του προβλήματος από εθνικό σε Ευρωπαϊκό είναι αγαπημένη στρατηγική του Παπανδρέου και, έφερε άμεσο αποτέλεσμα. Άλλη μια απόδειξη για το πόσα χάσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια που είμασταν άφαντοι από το διεθνές σκηνικό...

7/4/10

"Λάθος και άτολμος ο Παπαθανάσης για το ΞΕΝΙΑ"

Δεν το λέω εγώ. Το λέει ο Ναυπάκτιος πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Ασημάκης Φωτόπουλος:


...ο Δήμαρχος της Πόλης έχει λάβει μία λανθασμένη πολιτικά απόφαση. Προϊόν κεκτημένης ταχύτητας και πραγματικής αγωνίας για την ανάδειξη του χώρου. Επιλογή που δεν εξυπηρετεί την πόλη και την αναπτυξιακή της προοπτική. Στηρίζεται σε λάθος προτεραιότητες και υποσκάπτει τις υφιστάμενες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που δοκιμάζονται και θα δοκιμαστούν ακόμα περισσότερο τις ερχόμενες χειμερινές περιόδους...
Η πολιτική απόφαση για το μέλλον του Ξενία, σήμερα το 2010, χαρακτηρίζεται άτολμη. Αποτελεί συνέχεια μίας δοκιμασμένης πρακτικής που ωρίμασε στις συνειδήσεις μας και παραμένει χρόνια ανεκπλήρωτη προσδοκία. Μίας προοπτικής που η ελάχιστη συμμετοχή των επενδυτών της, στην διαγωνιστική διαδικασία, φανερώνει την αστοχία του εγχειρήματος, αλλά και το τεράστιο επιχειρηματικό της ρίσκο. Που δεν εναρμονίζεται με τις πραγματικές ανάγκες μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης.


Στην ουσία της τοποθέτησης του Φωτόπουλου συμφωνώ. Άλλωστε από καιρό έχω διατυπώσει την πρόταση ότι το Ξενία πρέπει να γίνει συνεδριακό κέντρο ώστε προσελκύσει τουρισμό τον χειμώνα, ότι η διαμόρφωση και η λειτουργία του να γίνει από τον ίδιο τον Δήμο χωρίς επενδυτή καθώς και ότι οι χώροι του πρέπει να είναι ανοικτοί και στην τοπική κοινωνία.

Από την άλλη όμως δεν μπορώ να ξεπεράσω το γεγονός ότι ο Φωτόπουλος και ο Παπαθανάσης ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο. Το κόμμα με το οποίο πολιτεύεται ο Ασημάκης Φωτόπουλος στηρίζει τον νυν Δήμαρχο. Το γεγονός ότι διαπιστώνει λάθη και την ατολμία είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι η πολιτική στήριξη που απολαμβάνει ο Παπαθανάσης. Το να ανήκεις στο ίδιο κόμμα δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να διαφωνήσεις. Αλλά πως να στηρίξεις κομματικά σημαντικές πολιτικές επιλογές με τις οποίες διαφωνείς;

Φαίνεται ότι η τοπική κοινωνία έστω και αργά ωριμάζει αναφορικά με το Ξενία. Σιγά σιγά ξεκολλάμε από τη λογική του "φιλέτου" και σκεφτόμαστε ρεαλιστικά τον τρόπο με το οποίο το συγκεκριμένο ακίνητο θα συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης, κατά τη βούληση του δωρητή. Έχει διαμορφωθεί μια σύγκλιση στο θέμα του Ξενία ώστε αυτό να μην γίνει ξενοδοχείο, να έχει τουριστική διάσταση και, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την τοπική κοινωνία. Η λογική αυτή σταδιακά γίνεται οριζόντιά, ξεπερνώντας κόμματα και δημοτικές παρατάξεις.

Πλην της Δημοτικής παράταξης του Δημάρχου εννοείται, που επιμένει να προχωρήσει μια αντικανονική διαδικασία δημοπράτησης του Ξενία. Στο θέμα αυτό ο Παπαθανάσης απομονώνεται σε πολλά επίπεδα. Έχει βέβαια μαζί του δημοτικούς συμβούλους που μεταβάλλουν την κρίση τους με ευκολία. Οι ίδιοι σύμβουλοι όταν συμμετείχαν στην επιτροπή που ήταν αρμόδια για τη δημοπράτηση του Ξενία, έκριναν και εισηγήθηκαν προς το Δημοτικό Συμβούλιο να μην προχωρήσει η διαδικασία αφού σημειώθηκαν τυπικές μεν αλλά σημαντικές δε παραλήψεις. Οι ίδιοι σύμβουλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας. Το απόγευμα υπερψήφισαν αυτό που είχαν απορρίψει το πρωί!

Και το σίριαλ συνεχίζεται...