Λίγη σημασία έχει όμως το τι λέω εγώ και πόσο "έξυπνο" είναι. Αυτό που έχει αξία είναι ότι ο Καμίνης ψηφίστηκε μόλις από το 35% των δημοτών του, στη Ναύπακτο αυξήθηκε το εκλογικό σώμα κατά 500 άτομα αλλά η αποχή αυξήθηκε κατά 1000 και ότι γενικά λιγοστεύουν αυτοί που πιστεύουν στο δημοκρατικό σύστημα. Σημασία έχει ότι ο κόσμος δεν πιστεύει στην αξία της ψήφου. Σημασία έχει ότι αυτή η αποχή μπορεί να είναι η μουγκή βουή των ανακατατάξεων που έρχονται.
Κάποια σημασία ίσως έχει να θυμηθούμε -και με αφορμή την αυριανή επέτειο του
Πολυτεχνείου- ότι πριν από κάποια χρόνια κάποιες εκλογές απετράπησαν με ένα καλά οργανωμένο στρατιωτικό πραξικόπημα.
Συγκεκριμένα, είχαν γίνει εκλογές το 1958, το 1961 και το 1964.
- Τo 1958 επικράτησε το κόμμα που ήταν αρεστό στο Παλάτι (ΕΡΕ), αλλά υπήρξε ένα μικρό "πρόβλημα": το κόμμα που εκπροσωπούσε την αριστερά (ΕΔΑ) πήγε υπερβολικά καλά και έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Μετά από αυτό το κάζο, το παλάτι έβαλε σε λειτουργία τόσο το μυαλό του όσο και το κράτος μαζί με το αδερφάκι του, το παρακράτος.
- Έτσι το 1961 γίνονται μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας οι εκλογές που μείνανε στην ιστορία ως εκλογές "βίας και νοθείας". Στρατός, χωροφυλακή και παρακρατικοί δέρνουν τους πάντες, ενώ κάποιοι ψηφίζουν όσες φορές χρειαστεί ώστε να έρθει ένα αποτέλεσμα που να αρέσει στον Βασιλέα. Έτσι το Παλάτι είναι χαρούμενο με το 51% που παίρνει η ΕΡΕ.
- Το 1963 γίνονται εκλογές που δεν δίνουν αυτοδυναμία στην Ένωση Κέντρου. Σχηματίζεται βραχύβια κυβέρνηση συνεργασίας και στη συνέχεια γίνονται νέες εκλογές το 1964 που αλλάζουν την κατάσταση δίνοντας ένα θεαματικό 53% στην Ένωση Κέντρου, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στο παλάτι.
Αφού στο παλάτι δεν άρεσε το αποτέλεσμα των εκλογών του 1964, κάτι έπρεπε να γίνει. Έτσι η χώρα-λίκνο της Δημοκρατίας βίωσε την ιλαροτραγωδία και φαρσοπαρωδία των Ιουλιανών του 1965, όπου η κυβέρνηση του 53% πέφτει γιατί κάποιοι βουλευτές της άλλαξαν γνώμη. "Ούπς λάθος κάναμε παιδιά" λένε οι 45 βουλευτές της Ένωσης Κέντρου που -μαζί με τον Μητσοτάκη- εγκατέλειψαν το κυβερνητικό κόμμα και, από κοινού με την αντιπολίτευση σχημάτισαν κυβέρνηση η οποία είχε μάλιστα και Ναυπάκτιο πρωθυπουργό, τον Νόβα.
Για ενάμισι χρόνο γίνεται πανικός με βουλευτές να πάνε και να έρχονται, με φήμες για χρηματισμό, με υπουργοποιήσεις πολιτικών μικρής εμβέλειας που σε αντάλλαγμα στήριξαν την παλατιανή κυβέρνηση των αποστατών και άλλα γελοία. Μια κατάσταση ανωμαλίας που οδήγησε στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος, στη διευκόλυνση των θεσμικών εκτροπών και, στην ισχυροποίηση των παραστρατιωτικών ομάδων που στη συνέχεια κατέλαβαν την εξουσία. Ορέα ατμόσφαιρα όπως ορθογραφούσε ο Μποστ.
Ξανά μανά προκηρύσσονται εκλογές, για τις 28 Μαΐου 1967. Εκλογές που ήταν βέβαιο ότι θα σάρωνε το κόμμα που δεν ήθελε το παλάτι. Εκλογές που δεν γίνανε ποτέ αφού εκδηλώθηκε στις 21 Απριλίου εκδηλώθηκε η "επανάσταση". Έτσι θέλοντας και μη όλοι απείχαν από τις εκλογές μαζικά, η χώρα γλίτωσε από κόμματα και πολιτικούς, μειώθηκαν δραστικά τα έξοδα της Βουλής ενώ οι εκλογές κηρύχθηκαν παράνομες και η αποχή νόμιμη και αναγκαστική.
Παραδείγματα τέτοια έχουμε αρκετά στην Ελλάδα που θέλουμε να περηφανευόμαστε ότι "γέννησε τη Δημοκρατία", δεν είναι μοναδική η παραπάνω περίοδος. Απλά ήταν η πιο πρόσφατη και ταιριάζει ιστορικά με την επέτειο του Πολυτεχνείου
Συμπέρασμα; Υπήρξαν φορές που οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα και κατέστησαν παράνομες ή αλλοιώθηκαν. Υπήρξαν φορές που η αποχή επιβλήθηκε ώστε να μην επέλθουν αλλαγές μέσω της εκλογικής διαδικασίας. Ίσως αυτά τα ιστορικά γεγονότα να καταδεικνύουν από μόνα τους την αξία των δημοκρατικών θεσμών που σήμερα έχουν επικίνδυνα απαξιωθεί εξαιτίας της παρακμής που βιώνουμε. για την οποία όμως δεν φταίνε οι δημοκρατικοί θεσμοί.
Η ιστορία λοιπόν ακυρώνει το ευφυολόγημα με τον πλέον αμείλικτο τρόπο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου