8/3/11

Υστέρηση εσόδων...

Κακά μαντάτα: κατά 1,5 δισ. ευρώ υστερούν τα έσοδα του πρώτου διμήνου του 2011 σε σχέση με τον προϋπολογισμό (αναλυτικά εδώ: http://www.skai.gr/news/finance/article/164571/usterisi-esodon-ston-proupologismo-/).


Για μια ακόμα φορά, παρά τις δυσκολίες, δεν καταφέραμε ως χώρα να καταρτίσουμε έναν προϋπολογισμό που δεν κοροϊδεύει τον εαυτό μας.


Κύριος λόγος της υστέρησης των εσόδων είναι η πτώση των εισπράξεων του... ΦΠΑ. Θυμίζω ότι ο ΦΠΑ εκτινάχθηκε στο 23% προκειμένου να... τονωθούν τα κρατικά έσοδα. Αύξηση που είχε ως συνέπεια την αύξηση της τιμής των προϊόντων, που εν μέσω κρίσης φυσικά οδηγεί στην πτώση των καταναλωτικών δαπανών. Αν σε αυτό το γεγονός συνυπολογιστεί ότι πλέον το μέσο εισόδημα απορροφάται από ανελαστικές φοροδαπάνες όπως τα καύσιμα και η ΔΕΗ είναι απλό να εξηγηθεί γιατί δεν εισπράττεται ΦΠΑ: ο κόσμος δεν έχει λεφτά να ψωνίσει τίποτε πέρα από τα αναγκαία.


Άντε να δούμε τι θα γίνει στις 25 Μαρτίου, μπας και καταλάβουμε τι μας περιμένει: εκλογικευμένη κοινή ευρωπαϊκή πολιτική με ευρώ, ή δραχμή και τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: