23/11/11

Ακούστε τα ΜΜΕ και μην σκέφτεστε

Επειδή τα ΜΜΕ έθαψαν την είδηση, την λέω και εγώ:

Συνελήφθη ο Κώστας Γιαννίκος για φοροδιαφυγή ύψους 1.200.000 ευρώ (ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες, γιατί τα μηδενικά είναι πολλά και μπερδεύουν.

Ποιος είναι ο Γιαννίκος; Είναι ο άνθρωπος πίσω από το ALTER και την εκδοτική εταιρία Modern Times, που παράγει περιεχόμενο όπως πχ τα Ζουζούνια.

Ποιοι είναι οι μέτοχοι του Alter; Η εταιρεία Μοντέρνοι Καιροί του Γιαννίκου με 24,998%, οι Ανδρέας Γ. Κουρής, 15,45%, Γεώργιος Αν. Κουρής, 13,58%, η ΠΡΕΣΣ Ελλάς Εκδοτική και Τυπογραφική 11,42%, Love Radio 10,19%, Βαφειάς Χαράλαμπος 5,11%, Commerzbank AG Frankfurt, 2,86%, Γεράσιμος Τζανεττάτος 1,25% και Marfin Financial Group 1,44%. Το υπόλοιπο των μετοχών διαπραγματεύεται στο Χ.Α.

Με λίγα λόγια για πρώτη φορά το κράτος αποφασίζει μέσω της οικονομικής αστυνομίας να βάλει χέρι στο σύστημα των ΜΜΕ.

Μήπως η σύλληψη αυτή εξηγεί τη συμπεριφορά και τη στάση του Χαντζηνικολάου και του Τράγκα κάθε βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του Alter; Μήπως ουρλιάζουν αντιμνημονιακά επειδή δεν τους χαρίστηκαν αυτή τη φορά;

Μία λεπτομέρεια ακόμα: αξίζει να δούμε ποια κανάλια και σε τι βαθμό έχουν τράπεζες στη μετοχική τους σύνθεση (ρίξτε μια ματιά εδώ http://www.katitrexei.gr/school/show_article.php?id=117). Επίσης μην ξεχνάμε την εξάρτηση των ΜΜΕ με τις τράπεζες λόγω χρεών. Λογικό είναι τα κανάλια να εξυπηρετούν τα οικονομικά συμφέροντα των μετόχων, επιχειρήσεις είναι στο κάτω κάτω.

Έτσι αναπόφευκτα προκύπτει η σκέψη πως και με ΓΑΠ μνημόνιο είχαμε, δεν άλλαξε κάτι με τον Παπαδήμο. Αλλά ο Παπαδήμος από τραπεζικός εμφανίζεται από τις οθόνες ως μεσσίας και ηγέτης, ενώ ο ΓΑΠ από ηγέτης έγινε τίποτα, μέσω των οθονών. Τώρα ήρθε η ώρα το Σαμαρά να κοντύνει κατά τον ίδιο τρόπο. Γιατί αυτή η αλλαγή που αφορά πρόσωπα και όχι γενικότερες πολιτικές;

Ίσως η απάντηση σχετίζεται με τις εξελίξεις στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη γραμμή των δελτίων ειδήσεων. Θα γίνει με κοινές ή προνομιούχες μετοχές; Στη μία περίπτωση οι τράπεζες σώζονται αλλά κρατικοποιούνται, στην άλλη σώζονται αλλά παραμένουν στα χέρια των νυν ιδιοκτητών τους. Πόσο θα βαρύνει η σχετική απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου στη στάση των καναλιών απέναντι στις πράξεις της; Μήπως αυτό είναι το μόνο που ενδιαφέρει τους μετόχους των καναλιών αυτή την εποχή;

Και τι φταίει ο απλός πολίτης; Σε τίποτα, σωστά; Άλλωστε την πρώτη θέση τηλεθέασης στο δελτίο του Alter την δίνουν εξωγήινοι. Δεν είναι πολίτες όπως εσύ και εγώ αυτοί που εμπιστεύονται την ενημέρωσή τους στον κάθε Τράγκα και τον Χατζηνικολάου και τους επιτρέπουν να διαμορφώνουν την επικαιρότητα με βάση τα συμφέροντα των μετόχων τους.


21/11/11

Ερώτηση Αυγενάκη για το μέλλον του ΤΕΣΥΔ

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λ. Αυγενάκης στις 14 Νοεμβρίου 2011, σχετικά με τη λειτουργία του ΤΕΙ Μεσολογγίου και του Τμήματος Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων που εδρεύει στη Ναύπακτο.

Στην ερώτησή του, αφού αναφέρεται στα τρία τμήματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου που δεν δέχονται πλέον σπουδαστές και ρωτά αν υπάρχει πρόθεση κλεισίματος των Τμημάτων αυτών, σχετικά με το ΤΕΣΥΔ λέει:
Σημειωτέον είναι επίσης ότι το Τμήμα Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων της Ναυπάκτου του ΤΕΙ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει επιμέρους προβλήματα, όπως το κτιριακό και των υποδομών, ώστε υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι το Τμήμα πρόκειται επίσης να κλείσει ή να μεταφερθεί στο Μεσολόγγι. Αναφέρεται σχετικά ότι ολόκληρη η τοπική κοινωνία της Ναυπάκτου, από τους φορείς μέχρι τον απλό κόσμο, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να φύγει το τμήμα από την πόλη. Από την άλλη πλευρά, εδώ και πολλά χρόνια καρκινοβατεί το θέμα των μόνιμων εγκαταστάσεων, ενώ η αναζήτηση του κατάλληλου χώρου για την ανέγερση κτιριακών υποδομών ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια και ακόμα δεν ευοδώθηκε.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους προτίθεστε να επιλύσετε το ζήτημα στέγασης και υποδομών του ΤΕΣΥΔ της Ναυπάκτου; Σχεδιάζεται η μεταφορά του Τμήματος στο Μεσολόγγι;

Θυμίζω ότι παρόμοια ερώτηση για τις κτιριακές υποδομές του ΤΕΣΥΔ είχε καταθέσει και ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Α. Μακρυπίδης τον περασμένο Οκτώβριο.

Η απάντηση του Υπουργείου αναμένεται με ενδιαφέρον, ώστε να διασαφηνιστούν όσα ειπώθηκαν σε σχετική συνάντηση που έγινε στις αρχές Νοέμβρη.

16/11/11

Πολυτεχνείο

Αύριο Πολυτεχνείο.

Ο,τι γέννησε εκείνη η εποχή πεθαίνει σύντομα.

Εκτός από την ανάγκη για ανατροπή, ξεβόλεμα και σπάσιμο των στερεοτύπων.

Το Πολυτεχνείο "ζει", η γενιά του όμως ξόφλησε πολιτικά. Ας πρόσεχε. Και η γενιά, και το Πολυτεχνείο, που της παραδόθηκε έτσι εύκολα.

Συμβολικά -γιατί η πολιτική είναι η διαχείριση των συμβολισμών όπως έχει πει ο Φ. Μιτεράν- ας αλλάξουμε και τον τρόπο που το "γιορτάζουμε". Δεν χρειάζονται ούτε οι πασίγνωστες φωτογραφίες, ούτε τα πασίγνωστα ηχητικά αποσπάσματα, ούτε οι σχετικές διαδηλώσεις-παρελάσεις.

Την ώρα που κυβερνάει ο κληρονόμος της Χούντας, είναι τουλάχιστον προσβλητικό για το πνεύμα της ημέρας να "γιορτάζουμε" κατά τα συνήθη.

Ας βάλουμε τέλος στα τοτέμ που προσκυνάμε 40 χρόνια. Ο καθένας ας κάνει ό,τι καταλαβαίνει, ίσως έτσι γίνει μια αρχή.

15/11/11

Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν το ξημέρωμα

Tελικά συνέβη το προφανές: η διαρκής απαξίωση της πολιτικής οδήγησε στην ακύρωσή της, μέσω μιας συγκεκαλυμμένης εκτροπής. Πως αλλιώς μπορείς να χαρακτηρίσεις μία κυβέρνηση που δεν προέκυψε από εκλογές, με ένα Πρωθυπουργό που δεν είναι στέλεχος κανενός εκ των κυβερνώντων κομμάτων;

Τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση Παπανδρέου πήρε πάνω της ένα ασήκωτο βάρος που δεν ήταν όλο δικό της: την εφαρμογή σκληρών, άδικων αλλά εν πολλοίς αναγκαίων μέτρων ώστε η εθνική οικονομία να γίνει πλεονασματική. Αυτό το βάρος ο Παπανδρέου το σήκωσε μόνος, αφού ο Σαμαράς παρά τις ευθύνες των κυβερνήσεων και της Νέας Δημοκρατίας, επέλεξε να λαϊκίσει αντί να πει την σκληρή αλήθεια. Είχε βολευτεί με το γεγονός ότι ο Παπανδρέου εισέπραττε όλο το κόστος μόνος του, αφού πέρναγαν όλα τα μέτρα χωρίς αυτός να χρειάζεται να κάνει κάτι. Όσο έβγαζε άλλος τα κάστανα από τη φωτιά, ο Σαμαράς το έπαιζε αντιμνημονιακός. Τώρα στηρίζει μια μνημονιακή κυβέρνηση προσπαθώντας να πει ότι δεν την στηρίζει... Τραγελαφικά πράγματα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε συμπληρωματικά η στάση των περισσοτέρων ΜΜΕ. Συστηματικά και με μοναδικό ζήλο οι ομιλούσες κεφαλές των εθνικών εργολάβων -οι παρουσιαστές των δελτίων δηλαδή- απαξίωσαν, δηλητηρίασαν και εν τέλει έφθειραν μία κυβέρνηση που κλήθηκε σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της χώρας. Είναι γνωστό ότι τα αφεντικά των ΜΜΕ δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι τον Παπανδρέου, αρκεί μόνο η ανάμνηση από τις εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής προέδρου το 2007 για να πεισθεί και ο πλέον δύσπιστος. Εν μέσω γενικευμένης αντίδρασης, βρήκαν την ευκαιρία να τον "τελειώσουν". Τα κατάφεραν; Ο χρόνος θα δείξει.

Βέβαια τα ΜΜΕ δεν είναι μόνα τους, έχουν εισχωρήσει εντός του πολιτικού συστήματος και σε όλα τα κόμματα, έχοντας δημιουργήσει ένα σύνολο "φιλικών" βουλευτών. Θέλετε ονόματα; Δείτε ποιοι είναι οι κατεξοχήν καλεσμένοι τους και ποιοι λοιδορούνται, από όλα τα κόμματα. Αυτοί οι βουλευτές, που δυστυχώς δεν τιμούν ούτε τον εαυτό τους ούτε το πολίτευμα ούτε την ψήφο του κόσμου, επέλεξαν να προκαλέσουν τη θεσμική εκτροπή που ζούμε σήμερα. Επέλεξαν να ανεξαρτητοποιηθούν, να αφαιρέσουν την πλειοψηφία από μία νόμιμη κυβέρνηση και να την δώσουν στο σημερινό μόρφωμα. Επέλεξαν να αποχωρούν ένας ένας από τον περασμένο Ιούνιο, ρίχνοντας μία πλειοψηφία 160 βουλευτών. Επέλεξαν να συντάσσουν κείμενα με "αντίπαλους" -που όμως βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο- ώστε να εκβιάσουν τις εξελίξεις. Επέλεξαν να λειτουργούν ως εντολοδόχοι των ισχυρών που τους ελέγχουν και όχι των ψηφοφόρων τους.

Δυστυχώς, ζήσαμε μέρες του 1965, με πρωταγωνιστές βουλευτές και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Φυσικά αυτό το διακομματικό κοινοβουλευτικό μπλοκ δεν ήθελε εκλογές, γιατί πολύ απλά οι περισσότεροι δεν θα ήταν στην επόμενη Βουλή. Ούτε τα αφεντικά των ΜΜΕ θέλανε εκλογές, γιατί σε αυτή τη φάση η σύνθεση της νέας Βουλής είναι απρόβλεπτη, οπότε "χάνουν" τους ανθρώπους που με τόσο κόπο δημιούργησαν.

Ο Σαμαράς και ο Παπανδρέου σε αυτή τη φάση φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, αφού δεν κατάφεραν να αντισταθούν στα κέντρα που εν τέλει χειραγώγησαν το πολιτικό σύστημα. Αντί ο Σαμαράς να επιμείνει σε δημοψήφισμα ΚΑΙ εκλογές και ο Παπανδρέου να το αποδεχτεί, σύρθηκαν σε μία κυβέρνηση συνεργασίας που δεν διαμόρφωσαν οι ίδιοι, κάτω από την πίεση μερίδας των βουλευτών των κομμάτων τους και των ΜΜΕ. Δυστυχώς πέσανε και οι δύο μέσα στο λάκκο που έσκαβε ο ένας στον άλλον. Αλήθεια, τι έγινε εκείνη η ιστορία περί εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας, πως εξαφανίστηκε το θέμα μόλις έπεσε ο Παπανδρέου; Τώρα και οι δύο θα αντιμετωπίσουν την εσωκομματική αμφισβήτηση, την τηλεοπτική απαξίωση και την χειραγώγηση.

Έτσι φτάσαμε σε μία κυβέρνηση που έχει επικεφαλής ένα στέλεχος του τραπεζικού τομέα, που δεν έχει ψηφιστεί από τον κόσμο, που στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και από το ακροδεξιό αντιδημοκρατικό τηλεοπτικό μόρφωμα που λέγεται ΛΑΟΣ. Τον Καρατζαφέρη δυστυχώς δεν τον πήραμε ποτέ στα σοβαρά, μέχρι τη στιγμή που έδωσε το σόου έξω από το Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ που είχε "κλείσει" ο Πετσάλνικος. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι ο άνθρωπος αυτός έχει ζητήσει την αποφυλάκιση των χουντικών που έχουν καταδικαστεί. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι ο Βορίδης, πέρα από το να κόβει βόλτες με τσεκούρι στα χέρια στα νιάτα του ήταν και πρόεδρος της νεολαίας της ΕΠΕΝ. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε την ιδεολογική πλατφόρμα του Πλεύρη. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε τι σημαίνουν αυτά που λέει ο Γεωργιάδης.

Αυτοί οι απίθανοι τύποι που συγκεντρώθηκαν γύρο από τον Καρατζαφέρη, που πριν λίγα χρόνια εμφανίζονταν σε περιθωριακά καναλάκια τύπου Blue Sky και σταδιακά γίνανε αποδεκτοί και σήμερα κυβερνάνε εξαιτίας της δικής μας αδιαφορίας και lifestyle αντιμετώπισης που τους επιφυλάξαμε, πέτυχαν κάτι πολύ σημαντικό. Με τη συμμετοχή του Καρατζαφέρη στην κυβέρνηση απενοχοποιήθηκε, σε συμβολικό τουλάχιστον επίπεδο, η Χούντα. Όπως είχε πει ο Μιτεράν, η ουσία της πολιτικής είναι η διαχείριση των συμβολισμών. Σταματήσαμε να μιλάμε για πολιτική και καταντήσαμε να διαμορφώνουν τις εξελίξεις αυτοί που αντιμετωπίστηκαν ως χαβαλέδες.

Έτσι φτάσαμε να κυβερνιέται η χώρα από ένα Πρωθυπουργό που δεν έχει εκλεγεί -και αυτό συμβολισμός είναι- και τα ΜΜΕ να πείθουν τον κόσμο ότι, παρόλο που λέει ότι θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική με την προηγούμενη, τα πράγματα πάνε καλύτερα. Φτάσαμε να έχουμε μια μη εκλεγμένη "μεταβατική" κυβέρνηση που όλα δείχνουν ότι θα εξαντλήσει την τετραετία της προηγούμενης. Μια κυβέρνηση που θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για τα επόμενα 50 χρόνια σε τομείς όπως το πιστωτικό σύστημα, τις ενεργειακές επενδύσεις, τις αποκρατικοποιήσεις, τα μεγάλα δημόσια έργα και το θεσμικό πλαίσιο των ΜΜΕ. Ένα πρώτο δείγμα θα είναι ο μηχανισμός που θα επιλεγεί για τη χρηματοδότηση των τραπεζών, με κοινές ή ονομαστικές μετοχές, εκεί θα φανούν πολλά.

Λένε ότι το πιο βαθύ σκοτάδι της νύχτας είναι λίγο πριν το ξημέρωμα. Καιρός να αρχίσουμε να μιλάμε πάλι για πολιτική, να δημιουργήσουμε ιδεολογικές κόκκινες γραμμές και να επαναπροσδιορίσουμε το πολιτικό υποκείμενο των πολιτικών σχηματισμών. Ας είναι αυτή η κατάσταση που θα καθορίσει χρονικά τη νέα μεταπολίτευση.

5/11/11

Ενημέρωση για το μέλλον του ΤΕΣΥΔ

Την περασμένη Τρίτη (1/1/2011) συμμετείχα ως εκπρόσωπος του ΤΕΙ Μεσολογγίου σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Παιδείας μεταξύ του Ειδικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Β. Παπάζογλου, του Δημάρχου Ναυπάκτου Γ. Μπουλέ και της επιτροπής που έχει ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο από την οποία συμμετείχε μόνο ο Σ. Τσιλιγιάννης.

Θέμα της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση από τον Β. Παπάζογλου για το μέλλον του ΤΕΣΥΔ. Από τα λεγόμενα του κ. Παπάζογλου, έγινε φανερό ότι το ΥΠΕΠΘ ακόμα δεν έχει πάρει αποφάσεις σχετικά με την ανασυγκρότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ωστόσο ο σχετικός οδικός χάρτης έχει αρχίσει να υλοποιείται.

Στη φάση αυτή διατυπώνονται τα κριτήρια βάσει των οποίων θα δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις. Τα κριτήρια θα τεθούν από το ΣΑΤΕ. Οι δύο άξονες των κριτηρίων είναι η ακαδημαϊκότητα και συμβολή στην τοπική ανάπτυξη.

Το πρώτο κριτήριο αφορά το πλήθος των εισακτέων, το πλήθος των Μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού, η επιτυχής ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξωτερικής αξιολόγησης καθώς και επί μέρους κριτήρια που αφορούν την ερευνητική δραστηριότητα του τμήματος.

Το κριτήριο της συμβολής στην τοπική ανάπτυξη προφανώς δεν σχετίζεται με γκαρσονιέρες και καφέδες. Αντίθετα, αφορά στο βαθμό συσχετισμού των Τμημάτων με την τοπική οικονομία με όρους καινοτομίας και πρόσδοσης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Εφόσον το κριτήριο αυτό καλύπτεται, η ύπαρξη ενός μονο-τμηματικού παραρτήματος -όπως το ΤΕΣΥΔ- δεν αποτελεί λόγο μεταφοράς ή συγχώνευσης, το αντίθετο όπως τόνισε ο κ. Παπάζογλου.

Σε κάθε περίπτωση η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας εξωτερικής αξιολόγησης (που ξεκίνησε με το νόμο Γιαννάκου) αποτελεί βασικό στοιχείο για το μέλλον των τμημάτων στο νέο τοπίο της Τριτοβάθμιας.

Το νέο στοιχείο που προσδίδει ο καινούργιος -σε ισχύ ήδη- νόμος για την Τριτοβάθμια αφορά την αυτοτέλεια των Ιδρυμάτων. Πλέον η δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών (Τμημάτων δηλαδή) δεν είναι απόφαση του ΥΠΕΠΘ αλλά του ίδιου του Ιδρύματος, αν βέβαια μπορεί να καλύψει τις σχετικές δαπάνες.

Τα Ιδρύματα πλέον έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν πόρους από τρίτους με τη μορφή χορηγιών. Είναι προφανές ότι το μέλλον των ιδρυμάτων εξαρτάται πλέον από τη χρηματοδότηση που θα μπορούν να εξασφαλίσουν από τέτοιες πηγές. Με λίγα λόγια αν τα Ιδρύματα έχουν χρήματα, είναι στη δική τους ευχέρεια να κάνουν ό,τι νομίζουν καλύτερο. Αν δεν έχουν όμως επιπλέον πόρους από χορηγίες, είναι προφανές ότι δεν έχουν περιθώρια για νέα τμήματα, εξοπλισμό, κτίρια κλπ.


Από την παραπάνω συζήτηση, έγινε σαφές ότι το ΤΕΣΥΔ δεν κινδυνεύει με συγχώνευση ή κατάργηση. Η ακαδημαϊκή του υπόσταση είναι αρκετά ισχυρή για την Ελληνική πραγματικότητα και σε σύγκριση με τα υπόλοιπα τμήματα ΤΕΙ, η εν γένει δραστηριότητα του Τμήματος μπορεί να τεκμηριώσει συμβολή στην τοπική ανάπτυξη, ενώ το αντικείμενο που θεραπεύει δεν ευνοεί συγχώνευση με άλλα τμήματα. Σε καμία περίπτωση, όπως ανέφερε ο κ. Παπάζογλου, δεν υπάρχει η πολιτική πρόθεση για οριζόντια κατάργηση Παραρτημάτων, πολυτμηματικών ή μονοτμηματικών.

Το ενοίκιο του κτιρίου στη Ναύπακτο πλέον αφορά τους πόρους του ΤΕΙ Μεσολογγίου και όχι τη βούληση του Υπουργείου Παιδείας, όπως ανέφερε ο κ. Παπάζογλου. Ωστόσο, με δεδομένη τη μείωση της χρηματοδότησης του Ιδρύματος -όπως προέβλεψε και ο Β. Παπάζογλου- είναι πιθανό το ποσό αυτό να δημιουργήσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα στο ΤΕΙ Μεσολογγίου το οποίο θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ μεταφοράς και οικονομικής δυσπραγίας.

Τέλος, για τις μόνιμες εγκαταστάσεις δεν έχει εμπλοκή το Υπουργείο Παιδείας και, ειπώθηκε ότι αν προκύψει κάποια ώριμη μελέτη το Υπουργείο θα συμβάλλει ώστε να ενταχθεί η υλοποίησή του στο ΕΣΠΑ.