Την περασμένη Τρίτη (1/1/2011) συμμετείχα ως εκπρόσωπος του ΤΕΙ Μεσολογγίου σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Παιδείας μεταξύ του Ειδικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Β. Παπάζογλου, του Δημάρχου Ναυπάκτου Γ. Μπουλέ και της επιτροπής που έχει ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο από την οποία συμμετείχε μόνο ο Σ. Τσιλιγιάννης.
Θέμα της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση από τον Β. Παπάζογλου για το μέλλον του ΤΕΣΥΔ. Από τα λεγόμενα του κ. Παπάζογλου, έγινε φανερό ότι το ΥΠΕΠΘ ακόμα δεν έχει πάρει αποφάσεις σχετικά με την ανασυγκρότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ωστόσο ο σχετικός οδικός χάρτης έχει αρχίσει να υλοποιείται.
Στη φάση αυτή διατυπώνονται τα κριτήρια βάσει των οποίων θα δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις. Τα κριτήρια θα τεθούν από το ΣΑΤΕ. Οι δύο άξονες των κριτηρίων είναι η ακαδημαϊκότητα και συμβολή στην τοπική ανάπτυξη.
Το πρώτο κριτήριο αφορά το πλήθος των εισακτέων, το πλήθος των Μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού, η επιτυχής ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξωτερικής αξιολόγησης καθώς και επί μέρους κριτήρια που αφορούν την ερευνητική δραστηριότητα του τμήματος.
Το κριτήριο της συμβολής στην τοπική ανάπτυξη προφανώς δεν σχετίζεται με γκαρσονιέρες και καφέδες. Αντίθετα, αφορά στο βαθμό συσχετισμού των Τμημάτων με την τοπική οικονομία με όρους καινοτομίας και πρόσδοσης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Εφόσον το κριτήριο αυτό καλύπτεται, η ύπαρξη ενός μονο-τμηματικού παραρτήματος -όπως το ΤΕΣΥΔ- δεν αποτελεί λόγο μεταφοράς ή συγχώνευσης, το αντίθετο όπως τόνισε ο κ. Παπάζογλου.
Σε κάθε περίπτωση η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας εξωτερικής αξιολόγησης (που ξεκίνησε με το νόμο Γιαννάκου) αποτελεί βασικό στοιχείο για το μέλλον των τμημάτων στο νέο τοπίο της Τριτοβάθμιας.
Το νέο στοιχείο που προσδίδει ο καινούργιος -σε ισχύ ήδη- νόμος για την Τριτοβάθμια αφορά την αυτοτέλεια των Ιδρυμάτων. Πλέον η δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών (Τμημάτων δηλαδή) δεν είναι απόφαση του ΥΠΕΠΘ αλλά του ίδιου του Ιδρύματος, αν βέβαια μπορεί να καλύψει τις σχετικές δαπάνες.
Τα Ιδρύματα πλέον έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν πόρους από τρίτους με τη μορφή χορηγιών. Είναι προφανές ότι το μέλλον των ιδρυμάτων εξαρτάται πλέον από τη χρηματοδότηση που θα μπορούν να εξασφαλίσουν από τέτοιες πηγές. Με λίγα λόγια αν τα Ιδρύματα έχουν χρήματα, είναι στη δική τους ευχέρεια να κάνουν ό,τι νομίζουν καλύτερο. Αν δεν έχουν όμως επιπλέον πόρους από χορηγίες, είναι προφανές ότι δεν έχουν περιθώρια για νέα τμήματα, εξοπλισμό, κτίρια κλπ.
Από την παραπάνω συζήτηση, έγινε σαφές ότι το ΤΕΣΥΔ δεν κινδυνεύει με συγχώνευση ή κατάργηση. Η ακαδημαϊκή του υπόσταση είναι αρκετά ισχυρή για την Ελληνική πραγματικότητα και σε σύγκριση με τα υπόλοιπα τμήματα ΤΕΙ, η εν γένει δραστηριότητα του Τμήματος μπορεί να τεκμηριώσει συμβολή στην τοπική ανάπτυξη, ενώ το αντικείμενο που θεραπεύει δεν ευνοεί συγχώνευση με άλλα τμήματα. Σε καμία περίπτωση, όπως ανέφερε ο κ. Παπάζογλου, δεν υπάρχει η πολιτική πρόθεση για οριζόντια κατάργηση Παραρτημάτων, πολυτμηματικών ή μονοτμηματικών.
Το ενοίκιο του κτιρίου στη Ναύπακτο πλέον αφορά τους πόρους του ΤΕΙ Μεσολογγίου και όχι τη βούληση του Υπουργείου Παιδείας, όπως ανέφερε ο κ. Παπάζογλου. Ωστόσο, με δεδομένη τη μείωση της χρηματοδότησης του Ιδρύματος -όπως προέβλεψε και ο Β. Παπάζογλου- είναι πιθανό το ποσό αυτό να δημιουργήσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα στο ΤΕΙ Μεσολογγίου το οποίο θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ μεταφοράς και οικονομικής δυσπραγίας.
Τέλος, για τις μόνιμες εγκαταστάσεις δεν έχει εμπλοκή το Υπουργείο Παιδείας και, ειπώθηκε ότι αν προκύψει κάποια ώριμη μελέτη το Υπουργείο θα συμβάλλει ώστε να ενταχθεί η υλοποίησή του στο ΕΣΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου