13/11/07

Ίδρυση λατομείου δίπλα σε οικισμό το 2007, γίνεται;

Γίνεται!

Που; Στη Ναύπακτο...
Σύντομο ιστορικό: το 1984 η τότε Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας καθορίζει λατομική ζώνη στη θέση "Λούζες" της τότε κοινότητας Βομβοκούς. Τότε, χωριά σαν την Βομβοκού ήταν νεκρά. Η μετανάστευση σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού είχε ερημώσει τα χωριά αυτά.
Παρέκβαση: Οι της ηλικίας μου θυμούνται ως παιδιά την τότε επαρχία της Ελλάδας. Πως ήταν τα σπίτια μας, οι δρόμοι, που μένανε οι γιαγιάδες μας, τι φόραγε ο κόσμος, τι δουλειές έκανε, πόσοι ήταν μετανάστες κλπ κλπ).

Το 2007, μετά από 23 χρόνια, το λατομείο ετοιμάζεται να λειτουργήσει. Η Βομβοκού σήμερα γνωρίζει οικιστική ανάπτυξη λόγω του κορεσμού του αστικού κέντρου της Ναυπάκτου, έχει προϋποθέσεις ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού κλπ κλπ.
Παρέκβαση: Τώρα πια, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, η Βομβοκού έχει αλλάξει. Η θέση του λατομείου έχει απεριόριστη θέα, κόσμος αγοράζει οικόπεδα στον οικισμό της Βομβοκούς και χτίζει σύγχρονες μονοκατοικίες, ετοιμάζεται να λειτουργήσει λαογραφικό μουσείο, έχει αναπτυχθεί η κτηνοτροφία, υπάρχει καταφύγιο άγριας ζωής στη θέση του λατομείου κλπ κλπ.

Προφανώς, οι κάτοικοι αντιδρούν. Γιατί στη θέση "Λούζες" υπάρχουν υπόγεια νερά, γιατί η θέση του λατομείου είναι πολύ κοντά στον οικισμό και επομένως υποβαθμίζει την οικιστική αξία των άκτιστων οικοπέδων, γιατί έχει συσταθεί και υπάρχει δίπλα στη θέση του λατομείου καταφύγιο άγριας ζωής, γιατί πλέον γνωρίζουν τις συνέπειες από τη συνύπαρξη λατομείων και οικισμών παίρνοντας παράδειγμα από το Μαρκόπουλο, την Πάτρα και πολλά νησιά του Αιγαίου. Αντιδρούν γιατί ξέρουν τις συνέπειες των φουρνέλων που τραντάζουν τα θεμέλια των σπιτιών τους, τις συνέπειες των αιωρουμένων σωματιδίων που θα αναπνέουν, τις συνέπειες που έχουν τα φουρνέλα στα υπόγεια ύδατα και τις πηγές. Αντιδρούν γιατί ξέρουν ότι τεράστια βαρυφορτωμένα φορτηγά θα καταστρέψουν το οδικό δίκτυο της περιοχής. Αντιδρούν γιατί θα ζουν χειρότερα, γιατί η περιουσία τους θα υποβαθμιστεί και γιατί κάθε προοπτική ανάπτυξης ακυρώνεται με την επιβαρυντική δραστηριότητα που εισάγει το λατομείο στην περιοχή τους.
Παρέκβαση: Πριν λίγο καιρό στην περιοχή της Βομβοκούς άρχισε να εγκαθίσταται αιολικό πάρκο από την ΤΕΡΝΑ. Οι κάτοικοι εκφράσανε τη δυσφορία τους, αλλά ΔΕΝ αντέδρασαν. Γιατί κατανοούν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι απαραίτητες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Άρα δεν είναι καθ' έξη αντιδραστικοί. Δεν είναι όμως διατεθειμένοι να επιτρέψουν μια οικολογική καταστροφή μέσα στην πόρτα τους όταν αυτή δεν προσφέρει τίποτα θετικό σε κανέναν, εκτός από τον ανάδοχο.

Αντιδρούν όμως και οι κάτοικοι της Ναυπάκτου. Γιατί το βουνό πάνω από την πόλη τους θα γίνει γκρι νταμάρι από πράσινο βουνό. Γιατί η σκόνη θα φτάνει στα σπίτια τους. Γιατί υποβαθμίζεται το περιαστικό περιβάλλον, γιατί εκδιώκεται η πανίδα, γιατί καταστρέφεται μια περιοχή ήπιας οικιστικής ανάπτυξης, γιατί δεν έχουν να κερδίσουν και πολλά από το λατομείο, ενώ έχουν να χάσουν πολλά.

Μέχρι τώρα, όλοι οι φορείς, όλες οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όλοι οι κάτοικοι του χωριού αλλά και της Ναυπάκτου, έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση: όχι στη λειτουργία του λατομείου.
Μένει να πάρει θέση η Δημοτική Αρχή καθώς και η Νομαρχιακή Αρχή. Ας θυμούνται ότι από τη στάση τους αυτή θα κριθούν. Και οι δύο Αρχές έχουν τη δυνατότητα να γνωμοδοτήσουν αρνητικά στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά και στον αποχαρακτηρισμό της λατομικής ζώνης η οποία πρόκειτα να ενεργοποιθεί μετά από 25 περίπου χρόνια από τον ορισμό της. Ας το κάνουν ώστε να είναι σε αντιστοιχία με το κοινό αίσθημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: