Αντιγράφω: "Οργή Τάσσου για τη βρετανοτουρκική συμφωνία. ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Του ΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ
Την οργή του για τη βρετανοτουρκική συμφωνία -που βοηθεί στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους- εξέφρασε και δημόσια ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι η υπογραφή του μνημονίου αυτού δεν επιδέχεται καμία δικαιολογία και κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι αδικεί για άλλη μια φορά την Κύπρο και θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των βρετανικών εγγυήσεων."
(http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=28548680)
Είναι απλό: η απόρριψη του σχεδίου Ανάν οδηγεί στην de facto αναγνώριση της Βόρειας Κύπρου. Ας το καταλάβουμε: η παγκόσμια ιστορία έχει τη δική της δυναμική. Στην περίπτωση της Κύπρου η απόρριψη του σχεδίου Ανάν ενίσχυσε την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση, τη διχοτόμηση της Κύπρου.
Με το σχέδιο Ανάν θα είχε αρχίσει η αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων, περιουσίες θα είχαν επιστραφεί, ομόσπονδες εκλογές θα είχαν ήδη γίνει.
Ένα πρόβλημα που παρουσιαζόταν τότε ήταν ότι με βάση το σχεδιο Ανάν, δεν έφευγαν οι έποικοι. Γιατί, τώρα θα φύγουν; Είναι λογικό να φύγουν άνθρωποι οι οποίοι γεννήθηκαν εκεί; Μόνοι τρόποι για να φύγουν κάποιοι από εκεί που γεννήθηκαν είναι οι ανταλλαγές πληθυσμού, η εθνοκάθαρση ή η γερνοκτονία. Και τα τρία είναι μη υλοποιήσιμα. Οπότε το σχέδιο Ανάν στο θέμα αυτό αποτύπωνε απλά την πραγματικότητα.
Αλλά στη χώρα που τα βιβλία αλλάζουν επειδή το θέλει η εκκλησία, δεν είναι εύκολο πράγμα η ανάλυση της πραγματικότητας. Ο λαϊκισμός είναι εύκολος. Μόνο που οδηγεί σε εθνικές ήττες, όπως αυτή της οριστικοποίησης της διαίρεσης της Κύπρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου