10/1/08

Τι γίνεται με το ΤΕΙ στη Ναύπακτο επιτέλους; (μέρος 3ο)

Σε συνέχεια των προηγούμενων δύο posts για το πρόβλημα της χωροθέτησης του ΤΕΙ στη Ναύπακτο.

Στις προηγούμενες αναφορές για το την παρουσία του Τμήματος ΤΕΙ στη Ναύπακτο, αναλύθηκε τόσο η αναγκαιότητα να παραμείνει και να αναπτυχθεί το Τμήμα, όσο και το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει σήμερα η προσπάθεια για χωροθέτησή του, η οποία είναι αυτονόητο ότι επείγει αφού αφενός πλέον το κόστος του ενοικίου καλύπτεται πλέον από το Υπουργείο Παιδείας και αφτέρου το ΤΕΙ δεν μπορεί να αναπτυχθεί.

Ας δούμε τώρα γιατί ο πλέον ώριμος για να υποδεχθεί το Τμήμα χώρος είναι η περιοχή του Σκα.

Οι περιοχές που έχουν τεθεί ως τώρα για την χωροθέτηση του ΤΕΣΥΔ είναι ο Πούντος, οι απαλλοτριώσεις του περιφερειακού, o Κούμαρος και, ο Σκας.

Ας τις πάρουμε με τη σειρά:
1) Πούντος
Η προτεινόμενη περιοχή βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης, στο παραλιακό μέτωπο μετά τις εκβολές του Σκα. Ο χώρος έχει επαρκή έκταση.

Ωστόσο βρίσκεται πολύ κοντά στην παράνομη χωματερή της πόλης. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από διάφορες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες, όπως πχ η διοξίνη. Η λειτουργία του ΧΥΤΑ πιθανόν να αρχίσει το 2008. Στη συνέχεια υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις για το έργο μεταφοράς των απορριμάτων και αποκατάστασης της χωματερής το οποίο στην καλύτερη θα διαρκέσει άλλα 3-4 χρόνια. Μετά από την υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης, η περιοχή θα είναι ακόμη επιβαρυμένη και θα χρησιμοποιηθούν μηχανισμοί όπως πχ σωλήνες στο έδαφος για την απαγωγή τοξικών αερίων κλπ.

  • Επομένως, ο Πούντος είναι μια περιοχή που θα είναι διαθέσιμη σε περίπου 5 χρόνια. Ερωτηματικό παραμένει αν η αποκατάσταση που προβλέπεται θα μπορέσει να αποτρέψει τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία των χρηστών των εγκαταστάσεων του ΤΕΙ. Μια βόλτα σήμερα στην περιοχή θα σας πείσει... Κατά τα λοιπά η περιοχή δεν έχει υποδομές, αλλά η μορφολογία και η εγγύτητα στην πόλη κάνουν αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίσιμο.

2) Απαλλοτριώσεις Περιφερειακού δρόμου
Στην (μακρότατη!) πορεία υλοποίησης του έργου του περιφερειακού δρόμου, άλλαξε η χάραξή στην δυτική του άκρη. Έτσι, προέκυψαν δύο ζώνες πλάτους 30 μέτρων εκατέρωθεν της σημερινής χάραξης του περιφερειακού. Η θέση αυτή βρίσκεται στην δυτική πλευρά της πόλης, κοντά στο συνεργείο της Nissan, στην περιοχή που αναφέρεται ως "Κυριτσέικα". Η θέση αυτή είναι πολύ καλή χωροταξικά και έχει έτοιμες υποδομές.

Ωστόσο (σύμφωνα και με τη μελετήτρια του ΓΠΣ) πρέπει να γίνουν επιπλέον απαλλοτριώσεις προκειμένου να πλατύνει ο διαθέσιμος χώρος, γιατί 30 μέτρα πλάτος δεν επαρκούν για κτίρια, δρόμους και χώρους στάθμευσης. Οι νέες απαλλοτριώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την συνήθη πρακτική πιθανό είναι να διαρκέσουν περίπου 20 χρόνια.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι ιδιοκτήτες εκεί κινούνται για την άρση της απαλλοτρίωσης, αφού έχει αλλάξει ο σκοπός της (σκοπός της ήταν να γίνει δρόμος, ανάγκη η οποία δεν υπάρχει πια). Για το λόγο αυτό κινούνται δικαστικά και, δεν έχουν δεχτεί να πάρουν τα χρήματα της αποζημίωσης τα οποία είναι κατατεθειμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εδώ και χρόνια. Οι ιδιοκτήτες έχουν γνωστοποιήσει εγγράφως την πρόθεσή τους να κινηθούν δικαστικά και στην Δημοτική Αρχή και στην αντίστοιχη επιτροπή που είχε συσταθεί το 2007. Επιπλέον, ο χώρος ανήκει σήμερα στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

  • Άρα, οι απαλλοτριώσεις του περιφερειακού απαιτούν επιπλέον χώρο λόγω πλάτους (διαδικασία που μάλλον θα κρατήσει 20 χρόνια). Το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι αντικείμενο δικαστικής διαμάχης, η οποία για να τελεσιδικίσει θα απαιτήσει περίπου 6 χρόνια. Η περιοχή αυτή επομένως θα είναι διαθέσιμη σε περίπου 6 χρόνια και λειτουργική σε πολύ περισσότερα, εφόσον όλα πάνε καλά. Χωροταξικά η περιοχή είναι πολύ καλή, όπως αναφέρει και η μελετήτρια του ΓΠΣ κα. Διονυσοπούλου.

3) Κούμαρος
Πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται δυτικά της πόλης. Πρόκειται για δασική έκταση, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει χρήση. Επιπλέον, διέρχονται πυλώνες υψηλής τάσης σε χαμηλό ύψος (νιώθει τα μαλλιά σου να σηκώνονται!), δεν υπάρχει καμία υποδομή όπως οδική πρόσβαση, δίκτυα κοινής ωφέλειας κλπ και, βρίσκεται υπό διαρκή αμφισβήτηση το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αν λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν πολλές διοικητικές αποβολές που πιστοποιούν όρια ιδιοκτησιών στη θέση Κούμαρος. Αν μπορεί κάποιος να πει πότε μπορούν όλα αυτά να λήξουν και να πάει εκεί το ΤΕΙ, ας μου το πει και εμένα...

  • Αν δεν είναι και αυτή η περιοχή ακατάλληλη, τότε τι σημαίνει ακατάλληλο;

4) Σκας
Στην περιοχή του Σκα (ανατολικά) υπάρχουν δύο επιλογές. Η μια είναι το γήπεδο της πρώην κοινότητας Λυγιά με έκταση περίπου 4 στρέμματα. Η άλλη είναι ακριβώς απέναντι, έκτασης περίπου 60 στρεμμάτων. Ανάμεσα διέρχεται η συνδετήρια οδός του περιφερειακού.

Η μια έκταση (γήπεδο) είναι δημοτική έκταση. Επομένως μπορεί ο Δήμος άμεσα να την παραχωρήσει. Το τοπικό συμβούλιο Λυγιά έχει συναινέσει σε κάτι τέτοιο. Άρα, ο Δήμος μπορεί να δώσει αύριο το πρωί τον χώρο αυτό.
Η άλλη έκταση των 60 στρεμμάτων είναι αρκετά μεγάλη για να στεγάσει περίπου 5 τμήματα, εστία, λέσχη, γήπεδα, αμφιθέατρα, χώρους στάθμευσης κλπ. Είναι γεωλογικά κατάλληλη αφού έχει γίνει αντίστοιχη μελέτη, είναι αποχαρακτηρισμένη από δασική περιοχή, έχει γίνει οριοθέτηση του χειμάρρου, έχει έτοιμες οδικές υποδομές, η σύνδεση με δίκτυα κοινής ωφέλειας είναι εύκολη λόγω της παρακείμενης συνδετήριας οδού, είναι πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και έχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Επιπλέον είναι κοντά σε εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης που με την ένταξή τους μπορεί εύκολα να αξιοποιηθούν από το ΤΕΙ. Άλλωστε αυτή είναι και εναλλακτική που πρότεινε η κα. Διονυσοπούλου στο νέο ΓΠΣ, με δεδομένα τα προβλήματα του των απαλλοτριώσεων περιφερειακού.



  • Επομένως πρόκειται για έναν χώρο που μπορεί να παραχωρηθεί άμεσα με μια απλή απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, επαρκής για την μελλοντική άνετη ανάπτυξη του ΤΕΙ, με ξεκάθαρο καθεστώς χρήσης και ιδιοκτησίας, επεκτάσιμος και, με έτοιμες υποδομές.

Οπότε ξαναγυρνάμε στο προφανές:
Η Δημοτική Αρχή οφείλει λοιπόν να υποδείξει χώρο ώστε να διασφαλιστεί η παρουσία του Τμήματος και η ανάπτυξή του. Οφείλει να ακολουθήσει την πιο ώριμη λύση, αυτή του Σκα.

Λύση τώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: