7/3/08
Περί κεντροαριστερής συνεργασίας: ποιος την φοβάται;
Θυμάστε που ο Συνασπισμός στο συνέδριό του δεν έδωσε δικαίωμα λόγου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, παρόλο που ο Παπανδρέου είχε εκδηλώσει την πρόθεση να παραστεί ο ίδιος και να
αναλύσει -συμβολικά μόνο;- την πρότασή του για συνεργασία των δύο κομμάτων; Συμβάν που δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα τότε, αλλά κατά τη γνώμη μου έχει σημαντική αξία.
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080205&nid=7385909&sn=&spid=876, από όπου και η παραπάνω φωτογραφία.
Για την απόφαση αυτή του ΣΥΝ προηγήθηκε -έντονος- εσωκομματικός διάλογος, ο οποίος δεν βρήκε ποτέ το δρόμο προς τα "δημοκρατικά" ΜΜΕ - αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολλά χρόνια στην ανανεωτική αριστερά, από τότε που η "ανανεωτική" αριστερά απέκτησε διακριτή θέση από την "παραδοσιακή".
Το ΠΑΣΟΚ για το δικό του συνέδριο ανταποδίδει με διπλή πρόσκληση με δικαίωμα λόγου: και στον κ. Τσίπρα του Συνασπισμού και στον κ. Αλαβάνο του ΣΥΡΙΖΑ.
("...και τον έχουμε καλέσει και στο Συνέδριό μας, και αυτόν, και τον Αλέκο Αλαβάνο, να έρθουν, να παραστούν και να μιλήσουν". http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=6218320)
Παράλληλα, στη σημερινή -θαμμένη- συνέντευξη τύπου, ο Παπανδρέου έθεσε ξανά την πρόταση σε διάλογο ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η κεντροαριστερή συνεργασία θα αποτελέσει κυρίαρχο ζήτημα του επικείμενου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ (ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου μπορείτε να τη δείτε εδώ: http://krogias.blogspot.com/2008/03/blog-post_06.html).
Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα: ποιος φοβάται την προοπτική της κεντροαριστερής κυβερνητικής συνεργασίας και -κυρίως- τον σχετικό διάλογο;
Το ΠΑΣΟΚ που υποτίθεται ότι καταρρέει ή ο ΣΥΡΙΖΑ που ενισχύεται δημοσκοπικά και εμφανίζεται ως "φαινόμενο";
Η στάση του Συνασπισμού έχει πολιτική λογική: πρόκειται για ένα κόμμα που αναδεικνύει με επιτυχία υπαρκτά προβλήματα. Στον ΣΥΝ κυρίαρχη είναι η έκφραση διαμαρτυρίας και η συστράτευση με όσους -δικαίως συνήθως- διαμαρτύρονται. Σε αυτή τη φάση μάλιστα η επιλογή αυτή "βγαίνει" και δημοσκοπικά.
Ένα κόμμα διαμαρτυρίας -που επομένως ετεροπροσδιορίζεται- δεν μπορεί να συζητά την προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας: χάνει αυτόματα την ταυτότητά του.
Αυτό το δίλημμα είναι διαρκώς ανοιχτό για την ανανεωτική αριστερά από την καταβολή της, δεν πρόκειται για κάτι νέο. Το νέο στοιχείο που προβάλλει είναι η ευκαιρία που δίνει η ιστορία στην κεντροαριστερά να πρωταγωνιστεί στα επόμενα χρόνια μέσω της δημιουργίας ενός πολυκομματικού κεντροαριστερού κυβερνητικού πόλου.
Αν δεν καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή συγκυρία να αλλάξει αυτή του την ταυτότητα, η κεντροαριστερά χάνει την ιστορική ευκαιρία που της δίνει η κοινωνία στην παρούσα φάση να ηγεμονεύσει και να διαμορφώσει τις εξελίξεις. Προοπτική σαφώς πιο ενδιαφέρουσα και ουσιαστική από την συμπόρευση με ρεύματα διαμαρτυρίας που είναι πιο προσιτή από ποτέ. Προοπτική την οποία ζητά η κοινωνία.
Η άρνηση του σχετικού διαλόγου δεν αποτελεί θετικό δείγμα για τη συνέχεια. Η άρνηση αυτή υποδεικνύει ότι η ηγεσία του Συνασπισμού μάλλον προτιμά να διατηρήσει την ταυτότητα της διαμαρτυρίας και να αρνηθεί το αίτημα που θέτει η κοινωνία, στο βωμό των θετικών δημοσκοπικών αποτελεσμάτων. Έστω και αν το αντάλλαγμα είναι να αφήσει την "μεγάλη ευκαιρία" της κεντροαριστεράς για τη δημιουργία ισχυρού πολυκομματικού κεντροαριστερού κυβερνητικού πόλου να περάσει ανεκμετάλλευτη.
Θα μπορέσουν άραγε οι φωνές εντός του ΣΥΝ που επιθυμούν και εκφράζουν την μετεξέλιξη αυτή (λίγο πολύ αυτές που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Κουβέλη) να πείσουν την ηγεσία του για αλλαγή πορείας, τώρα που η ιστορία δίνει την ευκαιρία;
Οι ευκαιρίες στην πολιτική δεν κρατάνε για πάντα. Αν χαθεί το τρέχον "παράθυρο ευκαιρίας" θα πρέπει να ακολουθήσει αναμονή μέχρι το επόμενο. Άγνωστο για πόσο καιρό και με πόσες χαμένες ευκαιρίες ανάμεσα.
Χώρια που η κοινωνία τιμωρεί όσα κόμματα δεν αντιλαμβάνονται ότι τα ποσοστά που λαμβάνουν είναι αντάλλαγμα των συγκεκριμένων προσδοκιών που αναλαμβάνουν να εκπληρώσουν. Όσο πιο μεγάλα τα ποσοστά, τόσο πιο μεγάλες οι προσδοκίες της κοινωνίας και τόσο πιο μεγάλη η απογοήτευση που προκαλεί η μη εκπλήρωσή τους...
Update: Συνέντευξη Παπαγιαννάκη στην Ημερησία (η οποία δημοσιεύτηκε μετά το post), με τα συμπεράσματα στο ίδιο περίπου πνεύμα: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4667&subid=2&tag=2617&pubid=1227121
θυμίζω ότι ο Μ. Παπαγιαννάκης ΔΕΝ είναι ΠΑΣΟΚ, βουλευτής του ΣΥΝ είναι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
15 σχόλια:
Το τελευταίο καιρό δεν μπορώ να καταλάβω κάτι. Τι κλαψομουνίαση είναι αυτή που έχει πιάσει τους Πασοκατζίδες με τα ΜΜΕ; Το "κίνημα" της εικοσαετής διακυβέρνησης έχει θαφτεί από μια μερίδα δημοσιογράφων; Το ότι υπάρχουν ακόμα στο κόμμα πρώην υπουργοί-αρχικατσαπλιάδες, μετρ της διαπλοκής, δεν πειράζει; Το ότι έχετε πρόεδρο που ούτε ως pizza delivery-boy δεν μπορεί να πείσει, δεν παίζει ρόλο; Θα μου πεις, εδώ έγινε πρωθυπουργός ο Καραμανλής... τι να πώ; Τους την βάρεσε, μάλλον, κατακούτελα η 20ετής αντιπολίτευση. Αυτοί ως "πνιγμένοι" πιάστηκαν από τα μαλλιά τους. Εσείς από που θα πιαστείτε; ΄Έχετε κάνει τόσες "καταχρήσεις" που δεν σας έχει μείνει τρίχα στη κασίδα!
Και από πότε σε νοιάζει εσένα τι λένε οι κλέφτες και ανίκανοι ΠΑΣΟΚοι;
Αφού κατά τη γνώμη σου ό,τι και να πουν αυτοί οι "κλέφτες" του κινήματος των μετρ της διαπλοκής για το κακό σου είναι, πως κρίνεις τα συγκεκριμένα λεγόμενά τους;
Έχεις απόλυτο δίκιο άλλωστε, όλοι το λένε: η Ξενογιαννακοπούλου, ο Ραγκούσης, ο Μωραΐτης, ο Ανδρουλάκης αρχικατσαπλιάδες είναι. Και η Δημαδάμα. Και εγώ μαζί. Όλοι κλέφτες είμαστε! Γι' αυτό κυβερνάει ο ηθικός οικογενιάρχης Καραμανλής.
Απορώ πως άντεξε αυτή η χώρα από αυτούς τους κασταπλιάδες του ΠΑΣΟΚ για 20 χρόνια. Ήρωες είστε, ήρωες.
Η αλήθεια είναι ότι τα ΜΜΕ όντως προβάλλουν τα πάντα με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο. Έχεις απόλυτο δίκιο: ο Παπανδρέου είναι παντελώς ανίκανος, το λένε και όλα τα ΜΜΕ. Από τη συνέντευξη του Παπανδρέου μέχρι το ρεζερβουάρ του Τσίπρα τα πάντα είναι όπως σου τα δείχνουν. Σωστή εικόνα έχεις, εμείς είμαστε ηλίθιοι που ακολουθούμε έναν ηλίθιο και ανίκανο σαν ζωντόβολα. Προφανώς και τα κόμματα της σοσιαλιστικής διεθνούς είναι εξίσου ηλίθιοι. (Σου θυμίζω ότι στη διεθνή συμμετέχουν και τα κόμματα των Τσάβες κλπ αγαπημένων των ελληνικών επαναστατικών δυνάμεων που ψάχνουν για τζάμπα πετρέλαιο από εκεί).
Χαίρομαι που χαίρεσαι με την αντικειμενική στάση των ΜΜΕ, που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ των κλεφτών και τον ανίκανο Παπανδρέου όπως πραγματικά είναι.
Προς στιγμή νόμιζα ότι πρόκειται για εμπάθεια, αλλά την τελευταία στιγμή είδα το φως μου: ο Παπανδρέου είναι ανίκανος, οι ΠΑΣΟΚοι κλέφτες και ο ΔΟΛ υπόδειγμα αντικειμενικότητας.
Καλή τηλεθέαση!
Σου είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι δεν υπηρετούν όλοι συμφέροντα;
Αυτή είναι η νοοτροπία που θέλετε να διατηρήσετε. Ή μαζί μας ή εναντίων μας. όποιος δεν είναι ΠΑΣΟΚ είναι ΝΔ, ή ακόμα χειρότερα Συνασπισμός! Άλλο να μην μου αρέσει η υπάρχουσα κατάσταση κι άλλο να εκθειάζω την σαπίλα του ΠΑΣΟΚ!
Μάλλον, δεν τα λέω καλά. Έχετε αλλάξει ή τουλάχιστον αυτό προσπαθείτε να μας πείσετε. Έχω μια απορία μόνο, γιατί έπρεπε να χάσετε την εξουσία για να "αλλάξετε"; Αυτός είναι ο σκοπός της πολιτικής σας; Η διατήρηση της εξουσίας; Και ο κόσμος; Ο λαός; Τι σημαίνει ο όρος "κίνημα" στο ΠΑΣΟΚ;
Η αντικειμενικότητα των ΜΜΕ είναι μέρος του συστήματος που υπερασπίζεστε. Της πλασματικής δημοκρατίας που θέλετε να διατηρήσετε. Των επαγγελματιών πολιτικών, των επαγγελματιών παρατρεχάμενων. Όλων αυτών των ανθρώπων που ο φιλοτομαρισμό τους πίνει το αίμα του κοσμάκη.
Κι αφού θεωρείς τον Γιωργάκη διαφορετικό από το Κωστάκη πες μου το εξής απλό. Ποιες είναι οι διαφορές τους; και οι 2 είναι μεγαλωμένοι για τον ίδιο σκοπό, να γίνουν πρωθυπουργοί. Παράγωγα του κομματικού συστήματος.
Εγώ δυστυχώς δεν μπορώ να καταλάβω τις διαφορές τους. Με αηδιάζουν και οι δυο το ίδιο.
Τώρα θα σκέφτεσαι, τι μας λέει αυτός! Όλα είναι καλά, λεφτά έχουμε, δουλειά έχουμε, για όλα φρόντισε το ΠΑΣΟΚ! Μόνο το τελευταίο καιρό μας τα έχει χαλάσει η ΝΔ! Τα ίδια σκατά είναι και οι δυο. Δεν είναι αργά να το δεις κι εσύ...
...βέβαια, ίσως σου ζητάω πολλά, ίσως σου ζητάω να γίνεις αχάριστος!
"...αυτό το οποίο εμείς έχουμε ως στόχο, είναι να διαμορφώσουμε μία νέα αυτοπεποίθηση για όλους μας, για όλη την Ελλάδα, ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τη βαθιά πολιτική κρίση που περνάει η χώρα. Πολιτικές αλλαγές, κοινωνικές αλλαγές, οικονομικές αλλαγές, με την εμπέδωση αξιών, με την εμπέδωση μιας άλλης αντίληψης στη διακυβέρνηση.
Αυτό αφορά και στα Μέσα Ενημέρωσης, το έχω πει επανειλημμένα, αφορά στις σχέσεις των Μέσων Ενημέρωσης με τα πολιτικά κόμματα, με την εξουσία, με την επιχειρηματική δραστηριότητα, αφορά σε μία σχέση ανεξαρτησίας και αυτονομίας της πολιτικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας των Μέσων Ενημέρωσης, ώστε να μην υπάρχει χειραγώγηση, είτε του ενός από τον άλλον, είτε του άλλου από την άλλη πλευρά. Διότι αυτά είναι βασικά στοιχεία για έναν άλλο τρόπο διακυβέρνησης...
...Εγώ δεν έχω προσωπικές εμπάθειες με κανέναν. Με κανέναν. Έχω, όμως, βαθιά πολιτικές αξίες, τις οποίες υπηρετώ, δημοκρατικές αξίες, και περιμένω μία νέα σχέση Μέσων Ενημέρωσης με την πολιτική και την εξουσία. Θέλω ανεξάρτητα Μέσα. Θέλω εσείς, όλοι εσείς, να αισθάνεστε απολύτως ανεξάρτητοι, να κάνετε την κριτική σας.
...Θέλω τα Μέσα Ενημέρωσης, να αισθάνονται απολύτως ανεξάρτητα από την κρατική ή όποια άλλη χρηματοδότηση. Θέλω τα κόμματα, να είναι ελεύθερα να εκφράζουν τον Ελληνικό λαό, κι αυτό, δεν έχει καμία σχέση με πρόσωπα και με συγκεκριμένες εκδοτικές εταιρείες. Έχει σχέση με μια λειτουργία ενός συστήματος, που πρέπει να αλλάξει επιτέλους, αν θέλουμε δημοκρατία σ' αυτή τη χώρα. Δεν είναι μόνον το πρόβλημα αυτό. Υπάρχουν και πολλά άλλα...
...Αυτό είναι το παράδοξο αυτής της νέας γενιάς και δεν μιλώ μόνο για τον Έλληνα, εδώ στην Ελλάδα, ο οποίος ζει μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Σήμερα, η ανθρωπότητα έχει τεράστιες δυνατότητες να λύσει προβλήματα και, όμως, αυτή η νέα γενιά, παγκοσμίως, αισθάνεται ότι θα αντιμετωπίσει –και θα αντιμετωπίσει- τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα. Το περιβάλλον, τη μετανάστευση, πανδημίες, πολέμους, πιθανώς, για θέματα όπως το νερό. Πρέπει, λοιπόν, να δώσουμε δύναμη σε αυτή τη νέα γενιά.
Αισθάνεται, πολλές φορές, αυτός ο νέος, και αισθάνεται και η οικογένεια, ότι πηγαίνοντας να πάρει ένα πτυχίο, δεν ξέρει αν θα έχει δουλειά και ποια δουλειά. Εάν θέλουμε να μπορούμε να πούμε ότι, αυτή η νέα γενιά θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα προτάγματα της εποχής, δεν μπορεί να αισθάνεται αυτή την ανασφάλεια. Δεν μπορεί να αισθάνεται, ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, δεν μπορεί να αισθάνεται ότι, δουλεύοντας, θα πρέπει να πάει και σε δεύτερη δουλειά, και σε τρίτη δουλειά, και να αισθάνεται και ανασφάλεια. Ή να είναι και ανασφάλιστος.
Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι εμείς θα είμαστε ανταγωνιστική οικονομία, επειδή πληρώνεται λίγο ένας εργαζόμενος και, άρα, θα είναι φτηνό το προϊόν. Θα είμαστε ανταγωνιστική οικονομία, όταν βγάλουμε καλό προϊόν, και καλό προϊόν θα βγάλουμε, όταν αμείβεται σωστά, όταν αισθάνεται σιγουριά ο εργαζόμενος και ο νέος. Να του δώσουμε όλες τις δυνατότητες να βγάλει τη δημιουργικότητά του, τη διαφορετικότητά του, την καινοτομία, την φαντασία του. Να του δώσουμε τα εφόδια να δημιουργήσει, να αλλάξει.
Σήμερα, αυτό το εργασιακό καθεστώς, είναι ένα εργασιακό καθεστώς που μας πάει πίσω, σε έναν μεσαίωνα εργασιακών σχέσεων. Σε αυτό, εμείς έχουμε αντιπαραθέσει μία τελείως άλλη λογική. Αντί των STAGE, αντί της αμοιβής της ανασφάλιστης εργασίας, αντί της λογικής, ότι θα πρέπει να δουλεύει μερικές ώρες και θα προσπαθεί, από εδώ κι από εκεί, να συνθέσει ένα εισόδημα αξιοπρεπές, λέμε για τον νέο:
Θέλουμε γρήγορα να μπεις στην παραγωγή, εμείς θα επιδοτήσουμε ως κράτος τις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη και τις δικές σου, για τέσσερα χρόνια, για να μπεις στην παραγωγή, για να έχεις ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσεις και μετά, σε δεύτερη φάση, να προχωρήσεις κανονικά σε μία κανονική καριέρα. Και βεβαίως, θα επενδύσουμε στην παιδεία, στην ποιότητα και των συνθηκών εργασίας, και της γνώσης, και της καινοτομίας, μέσα στις παραγωγικές διαδικασίες".
Αν μπεις στο κόπο να διαβάσεις ένα τόσο εκτενές απόσπασμα από τη συνέντευξη τύπου του Παπανδρέου, θα δεις και γιατί το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές του 2004, και αν τα ΜΜΕ υπηρετούν συμφέροντα και ποια είναι η πρόταση για τη λειτουργία τους σε μια δημοκρατία, και ποιες οι διαφορές που λες ότι δεν μπορείς να διακρίνεις, και αν έχουμε δουλειά λεφτά και όλα τα καλά. Από το στόμα ενός που δεν κάνει ούτε για pizza delivery-boy όπως λες.
Όταν τελειώσεις, θύμισε μου που *ακριβώς* είναι τα κοινά σημεία του Παπανδρέου με όσα έχει πει και λέει ο Καραμανλής. Πες μου εσύ τις ομοιότητες που είναι τόσο προαφανείς αλλά εμείς οι υφλοί δεν διακρίνουμε.
http://www.pasok.gr/portal/gr//58010/7/7/1/showdoc.html, το κείμενο της συνέντευξης που δεν είδαμε σχεδόν πουθενά.
Τα υπόλοιπα είναι γενικόλογες εμπαθείς ατάκες επιπέδου καφενείου του στυλ "οι Αλβανοί μας παίρνουν τις δουλειές, όλοι για τη μάσα πάνε, οι βουλευτές είναι κλέφτες, όλοι τα παίρνουν" κλπ.
Δυστυχώς, μπήκα στον κόπο και το διάβασα (όχι γιατί το ήθελα, αλλά γιατί άργησα να καταλάβω ποιανού λεγόμενα ήταν). Η κουβέντα μας δυστυχώς δεν έχει λογική. Έχουμε εντλώς διαφορετικά βιώματα για να έχουμε τα ίδια πιστεύω. Εγώ βλέπω το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα κυβέρνησης, το οποίο είχε πολλές ευκαιρίες να αποδείξει ότι θέλει το καλό του λαού και δεν μπήκε στο κόπο να το κάνει.
Είδαμε βουλευτές επί ΠΑΣΟΚ να πλουτίζουν, βλέπουμε το ίδιο να γίνετε και τώρα.
Μου μιλάς για ένα ΠΑΣΟΚ που δεν γνωρίζω. Έχεις αναρωτηθεί γιατί εσύ το έχεις δει; Γιατί να παραμένει κρυφό σε μένα; Γιατί δεν έχω γευτεί το νέκταρ του;
Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ...
Καληνύχτα...
Είναι κρυφό σε σένα γιατί έχεις αποδεχτεί την εύκολη δικαιολογία ότι για όλα τα άσχημα φταίει "κάποιος".
Δεν έχεις δουλειά; Δεν σου αρέσει το Τμήμα που πέρασες; Βαριέσαι εκεί που μένεις; Δεν μπορείς να εκφραστείς; Δεν βρισκεις γκόμενα;
Σου φταίει "κάποιος", κατά κανόνα η "εξουσία", το "κατεστημένο"... Βρίσκω πολύ ηττοπαθή αυτή τη θεώρηση.
Ακόμη, επειδή επικεντρώνεσαι στο θέμα της διαφθοράς:
1) Έχεις σκεφτεί ότι η διαφθορά δεν περιορίζεται στο κοινοβούλιο; Πχ έχεις σκεφτεί τι γίνεται με τα ιδιαίτερα στα σχολεία;
2) Η διαφθορά ΔΕΝ είναι θέμα κομματικού χώρου. Είναι θέμα που αντιμετωπίζεται με θεσμικό πλαίσιο και μηχανισμούς ελέγχου. Όσο δεν μπαίνουν οι κανόνες (δες πάλι τη συνέντευξη τύπου, τα λέει αυτά) τόσο θα υπάρχει διαφθορά. Αυτα λέει και το ανίκανο pizza boy. Θυμάσαι πχ ότι στο σκάνδαλο της Siemens ακούγεται και όνομα βουλευτή του ΣΥΝ;
Ακόμη: για κάθε ευκαιρία που το ΠΑΣΟΚ είχε να βελτιώσει την κατάσταση κι δεν το έκανε που θα μου αναφέρεις, πάω στοίχημα ότι θα σου βρίσκω πέντε περιπτώσεις που το έκανε.
Θες να το παίξουμε;
Ακόμη δεν κατάλαβα που είναι όλοι ίδιοι πάντως!
Συνέντευξη Παπαγιαννάκη στην Ημερησία, όπου πάνω κάτω λέει ότι ο ΣΥΝ πρέπει να μετασχηματιστεί:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4667&subid=2&tag=2617&pubid=1227121
Δεν έχεις κι άδικο, έχω καταντήσει γραφικός...
Φτιάξτε τον κόσμο στα μέτρα σας, κύριοι...
...και τελειώνοντας, τραβήξτε και το καζανάκι!
Μια ερώτηση ρε φιλαράκο!!!!!! Γιατί καταψηφίσατε τον Νόμο για τον βασικό μέτοχο???? Γιατί διαμορφώσατε ένα τέτοιο άναρχο τοπίο για τα κανάλια???? Και μην μου πεις ότι το διαμόρφωσε η ΝΔ,γιατί εσείς κυβερνούσατε πιο πρίν.....Και κάτι τελαυταίο.....όλοι ζητάτε απο τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει.....Γιατί δεν αλλάζετε εσείς?????
1) O βασικός μέτοχος "έπεσε" στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λεπτομέρειες, ποιος το θυμάται πια...
2) Το άναρχο τοποίο θυμάσαι πότε *ακριβώς* διαμορφώθηκε; Το 1989 ριζοσπάτη μου, τότε που κυβρνάγατε ΕΣΕΙΣ με τον Μητσοτάκη και παλεύατε να βάλετε τον Παπανδρέου φυλακή. Λεπτομέρειες, ποιος το θυμάται πια...
3) Εμείς αλλάζουμε, σου αρέσει ή όχι. αλλάζουμε από το 1974 έως σήμερα, θα συνχίζουμε να αλλάζουμε. Δεν ζητάμε εμείς από τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι, ούτε να αλλάξει ούτε να μείνει ίδιος. Απλά τώρα έχετε μπροστά σας μια ευκαιρία, αυτό λέω στο post. Αλλά μάλλον θα την κάψετε, προσπαθόντας να "πάρετε πίσω τα κλεμμένα συνθήματα". Όπως την κάψατε το 1989.
Εντάξει "φιλαράκο";
Πωπωπωπωπωπωπωπωπωπω.....Πολύ αγωνία έχεις για τον ΣΥΡΙΖΑ μωρ' αδερφάκι μου....Πολύ πόνος σας έχει πιάσει!!!!!!!!!!!Τέτοια αγάπη να σας πιάνει όταν τα βρίσκετε μπαστούνια.....Μια ζωή αυτό γίνεται....
Που ακριβώς διακρίνεις αυτή την αγωνία ρε *αδερφάκι*;
Επι της ουσίας περί ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και βασικού μετόχου έχεις κάτι να πεις;
Άσε τις εξυπνάδες και μίλια για την ουσία λοιπόν.
Η ουσία άσχετο αδεφάκι, που δεν ξέρεις τι σου γίνεται, είναι ότι η πολιτική διαμορφώνεται στα προβλήματα της κοινωνίας, εκεί που υπάρχουν αντιστάσεις, εκεί που δημιουργείται το καινούργιο με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, εκεί που δεν είστε εσείς δηλ.Και ξέρεις κάτι???? Τώρα φαίνεται η αδυναμία σας και η ιδεολογικοπολιτική σας γύμνια... Όσο καιρό ήσατσταν μέσα στο κράτος και κινητοποιούσατε ψηφοφόρους δια μέσου των κρατικών δομών, με συμβασιούχους, ρουσφέτια κλπ κλπ, ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ κινητοποιούσατε τις κοινωνικές δυνάμεις. Τώρα που είστε εκτός κράτους, τα έχετε βρεί μπαστούνια. Διότι η μόνη σας πολιτική πρόταση ήταν ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ!!!!!!!!!!!!!!!
ΥΓ Και εσείς που ήσασταν εξουσία απο το 93-2004 τι κάνατε για να καθαρίσετε το τοπίο???? Μήπως θες να σου θυμίσω για τα μη παραληφθέντα κέρδη του ΟΠΑΠ, που τα δίνατε στο ΜΕΓΚΑ για να κάνει τηλεπαιχνίδια?????
ΜΜΜ, έχεις δίκιο, το ΠΑΣΟΚ είναι εξαφανισμένο... Από την οθόνη του MEGA!
Δηλαδή δώσατε γη και ύδωρ μαζί με τον Μητσοτάκη τους τρεις μήνες που κυβερνήσατε παρεάκι, και εγκαλείς το ΠΑΣΟΚ που δεν μάζεψε το δικό σας έκτρωμα... Δυνατή λογική, εύγε!
Φαντάσου να κυβερνάγατε παραπάνω τι θα κάνατε...
Και είπαμε, κάνε κάτι με το ύφος σου.
...πάντως εγώ για να είμαι ειλικρινής, αν συγκρίνω πρώτες κυβερνητικές επιλογές , πιό πολλές ομοιότητες βλέπω μεταξύ 1989 και 2004 παρά 1981 ή 1993 ή 1996 και 2004...
Και ως στόχος και νόημα, και ως προς το εναντίον τίνος κόμματος κατευθύνονταν...
Μήπως τελικά δεν είναι "τι ΠΑΣΟΚ τι ΝΔ", αλλά "τι ΣΥΡΙΖΑ τι ΝΔ"???
Από τις πράξεις μας κρινόμαστε κι από το παρελθόν μας, όχι από τα κυβικά της μηχανής μας, ετσι δεν πάει???
Τί έκανε ο ΣΥΝ μόλις βρέθηκε στην κυβέρνηση ο 1989???
Έκατσε το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του στο σκαμνί λόγω "της ομοβροντίας του Τύπου" (αυτού του Τύπου που ΔΕΝ επηρεάζει ΚΑΘΟΛΟΥ την πολιτική ζωή του τόπου, προς Θεού, Θε μου ξεμίστευε) εκθέτοντας τη χώρα στην υφήλιο και στο διηνεκές...
Τί έκανε η ΝΔ μόλις πήρε τα ηνία το 1990??? Το ίδιο, λίγο πιό φορτσάτη, - μόνο που αυτοί λούστηκαν και τις συνέπειες της εξυπνάδας τους... Ενώ ο ΣΥΝ διασπάστηκε και κάτι κράτησε ως σύνολο, απέφυγε τη στρακαστρούκα...
Τί έκανε η ΝΔ μόλις πήρε τα ηνία το 2004??? Το ίδιο, ξανα-εκθέτοντας τη χώρα στην ΕΕ και στο διηνεκές, με ακόμα χειρότερες συνέπειες... Θαύμα, θαύμα!!!!
Τί ήταν το πρώτο πού έκανε το ΠΑΣΟΚ το 1981?? Αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση...
Τί ήταν το πρώτο πού έκανε το ΠΑΣΟΚ το 1993?? Έτρεχε πανικόβλητο να μαζέψει τα σπασμένα της κυβερνησάρας της ΝΔ-ΣΥΝ partI
Τι ήταν το πρώτο πού έκανε το ΠΑΣΟΚ το 1996??? Έτρεχε πανικόβλητο να συγκολλήσει τα σπασμένα του Μητσοτάκη (και της μην-πω μετά) partII...
Κανένας στο σκαμνί??? ΟΧΙ ...
Όλοι έκαναν λάθη βέβαια, πάντως οι ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ειναι εξόχως ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ!!!
...Και μην ακούσω καμία αηδία "άλλο ΣΥΝ, άλλο ΣΥΡΙΖΑ", γιατί πολύ περισσότερο έχει αλλάξει το ΠΑΣΟΚ μέσα σε 4 χρόνια, απ'ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε 17...
(ΠΧ το ΠΑΣΟΚ έδιωξε Παπαθεμελή και πήρε Ανδρουλάκη και Δαμανάκη από το 2004... ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα-δυο-πέντε κλικ ...δεξιότερα ...ε???)
Δημοσίευση σχολίου