Υπήρξε και σχετική εκδήλωση ενημέρωσης στην Πάτρα στις 25/2 στην οποία δεν μάθαμε ποτέ αν συμμετείχε κάποιος από τον Δήμο Ναυπάκτου. Οι εκπρόσωποι των 40 φορέων της περιοχής που συμμετείχαν, πήραν το Α΄ μέρος της μελέτης και θα κληθούν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους. Πολύ θα ήθελα να έχω δει αυτή τη μελέτη να παρουσιάζεται...
Στην ημερίδα αυτή ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες παράμετροι για το Ρυθμιστικό. Το ρυθμιστικό σχέδιο της Πάτρας που εκπόνησε η μελετητική εταιρία "Θεώρημα" αντιμετωπίζει την Πάτρα και τους όμορους Δήμους (δηλαδή και το Αντίρριο και τη Ναύπακτο) σαν μια αλληλεξαρτώμενη γεωγραφική ενότητα.
Τα σενάρια που παρουσιάζονται είναι δύο, το διαχειριστικό και το παρεμβατικό:
- Στο μεν πρώτο η Πάτρα και η ευρύτερη γεωγραφική ενότητα που περιλαμβάνει τους Δήμους Βραχνεϊκών, Παραλίας, Μεσσάτιδας, Ρίου, Αντιρρίου και Ναυπάκτου, εμφανίζονται ως ένας σύγχρονος πόλος συνδυασμένων μεταφορών με διευρυμένους διοικητικούς ρόλους. Όπως είπαν τα στελέχη της εταιρείας μελετών «Θεώρημα» αυτός είναι ο ρόλος που προδιαγράφει για την Πάτρα η κεντρική διοίκηση με βάση τις κατευθύνσεις των βασικών έργων υποδομής, όπως η ΠΑΘΕ, η Ιόνια Οδός, το νέο Λιμάνι, κ.α.
- Ωστόσο η εταιρεία μελετών προκρίνει ένα εναλλακτικό σενάριο, το λεγόμενο «παρεμβατικό» το οποίο προβλέπει δύο κύριους πόλους ανάπτυξης, έναν στην Πάτρα με παρεμβάσεις που θα έχουν στόχο την ανάπτυξη του αστικού, συνεδριακού και εκθεσιακού τουρισμού και έναν στο Ρίο με επίκεντρο την έρευνα και την καινοτομία. Παράλληλα προβλέπονται και μικρότεροι πόλοι, κυρίως τουριστικού χαρακτήρα στη Ναύπακτο και το Αντίρριο με την δημιουργία μεγάλης μαρίνας και μιας μεσαίου μεγέθους μαρίνας στο σημερινό λιμάνι της Πάτρας.
Ο τρόπος επέκτασης, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και οι κανόνες στις μεγάλες πολεοδομικές παρεμβάσεις των Δήμων είναι ο κύριος στόχος ενός ρυθμιστικού σχεδίου, που με την έναρξη ισχύος του θα υπερισχύσει κάθε προηγούμενης πρόβλεψης. Το πολυαναμενόμενο ΓΠΣ της Ναυπάκτου δηλαδή παίρνει σύνταξη.
Από τότε έως σήμερα, το μόνο που ακούστηκε -ή μάλλον γράφτηκε- από τη νυν Δημοτική Αρχή είναι ότι "καταρχήν είναι θετικοί σε κάθε προσπάθεια που συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Είναι αναγκαίο, όμως, να υπάρχουν ευρύτερες συνεργασίες ξεπερνώντας τα στενά διοικητικά όρια των Δήμων. Ο Δήμος Ναυπάκτου και ο Δήμος Αντιρρίου είναι ένα ενιαίο γεωγραφικό σύνολο, που πρέπει να αποτελέσει στο συγκεκριμένο Σχέδιο, τον κύριο πόλο τουριστικής ανάπτυξης με τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών και τον καθορισμό της κατεύθυνσης του τουριστικού προϊόντος που οφείλει να παράγει".
Δηλαδή τίποτα ουσιαστικό δεν χρειάστηκε να πει η νυν Δημοτική Αρχή! Μετά τη γενικόλογη γραπτή ανακοίνωση, σιωπή...
- Πότε θα ενημερωθούν οι πολίτες της Ναυπάκτου για το σημαντικό αυτό ζήτημα;
- Ο Δήμος Ναυπάκτου σκοπεύει να κάνει κάτι παραπάνω από το να εκδίδει γενικόλογες γραπτές ανακοινώσεις πέρι ανάπτυξης;
- Θα προβεί η νυν Δημοτική Αρχή σε προτάσεις; Πως θα τις διαμορφώσει; Θα παλέψει να τις επιβάλλει;
- Είναι γενικά αποδεκτή και εν τέλει σωστή η τουριστική κατεύθυνση που επιφυλλάσει το Ρυθμιστικό για τη Ναύπακτο;
- Θα προσπαθήσει να περάσει στοιχεία του υπό εκπόνηση ΓΠΣ στο Ρυθμιστικό;
- Θα παρέμβει ώστε να μην γίνει το Ρίο ο αποκλειστικός πόλος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;
- Θα δεχτεί τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής που μάλλον προωθεί το Ρυθμιστικό η θα προσπαθήσει να προωθήσει τον μεικτό αναπτυξιακό χαρακτήρα που επιδεικνύει σήμερα η Ναύπακτος; Θυμίζω ότι η Ναύπακτος παρουσιάζει πληθυσιαμκή αύξηση σε όλες τις ηλικίες και προφανώς δεν είναι ο τουρισμός η μόνη αναπτυξιακή δραστηριότητα στην περιοχή...
- Ο τουριστικός χαρακτήτας που προωθεί το Ρυθμιστικό είναι ήπιας ή βαριάς τουριστικής μορφής; Στο υπό κατάργηση πλέον ΓΠΣ η κατεύθυνση ήταν αυτή της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Η προτεινόμενη μεγάλη μαρίνα αλλάζει αυτή την κατεύθυνση; Θέλουμε κάτι τέτοιο; Πως προωθείται η ανάπτυξη των ημιορεινών διαμερισμάτων;
πετώντας μπαλάκια στους "αρμόδιους" φορείς, απαλλασσόμενη έτσι κατά τη γνώμη της από την ευθύνη των εξελίξεων.
Το θέμα αυτό είναι καθοριστικό για το μέλλον της Ναυπάκτου καθώς θα καθορίσει τον χαρακτήρα της. Η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να παραμείνει θεατής και πρέπει με κάθε τρόπο να παρέμβει στις εξελίξεις. Το Ρυθμιστικό από την άλλη είναι τόσο σημαντικό που δεν προσφέρεται για ανέξοδες κινήσεις εντυπωσιασμού από την αντιπολίευση. Πρόκειται για θέμα που απαιτεί την θετική συμβολή όλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου