26/4/11

Μεγάλη Παρασκευή: επιστροφή στις ρίζες

Μέχρι το 1998 (αν θυμάμαι καλά) την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής στηνόταν στο λιμάνι ένα σκηνικό μοναδικό, από τους Ναυπάκτιους ψαράδες που ελλιμενίζουν τα αλιευτικά του σκάφη εκεί. Οι ψαράδες ανάβανε στουπιά ποτισμένα με πετρέλαιο στις πολεμίστρες του λιμανιού, ενώ η είσοδος κλεινόταν με ένα φλεγόμενο σταυρό που κρεμόταν από τον φάρο και την μεγάλη ντάπια. Αποτέλεσμα ήταν ένα κατανυκτικό σκηνικό με το χαμηλό φωτισμό που δημιουργούσαν οι φλόγες το οποίο συνδυαζόταν πολύ καλά με τη περιφορά των επιταφίων των δύο μεγάλων ενοριών, του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής. Πέρα από το κλίμα που το σκηνικό δημιουργούσε, άρχισε να προσελκύει και επισκέπτες λόγω της ομορφιάς του.





Το σκηνικό αυτό άλλαξε στη συνέχεια, όταν αποφασίστηκε ότι η ημέρα αυτή προσφέρεται για εντυπωσιασμό με βάση τα παιχνίδια με το φως. Οι μονόχρωμες φλόγες έδωσαν τη θέση τους στα έντονα και πολύχρωμα βεγγαλικά. Έτσι σταδιακά βρεθήκαμε τη Μεγάλη Παρασκευή να παρακολουθούμε σκηνικά στημένα από επαγγελματίες σκηνοθέτες με βάση τα βεγγαλικά. Η αλλαγή αυτή συνδυάστηκε με ενέργειες προβολής ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα της Ναυπάκτου. Το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια μπορεί να "απολαύσαμε" άρτια στημένα θεάματα με βεγγαλικά, αλλά το πένθιμο και κατανυκτικό κλίμα της ημέρας πήγε περίπατο.


Φέτος η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο που "γιορτάζουμε" τη συγκεκριμένη ημέρα στη Ναύπακτο και να επαναφέρει στο επίκεντρο την κατάνυξη. Το αποτέλεσμα δικαίωσε με το παραπάνω τη συγκεκριμένη επιλογή. Το κλίμα του συμβάντος ήταν όμοιο με αυτό που βιώναμε πριν από τα βεγγαλικά, ενώ ταυτόχρονα αναδείκνυε την μοναδική φόρμα του κάστρου που είναι το έμβλημα της πόλης. Φυσικά υπάρχει χώρος για βελτιώσεις, αλλά η βάση στην οποία μπήκε η περιφορά των επιταφίων είναι απόλυτα σωστή και αισθητικά άρτια. Και παραμένει ελκυστική για επισκέπτες, αφού προσφέρει κάτι μοναδικό που δεν μπορείς να βιώσεις πουθενά αλλού στην Ελλάδα.


Αν ντε και καλά θέλουμε βεγγαλικά για να προσελκύουμε επισκέπτες, υπάρχουν άλλες μέρες. Άλλωστε αμέσως μετά από τη Μεγάλη Παρασκευή έρχεται η νύχτα της Ανάστασης κατά την οποία θα μπορούσαμε να ρίχνουμε όσα βεγγαλικά θέλουμε στο λιμάνι, στο κάστρο ή στις μεγάλες ενορίες χωρίς να αλλοιώνουμε το κλίμα της ημέρας.


Το συμπέρασμα από τη φετινή Μεγάλη Παρασκευή είναι ότι η επιστροφή στο μέτρο και το κλίμα της ημέρας είναι κάτι που έπρεπε να έχουμε κάνει εδώ και χρόνια. Το θέαμα παραμένει μοναδικό και ελκυστικό και προσελκύει επισκέπτες, είναι συμβατό με την πένθιμη ημέρα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: