Δημοσιεύτηκε στο diagogikosmia.gr
Όποτε χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το facebook, αφήνουμε ένα αποτύπωμα. Αναρτήσεις, σχόλια, φωτογραφίες, ακόμα και το που πατάμε like διαμορφώνουν ένα αποτύπωμα της δραστηριότητάς μας στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτό το αποτύπωμα μας χαρακτηρίζει, αφού διαμορφώνει μια εικόνα που βλέπουν οι τρίτοι για εμάς. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι πολλοί οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαμορφώνουν άποψη για εμάς σχεδόν αποκλειστικά από τις εφαρμογές αυτές. Πόσο καλά σε ξέρει ο γείτονάς σου για παράδειγμα, που έκανες φίλο στο facebook? Γιατί μπορεί να τον ξέρεις χρόνια, να λέτε κάθε μέρα καλημέρα και να σε αγαπά, αλλά δεν είχε ιδέα μέχρι χθες τι χαλιά έχεις στο σπίτι, τι φάγατε προχθές που βγήκατε ή ποια ταινία είδες προχθές.
Είναι σαφές λοιπόν ότι το ψηφιακό μας αποτύπωμα διαμορφώνεται διαρκώς από δικές μας ενέργειες και καθορίζει τον τρόπο μας βλέπουν οι άλλοι τώρα αλλά και στο μέλλον. Πλέον είναι διαδεδομένη πρακτική για παράδειγμα οι επιχειρήσεις να ελέγχουν το ψηφιακό αποτύπωμα των υποψηφίων εργαζομένων. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κακή δημόσια εικόνα που διαμορφώσαμε οι ίδιοι μέσω της χρήσης του διαδικτύου;
Κανόνας πρώτος: Σκέψου ΠΡΙΝ αναρτήσεις: ποστάρουμε μόνο ό,τι μας κάνει υπερήφανους. Εκείνη η αστεία φωτογραφία που είσαι στις διακοπές μήπως εν τέλει δεν είναι καλό να την δουν φίλοι, γνωστοί, συνάδερφοι, μελλοντικοί εργοδότες και όλος ο κόσμος γενικά; Μήπως όλοι αυτοί δεν σε ξέρουν τόσο καλά ώστε να καταλάβουν ότι αυτή η εικόνα δεν σε χαρακτηρίζει και είναι απλά χαβαλές της στιγμής; Ανεβάζουμε λοιπόν μόνο ό,τι δεν δημιουργεί λανθασμένη εντύπωση για εμάς.
Κανόνας δεύτερος: σέρφαρε δημιουργικά. Αντί να «καίγεσαι» άσκοπα όλη μέρα μπροστά στην οθόνη, γράψε στο προσωπικό σου blog για πράγματα που σε ενδιαφέρουν, φτιάξε μια σελίδα για το μαγαζί ενός φίλου ή συγγενή, φτιάξε ένα βίντεο και γενικά βγάλε προς τα έξω όσα σκέφτεσαι και σε απασχολούν.
Κανόνας τρίτος: κάνε μια αναζήτηση για τον εαυτό σου. Μπορεί να εκπλαγείς με όσα δεις ότι υπάρχουν για εσένα. Αν κάτι δεν σου αρέσει, βρες τρόπο να διαγραφεί. Σκέψου αν θέλεις να μην εμφανίζονται οι αναρτήσεις σου στο facebook σε απλές αναζητήσεις: υπάρχει διαθέσιμη σχετική ρύθμιση.
Κανόνας τέταρτος: Μάθε να περιορίζεις το κοινό που βλέπει τις αναρτήσεις σου. Μόνο φίλοι, φίλοι φίλων σου ή όλοι; Με τις ρυθμίσεις αυτές αλλάζει δραστικά το πλήθος που βλέπει το ψηφιακό σου αποτύπωμα. Όσοι σε ξέρουν καλά δεν θα διαμορφώσουν εικόνα για εσένα από το facebook, σε αντίθεση με τους πιο μακρινούς ή εντελώς ξένους.
Μην ξεχνάτε: τα γραπτά μένουν. Άλλο μια ατάκα που λέμε σε φίλους με καφέ ή ποτό και άλλο αυτά που ποστάρουμε. Τα πρώτα απευθύνονται σε κόσμο που μας ξέρει καλά και χάνονται, ενώ τα δεύτερα τα βλέπουν άτομα που μας «γνωρίζουν» μέσω αυτών και μένουν για πάντα. Καλό σερφάρισμα!
ΥΓ: «Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος κόσμος πασχίζει να γεννηθεί. Τώρα είναι η εποχή των τεράτων» είχε πει ο Αντόνιο Γκράμσι. Αυτό χαρακτηρίζει τη σημερινή πολιτική κατάσταση. Μιας και δεν μου ταιριάζουν οι αποκρουστικές τερατογενέσεις, απέχω συνειδητά από το σχολιασμό της πολιτικής και των κοινών.
Καλή επιτυχία στη νέα προσπάθεια του Β. Καρανικόλα, ο οποίος πραγματικά κοσμεί τον τοπικό δημόσιο διάλογο με την παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου