31/1/08

Έγκλημα στο δρόμο με τα πλατάνια

Στη μέση της παραλίας του Γριμπόβου στη Ναύπακτο, αμέσως μετά το ξενοδοχείο "Lepanto Beach" και μπροστά στο εστιατόριο Σίνη, υπήρχαν τρία πλατάνια στο διάζωμα που ήταν στη μέση του δρόμου.

Τα πλατάνια τώρα αντί για τρία είναι δύο και... το διάζωμα είναι στενότερο...



Το διάζωμα αποτυπώνεται καθαρά και στη μελέτη του έργου της ανάπλασης του Γριμπόβου, την οποία αν ακολουθούσαμε δε θα πειραζότανε ούτε ένα κλαδί από δέντρο.

Αυτές τις μέρες το πρώτο πλατάνι (το δυτικό, με το ιδιόμορφο σχήμα όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία) κόπηκε. Το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε σχετική απόφαση αργά, με παρόντα μόνο τα μέλη της πλειοψηφίας. Δικαιολογία ότι το πλατάνι ήταν "ξερό". Στην φωτογραφία μόνο ξερό δεν φαίνεται...

Αν κάποιος κοιτάξει προσεκτικά θα δει ότι όχι μόνο κόπηκε το πλατάνι αλλά έχει αλλάξει το σχήμα του διαζώματος. Το διάζωμα πια περνάει πάνω από τη ρίζα του πλάτανου που "ξεράθηκε".


Κόψαμε ένα από τα "παλιά" πλατάνια του Γριμπόβου για να περάσουμε πάνω από τη ρίζα του ώστε να παρκάρει ένα αυτοκίνητο
(ή μήπως ένα "ευσεβές" πούλμαν με προσκηνητές;).


Πέρα από το συγκλονιστικό ηθικό, ιστορικό και περιβαλλοντικό σκέλος της υπόθεσης, σημασία έχει ότι είναι πιθανό το "νέο" διάζωμα είναι αυθαίρετο αφού δεν ακολουθεί την εγκεκριμένη μελέτη Ανδριωτάκη.

Μια νομότυπη απόφαση και μια "παρέκκλιση" ξεπάστρεψαν έναν αιωνόβιο πλάτανο για να παρκάρει ένα όχημα...

Ο Δήμος θα έπρεπε να "παρανομεί" φυτεύοντας νέα πλατάνια κόντρα στους εξωφρενικούς -στην καλύτερη περίπτωση- περιορισμούς που θέτει το Λιμενικό Ταμείο Αιτωλοακαρνανίας στις παραλίες της Ναυπάκτου. Αντί για αυτό δεν προστατεύει ούτε αυτά που έχει βρει έτοιμα...

Εμείς τι κάνουμε;

30/1/08

Το εθνικό πένθος στη Ναύπακτο

Περπατώντας την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008, παραμονή της κηδείας του Μακαριστού Χριστόδουλου, τράβηξε την προσοχή μου μια σημαία που "κυμάτιζε μεσίστια".

Τι το ήθελα; Πέρασα το απόγευμα πηγαίνοντας από το ένα κτίριο στο άλλο.

Η επόμενη σημαία που εντόπισα κυμάτιζε αδιάφορη στο σύνηθες ύψος της - μάλλον δεν την είχε πάρει από κάτω το εθνικό πένθος.

Δείτε και εσείς πως εξελίχθηκε ο απογευματινός περίπατος από σημαία σε σημαία:



Δεύτερο και Έβδομο Δημοτικό, "τα παιδία -ΔΕΝ- παίζη" με το πρωτόκολλο...


ΕΕΕΕΚ, το αυτό...


Όλα καλά και στο πρώτο Λύκειο. Δώδεκα χρόνια μάθημα θρησκευτικών είναι αυτά, πιάνουν τόπο...


ΙΚΑ: ασφάλεια...


Τρίτο δημοτικό: όλα σωστά...


Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Βιβλιοθήκη: εδώ, με ένα βιβλίο ξεχνιέσαι...


Το Δημαρχείο ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του...


Οι οποίες μάλλον δεν περιλαμβάνουν το λιμάνι!


Στο Δασαρχείο πενθούν. Για τον Αρχιεπίσκοπο ή για τις πυρκαγιές του Αυγούστου;


Κάνει την έκπληξη η Παπαχαραλάμπειος Αίθουσα...


Στην ΝΔ Ναυπάκτου ασχολούνται με Κουκοδήμο, Ζαχόπουλο, Ντόρα, Αβραμόπουλο, Πελέκη, Λιβανό, Μαγγίνα. Οι υπογραφές του Καραμανλή στο "δημοψήφισμα" για τις ταυτότητες είναι πια μια ανάμνηση. Γρήγορα ξεχάσανε τη "δεξιά του κυρίου", δεν θα έπρεπε...

Το ΠΑΣΟΚ Ναυπάκτου ασχολείται με το ρεύμα. Κάτι εκείνες οι "καινούργιες" ταυτότητες, κάτι οι φωνές πολλών στο ΠΑΣΟΚ για διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους, μια παγωμάρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Χριστόδουλου υπήρχε, πως να το κάνουμε...


Εμπορική: Την κατέβασαν ΣΤΑΘΕΡΑ στη σωστή δόση...


Εδώ δεν έχουν μία (σημαία εννοώ)! Κρίμα το ποσοστό που κατέχει η Εκκλησία της Ελλάδος στην ΕΤΕ...


Το Μποτσαρέικο ιστορικά ορθό...


Η Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου...


Φάουλ το Παπαχαραλάμπειο στάδιο...


Εντός θέματος το ΤΕΙ...
Ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

29/1/08

Σκόρπια συμπεράσματα της ημέρας

Τρείς σύντομες σκέψεις:

  • Στο Λυγιά Νεοκάστρου (διαμέρισμα του Δήμου Ναυπάκτου) τσακώνονται για να αλλάξουν τα ονόματα των δρόμων και πλατειών που διανοίχτηκαν επί δημοτικής αρχής Νταουσάνη.
    Σημειώνεται ότι τα ονόματα αυτά είχαν αποφασιστεί από επιτροπή στην οποία συμμετείχαν άτομα τα οποία μόνο υποστηρικτές του πρώην Δημάρχου δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.
    Αντί η σημερινή δημοτική αρχή να δει πως θα συνεχίσει να υλοποιεί περαιτέρω το εκεί σχέδιο πόλης, κάθεται κα αλλάζει ονόματα που έχουν τοπική αναφορά με ονόματων αρχαίων ημών προγόνων.
    Ως λόγο αλλαγής των τοπικού ενδιαφέροντος ονομάτων σε... αρχαιοπρεπή, μόνο την εμπάθεια μπορώ να σκεφτώ. Πότε θα τελειώσει η μιζέρια;

  • Ο Βενιζέλος ακύρωσε την ανακοίνωση του Ομίλου και την παρουσίαση του νέου του βιβλίου. Λογικό ήταν, αφού η κίνηση αυτή δεν του έβγαινε με τίποτα όπως φάνηκε και από τη στάση της εφημερίδας ΒΗΜΑ αλλά και από άλλα δεδομένα (δείτε και Το Ρεύμα ενίσχυσε (ξανά) τον Παπανδρέου) μετά την "πρωτοβουλία" Παπανδρέου να βάλει τέλος στον Όμιλο.
    Μετά και από αυτή την επικράτηση, το στοίχημα για τον Παπανδρέου είναι να περάσει τις θέσεις του στην κοινωνία, έστω και κόντρα στα συγκροτήματα που έχουν στο παρελθόν στηρίξει το ΠΑΣΟΚ.

  • Από τον μικροπολιτικό των ΝΕΩΝ:
    ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ η Ν.Δ. στην Αχαΐα. Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τοπικών οργανώσεων, ο νεοεκλεγείς βουλευτής Νίκος Παπαδημάτος, κληθείς να κόψει ένα κομμάτι, δεν το αφιέρωσε στον πρόεδρο του κόμματος, αλλά στον Γιάννη Καλαμπόκα. Παλαιός «Κένταυρος», ο Παπαδημάτος είπε χαρακτηριστικά ότι «η παράταξη δεν πρέπει να ξεχνά τους αγωνιστές της». ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι ο Καλαμπόκας καταδικάσθηκε για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα το 1991, όταν ήταν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας. (http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080129&nid=7311680&sn=&spid=896)
    Όλοι ίδιοι είναι, τα δύο μεγάλα κόμματα είναι ίδια, μπλα μπλα μπλα...

28/1/08

Επικοινωνιακό έλλειμα Βενιζέλου ή απλή γκαντεμιά;

Δεν του βγαίνει με τίποτα του Βενιζέλου επικοινωνιακά.

  • Όταν κινήθηκε παρορμητικά (θυμάστε τον καφέ; http://gasimakop.blogspot.com/2007/11/carpe-diem.html), καταποντίστηκε.
  • Τώρα που "έβαλε μυαλό" και κινείται βάσει σχεδίων και πλάνων σκάνε "ασύμμετρα" γεγονότα που του χαλάνε τα πλάνα...

Ο Βενιζέλος, μετά τη συνάτησή του με τον Παπανδρέου, έχει σχεδιάσει να "τοποθετηθεί δημόσια για πρώτη φορά" στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου, την εβδόμη του μηνός Φεβρουαρίου του έτους 2008.

Αυτό που επιμελώς διαλαλεί ο "Μακεδόνας πολιτικός" μέσω των ΜΜΕ, του το χάλασε ο Χριστόδουλος.

Η φημολογούμενη ίδρυση του ομίλου της ρευματιάς πέφτει πάνω... στην εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου! Ένας είναι ο Πρετεντέρης, τι να πρωτοκάνει;

ΥΓ: Παλιότερα ο πιτσιρίκος είχε προτείνει όποιος χάσει στη διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ να πάει... για Αρχιεπίσκοπος. Μιας και η εκλογή Αρχιεπισκόπου συμπίπτει με την ίδρυση του Ομίλου, μήπως είναι αυτή η λύση;

27/1/08

Η συλλογική βιωματική διάσταση της υπόθεσης Ζαχόπουλου

Μέχρι τώρα είχα μια ψυχική, πολιτική και διανοητική απόσταση από την υπόθεση Ζαχόπουλου. Δεν μου είχε κάνει κλικ αυτή η ιστορία. Σιγά το σκηνικό σκεφτόμουν. Τα πολιτικά στοιχεία της υπόθεσης είναι περιορισμένα (ο καθένας με τον πόνο του, ούτε ο Μίμης Ανδρουλάκης να ήμουν!) μιας και εστιάζονται στο βαρετό πια προτεσταντικού τύπου παραμύθι περί διαφθοράς και ανηθικότητας των πολιτικών μπλα μπλα μπλα.

Η ουσία της υπόθεσης -όπως το έβλεπα- ήταν ότι μια συνομήλική μου, μορφωμένη, συμβασιούχος του Υπ. Πολιτισμού, τα "έσπασε" με ένα "σπιτικό" βιντεάκι γιατί ο προϊστάμενος εραστής της δεν την διόρισε σε μόνιμη θέση. Ο προϊστάμενος εραστής έπεσε από το μπαλκόνι του γιατί στα ντουζένια του πάνω είχε πει διάφορα για το παρελθόν του που μπορούσαν να εκθέσουν τον Καραμανλή και αυτά τα είχε ακούσει ο Καραμανλής, αφού είχε λάβει το dvd του πάθους μέσα από μια σχεδόν άγνωστη διαδρομή.

Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί τόσος θόρυβος, τι κρατάει αυτό το θέμα τόσο ψηλά. Οι σκέψεις μου για αυτό ως εδώ με λίγα λόγια ήταν:

  • Μεγάλη υπόθεση ο διορισμός τελικά. Κοίτα τι κάνει μια νέα γυναίκα για να γίνει μόνιμη. (Όχι που είχε "σχέση" με τον προϊστάμενο, σιγά την πρωτοτυπία. Τα βίντεο που τράβαγε και ήθελε να τα δείξει σε πανελλήνια προβολή για να τον εκδικηθεί και να τον εκθέσει ήταν το περίεργο). Κάποτε οι γυναίκες για κάτι τέτοιες συμπεριφορές ρίχνανε βιτριόλι, τώρα πια πάνε στον ΔΟΛ.
  • Αν πάρεις έναν μουστακαλή επαρχιώτη καθηγητή γυμνασίου-λυκείου που δεν έχει κάνει ο,τιδήποτε άλλο στη ζωή του -εκτός από τον να είναι κολλητός του Καραμανλή- και τον κάνεις γενικό δερβέναγα σε υπουργείο κάτι θα στραβώσει στο τέλος, θα σε εκθέσει. Το μουστάκι μπορεί να κοπεί, όπως και το μούσι ή τα μαλλιά, τα υπόλοιπα όμως δεν αλλάζουν.
  • Κοίτα τι βγάζει η "Σαλονίκη"... Ο Ζαχόπουλος δεν έφυγε ποτέ από αυτή την πόλη, μέχρι να μετακομίσει στο -μοιραίο- Κολωνάκι.
  • Αν ξαφνικά τα φέρει η μοίρα στα πενήντα-τόσα σου να μετακομίσεις στο Κολωνάκι, κάτι κακό θα σε βρει.
  • Κρίμα να καταντήσει έτσι το Υπουργείο Πολιτισμού της Μελίνας, του Θεωδωράκη,του Μικρουτσικού και του Ξαρχάκου. Όλοι το σεβάστηκαν όσο μπορούσαν, μέχρι και ο Μητσοτάκης! Ο Καραμανλής έβαλε "στο πόδι του" τον -αντικειμενικά ελλειπή όπως προκύπτει από το βιογραφικό του- Ζαχόπουλο επειδή ήταν κολλητός.
  • Αυτό το θέμα δεν βοηθάει το ΠΑΣΟΚ, γιατί προκαλεί ανακλαστικά συμψηφισμού και απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Καλύτερα για το ΠΑΣΟΚ θα ήταν να είναι στην ατζέντα η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, η ακρίβεια, το ασφαλιστικό. Από την άλλη είναι ευκαιρία για τον Παπανδρέου να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά του, μιας και δεν θα ασχοληθεί κανένας με το ΠΑΣΟΚ μέσα στον γενικό χαμό.
  • Έτσι πήρε διδακτορικό η Νατάσα; Ο Ζαχόπουλος δεν φρόντισε να πάρει διδακορικό ο ίδιος, αν και μπορούσε.
  • Δεν υπάρχει οικονομικό σκάνδαλο πίσω από αυτή την ιστορία μάλλον.
  • Κοίτα ζόρι που τραβάνε οι Άγγλοι για να μην επιστρέψουν τα Ελγίνεια. Μόλις προέκυψε η ιστορία κάνανε και το σχετικό χαβαλέ μέσω του BBC.
  • Κοίτα η "αθώα" Νατάσα τι μπλεξίματα έχει προκαλέσει. Λες να είναι ανακατεμένος και ο ξενέρωτος και μόνιμα κλαμένος Λουδοβίκος των Ανωγείων; (Άσχετο: οι Ανωγιανοί γιατί αφήνουν τον "Λουδοβίκο" να χρησιμοποιεί το χωριό του ως επώνυμο λες και είναι αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, σα να τον γέννησαν τα κλαριά αυτόν και όχι μάνα και πατέρας με επώνυμο; Πόσο εγωκεντρικός είναι ένας άνθρωπος που επιλέγει να τον αποκαλούν Λουδοβίκο αντί για Γιώργο, που είναι και το όνομα που του έδωσε ο νονός του;).
  • Ο Λάκης Λαζόπουλος που είναι και δεν βάζει πλάτη στην "ηθική μυγοσκοτώστρα";
  • Αν τραβάς τέτοια βιντεάκια μόνος σου, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός.
  • Μπορεί να πέσει μια -έστω αδύναμη- κυβέρνηση από ένα τέτοιο θέμα, την ώρα που δεν έπεσε από τις πυρκαγιές του Αυγούστου, τις υποκλοπές, τους κουμπάρους και τα ομόλογα;
  • Σιγά μην ο ΣΥΡΙΖΑ πίεζε τον Καραμανλή στη Βουλή τη ώρα που αυτό σημαίνει ότι κερδισμένο θα βγει το ΠΑΣΟΚ απο κάτι τέτοιο.
  • Ο Κουκοδήμος πότε πρόλαβε να μπει στο κόλπο; Θα μου πεις ο στίβος δεν είναι ακριβώς ο αθλητισμός που ξέραμε από το σχολείο, λογικό είναι να ξέρει και αυτός πέντε πράγματα από παρασκήνιο.
  • Το ΚΚΕ για άλλη μια φορά βοηθάει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποτρέποντας με την κρίσιμη ψήφο του την κλήση του Καραμανλή για κατάθεση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
  • Ο Ρουσόπουλος για πρώτη ίσως φορά δεν κατάφερε να περάσει τη λογική του συμψηφισμού των ευθυνών της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, αν και ο δικηγόρος της Τσέκου είχε σχέση με την "πράσινη" ΓΣΕΕ ενώ η ίδια πιο παλιά ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ.
  • Ο Θέμος και ο Μάκης ακολούθησαν τη σύγχρονη συνταγή περί επιχειρηματικότητας η οποία λέει ότι αν θες να βγάλεις λεφτά γρήγορα, χωρίς μακροχρόνιες δεσμεύσεις και δάνεια, πρέπει να έχεις ένα δυνατό concept το οποίο ξεκινάς μόνος χωρίς κεφάλαιο, αποδεικνύεις γρήγορα ότι είναι επιτυχημένο και το φορτώνεις σε κάποιον που έχει λεφτά, ενώ γίνεσαι υπάλληλός του για όσο καιρό γουστάρεις. Τύφλα νά' χει ο NASDAQ και η Google!
  • Σιγά μην έσκαγε τέτοιο σκηνικό στο MEGA και να μη φώναζαν τον Καμπουράκη να αξιολογήσει το βίντεο. Καλή η Τρέμη, αλλά μόνο ο Καμπουράκης μπορεί να πάρει πανω του τέτοιο dvd και να το αξιολογήσει σωστά.
  • Ο Καμπουράκης τι έπαθε και άνοιξε σοβαρό διάλογο με τον απερίγραπτο Χίο, τι φλας έφαγε; Μας απογοήτευσε!

Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί τράβαγε τόσο καιρό αυτό το θέμα. Να είναι τα συγκροτήματα του θέλουν να διαλύσουν το πολιτικό σύστημα, να είναι γιατί πρέπει να κρύψουν θέματα όπως το ασφαλιστικό, να είναι για να ρίξουν τον Καραμανλή τα "συμφέροντα";

Μέχρι που διάβασα τον Ιό της Κυριακής στη σημερινή Ελευθεροτυπία και μου προέκυψε ο "κουλτουριάρικος" τίτλος του άρθρου. Αυτή η ιστορία κρατιέται ψηλά τόσο καιρό επειδή τόσο όσοι γράφουν και μιλάνε για αυτή όσο και αυτοί που την παρακολουθούν έχουν λίγο πολύ προσωπικά βιώματα που σχετίζονται με την υπόθεση.

Έχει απ' όλα το ζήτημα Ζαχόπουλου, τόσο για τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους όσο και για τους τηλεθεατές: εξουσία, σεξ, ίντριγκα, χρήμα, επιχειρήσεις, αρχαία, υπονοούμενα, μυστικά, έρωτες, απάτη, τσόντα, πολιτισμό, εκμετάλλευση, αποκαλύψεις, ελπίδα, ηθική "κατάπτωσις", αυτοθυσία, τύψεις, διορισμό "εκτός ΑΣΕΠ" (είπαμε, κορυφαία αξία), ΣΔΟΕ, νέα κόμματα, δικαστές, φυλακέςμ κουτσομπολιό, μονάδα εντατικής και ιατρικά δελτία, ΕΥΠ, ξεκαθάρισμα λογαριασμών, κρητικό τροβαδούρο, αθώες και όμορφες κορασίδες, εκδοτικά συμφέροντα, ανεργία (ο σύγχρονος εφιάλτης), ερωτικά τρίγωνα, δικηγόρους από τα παλιά, προδοσία, κατεστραμμένες φιλίες ανδρών, εφοπλιστές, γκομενιλίκια, σασπένς, δράμα, κορύφωση, ανατροπές, πλάκα...

Λογικό είναι οι δημοσιογράφοι και τα συγκροτήματα να ασχολούνται για καιρό με ένα τόσο ελκυστικό θέμα στο οποίο λίγο πολύ είναι εμπλεκόμενοι οι ίδιοι. Λογικό είναι τέτοιο θέμα να "πουλάει". Οπότε ας μην περιμένουμε να καταλήξει κάπου: η αξία βρίσκεται στην εξέλιξη, όχι στη λύση. Σαν τηλεοπτική σειρά.

Αυτή η υπόθεση είναι η Δυναστεία, η Κοκινοσκουφίτσα, η Μαρία η Άσχημη, το Πάρα Πέντε, το Φίλα το Βάτραχό σου, η υπόθεση Κοσκωτά και ο Πολίτης Κέιν σε πακέτο, με μουσική τίτλων Κραουνάκη και σκηνοθεσία βγαλμένη από εκπομπή τηλεμάρκετινγκ. Ποιος να αντισταθεί;

ΥΓ: Πλάκα πλάκα ώρα είναι να βγει (πάλι, για νιοστή φορά!) η Ελευθεροτυπία με μαύρο πρωτοσέλιδο... Πολύ αργήσανε!

25/1/08

Το Ρεύμα ενίσχυσε (ξανά) τον Παπανδρέου

Ο Παπανδρέου αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να καθορίσει τις εξελίξεις. Με μια κίνηση ο Παπανδρέου βάζει τέλος σε μια διαδικασία εσωστρέφειας 4 ετών. Με ξεκάθαρο τρόπο, πείθει ότι κάθε μη συντεταγμένη κίνηση δεν είναι αποδεκτή.

Είναι στο ίδιο πνεύμα με την κίνηση που έκανε στην κοινοβουλευτική ομάδα μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές, τότε που ζήτησε να ψηφιστεί από τους νεοεκλεγμένους βουλευτές. Τότε του βγήκε σε καλό, αφού ήταν το κρίσιμο χρονικό σημείο κατά το οποίο αντιστράφηκαν οι δημοσκοπήσεις.

Το επιχείρημα του Ρεύματος, ότι η ύπαρξη ομίλων και ρευμάτων στο ΠΑΣΟΚ επιτρέπεται από το καταστατικό, μόνο φιλολογική αξία έχει. Είναι γνωστό πια σε όλους ότι το Ρεύμα είναι συνεπές με την στρατηγική που χάραξε προ των εκλογών της 11ης Νοεμβρίου.

Σκοπός του Ομίλου δεν ήταν η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, αλλά η δημιουργία δομής και οργάνωσης για το Ρεύμα. Γι' αυτό και δεν υπάρχει καμία προγραμματική διαφοροποίηση των μελών του Ρεύματος από τις επίσημες θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ας πάρουμε σαν παράδειγμα την προσχώρηση Κοψίδη, ο οποίος δήλωσε ότι προσχωρεί στο Ρεύμα, όχι στο ΠΑΣΟΚ. Κανένας δεν τον διόρθωσε. Αφού το Ρεύμα στελεχώνεται με στελέχη εκτός ΠΑΣΟΚ, πως λειτουργεί εντός του;

Το θέμα για το ΠΑΣΟΚ είναι η κοινωνία, όχι το Ρεύμα. Καλώς αποφάσισε ο Παπανδρέου να βάλει τέλος σε αυτή την ιστορία, αφού δεν είχε τίποτα θετικό να δώσει.
  • Το επόμενο στοίχημα του Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ είναι να καταφέρει να περάσει τις θέσεις του στην κοινωνία.
    Να σπάσει το εμπάργκο των συγκροτήματων με δομές αυτοοργάνωσης, με ενημέρωση πόρτα πόρτα, με ευέλικτες και ζωντανές πρωτοβάθμιες οργανώσεις, με ενεργούς βουλευτές.
  • Το επόμενο στοίχημα του Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ είναι να βάλει τέλος στις απόπειρες αποδυνάμωσης των πολιτικών φορέων της χώρας που στόχο έχουν την χειραγώγηση της πολιτικής ζωής.
    Για παράδειγμα, στην Ιταλία έχουν σπάσει τις παρατάξεις σε πολλά κόμματα, ισχύει απλή αναλογική και έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας (9 κόμματα κυβερνάνε αυτή τη στιγμή!). Είδατε κανένα πρόβλημα να λύνεται;
  • Το επόμενο στοίχημα του Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ είναι να πείσει ότι μπορεί να αναλάβει το τιμόνι της χώρας και να δώσει όραμα σε όσους σήμερα είναι απογοητευμένοι.

Τα στοιχήματα αυτά κερδίζονται πιο εύκολα χωρίς τις παρεμβάσεις της προσωποκεντρικής και απολίτικης ρευματιάς, η οποία δεν έχει αντιτάξει ούτε ένα πολιτικό επιχείρημα ως τώρα.

Για μια ακόμη φορά, το μόνο που καταφέρνει ο Βενιζέλος είναι να ενισχύει το αρχηγικό προφίλ του Παπανδρέου, έστω και χωρίς να το θέλει. Προσφορά στην παράταξη είναι και αυτό!

22/1/08

Η χαμένη ευκαιρία της ανανεωτικής αριστεράς

Λόγια του Φώτη Κουβέλη:
"...τις μέρες αυτές ο ΣΥΝ απολαμβάνει μια πρωτόγνωρη γι' αυτόν προβολή από τα ΜΜΕ και μάλιστα από ορισμένα που μέχρι τώρα ήταν από εχθρικά έως αδιάφορα απέναντί του. Αντιμετωπίζουν μεν θετικά τη διαφαινόμενη ανοδική τάση του ΣΥΡΙΖΑ, παρεμβαίνουν ωστόσο με μονομέρεια στις εσωκομματικές διαδικασίες για τη διαδοχή της ηγεσίας στον ΣΥΝ. Προσπαθούν έτσι να επηρεάσουν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς άλλων κομμάτων σε σχέση με τις δικές τους ηγεσίες, αποτελώντας με τον τρόπο αυτό κέντρα παραεξουσίας".
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/01/22/1465531.htm

Συνεχίζει ο Κουβέλης: "Την εκλογή προέδρου του ΣΥΝ από όλα τα μέλη του κόμματος προτείνει ο Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι η άμεση δημοκρατία πρέπει να εφαρμόζεται και στην κομματική λειτουργία". (http://www.tanea.gr/ColumnCategory.aspx?d=20080121&nid=7231874&sn=&spid=876)

Ο Κουβέλης μας λέει ότι ο ΔΟΛ με τον Μπόμπολα παίζουν χωρίς προσχήματα τον Τσίπρα και τον ΣΥΝ, για να χτυπήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου. Έχει ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι ο Κουβέλης υιοθετεί την άποψη του Παπανδρέου, ότι τον πολεμούν ο Μπόμπολας με τον Λαμπράκη.

Σημαντικό είναι επίσης ότι -ως μηχανισμό αποτροπής της χειραγώγησης- προτείνει τις ανοικτές διαδικασίες.

Και προκύπτουν τα ερωτήματα:
  • Τι σχέση έχει ο ψύχραιμος λόγος του Κουβέλη που μπαίνει στην ουσία των ζητημάτων, με τις επικοινωνιακές κραυγές διαμαρτυρίας του Τσίπρα;
  • Ποιος από τους δύο ως αρχηγός του ΣΥΝ θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε κυβερνητικό σχήμα;
  • Ποιος από τους δύο θα μπορούσε να συμβάλλει στην έξοδο του πολιτικού συστήματος από την κρίση, κάνοντας τον ΣΥΝ εμπόδιο στις προσπάθειες δημιουργίας νέου κόμματος τύπου Μπερλουσκόνι μέσα από την προοπτική της "κυβερνώσας αριστεράς";

Τα παραπάνω θα είχαν αξία αν ο ΣΥΝ πήγαινε σε μια ανοιχτή διαδικασία αυτές τις μέρες. Τώρα, μόνο φιλολογική αξία έχουν, αφού οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί.

Ο ΣΥΝ αποφάσισε να παραμείνει κόμμα διαμαρτυρίας που θα προσπαθεί να διεμβολίζει το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει μια δυο μονάδες, χωρίς να διεκδικεί ενεργητικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας μεταπολίτευσης. Ο ΣΥΝ αποφάσισε ότι δεν είναι δύναμη αποτροπής της χειραγώγησης της πολιτικής σκηνής.

Είναι λυπηρό που δεν αφήνουν την ανανεωτική αριστερά να παίξει το ρόλο της τώρα που η ιστορία την καλεί, μόνο και μόνο για να χειραγωγήσουν τα συγκροτήματα των Λαμπράκη και Μπόμπολα το ΠΑΣΟΚ.

Αμφισβητιών συνέχεια

Άνοιξε το παιχνίδι αμφισβήτησης και στη Νέα Δημοκρατία, από την Ντόρα Μπακογιάννη. Συντάσσονται τα στελέχη, ένα μετά το άλλο, πίσω από τον Καραμανλή ή την Μπακογιάννη. http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080122&nid=7245584&sn=&spid=876

Έχει και η ΝΔ τώρα το "ρεύμα" της. Μένει να δούμε αν αυτή η αμφισβήτηση θα λειτουργήσει υπέρ του Παπανδέου στο ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα του δίνει μεγαλύτερα περιθώρια αντίδρασης απέναντι στον Βενιζέλο, αφού πλέον ο Καραμανλής δεν είναι πια ο αδιαμφισβήτητος. Μάλλον αξιοποιεί ήδη αυτά τα νέα περιθώρια ο Παπανδρέου, αφού για πρώτη φορά θέτει "βέτο" για τη σύσταση του ομίλου του ρεύματος. http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=358613

Τώρα που επήλθε μια ισορροπία μέσω της αμφισβήτησης των ηγεσιών και των δύο κομμάτων, υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη δημιουργία νέου κόμματος από "υγιείς δυνάμεις"; Μήπως ο κύκλος αμφισβήτησης που άνοιξε η Μπακογιάννη κλείνει το δρόμο για το νέο κόμμα; Η ανοιχτή σύγκρουση της Μπακογιάννη θα δώσει τους πολυπόθητους πόντους στα γκαλόπ στο ΠΑΣΟΚ;

Αυτή η κίνηση της Μπακογιάννη ίσως να είναι η πιο σημαντική πολιτική παράμετρος της υπόθεσης Ζαχόπουλου, μιας και πιθανό είναι να προκαλέσει ανατροπές. Αν μη τι άλλο, ο Μητσοτάκης ήξερε πάντα να διαλέγει τον χρόνο που εκδηλώνει τις κινήσεις του. Μάστορας σε τέτοια!

Για να δούμε... Είπαμε, φέτος θα έχει ενδιαφέρον η πολιτική σκακιέρα. Το τέλος του 2008 θα είναι τελείως διαφορετικό από την αρχή του.

19/1/08

Η αριθμητική αλήθεια για τις λάμπες "εξοικονόμησης ενέργειας"

Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε να εξελίσσεται μια εκστρατεία για την αντικατάσταση των παλιών "ενεργοβόρων" λαμπτήρων με νέους χαμηλής κατανάλωσης (http://www.eurocharity.gr/article.php?article_id=2723). Στην εκστρατεία αυτή συμμετέχει η Phillips που μοιράζει δωρεάν "οικολογικούς" λαμπτήρες, μαζί με τον ΣΚΑΙ.

Στο σπίτι μου έχω βάλει τέτοιους από καιρό, σε όσα φωτιστικά τουλάχιστον τους δέχονται. Νιώθω καλύτερα έτσι, πιστεύω ότι βοηθάω στην υπόθεση που λέγεται περιβάλλον, ότι συμβάλλω στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Μέχρι που για άλλη μια φορά έρχονται κάποια στατιστικά για να αποδείξουν ότι ζούμε έναν ακόμη μύθο. Όλο μας την χαλάνε αυτές οι μελέτες!

"...Το ελληνικό παράδοξο έχει την εξήγησή του στα σπάταλα κτίρια, όπου απορροφάται το 40% της ενέργειας και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς που είναι διπλάσιοι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παράγεται επίσης το 45% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, του πιο σημαντικού από τα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου." (http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=5774544)

Δηλαδή το 45% του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται στην Ελλάδα προέρχεται από τα σπίτια μας. (Την ίδια ώρα τα αυτοκίνητα ευθύνονται για το 12%. Ευτυχώς δεν τα φτιάχνουν όπως φτιάχνουμε εμείς τα σπίτια μας!). Πόσο από αυτό το 45% αναλογεί στις λάμπες όμως; Συνεχίζει το άρθρο που βασίζεται σε στοιχεία από το ΚΑΠΕ:

"Μετρήσεις του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) έδειξαν ότι το 69% της οικιακής κατανάλωσης απορροφάται στη θέρμανση, το 15% στην παραγωγή ζεστού νερού και μόλις το 11% στο φωτισμό και σε άλλες ηλεκτρικές συσκευές." (http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=5774544)

Μάλλον λάθος πράγμα άλλαξα στο σπίτι...

11% όλες οι λάμπες, μαζί με τις συσκευές; Μαζί με τον φούρνο, το πιστολάκι, το σίδερο, την τοστιέρα, την τηλεόραση, το ψυγείο; Από αυτό το 11% δεν αναφέρει η έρευνα του ΚΑΠΕ πόσο αναλογεί στις λάμπες, αλλά μάλλον λίγο θα είναι, ας πούμε το 4% για να είμαστε μέσα.

Η μεγάλη πληγή είναι η θέρμανση στα σπίτια μας λοιπόν, αφού εκεί πάει το 69% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνουμε. Σε μια μεσογειακή χώρα που ο χειμώνας είναι ήπιος, ξοδεύουμε διπλή ενέργεια για να ζεσταίνουμε ένα σπίτι σε σύγκριση με την... παγωμένη Δανία. Τα σπίτια μας μπάζουν από παντού, ειδικά τα πιο παλιά που έχουν μονά τζάμια και ξύλινα κουφώματα που κλείνουν... στο περίπου. (http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=5774544)

Για την θέρμανση καίμε (μάλλον σπαταλάμε) πετρέλαιο. Το ρεύμα που καίει η λάμπα μας από που προέρχεται; Τι χρησιμοποιεί η ΔΕΗ;

"Στην Ελλάδα, o ενεργειακός τομέας έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στη ρύπανση, αφού το 82% των εκπομπών του 2004 προέρχεται από τις δραστηριότητές του. Απ' αυτό, το 94,4% είναι CO2. Στην Ελλάδα οι μισές εκπομπές CO2, συγκεκριμένα το 53%, προέρχεται από τη ΔΕΗ λόγω της καύσης λιγνίτη. Γενικά τα ορυκτά καύσιμα έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σήμερα το ποσοστό εξάρτησης της Ελλάδας από τα ορυκτά καύσιμα έχει φτάσει το 95%". (http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=8819)

Δηλαδή το "εθνικό" πρόβλημα του θερμοκηπίου οφείλεται αφενός στα "τρύπια" σπίτια μας (32% του συνολικού CO2 περίπου για θέρμανση) και αφετέρου στον "φθηνό" λιγνίτη που επιλέγει η ΔΕΗ ως κύριο καύσιμο (53% του συνολικού CO2). Όχι μόνο τον καίει, αλλά συνεχίζει να επενδύσει σε αυτόν με νέες μονάδες επειδή είναι φθηνός... (http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=14148&m=D13&aa=1)
Η ΔΕΗ ετοιμάζει τέτοια "επένδυση" και στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Να κάνουμε λοιπόν το άθροισμα τώρα: το 85% του διοξειδίου του άνθρακα προέρχεται από τη θέρμανση των σπιτιών μας και τον λιγνίτη της ΔΕΗ. Και εμείς ασχολούμαστε με τις λαμπίτσες...
  • Αν τα σπίτια μας ήταν μονωμένα δεν θα καίγαμε τόσο για να τα ζεσταίνουμε.
  • Αν η ΔΕΗ σταμάταγε να καίει λιγνίτη και πήγαινε σε άλλες πηγές ενέργειας(βιοκαύσιμα, φυσικό αέριο, ανεμογεννήτριες κλπ), θα είχαμε σημαντική μείωση του διοξειδίου του άνθρακα.

Οι λάμπες ευθύνονται μόλις για το 1,8% των εκπομπών διοξειδίου. Μόνο!

Αν αλλάξουμε λάμπες και δεχτούμε ότι οι καινούργιες έχουν μειωμένη κατανάλωση κατά 80%, μειώνουμε τις εκπομπές από 1,8% σε 0,36%. Σημαντικό, αλλά δεν είναι πιο λογικό να αρχίσουμε από τους μεγάλους ρυπαντές;
Να αρχίζαμε από το καλοριφέρ των σπιτιών μας και τον λιγνίτη της ΔΕΗ;

  • Μήπως να επιδοτούσαμε την μόνωση των σπιτιών με καινούργια κουφώματα και διπλά τζάμια;
  • Μήπως να εφαρμόζαμε τα βασικά από την βιοκλιματική δόμηση;
  • Μήπως να δημιουργούσαμε περισσότερα αιολικά πάρκα και να καίγαμε λιγότερο λιγνίτη;
  • Μήπως να γινόταν υποχρεωτική η χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα (15% της κατανάλωσης πάει στο ζεστό νερό σε μια χώρα που ο ήλιος είναι παρόν σχεδόν όλο το χρόνο!), με έμμεση επιδότηση μέσω της έκπτωσης των σχετικών εξόδων από το κόστος της άδειας οικοδομής;
    Όσο αφορά τον ηλιακό, στη Ναύπακτο τυπικά απαγορεύεται η χρήση του (!!!), επειδή η Ναύπακτος εμπίπτει στις ρυθμίσεις περί παραδοσιακών οικισμών...

Μετά μπορούμε να ασχοληθούμε και με τα ψιλά, τις λαμπούλες που ευθύνονται μόλις για το 1,8% των εκπομπών. Άσε που αν η ΔΕΗ έκαιγε βιοκαύσιμα αντί για λιγνίτη αυτό το 1,8% των "κοινών" λαμπτήρων θα ήταν πολύ μικρότερο.

Εμείς τι κάνουμε; Χαιρόμαστε που "συμμετέχουμε" στην σωτηρία του πλανήτη, που είμαστε "συνειδητοποιημένοι", που γινόμαστε "μέρος της λύσης". Επαινούμε την "πρωτοβουλία", "διαδίδουμε" τη λύση... Νιώθουμε μεν καλύτερα, χωρίς ιδιαίτερο λόγο όμως. Η αλλαγή των λαμπτήρων δεν επιφέρει ουσιαστική βελτίωση, περισσότερο ψυχολογικά λειτουργεί παρά ουσιαστικά.

Η αντικατάσταση των λαμπτήρων το μόνο που καταφέρνει είναι να μας αποπροσανατολίσει, να μας απομακρύνει από τις πραγματικές πηγές εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα: την θέρμανση αμόνωτων κτιρίων, τον λιγνίτη της ΔΕΗ και τα θερμοσίφωνα. Αλλάζουμε λάμπες και κοιμόμαστε ήσυχοι και, δεν ασχολούμαστε πια με τις πραγματικές αιτίες του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Αυτό λένε οι αριθμοί τουλάχιστον. Κουράζουν λίγο οι αριθμοί, αλλά αποκαλύπτουν. Και συνήθως λένε την αλήθεια.

18/1/08

Ο δρόμος για τη Ναύπακτο είναι σπαρμένος με νεκρούς

Έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι είμαστε οι χειρότεροι οδηγοί του κόσμου. Ότι δεν διαθέτουμε ένστικτο αυτοσυντήρησης. Ότι μας λείπει η επιθυμία για ζωή. Ότι στο δρόμο λειτουργούμε περίπου σαν ισλαμιστές βομβιστές, χωρίς αύριο.

Ποινικοποιούν την προσπέραση. Δαιμονοποιούν την υπέρβαση σουρεαλιστικών ορίων ταχύτητας. Απαγορεύουν τη μετακίνηση φορτηγών τα Σαββατοκύριακα. "Γράφουν" μόνο για υπέρβαση ταχύτητας την οποία ονομάζουν "υπερβολική". Την ίδια ώρα που στη Γερμανία το μεγαλύτερο μέρος των δρόμων δε έχει καν όριο ταχύτητας, στην Ελλαδα "η ταχύτητα σκοτώνει".

Με λίγα λόγια, με αστεία επιχειρήματα μας πείθουν ότι για κάθε νεκρό στην άσφαλτο, υπεύθυνος είναι ο ίδιος ή ο απέναντι.

Και ο δρόμος; Δεν έχει καμία σχέση ο δρόμος;
"Μην τρέχεις, αφού τρέχεις καλά να πάθεις, τι περιμένεις;"...
"Άμα προσέχει ο οδηγός"...
"Δεν έχουμε οδηγική παιδεία. Ξέρεις πως γράφουν στη Γερμανία άμα παρκάρεις σε στάση λεωφορείου;"...

"Αυτός είναι ο δρόμος, δεν τον ξέρεις;"...
"Δεν τους βλέπεις πως τρέχουν; Δεν διάβασες πόσες κλήσεις έδωσε η τροχαία;"...
"Όλοι πίνουν και οδηγάνε"...
"Φονιάδες οι νταλικέρηδες, να σου πω εγώ τότε που με έκλεισε ένας σε μια στροφή στο Κιάτο"...

"Έχεις δει τι σφήνες κάνουν οι μηχανόβιοι;"...


Αν όμως σκεφτείς λίγο και αναλύσεις μερικά στοιχεία, καταλαβαίνεις ότι για μια ακόμη φορά έχει πλασθεί ένας μύθος.

Δεν θα βαλθώ να αποδείξω ότι η Κορίνθου Πατρών -που χρησιμοποιούμε πάρα πολύ εμείς οι Ναυπάκτιοι- είναι δρόμος θανατηφόρος. Με κακοτεχνίες, ανάποδες κλήσεις, στενός, με μεταβλητό πλάτος οδοστρώματος σε τυφλές στροφές, χωρίς διαχωριστική νησίδα, με άσφαλτο γυαλί... Η Κορίνθου-Πατρών είναι δρόμος βγαλμένος από φλιπεράκι, κατάλληλος μόνο για Playstation... Αυτά είναι προφανή.

Άλλο θέλω να πω. Δείτε την παρακάτω απεικόνιση μιας στατιστικής:




http://www.e-tipos.com/multimedia_popup?id=598/Ινστιτούτο Οδικής ασφάλειας "Π. Μυλωνάς"

Στον παραπάνω χάρτη βλέπουμε τους νεκρούς σε κάθε σημείο της οδού Κόρινθος-Πάτρα. Σημείο 10, 31 νεκροί, σημείο 1 και 4, 11 νεκροί, σημείο 5, 1ο νεκροί.

Και προκύπτει η απορία: όλα τα κακά στοιχεία του χαρακτήρα μας σε τρία τέσσερα σημεία εκδηλώνονται; Από τα 220 χιλιόμετρα της διαδρομής Πάτρα-Αθήνα, επιλεκτικά στα 35 από αυτό μάς βγαίνει ο ατρόμητος, αυτοκτονικός γκαζάκιας ελληνάρας που ορμάει στο απέναντι αυτοκίνητο χωρίς αύριο; Μόνο στα 6 αυτά σημεία αναπτύσσουμε "υπερβολική" ταχύτητα και "δεν έχουμε οδική παιδεία"; Γιατί δεν σκοτωνόμαστε και στα υπόλοιπα σημεία με την ίδια συχνότητα; Γιατί αυτή η ανομοιόμορφη κατανομή θανατηφόρων τροχαίων; Σε 15 μέρες (από την αρχή του έτους) έχουμε 10 νεκρούς, οι περισσότεροι στο Κιάτο.

Δεν πρόκειται για κάποιο μεταφυσικό τρίγωνο των Βερμούδων, ούτε ανοίγει εκεί η όρεξη του "Μολώχ της ασφάλτου" στο Ξυλόκαστρο, το Δερβένι και το Κιάτο. Τα σημεία αυτά είναι απλά δολοφονικά λόγω κακής σχεδίασης και υλοποίησης.

Είναι προφανές ότι στα σημεία αυτά ο δρόμος έχει παγίδες, σα να έχει σχεδιαστεί ειδικά ως οδηγική δοκιμασία και όχι με στόχο την οδική ασφάλεια. Ας αφήσει λοιπόν του λαϊκισμούς το ΠΕΧΩΔΕ και η Τροχαία πέρι αποκλειστικής ευθύνης των οδηγών. Αλλού φταίνε όντως οι οδηγοί. Στην Κορίνθου Πατρων όμως, οι παγίδες της οδού είναι που σκοτώνουν. Ο δρόμος είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ, αυτό επομένως ευθύνεται για αυτούς τους νεκρούς στα σημεία-παγίδες.

Ο δρόμος, έστω και στα σημεία αυτά μόνο, πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Αλλιώς θα έχουμε νεκρούς κάθε μέρα. Νεκρούς που μεταξύ τους κάποιοι είναι Ναυπάκτιοι και κάποιοι που κινούνται από και προς τη Ναύπακτο.

Αυτές τις μέρες φορείς της βόρειας Πελοποννήσου (Νομαρχίες, Δήμοι, επαγγεματικά σωματεία κα) διοργανώνουν κινητοποιήσεις προκειμένου να κάνει κάτι το ΥΠΕΧΩΔΕ.



  • Είναι δεδομένο ότι οι περισσότεροι επισκέπτες της Ναυπάκτου περνάνε από τα ναρκοθετημένα σημεία.

  • Είναι δεδομένο ότι οι περισσότεροι Ναυπάκτιοι χρησιμοποιούμε το δρόμο αρκετά συχνά, αφού η Αθήνα είναι "δίπλα" μετά την κατασκευή της γέφυρας.

  • Είναι δεδομένο ότι η ανάπτυξη της Ναυπάκτου βασίζεται σε αυτή την οδό.

  • Είναι δεδομένο ότι η ζωή πολλών Ναυπάκτιων κινδυνεύει καθημερινά σε αυτή την οδό.

Μήπως πρέπει ο Δήμος Ναυπάκτου και η Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις των φορέων της βόρειας Πελοποννήσου; Η εθνική οδός μας αφορά όσο και τους "κάτω από το αυλάκι". Δεν πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας με τους άλλους χρήστες της ΠΑΘΕ;

Γιατί σιωπούμε;

17/1/08

Η κομμουνιστική θεώρηση ενός αθλητικό-οικονομικού διλήμματος

Τώρα που ο Βγενόπουλος της MIG έθεσε θέμα ηγεσίας στον ΠΑΟ και αμφισβητεί ευθέως τον Βαρδινογιάννη, μετά από την ήττα με 4 μονάδες (λάθος, γκολ ήθελα να πω)...

(φωτό από press-gr.blogspot.com)



Η Κανέλλη με ποιον θα πάει; Με τον Βαρδινογιάννη που την πληρώνει για να αρθρογραφεί στην εφημερίδα του, ή με τον Βγενόπουλο που εγγυάται τη νικηφόρα πορεία του Παναθηναϊκού, έναντι του αντιπάλου Σωκράτη Κόκκαλη; (http://www.paron.gr/v3/new.php?id=16365&colid=&catid=28&dt=2007-08-26%200:0:0)

Αυτά είναι διλήμματα...


ΥΓ: Στην πολιτική σκηνή περιμέναμε "πρωτοβουλία των υγειών δυνάμεων της κοινωνίας για έξοδο από την πρωτόγνωρη κρίση ", στη μπάλα μας έσκασε ο σωτήρας!

ΚΚΕ & ΝΔ: τα υποκριτικά σιαμαία

Το ποδόσφαιρο είναι το όπιο του λαού, μας έλεγε κάποτε το τιμημένο ΚΚΕ.
  • Μας έλεγε ότι ο αθλητισμός πρέπει είναι μαζικός, λαϊκός και μόνο.
  • Μας έλεγε ότι η Ολυμπιάδα του 2004 είναι καταστροφική, το νέο όπιο του λαού.
  • Μας έλεγε ότι το αεροδρόμιο των Σπάτων και η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου είναι λίγο πολύ πληγή για τον λαό, καταστροφή, κατοχή. Δείτε: http://www.kke.gr/koinvnia/olympiakoi.html
Αυτά τα παλιά χρόνια, τότε επί ΠΑΣΟΚ, που κατά το ΚΚΕ ο τόπος είχε πολλά προβλήματα. Τα μαύρα χρόνια ως το 2004 ντε, πριν την απαλλαγή...

Τότε που γινότανε και κανένα έργο, είχε κάτι να κράξει. Σήμερα τι λέει; Τι κάνουν σήμερα οι πρώτης γραμμές βουλευτές του ΚΚΕ, όπως η Λιάνα Κανέλλη;

Ασχολούνται -και- με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο....
  • Συμμετέχουν σε εκδηλώσεις του Παναθηναϊκού(!!!) για τα 100 χρόνια της ομάδας. Βγάζουν και λόγους γεμάτους χιούμορ και "καλώς εννοούμενη" φανατίλα...
    Δείτε http://www.goalday.gr/article.asp?catid=10665&subid=2&tag=7817&pubid=633966
  • Σχολιάζουν τα ντέρμπυ κυπέλου ΠΑΟ-Ολυμπιακού στον Άλφα (!!!), μαζί με τον Καρπετόπουλο και τον Πανούτσο. Το είδατε χθες;
    Το ψωμί της βγάζει η Λιάνα με το ΠΑΟ θα μου πείτε, υπάλληλος αθλητικής εφημερίδας συμφερόντων Τζίγκερ είναι, επαγγελματικά φέρεται... (http://www.paron.gr/v3/new.php?id=16365&colid=&catid=28&dt=2007-08-26%200:0:0)
  • Προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο πανικός με τον Ζαχόπουλο "αποπροσανατολίζει" τον λαό. Την ώρα που καταρρέει προσωπικά ο Καραμανλής, μας καλούν να μην ασχολούμαστε μαζί του... (http://www.capital.gr/news.asp?Details=424701: ...Στόχος είναι ο αποπροσανατολισμός των εργατικών λαϊκών αντιστάσεων ...)
Τώρα όλα πάνε καλά. Δεν υπάρχει πια επικίνδυνο όπιο του λαού, ο αθλητισμός είναι μαζικός πλέον, δεν γίνονται πια κακά έργα (εδώ έχει ένα δίκιο, δεν γίνεται τίποτα)...

Σου λέει το ΚΚΕ: τώρα που ο λαός δεν απειλείται πια από το ΠΑΣΟΚ, ας δει λίγο μπαλίτσα... Με τον Ζαχόπουλο να ασχοληθεί;

Σοβαρά τώρα:
Αμάν πια αυτή η συμπόρευση του ΚΚΕ με τον Καραμανλή!
Μας λένε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι ίδιοι, αλλά προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ΝΔ είναι καλύτερη...

Και μη μου πει κανένας ότι το ΚΚΕ έχει αναγνωρίσει στη Λιάνα το δικαίωμα στη "διαφορετικότητα", επειδή ήταν η μόνη που ορκίστηκε στη Βουλή... Απλά τους βολεύει το επικοινωνιακό της, όπως και του Γκλέτσου.

Αμάν πια με την υποκρισία του ΚΚΕ, με τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά!

ΥΓ: Στον κάμπο της Καρδίτσας ΝΔ και ΚΚΕ βγάζουν μαζί δημάρχους, προέδρους κλπ κλπ...
Στη Ναύπακτο στις δημοτικές εκλογές του 2006 πάνω από το εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ (ΝΑΣ/ΔΑΣ) είχε τοποθετηθεί αεροπανό του υποψήφιου Νομάρχη (και σημερινού βουλευτή) της ΝΔ Δ. Σταμάτη... Πιθανόν να ήταν τυχαίο, αλλά ο συμβολισμός είναι ορατός!

15/1/08

Δυτικά αυτοσχεδιάζουμε...

Παρατηρήστε τις παρακάτω εικόνες. Είναι δορυφορικές απεικονίσεις από δύο περιοχές της Ναυπάκτου: οι δύο πρώτες από την Παλιοπαναγιά και η τρίτη από τον Λυγιά.
(Με κλικ γίνεται μεγέθυνση, μάλλον απαραίτητη για να δείτε αυτό στο οποίο αναφέρομαι).

Παλιοπαναγιά

Παλιοπαναγιά

Λυγιάς

Στις εικόνες της Παλιοπαναγιάς έχω κυκλώσει μερικά ευτράπελα όπως φαίνονται από ψηλά:
  • Δρόμοι που δεν οδηγούν πουθενά εκτός από ένα μόνο σπίτι.
  • Δρόμοι που σταματάνε ελάχιστα μέτρα πριν ενωθούν με άλλον, οπότε δημιουργούνται αδιέξοδα (και μόνο!).
  • Δρόμοι οι οποίοι δεν ακολουθούν κάποια γεωμετρική λογική (ευθεία, καμπύλη, γωνία...) αλλά ακολουθούν... φράχτες χωραφιών.
  • Δρόμοι οι οποίοι έχουν κυμαινόμενο πλάτος από 3 έως 6 μέτρα.

Ταχυδρόμο δέχονται άραγε στην Παλιοπαναγιά; Ντελίβερι; Σκουπιδιάρα; Ασθενοφόρο; Πυροσβεστική; Φορτηγά με δομικά υλικά;

Η τρίτη εικόνα βέβαια (από τον Λυγιά) δεν είναι υπόδειγμα γεωμετρίας (δεν μπορώ να πω για ρυμοτομία αφού δεν έχω σπουδάσει το αντικείμενο), αλλά δεν έχει τέτοια απίστευτα στοιχεία σε τόσο μεγάλη δόση. Τουλάχιστον όλοι οι δρόμοι οδηγούν κάπου, έχουν σταθερό πλάτος, σχηματίζονται τετράγωνα... Λογικά πράγματα δηλαδή.

Οι περιοχές αυτές έχουν αναπτυχθεί οικιστικά περίπου την ίδια περίοδο, αν και ο Λυγιάς ήταν πάντα πιο πυκνός οικισμός. Οι δύο περιοχές δέχονται την οικιστική πίεση που έχει προκύψει αφενός λόγω του πολεοδομικού... ζητήματος της Ναυπάκτου και αφετέρου, της μη επέκτασης σχεδίου πόλης όλα αυτά τα χρόνια.

Επιπλέον, τα περισσότεραα σπίτι στο Λυγία θα έχει πρόσβαση σε αποχέτευση, κάτι που δεν ισχύει για την Παλιοπαναγιά (μιας και το οδικό δίκτυο εκεί έχει... ιδιαιτερότητες και επομένως η αποχέτευση δεν έχει από που να περάσει για να πάει στα πιο πολλά σπίτια). Στο Λυγιά οι γείτονες δεν έχουν φτάσει να αντιδικούν μεταξύ τους μέχρι τον Άρειο Πάγο για να έχουν κανονική οδική πρόσβαση. Έχουν σκουδιδοντενεκέ στη γωνία του δρόμου. Προφανή πράγματα δηλαδή, που από την άλλη πλευρά απουσιάζουν.

Πως προέκυψε αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ των δύο περιοχών; Γιατί η πιο "ακριβή" περιοχή είναι σε χειρότερη κατάσταση;

Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι ο Λυγιάς έχει σχέδιο πόλης από την δεκαετία του 1970. Έχει συντελεστή 1,2 και 0,8 με αρτιότητα 200 τμ και 400 τμ αντίστοιχα, δρόμους με πλάτος από έξι μέτρα και πάνω, χωροθετημένη πλατεία και σχολείο κλπ κλπ.

Η Παλιοπαναγιά από την άλλη χτίζει με ένα ιδιόμορφο καθεστώς που ισχύει για οικισμούς (συστάσεις ιδιοκτησίας) με το οποίο δεν στοιχειοθετείται ελάχιστη αρτιότητα ενώ η δόμηση δεν καθορίζεται σε αναλογία με την έκταση του οικοπέδου (όλα τα οικόπεδα χτίζουν 400τμ ανεξάρτητα από την έκταση του οικοπέδου, μέχρι 4 στρέμματα). Για να χτίσει κάποιος αφήνει μόνος του δρόμο, οπότε αφήνει το ελάχιστο δυνατό και "φροντίζει" ώστε να μην συνεχίζει σε άλλη ιδιοκτησία. Αποτέλεσμα είναι να μην έχει βασικά πράγματα όπως αποχέτευση, αποκομιδή απορριμάτων κλπ.

Η λύση για την Παλιοπαναγιά θα ήταν πριν 20 χρόνια να είχε εκπονηθεί σχέδιο πόλης. Αυτή η ευκαιρία χάθηκε. Σήμερα έχει γίνει ζημιά, δεν είναι όμως αργά. Αν περιμένουμε άλλα δέκα χρόνια, θα έχουμε καταστρέψει το μόνο επίπεδο κομμάτι γης δίπλα στην πόλη που μπορεί να εξυπηρετήσει οικστικούς σκοπούς

Αν συνεχίσουμε, η Παλιοπαναγιά δεν θα έχει Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, τοπική αγορά, πλατεία, επαρκές οδικό δίκτυο, αποχέτευση, πεζοδρόμια, φωτισμό και όλα όσα συνοδεύουν μια οικιστική περιοχή.

Μήπως λοιπόν έφτασε ο καιρός να επιταχύνουμε την ρυμοτόμηση της περιοχής αυτής; Μπας και όλα αυτά τα δρομάκια συναντηθούν ποτέ μεταξύ τους...

13/1/08

Σήμα κινδύνου

"Από καιρό είμαστε μάρτυρες ενός εγκλήματος, το οποίο διαπράττεται σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και του Έθνους μας.
Η αδίστακτη και άθλια κομματική συναλλαγή, ο εκτραχηλισμός μεγάλης μερίδας του Τύπου, η μεθοδική επίθεση εναντίον όλων των θεσμών, η διάβρωσή τους, ο κατεξευτελισμός του Κοινοβουλίου, η κατασυκοφάντηση των πάντων, η παράλυση της κρατικής μηχανής, η πλήρης έλλειψη κατανόησης προς τα φλέγοντα προβλήματα της νεολαίας μας, η κακομεταχείριση των φοιτητών και σπουδαστών μας, η ηθική κάμψη, η σύγχυση και η θολότητα, η μυστική και φανερή συνεργασία με τους ανατροπείς και τέλος τα συνεχή εμπρηστικά κηρύγματα ασυνείδητων δημοκόπων, κατέστρεψαν την γαλήνη του τόπου, δημιούργησαν κλίμα αναρχίας και χάους, καλλιέργησαν συνθήκες μίσους και διχασμού και μας οδήγησαν στο χείλος της εθνικής καταστροφής. Δεν απέμεινε πλέον άλλος τρόπος σωτηρίας..."
Βρίσκετε επίκαιρα αυτά τα λόγια;
Συμφωνείτε ότι αντικατοπτρίζουν αυτό που νιώθει ο πολύς κόσμος;
Είναι αυτό που περιγράφει ο Τύπος που απαξιώνει "τα δύο μεγάλα κόμματα";

Είναι η "κρίση του πολιτικού συστήματος" που βιώνουμε;
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
Είναι η εισαγωγή από το πρώτο "διάγγελμα" της Χούντας στις 21 Απριλίου 1967, από τα χείλη του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου.

Η ομοιότητα του "διαγγέλματος" του δικτάτορα και των απαξιωτικών διαπιστώσεων με τις οποίες μας βομβαρδίζουν τα κατεστημένα συγκροτήματα, σοκάρει.

Προκαλεί ανακλαστικά αντίστασης για την άρση της εκτροπής, για την αποκατάσταση της ομαλότητας.

Τουλάχιστον σε αυτούς που ακόμη τα διαθέτουν...

Ζυμώνεται νέο κόμμα με αναφορά το "κοινωνικό κέντρο";

Κυριακή σήμερα, με αυτό λέμε "άρθρα γνώμης" να κυριαρχούν στις εφημερίδες. Καλά τα κανάλια, αλλά οι εφημερίδες διαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό. Θυμάστε τον Κακομοίρα στην "Χαμένη Άνοιξη" του Στρατή Τσίρκα που μάζευε αποκόμματα;
(Επειδή το post είναι σεντόνι, έχω κάνει έντονα τα σημεία που έχουν ενδιαφέρον ώστε να διαβάζεται διαγώνια. Συμπέρασμα, στο τέλος για όποιον βιάζεται).

Για να δούμε λοιπόν τι έχουμε.

Από συνέντευξη του Χ. Βερελή στο Έθνος:
"Πολλοί κάνουν λόγο για κρίση του δικομματισμού και αυτές οι απόψεις ενισχύονται και με τις διαρροές ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει μια πραγματικότητα που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις: Υπάρχει μια ευρύτερη κρίση και μειωμένη εμπιστοσύνη προς τα πολιτικά κόμματα. Οι πολίτες αυτής της χώρας συνεπώς θεωρούν ότι δικαιούνται να έχουν αποτελεσματικότερες πολιτικές δυνάμεις, πιο θαρραλέες, με λιγότερο βερμπαλισμό και με σαφή προγραμματική διάρθρωση, ώστε να καταλαβαίνει η κοινωνία πού θέλουμε να πάμε το καράβι...
...Πάντως, κάποιοι εκφράζουν και την άποψη ότι το πολιτικό σύστημα νοσεί βαριά και μάλιστα δεν αποκλείουν και την ίδρυση νέων κομμάτων.
Διαχρονικά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, υπήρχε ένα κομμάτι της κοινής γνώμης που όταν το ρώταγες εάν θα έβλεπαν θετικά την ίδρυση ενός νέου κόμματος, απαντούσε θετικά. Άλλοτε σε μεγαλύτερο και άλλοτε σε μικρότερο ποσοστό, ανάλογα με τη συγκυρία. Στη φάση που περνάμε η συγκυρία οδηγεί στο να έχει διογκωθεί σημαντικά αυτό το ποσοστό. Όμως τα νέα κόμματα, οι νέες πρωτοβουλίες έχουν νόημα μόνον εάν υπάρξει μια μεγάλη προοπτική που δεν μπορεί να την υπηρετήσει κανένας άλλος. Άρα δεν είναι θέμα που λύνεται με δημοσκοπήσεις."
(http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8400&pubid=312400)


Μας λέει δηλαδή ο Σημιτικός πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ότι ο μεγάλη μάζα του κόσμου δεν εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ και ότι έχει νόημα η ίδρυση νέου κόμματος μόνο αν κάτι που δεν μπορεί να κάνουν τα υπάρχοντα, δηλαδή να προσφέρουν ένα αποτελεσματικό σχήμα που να δίνει νέα προοπτική εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας.
Και επειδή ο Χ. Βερελής δεν μπορεί να τα πει όλα με το όνομά τους μη και τον πουν υπονομευτή, συνεχίζει ο Μπόμπολας:

--------------------------------
Άρθρο του Έθνους με τίτλο: "Ο ορφανός «μεσαίος χώρος»"
"...Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη, άλλωστε, διάχυτος είναι ο φόβος ότι η τρέχουσα κρίση μπορεί να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, καθώς το κλίμα που διαμορφώνεται βάζει στο τραπέζι παραμέτρους άγνωστες μέχρι πρότινος, ικανές να τινάξουν στον αέρα το πολιτικό σκηνικό.
Πολιτικοί αναλυτές, αλλά και κομματικά στελέχη που δεν επαναπαύονται στις εύκολες αναγνώσεις, επισημαίνουν, για παράδειγμα, ότι, για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και μετά, σημειώνονται διεργασίες στο «κοινωνικό κέντρο», που θρυμματίζουν τα πάσης φύσεως στερεότυπα...
Η
δημοσκοπική απογείωση της Αριστεράς -τα κόμματα της οποίας δείχνουν ικανά κατά τις μετρήσεις να υπερβούν το φράγμα του 20%- ενισχύει την αυτοπεποίθηση των στελεχών του Περισσού και της Κουμουνδούρου, δεν δίνει ωστόσο απάντηση στο βασικό ζήτημα που θέτει η υποχώρηση των δύο μεγάλων κομμάτων. Γιατί, αν είναι αλήθεια, όπως κατά κόρον υπογραμμίζεται, ότι η κρίση του δικομματισμού είναι κυρίως κρίση προοπτικής, τότε είναι προφανές ότι η ψήφος διαμαρτυρίας που φουσκώνει τα πανιά του σκάφους του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ έχει όρια και εκλογικό «ταβάνι»...
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, λένε οι περισσότεροι αναλυτές, βλέπουν τα ποσοστά τους να καταρρέουν, επειδή δεν μπορούν να πιάσουν τον σφυγμό της κοινωνίας και δεν απαντούν στα αγωνιώδη ερωτήματα που αυτή έχει για το μέλλον της...
Τα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από το πολιτικό τοπίο προοιωνίζονται καταιγίδα. Δουλειά των ίδιων των μεγάλων κομμάτων είναι να την αντιμετωπίσουν, δίνοντας λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που συσσωρεύονται... Σε κάθε άλλη περίπτωση, η κοινωνία θα αναζητήσει άλλους δρόμους... Στην πολιτική, ως γνωστόν, η έννοια του αδιεξόδου είναι άγνωστη..."
(http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8400&pubid=314494)


Και για όποιον δεν κατάλαβε: Το πολιτικό τοπίο θα αλλάξει, αφού δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου να ξεπεράσει το πρόβλημα της εκπροσώπησης του μεσαίου χώρου και οι κοινωνία θα αναζητήσει άλλους δρόμους.

--------------------------------
Συνέντευξη του Τατούλη στον "Ελεύθερο Τύπο" της Αγγελοπούλου:
"ΕΡ: Ποια είναι η άποψή σας για την πολιτική κατάσταση; Περνάει κρίση ο δικομματισμός; Μήπως ήρθε η ώρα για ίδρυση νέων κομμάτων, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι;
ΑΠ: Το πολιτικό σύστημα της χώρας, εκφραστής του οποίου μεταπολιτευτικά υπήρξε ο δικομματισμός, προσέφερε στον τόπο πολλά. Έχει φθάσει όμως σε σημείο κορεσμού. Ωστόσο, η ίδρυση νέων κομμάτων δεν γίνεται για χάρη της πολιτικής σκηνής ή γιατί αγανακτήσαμε από τις υπάρχουσες πολιτικές προτάσεις. Τα κόμματα πρέπει να εκφράζουν υπαρκτά κοινωνικά ρεύματα και ο πολιτικός τους λόγος να αντικατοπτρίζει τις κοινωνικές ανάγκες. Πρώτα και κύρια, τη δεδομένη χρονική στιγμή, θεωρώ ότι είναι πολύ πιο ρεαλιστικό να προχωρήσουμε στην επανίδρυση των κομμάτων. Τα κόμματα παλαιού τύπου, με την εσωστρέφεια, το συγκεντρωτισμό και το συντηρητισμό τους, δεν ταιριάζουν στη σημερινή εποχή..."
Και συνεχίζει ο "Ελεύθερος Τύπος" της Αγγελοπούλου: "Σενάρια κρίσης με φόντο διπλή κάλπη το 2009...
Σε φάση περιδίνησης έχει εισέλθει το πολιτικό σύστημα, καθώς τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές και την οριακή νίκη της Ν.Δ. το σύστημα εναλλαγής των δύο μεγάλων κομμάτων στην εξουσία υφίσταται έντονες πιέσεις ... ενώ η κινητικότητα στο χώρο της Αριστεράς δημιουργεί συνθήκες για ευρύτερες ανακατατάξεις... Η πίεση που, σύμφωνα με τα γκάλοπ, δέχεται ο δικομματισμός ήρθε περίπου φυσιολογικά μετά τα όσα συνέβησαν από το πρώτο ηχηρό μήνυμα της 16ης Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα. Η Ν.Δ. χάνει σε αξιοπιστία, η επικοινωνιακή της πολιτική δεν πείθει, οι φωνές κριτικής και αμφισβήτησης της γραμμής του Μεγάρου Μαξίμου πληθαίνουν και τα εσωκομματικά στρατόπεδα αναλαμβάνουν δράση. Ενδεικτικό της νευρικής κρίσης που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα είναι το γεγονός ότι προκλήθηκε αναστάτωση από μία μάλλον τυπική δήλωση
(σημείωση δική μου: έλεος! όχι και τυπική...) της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη (ότι «οι πολιτικοί κρύβουν την αλήθεια») στην παρουσίαση βιβλίου για τον Νικολά Σαρκοζί... Βεβαίως, η κατάσταση στην κυβέρνηση τελεί ακόμα υπό έλεγχο όσο το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά εσωστρέφειας και σύγκρουσης μεταξύ του πλειοψηφικού μπλοκ που στηρίζει τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και του «ρεύματος» του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου... δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για το εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κατορθώσει να φθάσει συντεταγμένα μέχρι το συνέδριο του Μαρτίου... Το Μέγαρο Μαξίμου και η Ρηγίλλης εκτιμούν ως μόνη απειλή το ενδεχόμενο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ: «Σε τέτοια περίπτωση, ναι, θα υπάρξουν ευρύτερες ανακατατάξεις...."
(http://www.e-tipos.com/newsitem?id=21889)

Και σε άλλο άρθρο, υποτίθεται το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει η φιλολογία:
"… Στον αστερισμό των ανατροπών εισήλθε το πολιτικό σύστημα από τις πρώτες κιόλας μέρες του νέου έτους. Οι σχετικές συζητήσεις μπορεί να κρατούν χρόνια, αυτή τη φορά όμως -σύμφωνα με τους αναλυτές και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές- «τα δεδομένα είναι πιο πλήρη από ποτέ». Η συνεχιζόμενη κρίση στην κυβέρνηση, η διαρκής αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να περάσει από το «ταμείο» της κυβερνητικής φθοράς, η άνοδος των μικρότερων κομμάτων, οι αναζητήσεις της κοινής γνώμης, η οποία εκφράζει την απαρέσκειά της για το πολιτικό σύστημα, ο ρόλος του Τύπου, οι ανακατατάξεις στο χώρο των επιχειρηματιών και οι φιλοδοξίες των πολιτικών στελεχών σε όλους τους χώρους αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία έχουν φουντώσει τα σενάρια για νέο κόμμα. Με τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση, τον ΛΑΟΣ στη Βουλή και τα κόμματα της Αριστεράς σε άνοδο οι καμπάνες χτυπούν πιο δυνατά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ... Ο χρόνος πιέζει… Ο,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει άμεσα. Σύμφωνα με όσους βλέπουν ανακατατάξεις στα κόμματα, «υπάρχει μόνο μία ευκαιρία για να επιβιώσουν νέα σχήματα μέσω συμμαχιών». Ο νόμος Σκανδαλίδη, ο οποίος τις επιτρέπει, θα εφαρμοστεί για τελευταία φορά στις ερχόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν"
(
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=21890)


Κοινό στοιχείο όλης της φιλολογίας περί ανακατατάξεων είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, η αναξιοπιστία των κομμάτων εξουσίας και, η δυσφορία του "μεσαίου χώρου". Μαζί βέβαια με το έλλειμμα προοπτικής εξουσίας της άλλης αριστεράς.

--------------------------------
Ποιο διακριτικό το "ΒΗΜΑ":
"Το «τρίγωνο των ισορροπιών» ανάμεσα στη Χαριλάου Τρικούπη, στην Κουμουνδούρου και στον Περισσό αναδεικνύεται στο ρευστό πολιτικό σκηνικό των αρρυθμιών και της αμηχανίας που επικρατεί στο ισχύον - και κατά πολλούς «γερασμένο» - πολιτικό σύστημα της χώρας, σε ένα δυναμικό πεδίο εξελίξεων, εγκυμονώντας ποικίλες διεργασίες και μετατοπίσεις στο κοινωνικο-πολιτικό πεδίο. Η αδυναμία του ΠαΣοΚ να αποκτήσει αποφασιστικό αντιπολιτευτικό βηματισμό...
Το ρεύμα Βενιζέλου δείχνει να έχει ποντάρει στην ενίσχυση της Αριστεράς, με το σκεπτικό ότι ένα νέο πολιτικό σκηνικό θα νομιμοποιεί και την εκκίνηση διαφορετικής συζήτησης στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ. Είναι και αυτή μια από τις παραμέτρους που προς το παρόν έχουν θέσει την «άλλη Αριστερά» στο κέντρο του τριγώνου το οποίο περικλείει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης".
(http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15260&m=A22&aa=1)

Σε άλλο άρθρο το ΒΗΜΑ καταλήγει:
"...Είναι όλα αυτά ακριβώς που δημιουργούν την αίσθηση κινητικότητας στην πολιτική σκηνή. Για να επιβεβαιωθεί ότι στην πολιτική ακόμη και γεγονότα αρχικώς ασύνδετα και απροσδιόριστα ως προς το βάθος και την έντασή τους είναι ικανά να κινήσουν τους πάντες και τα πάντα..."
(http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15260&m=A25&aa=1)

--------------------------------
Παρόν δηλώνει και ο επίσης Σημιτικός Παπαντωνίου:
"...οργανώνει το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, που ίδρυσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου. ...Ρωτήσαμε τον κ. Παπαντωνίου γιατί ανέλαβε πρόεδρος του Κέντρου, διαδεχόμενος τον κ. Κορλίρα. Για να αποκτήσει το Κέντρο πιο πολιτικό χαρακτήρα, απάντησε. Και όταν τον ρωτήσαμε τι σημαίνει αυτό, η απάντηση ήταν προαγγελτική: Περιμένετε την άλλη εβδομάδα και θα δείτε, είπε. Είναι μάλλον απίθανο να ετοιμάζει κόμμα ο κ. Παπαντωνίου. Ο,τι, όμως «πολιτικό» και αν είναι, μάλλον θα βαθύνει την κρίση στο ΠΑΣΟΚ, έστω και αν προσφέρει στον προβληματισμό για τις προοπτικές της οικονομίας".
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=87171392,95073984,6602368,14615552,28732800,36631296,42031232,58306048,63977344

Τα ίδια πάνω κάτω είπε και ο Κοψίδης, ο οποίος ήταν πιο εστιασμένος στον Τσίπρα όταν τόνιζε ότι η άνοδος της αριστεράς είναι παροδική (δείτε προηγούμενο post).


Συμπέρασμα δικό μου είναι ότι ετοιμάζεται νέο κομμα στο χώρο της κεντροδεξιάς με "αποτελεσματικούς" πολιτικούς και με αναφορά στο "κοινωνικό κέντρο".
Λίγο η οικονομική δύναμη σε συνδυασμό με τη φιλοδοξία της Αγγελοπούλου, λίγο ο ακράτητος Βενιζέλος που δεν κάνει υπομονή ούτε λεπτό, λίγο ο Μπόμπολας και ο Λαμπρακης που δεν τα πάνε καλά ούτε με τον Καραμανλή ούτε με τον Παπανδρέου, λίγο ο Παπανδρέου που άφησε το "ρεύμα" να μεγαλώσει από το 2004 ως το 2007, λίγο η απογούτευση του κόσμου από το ΠΑΣΟΚ λόγω της διακυβέρνησης 1996 - 2004, λίγο ο συμψηφισμός που κατάφερε να περάσει στον κόσμο ο Ρουσόπουλος με τη βοήθεια του ΚΚΕ, λίγο ότι τραβάει ο ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι μάλλον ώριμα.

Αν θα είναι ένα κόμμα ή δύο, αν θα δημιουργηθεί κάτι τελικά ή αν απλά θα αξιοποιηθεί η "κινητικότητα" ως μέσο εκβιασμού των ηγεσιών των δύο κομμάτων δεν μπορώ να πω ακόμη. Πάντως το 2008 ξεκίνησε με ενδιαφέρον...

12/1/08

Μαμά τι είναι Κάφρος;

Εικόνες των τελευταίων δύο εβδομάδων από τη Ναύπακτο, με λίγα σχόλια:

Από την παραλία του Γριμπόβου. Αυτό που βλέπετε δεν είναι ειδικές υπερηψωμένες θέσεις στάθμευσης αποκλειστικά για τζιπούρες, είναι πεζόδρομος που γίνεται στα πλαίσια της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Ναυπάκτου, (26/12/2007)...
"Και που να το βάλω ρε φίλε, αφού δεν μπορώ να παρκάρω δίπλα στο τραπέζι που πίνω το εσπρεσάκι μου. Να το αφήσω εκεί που δεν το βλέπω, να μου το γρατσουνήσουν; Δεν το βλέπεις που αστάφτει το εργαλείο; Γι' αυτό τα κάνουν ψηλά με τέτοιες λαστιχάρες, για να καβαλάμε πεζοδρόμια. Και σένα τι σε νοιάζει;"
--------------------------------------------------------------



Το Λιμενικό Ταμείο Αιτωλοακαρνανίας έβαλε κάγκελα για να μην παρκάρουν αυτοκίνητα στο μεντένι κάθετα (εννοείται ότι απαγορεύεται). Απλά παρκάρουμε παράλληλα τώρα (5/1/2008)...
"Και πως να το βάλω ρε μεγάλε, όρθιο; Το λιμάνι είναι δικό μου, ό,τι γουστάρω κάνω! Να το πάω πιο πέρα και μην το βλέπω;"
--------------------------------------------------------------



Και επειδή ξέρουμε να δουλεύουμε τον τροχό, κόβουμε δύο τρία κάγκελα (12/1/2008)...
"Αφού ενοχλούσαν λέμε, δεν το είδες και μόνος σου;"
--------------------------------------------------------------


Στην παραλία της Βαριάς έγινε ένα πλατύ πεζοδρόμιο. Μετά από ένα δύο χρόνια σκάβει εκεί κοντά μια τεχνική εταιρία για το έργο της επέκτασης της αποχέτευσης. Που πάρκαραν το μεγάλο και βαρύ χωματουργικό μηχάνημα με την μεταλλική ερπύστρια; Στην παραλία. Όλα καλά ως εδώ...

Και από που περνάνε τον γκοντζίλα; Κάθετα στο πεζοδρόμιο....

Αφήνουν συντρίμμια σε ένα καινούργιο πεζοδρόμιο. Και μη μου πείτε ότι δεν σκέφτηκαν να βάλουν δυο τάκους, τεχνικοί και μαστόρια είναι. Δεν ήταν απαραίτητο να γίνει η ζημιά. Αν ήταν, να το καταλάβω. Απλά δεν τους ένοιαξε (12/1/2008)...
"Εντάξει ρε φίλε και τι έγινε, σιγά. Ερημιά είναι εδώ πέρα, ποιον θα πειράξει; Μυστήριος είσαι ρε φιλαράκι, να το κοιτάξεις αυτό".

Το πολιτικό σύστημα είναι όντως σε κρίση...
Τι, εμείς φταίμε για αυτά; Δεν φταίει το "σύστημα";
Πάντα φταίει άλλος...