25/1/08

Το Ρεύμα ενίσχυσε (ξανά) τον Παπανδρέου

Ο Παπανδρέου αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να καθορίσει τις εξελίξεις. Με μια κίνηση ο Παπανδρέου βάζει τέλος σε μια διαδικασία εσωστρέφειας 4 ετών. Με ξεκάθαρο τρόπο, πείθει ότι κάθε μη συντεταγμένη κίνηση δεν είναι αποδεκτή.

Είναι στο ίδιο πνεύμα με την κίνηση που έκανε στην κοινοβουλευτική ομάδα μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές, τότε που ζήτησε να ψηφιστεί από τους νεοεκλεγμένους βουλευτές. Τότε του βγήκε σε καλό, αφού ήταν το κρίσιμο χρονικό σημείο κατά το οποίο αντιστράφηκαν οι δημοσκοπήσεις.

Το επιχείρημα του Ρεύματος, ότι η ύπαρξη ομίλων και ρευμάτων στο ΠΑΣΟΚ επιτρέπεται από το καταστατικό, μόνο φιλολογική αξία έχει. Είναι γνωστό πια σε όλους ότι το Ρεύμα είναι συνεπές με την στρατηγική που χάραξε προ των εκλογών της 11ης Νοεμβρίου.

Σκοπός του Ομίλου δεν ήταν η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, αλλά η δημιουργία δομής και οργάνωσης για το Ρεύμα. Γι' αυτό και δεν υπάρχει καμία προγραμματική διαφοροποίηση των μελών του Ρεύματος από τις επίσημες θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ας πάρουμε σαν παράδειγμα την προσχώρηση Κοψίδη, ο οποίος δήλωσε ότι προσχωρεί στο Ρεύμα, όχι στο ΠΑΣΟΚ. Κανένας δεν τον διόρθωσε. Αφού το Ρεύμα στελεχώνεται με στελέχη εκτός ΠΑΣΟΚ, πως λειτουργεί εντός του;

Το θέμα για το ΠΑΣΟΚ είναι η κοινωνία, όχι το Ρεύμα. Καλώς αποφάσισε ο Παπανδρέου να βάλει τέλος σε αυτή την ιστορία, αφού δεν είχε τίποτα θετικό να δώσει.
  • Το επόμενο στοίχημα του Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ είναι να καταφέρει να περάσει τις θέσεις του στην κοινωνία.
    Να σπάσει το εμπάργκο των συγκροτήματων με δομές αυτοοργάνωσης, με ενημέρωση πόρτα πόρτα, με ευέλικτες και ζωντανές πρωτοβάθμιες οργανώσεις, με ενεργούς βουλευτές.
  • Το επόμενο στοίχημα του Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ είναι να βάλει τέλος στις απόπειρες αποδυνάμωσης των πολιτικών φορέων της χώρας που στόχο έχουν την χειραγώγηση της πολιτικής ζωής.
    Για παράδειγμα, στην Ιταλία έχουν σπάσει τις παρατάξεις σε πολλά κόμματα, ισχύει απλή αναλογική και έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας (9 κόμματα κυβερνάνε αυτή τη στιγμή!). Είδατε κανένα πρόβλημα να λύνεται;
  • Το επόμενο στοίχημα του Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ είναι να πείσει ότι μπορεί να αναλάβει το τιμόνι της χώρας και να δώσει όραμα σε όσους σήμερα είναι απογοητευμένοι.

Τα στοιχήματα αυτά κερδίζονται πιο εύκολα χωρίς τις παρεμβάσεις της προσωποκεντρικής και απολίτικης ρευματιάς, η οποία δεν έχει αντιτάξει ούτε ένα πολιτικό επιχείρημα ως τώρα.

Για μια ακόμη φορά, το μόνο που καταφέρνει ο Βενιζέλος είναι να ενισχύει το αρχηγικό προφίλ του Παπανδρέου, έστω και χωρίς να το θέλει. Προσφορά στην παράταξη είναι και αυτό!

3 σχόλια:

theodore είπε...

www.karsilamas.blogspot.com

Τι γράφει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ.
Τι πρέπει να κάνουν τα μέλη του εφ'όσον αυτό καταστρατηγείται;

www.karsilamas.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Αγχωμένος μου φαίνεσαι Γιώργο μου...

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

@theodore: Το καταστατικό γράφει ότι μπορεί να υπάρχουν ρεύματα *εντός* του κινήματος, χωρίς οργανωτική δομή, όργανα, γραφεία κλπ. Όχι να κάνουμε *όμιλο* με μέλη εκτός ΠΑΣΟΚ (πχ Κοψίδης), με πρόεδρο τον Τσάτσο και με γραφεία σε κάθε χωριό (πχ στο Θέρμο).
Κάνουμε ότι δεν ξέρουμε τίποτα, κάνουμε το χαζό ε; Κόμμα μέσα στο κίνημα δεν γίνεται. Έξω, όποιος μπορεί ας το κάνει. Άλλο το ρεύμα του Παναγιωτακόπουλου και άλλο ο Μπένυ.

@Μεγάλος: τι να σου πω, τρώω τα νύχια μου από χθες;)