19/1/08

Η αριθμητική αλήθεια για τις λάμπες "εξοικονόμησης ενέργειας"

Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε να εξελίσσεται μια εκστρατεία για την αντικατάσταση των παλιών "ενεργοβόρων" λαμπτήρων με νέους χαμηλής κατανάλωσης (http://www.eurocharity.gr/article.php?article_id=2723). Στην εκστρατεία αυτή συμμετέχει η Phillips που μοιράζει δωρεάν "οικολογικούς" λαμπτήρες, μαζί με τον ΣΚΑΙ.

Στο σπίτι μου έχω βάλει τέτοιους από καιρό, σε όσα φωτιστικά τουλάχιστον τους δέχονται. Νιώθω καλύτερα έτσι, πιστεύω ότι βοηθάω στην υπόθεση που λέγεται περιβάλλον, ότι συμβάλλω στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Μέχρι που για άλλη μια φορά έρχονται κάποια στατιστικά για να αποδείξουν ότι ζούμε έναν ακόμη μύθο. Όλο μας την χαλάνε αυτές οι μελέτες!

"...Το ελληνικό παράδοξο έχει την εξήγησή του στα σπάταλα κτίρια, όπου απορροφάται το 40% της ενέργειας και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς που είναι διπλάσιοι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παράγεται επίσης το 45% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, του πιο σημαντικού από τα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου." (http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=5774544)

Δηλαδή το 45% του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται στην Ελλάδα προέρχεται από τα σπίτια μας. (Την ίδια ώρα τα αυτοκίνητα ευθύνονται για το 12%. Ευτυχώς δεν τα φτιάχνουν όπως φτιάχνουμε εμείς τα σπίτια μας!). Πόσο από αυτό το 45% αναλογεί στις λάμπες όμως; Συνεχίζει το άρθρο που βασίζεται σε στοιχεία από το ΚΑΠΕ:

"Μετρήσεις του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) έδειξαν ότι το 69% της οικιακής κατανάλωσης απορροφάται στη θέρμανση, το 15% στην παραγωγή ζεστού νερού και μόλις το 11% στο φωτισμό και σε άλλες ηλεκτρικές συσκευές." (http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=5774544)

Μάλλον λάθος πράγμα άλλαξα στο σπίτι...

11% όλες οι λάμπες, μαζί με τις συσκευές; Μαζί με τον φούρνο, το πιστολάκι, το σίδερο, την τοστιέρα, την τηλεόραση, το ψυγείο; Από αυτό το 11% δεν αναφέρει η έρευνα του ΚΑΠΕ πόσο αναλογεί στις λάμπες, αλλά μάλλον λίγο θα είναι, ας πούμε το 4% για να είμαστε μέσα.

Η μεγάλη πληγή είναι η θέρμανση στα σπίτια μας λοιπόν, αφού εκεί πάει το 69% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνουμε. Σε μια μεσογειακή χώρα που ο χειμώνας είναι ήπιος, ξοδεύουμε διπλή ενέργεια για να ζεσταίνουμε ένα σπίτι σε σύγκριση με την... παγωμένη Δανία. Τα σπίτια μας μπάζουν από παντού, ειδικά τα πιο παλιά που έχουν μονά τζάμια και ξύλινα κουφώματα που κλείνουν... στο περίπου. (http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=5774544)

Για την θέρμανση καίμε (μάλλον σπαταλάμε) πετρέλαιο. Το ρεύμα που καίει η λάμπα μας από που προέρχεται; Τι χρησιμοποιεί η ΔΕΗ;

"Στην Ελλάδα, o ενεργειακός τομέας έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στη ρύπανση, αφού το 82% των εκπομπών του 2004 προέρχεται από τις δραστηριότητές του. Απ' αυτό, το 94,4% είναι CO2. Στην Ελλάδα οι μισές εκπομπές CO2, συγκεκριμένα το 53%, προέρχεται από τη ΔΕΗ λόγω της καύσης λιγνίτη. Γενικά τα ορυκτά καύσιμα έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σήμερα το ποσοστό εξάρτησης της Ελλάδας από τα ορυκτά καύσιμα έχει φτάσει το 95%". (http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=8819)

Δηλαδή το "εθνικό" πρόβλημα του θερμοκηπίου οφείλεται αφενός στα "τρύπια" σπίτια μας (32% του συνολικού CO2 περίπου για θέρμανση) και αφετέρου στον "φθηνό" λιγνίτη που επιλέγει η ΔΕΗ ως κύριο καύσιμο (53% του συνολικού CO2). Όχι μόνο τον καίει, αλλά συνεχίζει να επενδύσει σε αυτόν με νέες μονάδες επειδή είναι φθηνός... (http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=14148&m=D13&aa=1)
Η ΔΕΗ ετοιμάζει τέτοια "επένδυση" και στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Να κάνουμε λοιπόν το άθροισμα τώρα: το 85% του διοξειδίου του άνθρακα προέρχεται από τη θέρμανση των σπιτιών μας και τον λιγνίτη της ΔΕΗ. Και εμείς ασχολούμαστε με τις λαμπίτσες...
  • Αν τα σπίτια μας ήταν μονωμένα δεν θα καίγαμε τόσο για να τα ζεσταίνουμε.
  • Αν η ΔΕΗ σταμάταγε να καίει λιγνίτη και πήγαινε σε άλλες πηγές ενέργειας(βιοκαύσιμα, φυσικό αέριο, ανεμογεννήτριες κλπ), θα είχαμε σημαντική μείωση του διοξειδίου του άνθρακα.

Οι λάμπες ευθύνονται μόλις για το 1,8% των εκπομπών διοξειδίου. Μόνο!

Αν αλλάξουμε λάμπες και δεχτούμε ότι οι καινούργιες έχουν μειωμένη κατανάλωση κατά 80%, μειώνουμε τις εκπομπές από 1,8% σε 0,36%. Σημαντικό, αλλά δεν είναι πιο λογικό να αρχίσουμε από τους μεγάλους ρυπαντές;
Να αρχίζαμε από το καλοριφέρ των σπιτιών μας και τον λιγνίτη της ΔΕΗ;

  • Μήπως να επιδοτούσαμε την μόνωση των σπιτιών με καινούργια κουφώματα και διπλά τζάμια;
  • Μήπως να εφαρμόζαμε τα βασικά από την βιοκλιματική δόμηση;
  • Μήπως να δημιουργούσαμε περισσότερα αιολικά πάρκα και να καίγαμε λιγότερο λιγνίτη;
  • Μήπως να γινόταν υποχρεωτική η χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα (15% της κατανάλωσης πάει στο ζεστό νερό σε μια χώρα που ο ήλιος είναι παρόν σχεδόν όλο το χρόνο!), με έμμεση επιδότηση μέσω της έκπτωσης των σχετικών εξόδων από το κόστος της άδειας οικοδομής;
    Όσο αφορά τον ηλιακό, στη Ναύπακτο τυπικά απαγορεύεται η χρήση του (!!!), επειδή η Ναύπακτος εμπίπτει στις ρυθμίσεις περί παραδοσιακών οικισμών...

Μετά μπορούμε να ασχοληθούμε και με τα ψιλά, τις λαμπούλες που ευθύνονται μόλις για το 1,8% των εκπομπών. Άσε που αν η ΔΕΗ έκαιγε βιοκαύσιμα αντί για λιγνίτη αυτό το 1,8% των "κοινών" λαμπτήρων θα ήταν πολύ μικρότερο.

Εμείς τι κάνουμε; Χαιρόμαστε που "συμμετέχουμε" στην σωτηρία του πλανήτη, που είμαστε "συνειδητοποιημένοι", που γινόμαστε "μέρος της λύσης". Επαινούμε την "πρωτοβουλία", "διαδίδουμε" τη λύση... Νιώθουμε μεν καλύτερα, χωρίς ιδιαίτερο λόγο όμως. Η αλλαγή των λαμπτήρων δεν επιφέρει ουσιαστική βελτίωση, περισσότερο ψυχολογικά λειτουργεί παρά ουσιαστικά.

Η αντικατάσταση των λαμπτήρων το μόνο που καταφέρνει είναι να μας αποπροσανατολίσει, να μας απομακρύνει από τις πραγματικές πηγές εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα: την θέρμανση αμόνωτων κτιρίων, τον λιγνίτη της ΔΕΗ και τα θερμοσίφωνα. Αλλάζουμε λάμπες και κοιμόμαστε ήσυχοι και, δεν ασχολούμαστε πια με τις πραγματικές αιτίες του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Αυτό λένε οι αριθμοί τουλάχιστον. Κουράζουν λίγο οι αριθμοί, αλλά αποκαλύπτουν. Και συνήθως λένε την αλήθεια.

13 σχόλια:

admin είπε...

Σωστά όσα λες, ωστόσο και τα μικρά δεν είναι κακό να γίνονται...
Οι αρι8μοί είναι όντως εντυπωσιακοί!

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Τα μικρά δεν είναι κακό να γίνονται, δεν διαφωνώ.

Τα μεγάλα όμως *πρέπει* να τα *κάνουμε*! Γιατί αν δεν τα κάνουμε θα "σκάσει" ο πλανήτης. Ακόμη και αν γίνουν τα μικρά...

Τα μικρά καλά είναι, αλλά δεν φτάνουν. Δυστυχώς! Για τα εγάλα μιλάει κανείς;

tractatus είπε...

Θέλει διάβασμα και συμβολές απο τον ειδικό...Θα επανέλθω. Σου απάντησα πάντως στο σχόλιό σου.

Ανδρέας Τριανταφυλλίδης είπε...

γιώργο

πολύ καλό και χρήσιμο το ποστ σου .. ευχαριστώ φίλε

Ανδρέας Τριανταφυλλίδης
http://www.221.gr

Lepouras είπε...

Μάλιστα...να τα πεί και το κράτος σε όλους τους μηχανικούς που φτιάχνουν όλες τις νέες πολυκατοικίες. Σιγά μην κάτσουν αυτοί να δώσουν έστω και 1 ευρώ παραπάνω για να κάνουν σωστή μόνωση σε διαμείσματα που έχουν για πούλημα!! Αν δεν θεσπίσει ειδικό νόμοθετικό πλαίσιο το κράτος και δεν γινουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Όσο για τις λάμπες...κάτι έιναι και αυτό και μπορούμε να το κάνουμε χωρίς πολύ κόπο και έξοδα.

Λωτοφάγος είπε...

Καλώς σε βρήκα. Πολύ ενδιαφέρον το κείμενό σου και συμφωνώ απολύτως. Το πρόβλημα όμως, το οποίο επισημαίνουν κι οι υπόλοιποι σχολιαστές σου, είναι ότι από κάπου πρέπει να αρχίσουμε. Πριν αρχίσουν οι κλιματικές αλλαγές, κάποιοι μού έλεγαν πως ο πλανήτης δεν θα σωζόταν εάν ΜΟΝΟΝ αυτοί έκαναν ανακύκλωση και οικονομία, αλλά εάν οι πολυεθνικές "πρασίνιζαν" και άλλαζαν πολιτική. Μάταια προσπαθούσα να τους πείσω πως μέχρι ΤΟΤΕ θα μπορούσαν να κάνουν κάποιες ασήμαντες και ανώδυνες γι'αυτούς κινήσεις. Τώρα, βέβαια, έχουν τρομάξει από τις εξελίξεις! Συνεπώς, για να γυρίσουν κάποτε τα μυαλά σε αυτή τη χώρα, ας ξεκινήσουμε από τα μικρά: δωρεάν λάμπες (με διαφήμιση της Φίλιπς) για τους τζαμπατζήδες!
Υ.Γ. Στο μεταξύ, πιέστε λιγάκι για τους ηλιακούς στη Ναύπακτο. Υπάρχουν τρόποι.

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Καλές οι λάμπες, αλλά φοβάμαι ότι νομίζουμε ότι λύνουμε το πρόβλημα, επαναπαυόμαστε και, από πίσω περνάνε τα τραίνα...

Δεν λέω να μην τις αλλάξουμε, το έχω ήδη κάνει πριν 3 χρόνια από μόνος μου.

Λέωνα μην χαιρόμαστε...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστός σε όλλα φύλλε μου, έχεις δίκιο πως τα περισσότερα σπίτια (λόγο κατασκευής) μπάζουν, πως προκειμένου η δεή να παράγει "φθηνή" ενέργεια επιβαρήνει το περιβάλλον. Αλλα γι αυτά που λες δεν μπορεί να κάνει κανείς κάτι, δεν μπορεις να πεις στο κράτος ούτε στους ιδιότες γκρεμίστε τις παλιές πολυκατοικίες και φτιάξτε καινούργιες, ούτε να τους πεις βάλτε κουφώματα low-e, μπορείς βέβαια να τους πεις αν χριαστεί να αλάξετε βάλτε τέτοια. Το πρόβλημα υπο τις παρούσες οικονομικές συνθήκες δεν μπορεί να βελτιωθέι (είδατε παντού τελικά το θέμα είναι οικονομικό). Η λύση η οποία αυτήν την στιγμή είναι εφικτή είναι η ενημέρωση, ενημέρωση για το ποιας ενεργιακής κατηγορίας ψηγείο πρέπει να προτιμίσει κάποιος και τι κουφώματα πρέπει να αγοράσει, πώς πρέπει να χρησιμοποιεί τον θερμοστάτη του και τι λάμπες να χρησιμοποιήσει, τι να προσέξει όταν αγοράσει ένα αυτοκίνητο και πως πρέπει να το συντηρεί, πως να ζεστενεται τον χειμώνα και να δροσίζεται το καλοκαίρι. Όλλα αυτά μαζί είναι που θα κάνουν την διαφορά και όχι μόνο οι λάμπες. Η γνώση είναι η αρχή των πάντων, χωρίς γνώση επαναστάσεις δεν γίνονται και εδώ πρόκειται για επανάσταση. Και κλείνοντας θα ήθελα να πω όπως πολύ σωστά είπε ο Γιώργος Ασημακόπουλος επειδή αλάξαμε μερικές λάμπες δεν πρέπει να λέμε πως κάτι κάναμε, αν δεν διορθώσουμε εξ ολοκλήρου την στάση ζωής μας δεν καταφέρνουμε τίποτα, ακόμη και τότε δεν θα έχουμε καταφέρει κάτι, θα πρέπει να περάσουμε σε όλους την περιβαλλοντική συνήδηση.
Ευχαριστώ που δίξατε υπομονή και διαβάσατε το μύνημά μου.

Ανώνυμος είπε...

συμφωνω και με τις 2 αποψεις.πρεπει να γινει προσπαθεια συνολικα και ατομικα.αλλα ελαβα ενα σχετικο mail και πραγματικα δεν ξερω τι ισχυει.αν γνωριζει καποιος περισσοτερα στοιχεια,τεκμηριωμενα εχει καλως..

«ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» Ο ΝΕΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ!!
Η ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ.

Εν' όψη της ημερίδας που διοργανώνουν οι Ενεργοί Πολίτες στις 20/2 , σας
εφιστώ την προσοχή για τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας που τόσο επίμονα
πλασάρει ο Σκάι και σας λέω ότι:
*Έχει αποδειχτεί ότι οι λάμπες αυτές είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες για τον
άνθρωπο και το περιβάλλον!*
*Περιέχουν υδράργυρο και μόλυβδο και εκπέμπουν ακτινοβολία!*
*Έχουν ήδη σημειωθεί τα πρώτα κρούσματα υγείας ( ζαλάδες, πονοκέφαλοι) σε
άτομα που στο χώρο τους υπάρχουν τέτοιες λάμπες!*
Το επίσης σημαντικό είναι ότι αυτές οι λάμπες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ δια ροπάλου να
πετιούνται στα σκουπίδια και πρέπει να ανακυκλώνονται.
Δεν υπάρχει όμως έως αυτή τη στιγμή η ανάλογη υποδομή.
Σας ερωτώ:
- Γιατί αφού το θέμα των παρενεργειών είναι γνωστό από πέρυσι, οι δικοί μας
συνεχίζουν να τις προωθούν ως πανάκεια?
- Ποιοι - εκτός από την εταιρία που τις παράγει- και πόσα χρήματα καρπώνεται
για να τις προωθήσει?
- Το γνωρίζουν το θέμα οι ενεργοί πολίτες και τι σκοπεύουν να κάνουν γι' αυτό
στην ημερίδα τους?

Η καμπάνια της εταιρίας PHILIPS που κατασκευάζει λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, καλά κρατεί.

Ήδη βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων του σταθμού πόσο ανταποκρίνονται οι Δήμοι- ή καλύτερα οι δήμιοι - της χώρας και αντικαθιστούν τις παλιές -ενεργοβόρες- λάμπες με αυτές της PHILIPS.

Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους είναι πλέον αρκετά ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος κι κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν στη «διάσωση του πλανήτη».

Οι διάφορες εταιρίες από τη μεριά τους επίσης πολύ ευαισθητοποιημένες για το περιβάλλον (? ) και φυσικά για την τσέπη τους, δημιούργησαν ένα προϊόν το οποίο πλασάρουν ως πανάκεια και ως ακόμη μια 'μοναδική' λύση η οποία θα σώσει τον πλανήτη.

Πολύ συγκινητικά όλα αυτά αλλά στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει ένα 'αλλά'.

Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε - ή καλύτερα μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε- από τι υλικά είναι φτιαγμένοι αυτοί οι λαμπτήρες?

Προς τα παρόν, η καμπάνια είναι βασισμένη στην φοβερή ιδιότητα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι λαμπτήρες έχουν διπλάσια μεν τιμή ΑΛΛΑ , έχουν 80% λιγότερη κατανάλωση ρεύματος και διπλάσιο χρόνο ζωής.

Πραγματικά προκλητικά τα κίνητρα!

Δείτε τώρα μερικά στοιχεία που αφορούν στους λαμπτήρες αυτούς και για τα οποία κανείς δεν κάνει λόγο και ακόμη περισσότερο , κανείς δεν ενημερώνει τους πολίτες.

- Είναι φτιαγμένοι από γυαλί ανθεκτικό στη θερμότητα.

- Ο σωλήνας χαλαζία του λαμπτήρα, όταν λειτουργεί δημιουργεί φως παράγοντας ένα σεβαστό ποσό υπεριώδους ακτινοβολίας!

Πόση υπεριώδης ακτινοβολία περνάει από το γυαλί του λαμπτήρα και ποια είναι τα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται σε όσους εκτίθενται σε αυτή?

- Εάν ο λαμπτήρας σπάσει, μπορεί να προκληθεί σοβαρή φλεγμονή στα μάτια και στο δέρμα λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας.

- Οι λαμπτήρες περιέχουν επικίνδυνα ποσοστά Υδράργυρου και Μόλυβδου. Γι αυτόν το λόγο απαγορεύεται να πετιούνται αυτοί οι λαμπτήρες στα σκουπίδια αλλά επιβάλλεται να πηγαίνουν στην ανακύκλωση. Τέτοια υποδομή όμως όπως ξέρουμε δεν υπάρχει! Στα κουτιά του προϊόντος, δυστυχώς δεν αναφέρεται το ποσοστό των τοξικών που περιέχονται.

Στην πραγματικότητα, η αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων με τους νέους λαμπτήρες και το όφελος που έχουν στο περιβάλλον, είναι υπό αμφισβήτηση.

Η έλλειψη ανακύκλωσης έχει σαν αποτέλεσμα την μόλυνση νερού και εδάφους από αυτό το ΤΟΞΙΚΟ τελικά προϊόν.

- Δεν υπάρχουν πουθενά οδηγίες καθαρισμού του χώρου σε περίπτωση που ο Υδράργυρος απελευθερωθεί εάν μια λάμπα σπάσει. Πως λοιπόν μπορούν οι καταναλωτές να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν όταν εκτεθούν σε τέτοιο κίνδυνο και πως θα μάθουν πόσο επικίνδυνη είναι η έκθεσή τους σε περίπτωση απελευθέρωσης του Υδράργυρου?

Προσέξτε λοιπόν τα εξής σημαντικά αν είστε από αυτούς που έχουν ήδη πειστεί και έχετε στο σπίτι σας ή στη δουλειά σας τέτοιους λαμπτήρες:

- Ποτέ μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε τον Υδράργυρο, διότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η έκθεση του Υδράργυρου στον αέρα!

Η ηλεκτρική σκούπα θα μολυνθεί και θα πρέπει να πεταχτεί σε χώρο ειδικό για επικίνδυνα απόβλητα.

- Ποτέ μη χρησιμοποιείτε σκούπα για να καθαρίσετε τον Υδράργυρο.

- Ποτέ μην πλένετε σκεύη που έχουν μολυνθεί από Υδράργυρο, στο πλυντήριο πιάτων. Το αποτέλεσμα θα είναι να μολυνθεί η συσκευή καθώς και ο υπόνομος στον οποίο θα καταλήξει το νερό της συσκευής.

- Όλοι- συμπεριλαμβανομένων και των ζώων- πρέπει να μετακινηθούν από το σημείο που έχει υπάρξει διαρροή Υδραργύρου, να σφραγιστεί ο χώρος και να κλείσουν όλα τα συστήματα εξαερισμού.

- Σε περίπτωση τέτοιου ατυχήματος, μολύνονται αυτομάτως τα παπούτσια και τα ρούχα μας με αποτέλεσμα την εξάπλωση του Υδράργυρου σε όλον το χώρο του σπιτιού!

Έχουν ήδη παρουσιαστεί οι παρενέργειες σε σχέση με τη χρήση αυτών των λαμπτήρων. Πολλά άτομα υπέφεραν από ζαλάδες και πονοκεφάλους μέχρι τη στιγμή που τους κατάργησαν και τοποθέτησαν και πάλι συμβατικούς λαμπτήρες.

Πόσοι καταναλωτές τα γνωρίζουν αυτά? Τα κουτιά των λαμπτήρων δεν αναγράφουν καμία από τις επικίνδυνες 'δράσεις' τους , δεν προφυλάσσουν τον καταναλωτή και δεν γράφουν καν ότι οι χαλασμένοι λαμπτήρες πρέπει απαραιτήτως να τοποθετούνται σε κιβώτια ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να σπάσουν πριν την απόρριψή τους στην ανακύκλωση.

Κατά τα άλλα, με πρωτοστάτη τον Νομπελίστα πλέον Al Gore, η εξάπλωση της προώθησης αυτών των λαμπτήρων γίνεται όλο και πιο έντονη.

Στην Ελλάδα για ακόμη μια φορά η ανεπάρκεια των ειδημόνων μας εκθέτει σε κινδύνους οι οποίοι ενώ δεν είναι άγνωστοι, παραμένουν κρυμμένοι!

Οι αρμόδιο ετοιμάζονται να απαγορεύσουν οριστικά τη χρήση των συμβατικών λαμπτήρων και να επιβάλλουν σταδιακά τη χρήση των καινούριων.

Το ερώτημα είναι: ΓΙΑΤΙ?

Γιατί ενώ γνωρίζουν, ειδικά οι κατασκευάστριες εταιρίες, δεν ανακοινώνουν στους πολίτες όλες τις πληροφορίες ώστε να προ φυλαχτούμε?

Γιατί για ακόμη μια φορά γινόμαστε εμείς πειραματόζωα για να κερδίσουν κάποιοι άλλοι?

Υδράργυρος και Φωτισμός:
http://www.ecosmes.net/cm/navContent...pagID=2&flag=1

Στο μπλακ λιστ ο υδράργυρος Με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
http://www.simerini.com/nqcontent.cfm?a_id=211197

O YΔΡAΡΓΥΡΟΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ KΕΝΤΡΙΚΗΣ XΙΟΥ :
http://www.chios-medical.gr/ydrargyros.htm

Ανώνυμος είπε...

Ειναι αληθεια πως υπαρχουν πολλα κενα και στην εκπαιδευση και στην εφαρμογη της πρακτικης της εξοικονομησης. Το θεμα ειναι να γινει η αρχη. Και η αρχη γινεται ειτε αλλαζοντας συνηθειες μονος σου, σαν περισσοτερο ευαισθητοποιημενος, ειτε ακολουθοντας το ρευμα των καιρων μεχρι να αποκτησεις "περιβαλλοντικη συνηθεια"(γιατι γιατι συνειδηση δεν τα καταφερνεις, υπαρχουν και αυτου του τυπου οι ανθρωποι). Οσοι εχουν επιλεξει την συνειδηση ειναι, φυσικα, πιο απαιτητηκοι. Αφου συνεχως ενημερωνοντε και ανησηχουν για το μελλον. Αυτοι φερνουν την προοδο που οι αλλοι θα ακολουθησουν. Θελω να πω οτι ο καθενας εχει το ρολο του.
Τωρα για οσα αναφεροντε σε αυτο το chain-mail που εχει γραφτει, ο Θεος ξερει για ποιο λογο, εκτος απο υπερβολικα ειναι και εν μερη ανυποστατα. Καλο θα ειναι να απανταμε σε αυτα, κανοντας μια μικρη ερευνα και παρουσιαζοντας την αλλη αποψη. Για να μην γεμισω το blog με το σχολιο μου:
1. προτεινω να διαβασεται -και να στειλετε ως απαντηση στο chain-mail- το κειμενο των ενεργων πολιτων Σαμου
http://samos.wordpress.com/2008/02/22/ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ-ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ-ΕΙΝΑΙ-ΟΝΤΩΣ-ΕΠΙΚ/

2. να βαλετε σε μια μηχανη αναζητησης "λαμπες εξοικονομησης υδραργυρος" και να δειτε τα αποτελεσματα.

Υ.Γ. Σας προσκαλω να επισκεφτειτε την σελιδα μας, και να συμμετεχετε στην συμβολικη κινηση της Ωρας της Γης απο το σπιτι σας.

Νικος
http://earthhourhellas.wordpress.com

Μιχάλης είπε...

Η θέση της greenpeace:

http://www.greenpeace.org/raw/content/greece/press/118523/mercury-myths.pdf

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι ιδιαίτερα για τήν οικολογική ευαισθησία και οργανωμένη σκέψη του Ασημακόπουλου. Δυστυχώς όπως και ο ίδιος διαπιστώνει δέν είχε επαρκή πληροφόρηση όταν άλλαξε τις λάμπες του. Του πήρε αρκετό χρόνο και προσπάθεια για να μάθει την (μιση και αν ...) αλήθεια και θέλησε να τήν μοιραστεί μαζί μας. Ετσι και εγώ παρακινούμενος απο τον Γιώργο θέλω να σας πω ότι στο θέμα του φωτισμού η λύση είναι τα LEDs. Στο θέμα της ενέργειας η λύση είναι στο Ηλιο3 που βρίσκεται στη σελήνη. Αρα το μέλλον αν υπάρξει είναι στο διάστημα. Μπορεί να υπάρξει μέλλον αν συνεργαστούμε όλοι στην γή να φτειάξουμε ένα πύργο της "ΒΑΒΕΛ" για να ρίξουμε το κόστος ταξιδιού στην Σελήνη και τις άλλες ηπείρους τόσο όσο οι διηπειρωτικές αεροπορικές πτήσεις. Δυστυχώς απλές λύσεις δεν υπάρχουν! καί η ενέργεια και τα μέταλλα που χρειάζονται για κάτι τέτοιο τελειώνουν. Ο νωών νοείτω.
Χαράλαμπος Κοσμάς

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ!
Σαφώς και δεν είμαστε ενάντια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας! Όπως δεν είμαστε και ενάντιοι στις Μεταμοσχεύσεις : αν και προκρίνουμε την προληπτική ιατρική, υποστηρίζουμε σαφέστατα την δωρεά ανθρωπίνων οργάνων – όχι όμως και την εμπορία τους ή ακόμη χειρότερα, την λήψη οργάνων χωρίς την συγκατάθεση του δότη. Υπάρχει κανείς που θα επικροτούσε την ευθανασία με σκοπό την λήψη οργάνων για μεταμόσχευση; Έτσι δεν πρέπει να υπάρξει και κανείς που να συμφωνήσει στην καταστροφή μοναδικής οικολογικής αξίας περιοχών, για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων ή Υδροηλεκτρικών Φραγμάτων.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΘΕΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΝΔΥΑ!
Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την καταστροφή του νοτιότερου στην Ευρώπη δάσους οξυάς! Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του νοτιότερου στην Βαλκανική Βιοτόπου για τις καφέ αρκούδες! Θα εμποδίσουμε την καταστροφή των μοναδικών για την Ελλάδα οικοτόπων της Κεφαλληνιακής Ελάτης όπου αναπτύσσονται υγιείς πληθυσμοί Ζαρκαδιών και Λύκων. Θα δώσουμε μια ελπίδα επιβίωσης για το τελευταίο ζευγάρι Αετών και ένα από τα τελευταία κοπάδια αγριοκάτσικων που συναντάμε στην Χώρα μας. Κι ίσως κάποτε δούμε να ξαναεπιστρέφει και ο Λίγκας, που λίγα χρόνια πριν, λόγω των έργων εκτροπής του Εύηνου ποταμού ( πάλι με οικολογικό μανδύα : για να μην χάνεται το νερό στην Θάλασσα ..) χάθηκε για πάντα. Επειδή λοιπόν εμείς πιστεύουμε ότι τα Ποτάμια πρέπει να φθάνουν στην Θάλασσα, ότι οι Βουνοκορφές πρέπει να ατενίζουν τα σύννεφα και ότι αν θέλουμε να σώσουμε τον Πλανήτη μας , πρέπει πριν και πάνω από όλα να σεβόμαστε την Πραγματική Φύση, για αυτό και απαιτούμε την πλήρη και άμεση προστασία του Περιβάλλοντος στην Ναυπακτία.
Η ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ!
Να διαφυλαχθεί η μοναδική της Οικολογική Σημασία. Να μην αλλοιωθεί η αισθητική αξία του Περιβάλλοντος της. Να προστατευθεί η Χλωρίδα και η Πανίδα της.

ΑΜΕΣΗ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ "ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ-ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑΣ-ΚΡΑΒΑΡΩΝ"

ΥΓ) για μην βρεθεί κάποιος κακοήθης και μας κατηγορήσει ότι δεν θέλουμε ανεμογεννήτριες στις αυλές μας και για αυτό αντιδρούμε, σας επισημαίνω ότι η πλειοψηφία όσων προσυπογράφουμε το παρόν, μένουμε στην Αθήνα και πολλοί λίγοι έχουμε αυλές! Κοιτάξτε λοιπόν την Αθήνα του Περικλή και του Ικτίνου πως την κατάντησε η Σύγχρονη Ανάπτυξη, και αναρωτηθείτε αν αξίζει για την ηλεκτροδότηση του Mall και του Carrefour να θυσιάσουμε έναν, αν όχι τον τελευταίο οικολογικό παράδεισο της Χώρας μας.