6/1/08

Τι γίνεται με το ΤΕΙ στη Ναύπακτο επιτέλους;


Τρία χρόνια κλείνει το ΤΕΙ στη Ναύπακτο. Βασική υποχρέωση της πόλης, να βρει ένα οικόπεδο για να στεγαστεί το πρώτο τμήμα.

Πέρα από υποχρέωση, όσο δεν υπάρχει μόνιμο κτίριο ελοχεύει ο κίνδυνος να φύγει το ΤΕΙ από την πόλη. Αυτό είναι κατανοητό αν σκεφτεί κάποιος ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Παιδείας πληρώνει το ενοίκιο, περίπου 200.000€ το χρόνο αν δεν κάνω λάθος. Αυτό σημαίνει ότι αν το ΤΕΙ πάει κάπου που υπάρχουν άδεια κτίρια το ΥΠΕΠΘ γλιτώνει το μισθό περίπου 14 καθηγητών!

Στη Ναύπακτο τι κάναμε; Αρχικά πήγαμε κόντρα, με κάθε τρόπο στην επιλογή της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής που είχε προτείνει το οικόπεδο στις όχθες του χειμάρρου Σκα. Ενδεικτικό ότι Δημοτικός Σύμβουλος της πόλης κάρφωνε στη Δασική Υπηρεσία και στην Κτηματική Εταιρία Δημοσίου τις ενέργειες που γίνονταν να δοθεί το οικόπεδο για το ΤΕΙ. Τέτοια αγάπη για την πόλη!

Πόλεμος στην πόλη δηλαδή, προκειμένου να χτυπήσουμε την Δημοτική Αρχή.

Στη συνέχεια, μετά τις δημοτικές εκλογές το 2006 έχουμε την απόλυτη αδράνεια. Έγινε μια επιτροπή η οποία μετά από έξι πολύτιμους μήνες δεν κατέληξε πουθενά, με ευθύνη των συμμετεχόντων. Ο Δήμος πρότεινε στο ΤΕΙ Μεσολογγίου διάφορα οικόπεδα μάλλον προβληματικά, ενώ χωροθετεί λαϊκή αγορά (!!!) στο οικόπεδο των 70 στρεμμάτων στον Σκα (ούτε η Βαρβάκειος δεν έχει τόσο χώρο, χώρια η απόσταση από την πόλη).

Η μόνη διαβεβαίωση που υπάρχει για το μέλλον του ΤΕΙ είναι τα λόγια του Δημάρχου: "Όσο είμαι εγώ δήμαρχος, το ΤΕΙ δεν πρόκειται να πάει πουθενά¨. (http://www.nafpaktia.com/interviews/1436/thanasis-papathanasis-parameno-aisiodoksos)

Λίγο εκβιαστικό ακούγεται, χώρια που όπως λέει και το τραγούδι "οι κυβερνήσεις πέφτουνε". Στην περίπτωση αυτή το πιο πιθανό είναι ο σήμερα κυβερνητικός Δήμαρχος να χάσει τις προσβάσεις του και τέτοιου είδους εγγυήσεις να είναι κενό γράμμα.

Ας το καταλάβουμε: αν το ΤΕΙ δεν πάρει οικόπεδο, αργά ή γρήγορα θα φύγει και σίγουρα δεν πρόκειται να αναπτυχθεί. Πρέπει να δοθεί ένα οικόπεδο άμεσα. Το πιο ώριμο είναι αυτό του Σκα.

Μια λύση υπάρχει για το ΤΕΙ στη Ναύπακτο: το οικόπεδο του Σκα. Όχι άλλα παιχνίδια με το ΤΕΙ, όχι άλλα παιχνίδια με την φωτιά!

Επιτέλους, να σταματήσει η αντιπολίτευση που στρέφεται ενάντια στην πόλη. Δεν αγιάζει ο σκοπός τα μέσα. Αφήστε το ΤΕΙ να μείνει, καλό είναι για όλους!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, φίλε Γιώργο, δεν είναι ο χώρος αλλά η συνολική πολιτική αντιμετώπιση του ΤΕΙ. Γιατί σου κάνει παράξενο ο Παπαθανάσης να νιώθει σιγουριά βασιζόμενος στις "προσβάσεις" του; Μήπως το ΤΕΙ ήρθε στη Ναύπακτο βάσει εκπαιδευτικών κριτηρίων; Είχαμε έτοιμες τις υποδομές που θα το υποδεχόντουσαν; Είχαμε τις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας που θα το υποστήριζαν;
Δε νομίζω...
Με "προσβάσεις" ήρθε, με "προσβάσεις", δυστυχώς, μένει...
Κι επειδή αυτή ακριβώς είναι η λογική που τρέφει το πολιτικό μας σύστημα, προσωπικά δεν με παραξενεύει που 4 χρόνια τώρα η συζήτηση για τις μόνιμες εγκαταστάσεις καρκινοβατεί και οι δημοτικοί μας άρχοντες σφυρίζουν αμέριμνα...
Τα πα και ξε(ΣΚΑ)σα.

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα είναι ότι θέλουμε να το κρατήσουμε κι ας μην έχει τις κατάλληλες υποδομές. Αν είναι να βρεθεί σε καλύτερη μοίρα ας φύγει. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Ναύπακτος πρέπει να έχει ΤΕΙ.

υ.γ. Δεν με νοιάζουν τα οικονομικά οφέλη που έχει η πόλη. Η εκπαίδευση δεν είναι κρίκος στην "οικονομική αλυσίδα" της χώρας. Οι απόφοιτοι θα μας ξεπληρώσουν ως καταρτησμένοι εργαζόμενοι με την δουλειά τους, όχι με τον ιδρώτα των γονιών τους. Ας κοιτάξουμε για μια φορά το μέλλον. Τα μικρο-συμφέροντα έχουν γεμίσει την χώρα με άχρηστα ΤΕΙ και Πανεπιστήμια.

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Απάντση στο επόμενο post: http://gasimakop.blogspot.com/2008/01/2.html