22/1/08

Η χαμένη ευκαιρία της ανανεωτικής αριστεράς

Λόγια του Φώτη Κουβέλη:
"...τις μέρες αυτές ο ΣΥΝ απολαμβάνει μια πρωτόγνωρη γι' αυτόν προβολή από τα ΜΜΕ και μάλιστα από ορισμένα που μέχρι τώρα ήταν από εχθρικά έως αδιάφορα απέναντί του. Αντιμετωπίζουν μεν θετικά τη διαφαινόμενη ανοδική τάση του ΣΥΡΙΖΑ, παρεμβαίνουν ωστόσο με μονομέρεια στις εσωκομματικές διαδικασίες για τη διαδοχή της ηγεσίας στον ΣΥΝ. Προσπαθούν έτσι να επηρεάσουν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς άλλων κομμάτων σε σχέση με τις δικές τους ηγεσίες, αποτελώντας με τον τρόπο αυτό κέντρα παραεξουσίας".
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/01/22/1465531.htm

Συνεχίζει ο Κουβέλης: "Την εκλογή προέδρου του ΣΥΝ από όλα τα μέλη του κόμματος προτείνει ο Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι η άμεση δημοκρατία πρέπει να εφαρμόζεται και στην κομματική λειτουργία". (http://www.tanea.gr/ColumnCategory.aspx?d=20080121&nid=7231874&sn=&spid=876)

Ο Κουβέλης μας λέει ότι ο ΔΟΛ με τον Μπόμπολα παίζουν χωρίς προσχήματα τον Τσίπρα και τον ΣΥΝ, για να χτυπήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου. Έχει ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι ο Κουβέλης υιοθετεί την άποψη του Παπανδρέου, ότι τον πολεμούν ο Μπόμπολας με τον Λαμπράκη.

Σημαντικό είναι επίσης ότι -ως μηχανισμό αποτροπής της χειραγώγησης- προτείνει τις ανοικτές διαδικασίες.

Και προκύπτουν τα ερωτήματα:
  • Τι σχέση έχει ο ψύχραιμος λόγος του Κουβέλη που μπαίνει στην ουσία των ζητημάτων, με τις επικοινωνιακές κραυγές διαμαρτυρίας του Τσίπρα;
  • Ποιος από τους δύο ως αρχηγός του ΣΥΝ θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε κυβερνητικό σχήμα;
  • Ποιος από τους δύο θα μπορούσε να συμβάλλει στην έξοδο του πολιτικού συστήματος από την κρίση, κάνοντας τον ΣΥΝ εμπόδιο στις προσπάθειες δημιουργίας νέου κόμματος τύπου Μπερλουσκόνι μέσα από την προοπτική της "κυβερνώσας αριστεράς";

Τα παραπάνω θα είχαν αξία αν ο ΣΥΝ πήγαινε σε μια ανοιχτή διαδικασία αυτές τις μέρες. Τώρα, μόνο φιλολογική αξία έχουν, αφού οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί.

Ο ΣΥΝ αποφάσισε να παραμείνει κόμμα διαμαρτυρίας που θα προσπαθεί να διεμβολίζει το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει μια δυο μονάδες, χωρίς να διεκδικεί ενεργητικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας μεταπολίτευσης. Ο ΣΥΝ αποφάσισε ότι δεν είναι δύναμη αποτροπής της χειραγώγησης της πολιτικής σκηνής.

Είναι λυπηρό που δεν αφήνουν την ανανεωτική αριστερά να παίξει το ρόλο της τώρα που η ιστορία την καλεί, μόνο και μόνο για να χειραγωγήσουν τα συγκροτήματα των Λαμπράκη και Μπόμπολα το ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: