27/1/08

Η συλλογική βιωματική διάσταση της υπόθεσης Ζαχόπουλου

Μέχρι τώρα είχα μια ψυχική, πολιτική και διανοητική απόσταση από την υπόθεση Ζαχόπουλου. Δεν μου είχε κάνει κλικ αυτή η ιστορία. Σιγά το σκηνικό σκεφτόμουν. Τα πολιτικά στοιχεία της υπόθεσης είναι περιορισμένα (ο καθένας με τον πόνο του, ούτε ο Μίμης Ανδρουλάκης να ήμουν!) μιας και εστιάζονται στο βαρετό πια προτεσταντικού τύπου παραμύθι περί διαφθοράς και ανηθικότητας των πολιτικών μπλα μπλα μπλα.

Η ουσία της υπόθεσης -όπως το έβλεπα- ήταν ότι μια συνομήλική μου, μορφωμένη, συμβασιούχος του Υπ. Πολιτισμού, τα "έσπασε" με ένα "σπιτικό" βιντεάκι γιατί ο προϊστάμενος εραστής της δεν την διόρισε σε μόνιμη θέση. Ο προϊστάμενος εραστής έπεσε από το μπαλκόνι του γιατί στα ντουζένια του πάνω είχε πει διάφορα για το παρελθόν του που μπορούσαν να εκθέσουν τον Καραμανλή και αυτά τα είχε ακούσει ο Καραμανλής, αφού είχε λάβει το dvd του πάθους μέσα από μια σχεδόν άγνωστη διαδρομή.

Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί τόσος θόρυβος, τι κρατάει αυτό το θέμα τόσο ψηλά. Οι σκέψεις μου για αυτό ως εδώ με λίγα λόγια ήταν:

  • Μεγάλη υπόθεση ο διορισμός τελικά. Κοίτα τι κάνει μια νέα γυναίκα για να γίνει μόνιμη. (Όχι που είχε "σχέση" με τον προϊστάμενο, σιγά την πρωτοτυπία. Τα βίντεο που τράβαγε και ήθελε να τα δείξει σε πανελλήνια προβολή για να τον εκδικηθεί και να τον εκθέσει ήταν το περίεργο). Κάποτε οι γυναίκες για κάτι τέτοιες συμπεριφορές ρίχνανε βιτριόλι, τώρα πια πάνε στον ΔΟΛ.
  • Αν πάρεις έναν μουστακαλή επαρχιώτη καθηγητή γυμνασίου-λυκείου που δεν έχει κάνει ο,τιδήποτε άλλο στη ζωή του -εκτός από τον να είναι κολλητός του Καραμανλή- και τον κάνεις γενικό δερβέναγα σε υπουργείο κάτι θα στραβώσει στο τέλος, θα σε εκθέσει. Το μουστάκι μπορεί να κοπεί, όπως και το μούσι ή τα μαλλιά, τα υπόλοιπα όμως δεν αλλάζουν.
  • Κοίτα τι βγάζει η "Σαλονίκη"... Ο Ζαχόπουλος δεν έφυγε ποτέ από αυτή την πόλη, μέχρι να μετακομίσει στο -μοιραίο- Κολωνάκι.
  • Αν ξαφνικά τα φέρει η μοίρα στα πενήντα-τόσα σου να μετακομίσεις στο Κολωνάκι, κάτι κακό θα σε βρει.
  • Κρίμα να καταντήσει έτσι το Υπουργείο Πολιτισμού της Μελίνας, του Θεωδωράκη,του Μικρουτσικού και του Ξαρχάκου. Όλοι το σεβάστηκαν όσο μπορούσαν, μέχρι και ο Μητσοτάκης! Ο Καραμανλής έβαλε "στο πόδι του" τον -αντικειμενικά ελλειπή όπως προκύπτει από το βιογραφικό του- Ζαχόπουλο επειδή ήταν κολλητός.
  • Αυτό το θέμα δεν βοηθάει το ΠΑΣΟΚ, γιατί προκαλεί ανακλαστικά συμψηφισμού και απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Καλύτερα για το ΠΑΣΟΚ θα ήταν να είναι στην ατζέντα η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, η ακρίβεια, το ασφαλιστικό. Από την άλλη είναι ευκαιρία για τον Παπανδρέου να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά του, μιας και δεν θα ασχοληθεί κανένας με το ΠΑΣΟΚ μέσα στον γενικό χαμό.
  • Έτσι πήρε διδακτορικό η Νατάσα; Ο Ζαχόπουλος δεν φρόντισε να πάρει διδακορικό ο ίδιος, αν και μπορούσε.
  • Δεν υπάρχει οικονομικό σκάνδαλο πίσω από αυτή την ιστορία μάλλον.
  • Κοίτα ζόρι που τραβάνε οι Άγγλοι για να μην επιστρέψουν τα Ελγίνεια. Μόλις προέκυψε η ιστορία κάνανε και το σχετικό χαβαλέ μέσω του BBC.
  • Κοίτα η "αθώα" Νατάσα τι μπλεξίματα έχει προκαλέσει. Λες να είναι ανακατεμένος και ο ξενέρωτος και μόνιμα κλαμένος Λουδοβίκος των Ανωγείων; (Άσχετο: οι Ανωγιανοί γιατί αφήνουν τον "Λουδοβίκο" να χρησιμοποιεί το χωριό του ως επώνυμο λες και είναι αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, σα να τον γέννησαν τα κλαριά αυτόν και όχι μάνα και πατέρας με επώνυμο; Πόσο εγωκεντρικός είναι ένας άνθρωπος που επιλέγει να τον αποκαλούν Λουδοβίκο αντί για Γιώργο, που είναι και το όνομα που του έδωσε ο νονός του;).
  • Ο Λάκης Λαζόπουλος που είναι και δεν βάζει πλάτη στην "ηθική μυγοσκοτώστρα";
  • Αν τραβάς τέτοια βιντεάκια μόνος σου, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός.
  • Μπορεί να πέσει μια -έστω αδύναμη- κυβέρνηση από ένα τέτοιο θέμα, την ώρα που δεν έπεσε από τις πυρκαγιές του Αυγούστου, τις υποκλοπές, τους κουμπάρους και τα ομόλογα;
  • Σιγά μην ο ΣΥΡΙΖΑ πίεζε τον Καραμανλή στη Βουλή τη ώρα που αυτό σημαίνει ότι κερδισμένο θα βγει το ΠΑΣΟΚ απο κάτι τέτοιο.
  • Ο Κουκοδήμος πότε πρόλαβε να μπει στο κόλπο; Θα μου πεις ο στίβος δεν είναι ακριβώς ο αθλητισμός που ξέραμε από το σχολείο, λογικό είναι να ξέρει και αυτός πέντε πράγματα από παρασκήνιο.
  • Το ΚΚΕ για άλλη μια φορά βοηθάει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποτρέποντας με την κρίσιμη ψήφο του την κλήση του Καραμανλή για κατάθεση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
  • Ο Ρουσόπουλος για πρώτη ίσως φορά δεν κατάφερε να περάσει τη λογική του συμψηφισμού των ευθυνών της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, αν και ο δικηγόρος της Τσέκου είχε σχέση με την "πράσινη" ΓΣΕΕ ενώ η ίδια πιο παλιά ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ.
  • Ο Θέμος και ο Μάκης ακολούθησαν τη σύγχρονη συνταγή περί επιχειρηματικότητας η οποία λέει ότι αν θες να βγάλεις λεφτά γρήγορα, χωρίς μακροχρόνιες δεσμεύσεις και δάνεια, πρέπει να έχεις ένα δυνατό concept το οποίο ξεκινάς μόνος χωρίς κεφάλαιο, αποδεικνύεις γρήγορα ότι είναι επιτυχημένο και το φορτώνεις σε κάποιον που έχει λεφτά, ενώ γίνεσαι υπάλληλός του για όσο καιρό γουστάρεις. Τύφλα νά' χει ο NASDAQ και η Google!
  • Σιγά μην έσκαγε τέτοιο σκηνικό στο MEGA και να μη φώναζαν τον Καμπουράκη να αξιολογήσει το βίντεο. Καλή η Τρέμη, αλλά μόνο ο Καμπουράκης μπορεί να πάρει πανω του τέτοιο dvd και να το αξιολογήσει σωστά.
  • Ο Καμπουράκης τι έπαθε και άνοιξε σοβαρό διάλογο με τον απερίγραπτο Χίο, τι φλας έφαγε; Μας απογοήτευσε!

Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί τράβαγε τόσο καιρό αυτό το θέμα. Να είναι τα συγκροτήματα του θέλουν να διαλύσουν το πολιτικό σύστημα, να είναι γιατί πρέπει να κρύψουν θέματα όπως το ασφαλιστικό, να είναι για να ρίξουν τον Καραμανλή τα "συμφέροντα";

Μέχρι που διάβασα τον Ιό της Κυριακής στη σημερινή Ελευθεροτυπία και μου προέκυψε ο "κουλτουριάρικος" τίτλος του άρθρου. Αυτή η ιστορία κρατιέται ψηλά τόσο καιρό επειδή τόσο όσοι γράφουν και μιλάνε για αυτή όσο και αυτοί που την παρακολουθούν έχουν λίγο πολύ προσωπικά βιώματα που σχετίζονται με την υπόθεση.

Έχει απ' όλα το ζήτημα Ζαχόπουλου, τόσο για τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους όσο και για τους τηλεθεατές: εξουσία, σεξ, ίντριγκα, χρήμα, επιχειρήσεις, αρχαία, υπονοούμενα, μυστικά, έρωτες, απάτη, τσόντα, πολιτισμό, εκμετάλλευση, αποκαλύψεις, ελπίδα, ηθική "κατάπτωσις", αυτοθυσία, τύψεις, διορισμό "εκτός ΑΣΕΠ" (είπαμε, κορυφαία αξία), ΣΔΟΕ, νέα κόμματα, δικαστές, φυλακέςμ κουτσομπολιό, μονάδα εντατικής και ιατρικά δελτία, ΕΥΠ, ξεκαθάρισμα λογαριασμών, κρητικό τροβαδούρο, αθώες και όμορφες κορασίδες, εκδοτικά συμφέροντα, ανεργία (ο σύγχρονος εφιάλτης), ερωτικά τρίγωνα, δικηγόρους από τα παλιά, προδοσία, κατεστραμμένες φιλίες ανδρών, εφοπλιστές, γκομενιλίκια, σασπένς, δράμα, κορύφωση, ανατροπές, πλάκα...

Λογικό είναι οι δημοσιογράφοι και τα συγκροτήματα να ασχολούνται για καιρό με ένα τόσο ελκυστικό θέμα στο οποίο λίγο πολύ είναι εμπλεκόμενοι οι ίδιοι. Λογικό είναι τέτοιο θέμα να "πουλάει". Οπότε ας μην περιμένουμε να καταλήξει κάπου: η αξία βρίσκεται στην εξέλιξη, όχι στη λύση. Σαν τηλεοπτική σειρά.

Αυτή η υπόθεση είναι η Δυναστεία, η Κοκινοσκουφίτσα, η Μαρία η Άσχημη, το Πάρα Πέντε, το Φίλα το Βάτραχό σου, η υπόθεση Κοσκωτά και ο Πολίτης Κέιν σε πακέτο, με μουσική τίτλων Κραουνάκη και σκηνοθεσία βγαλμένη από εκπομπή τηλεμάρκετινγκ. Ποιος να αντισταθεί;

ΥΓ: Πλάκα πλάκα ώρα είναι να βγει (πάλι, για νιοστή φορά!) η Ελευθεροτυπία με μαύρο πρωτοσέλιδο... Πολύ αργήσανε!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΡΊΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΣΗΡΙΑΛ 7-8 ΧΑΣΑΝΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ...
Α, ΡΕ ΦΩΣΚΟΛΕ.. ΣΕ ΑΝΑΤΙΓΡΑΦΕΙ Η ΖΩΗ!

Ανώνυμος είπε...

Η Όλγα Τρέμη με μεγάλη δόση ειλικρίνειας.

http://youtube.com/watch?v=1C5PGAePDCs

Ανώνυμος είπε...

Δεν κρύβουμε τίποτα!!!!!

patato151.blogspot.com

Λέμε την αλήθεια για το DVD!!!

Παίζει και μεγάλη προσφορά!!!!

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=082k-1Z54Do

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ!!!

ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΧΡΑΤΣ ΧΡΟΥΤΣ!!!

ΟΣΑ ΔΕΝ ΕΙΠΕ Ο ΧΙΟΣ!!!!


http://www.youtube.com/watch?v=082k-1Z54Do
ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ
ΛΑΜΨΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!!!!


ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ!!!!!

ΤΟ VIDEO ΠΟΥ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΡΟΛΟ
ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ!

ΤΙ ΛΕΝΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ!!!!

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ !!!!

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ
ΛΑΜΨΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!!!!

Λωτοφάγος είπε...

α)Η υπόθεση αυτή έχει όσα ξετρελαίνουν τον μέσο μικροαστό και τον βγάζουν από την πλήξη του. Τα ίδια θα έκανε και αυτός αν μπορούσε. Άκουσα να λένε ότι ο Ζαχόπουλος θα έπρεπε να βρει ωραιότερη γκόμενα!! Ας μην έχουμε αυταπάτες για το επίπεδο του μέσου Έλληνα και ας μην νομίζουμε ότι υπάρχει περίπτωση να πέσει η κυβέρνηση από το σκάνδαλο Ζαχόπουλου! Ήδη η υπόθεση πέρασε σε δεύτερη μοίρα μετά το θάνατο του Χριστόδουλου.
β) Ακόμα κι αν έπεφτε η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ δεν θα κέρδιζε τίποτε. Πρώτον, διότι τα δικά του σκάνδαλα και η αλαζονία των στελεχών του παραμένουν αξέχαστα, και δεύτερον, διότι ο μεν Γιώργος είναι ανίκανος να κερδίσει τους ψηφοφόρους, ο δε Βαγγέλης έβαλε αυτογκόλ στο Ζάππειο. Οι επιλογές μάλιστα του Γιώργου μετά την εκλογή του (επάνδρωση των οργάνων με δικούς του) ήταν τέτοιες ώστε να του βγάλουν τη μάσκα του ήπιου και αθώου!
γ) Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο, ο Λουδοβίκος είχε πει ότι η μητέρα του λεγόταν Λουλουδιά κι ο αδελφός του Νίκος. Οι χωρικοί, λοιπόν, για λόγους συντομίας έλεγαν "της Λουλουδιάς ο Νίκος=Λουδονίκος". Τον ίδιο τον έλεγαν "Λουδογιώργο", οπότε μεγαλώνοντας το έκανε Λουδοβίκος, και εφόσον είναι από τα Ανώγεια συμπλήρωσε "των Ανωγείων".
Συγγνώμη για την πολυλογία.

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

@Λωτοφάγος: τι σχέση το λουδο-Γιώργος με το Λουδοβίκος; Πολύ αρχαιοπρεπές το "των Ανωγείων", εγώ προσωπικά θα ντρεεπόμουν να βγω στον κόσμο με κάτι τόσο βαρύγδουπο. Άσε που με νυστάζουν τα τραγούδια του.