8/1/08

Τι γίνεται με το ΤΕΙ στη Ναύπακτο επιτέλους; (μέρος 2ο)

Σε συνέχεια του προηγούμενου post, μερικές σκέψεις για το ΤΕΙ με αφορμή τα δύο πρώτα σχόλια.

Τι είναι το ΤΕΣΥΔ για τη Ναύπακτο; Ας δούμε στα 4 χρόνια του τι δραστηριότητες έχουν αναπτυχθεί.
  • Στο ΤΕΣΥΔ σήμερα "τρέχουν" 3 ερευνητικά προγράμματα, τα οποία κατακυρώθηκαν μετά από διαδικασία αξιολόγησης από τη ΓΓΕΤ (γεγονός πρωτόγνωρο για το ΤΕΙ Μεσολογγίου). Η έρευνα που διεξάγεται αφορά διαχείριση μεταφορών μέσω δικτύων κινητών επικοινωνιών, την οργάνωση επιχειρήσεων με εικονική δομή και μηχανισμούς αξιοπιστίας σε υβριδικά δίκτυα μεταφοράς φωνής και δεδομένων.

  • Στα πλαίσια των έργων αυτών και όχι μόνο, το ΤΕΣΥΔ έχει μόνιμες συνεργασίες με ερευνητικούς φορείς και εταιρίες της περιοχής και όχι μόνο. Ενδεικτικά αναφέρω το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ, έδρα Ρίο), τις Virtual Trip, ΕΠΙΓΝΩΣΙΣ (έδρα Αθήνα & Πάτρα), το Ίδρυμα Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΙΤΥ, έδρα Ρίο), Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών τη Πάτρας, το Εργαστήριο ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), τον ΟΤΕ, την BeSecure κα. Επιπλέον έχει συνεργαστεί με την Αιτωλική Αναπτυξιακή, την Αναπτυξιακή Ναυπάκτου, την Αναπτυξιακή της Νομαρχίας και με άλλους τοπικούς φορείς (πχ Σύνδεσμος Βιοκαλλιεργητών Νομού Αιτ/νίας κα).

  • Φέτος το καλοκαίρι το ΤΕΣΥΔ διοργάνωσε και φιλοξένησε το συνέδριο Mobimedia το οποίο γίνεται υπό την αιγίδα της ACM (νομίζω ότι άλλο ΤΕΙ στην Ελλάδα δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ αντίστοιχο συνέδριο, πόσο μάλλον μικρό περιφερειακό τμήμα). Πρόκειται για παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός, με μεγάλη επιστημονική αξία. 70 επιστήμονες από όλο τον κόσμο για 4 ημέρες ήταν στη Ναύπακτο, συζήταγαν και παρουσίαζαν αποτελέσματα έρευνας για το μέλλον των πολυμέσων σε φορητές συσκευές.

  • Πέρα από αυτά, το ΤΕΣΥΔ αναπληρώνει την απουσία μιας ολόκληρης γενιάς από την πόλη. Είναι γνωστό ότι στην ηλικία 18-35 η Ναύπακτος αιμορραγεί Με το ΤΕΣΥΔ αυτό το κενό αναπληρώνεται εν μέρει.

  • Επιπλέον, το ΤΕΣΥΔ απασχολεί 30 επιστήμονες πολύ υψηλής κατάρτισης, λόγω της εγγύτητας με το Πανεπιστήμιο Πατρών από το οποίο αποφοιτούν πολλοί διδάκτορες. Από αυτούς οι 15 είναι ντόπιοι, οι οποίοι αν δεν υπήρχε το ΤΕΣΥΔ θα έπρεπε να μείνουν στην Αθήνα, κατά τα γνωστά.

Με τα παραπάνω, νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι το ΤΕΣΥΔ έχει θετική και πολύπλευρη επίδραση στην πόλη. Ας αφήσουμε λοιπόν τα πέρι "άχρηστων περιφερειακών τμημάτων". Μην αδικούμε μια σοβαρή προσπάθεια η οποία προχωράει σταθερά με επιτυχία.

Όσο αφορά τη διαφωνία που διατυπώνεται σχετικά με την αξία των περιφερειακών τμημάτων και ότι αυτά πρέπει να κλείσουν, ας σκεφτούμε ότι και να φύγει το ΤΕΣΥΔ, δεν θα αλλάξει κάτι στην παιδεία της χώρας. Αν κλείσει το ΤΕΣΥΔ, θα κλείσουν όλα τα περιφερειακά τμήματα; Μπορούμε εμείς σαν Δήμος να χαράξουμε την εκπαιδευτική πολιτική της χώρας και να αποφασίσουμε για τη διάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;

Το ΤΕΣΥΔ αυτή τη στιγμή είναι με διαφορά το καλύτερο τμήμα του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Η μεταφορά του ΤΕΣΥΔ στο Μεσολόγγι δεν θα έχει θετική επίδραση στη λειτουργία του, κρίνοντας από τα υπόλοιπα τμήματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Μάλλον θα "χαλάσει" το Τμήμα με τη μεταφορά του.
Δείτε σχετικά και τις απόψεις μελών του ΤΕΙ Μεσολογγίου για την επίδραση που θα είχε η μεταφορά του ΤΕΣΥΔ στο Μεσολόγγι, στο http://teimesnews.blogspot.com/2007/08/blog-post_28.html. Αναφέρει μεταξύ άλλων το post: "...Το ΤΕΣΥΔ έχει σταθερή ανοδική πορεία. Αφού έχει το μοναδικό πλεονέκτημα να είναι μακρυά από το μητρικό ΤΕΙ και να μην δηλητηριάζεται από τον αέρα του....".

Καταλήγοντας: το ΤΕΣΥΔ ήρθε με κάποιον τρόπο. Η λειτουργία του είναι θετική για την πόλη, από πολλές πλευρές (το αδικούν όσοι μιλάνε μόνο για ενοίκια και την αγορά...). Επομένως, το ΤΕΙ πρέπει να μείνει, ξεκάθαρα.

Αν η εκάστοτε Δημοτική Αρχή θέλει να κρατήσει το ΤΕΙ και να του επιτρέψει να αναπτυχθεί περαιτέρω, πρέπει να χαράξει και να υλοποιήσει μερικά βήματα. Αρχικά, πρέπει να υποδείξει ένα μόνιμο χώρο. Στη συνέχεια πρέπει να συμβάλει στις προσπάθειες του ΤΕΣΥΔ για ίδρυση νέου τμήματος, ανάπτυξη προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, ίδρυσης κέντρου έρευνας και τεχνολογίας κλπ.

Αντί λοιπόν να συζητάμε ποιος είναι ικανός να "κρατήσει" το Τμήμα, θα έπρεπε να συζητάμε για την περαιτέρω ανάπτυξή του...

Το ότι 4 χρόνια αυτό η χωροθέτηση του ΤΕΙ καρκινοβατεί έχει να κάνει:

  • με τον τρόπο που ορισμένοι άσκησαν αντιπολίτευση μέχρι το 2006,
  • με τον φόβο της Δημοτικής Αρχής ότι αν προτείνει έναν χώρο θα "απογοητεύσει" κατοίκους άλλων περιοχών,
  • με το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία δεν έχει αντιληφθεί τι κατέκτησε με το ΤΕΣΥΔ,
  • με την εστίαση της σημερινής Δημοτικής Αρχής σε θέματα "νοικοκυρέματος" και καθημερινότητας.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει λοιπόν να υποδείξει χώρο ώστε να διασφαλιστεί η παρουσία του Τμήματος και η ανάπτυξή του. Οφείλει να ακολουθήσει την πιο ώριμη λύση, αυτή του Σκα.

Λύση τώρα!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία όλα αυτά που είπες. Αλλά γιατί είναι πιο ώριμη λύση ο χείμαρρος του Σκα;

Κατά την γνώμη μου δεν έχει σημασία που θα γίνει. Οι δυο χώροι μου φαίνονται εξίσου κατάλληλοι. Δεν μπορούμε να θεωρούμε, όμως, αμελητέα ποσότητα τους κατοίκους της "άλλης" περιοχής. Το καλό της περιοχής τους θέλουν κι αυτοί...

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Απάντηση στο http://gasimakop.blogspot.com/2008/01/3.html

Είναι λάθος να συνδέεται η ανάπτυξη μιας περιοχής ή διαμερίσματος του Δήμου με την παρουσία του ΤΕΙ. Το ΤΕΙ είναι για όλο την περιοχή. Η Πάτρα έχασε που έχει το Πανεπιστήμιο στο Ρίο;

Άσε που πάντα οι σπουδαστές θα μένουν στο κέντρο. Είδαμε κανέναν να μένει στην Παλιοπαναγιά κοντά στο ΤΕΙ; Όλοι στο κέντρο μένουν...