31/1/08

Έγκλημα στο δρόμο με τα πλατάνια

Στη μέση της παραλίας του Γριμπόβου στη Ναύπακτο, αμέσως μετά το ξενοδοχείο "Lepanto Beach" και μπροστά στο εστιατόριο Σίνη, υπήρχαν τρία πλατάνια στο διάζωμα που ήταν στη μέση του δρόμου.

Τα πλατάνια τώρα αντί για τρία είναι δύο και... το διάζωμα είναι στενότερο...



Το διάζωμα αποτυπώνεται καθαρά και στη μελέτη του έργου της ανάπλασης του Γριμπόβου, την οποία αν ακολουθούσαμε δε θα πειραζότανε ούτε ένα κλαδί από δέντρο.

Αυτές τις μέρες το πρώτο πλατάνι (το δυτικό, με το ιδιόμορφο σχήμα όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία) κόπηκε. Το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε σχετική απόφαση αργά, με παρόντα μόνο τα μέλη της πλειοψηφίας. Δικαιολογία ότι το πλατάνι ήταν "ξερό". Στην φωτογραφία μόνο ξερό δεν φαίνεται...

Αν κάποιος κοιτάξει προσεκτικά θα δει ότι όχι μόνο κόπηκε το πλατάνι αλλά έχει αλλάξει το σχήμα του διαζώματος. Το διάζωμα πια περνάει πάνω από τη ρίζα του πλάτανου που "ξεράθηκε".


Κόψαμε ένα από τα "παλιά" πλατάνια του Γριμπόβου για να περάσουμε πάνω από τη ρίζα του ώστε να παρκάρει ένα αυτοκίνητο
(ή μήπως ένα "ευσεβές" πούλμαν με προσκηνητές;).


Πέρα από το συγκλονιστικό ηθικό, ιστορικό και περιβαλλοντικό σκέλος της υπόθεσης, σημασία έχει ότι είναι πιθανό το "νέο" διάζωμα είναι αυθαίρετο αφού δεν ακολουθεί την εγκεκριμένη μελέτη Ανδριωτάκη.

Μια νομότυπη απόφαση και μια "παρέκκλιση" ξεπάστρεψαν έναν αιωνόβιο πλάτανο για να παρκάρει ένα όχημα...

Ο Δήμος θα έπρεπε να "παρανομεί" φυτεύοντας νέα πλατάνια κόντρα στους εξωφρενικούς -στην καλύτερη περίπτωση- περιορισμούς που θέτει το Λιμενικό Ταμείο Αιτωλοακαρνανίας στις παραλίες της Ναυπάκτου. Αντί για αυτό δεν προστατεύει ούτε αυτά που έχει βρει έτοιμα...

Εμείς τι κάνουμε;

2 σχόλια:

admin είπε...

Εντάξει μωρέ, πλατάνια έχουμε πολλά, νουνου (σόρυ πάρκινγκ...) όμως ένα!! Και απ' ότι βλέπω και τεράστιο!

tractatus είπε...

Γιώργο κάνουμε μια συλλογική προσπάθεια. Δες στο blog μου κι αν σε ενδιαφέρει συνέχισέ το.