31/10/09

Βέροια: ο δήμος επιχειρεί να σώσει τα πλατάνια

Αντιγράφω την είδηση από το www.aftodioikisi.gr:
Επιχείρηση διάσωσης των πλατανιών της Βέροιας που καθημερινά μαραζώνουν από τις ασφαλτοστρώσεις και τα πεζοδρόμια, κάνει ο δήμος, ο οποίος ζήτησε τη συμβολή επιστημόνων και τη διενέργεια ειδικής μελέτης για το θέμα αυτό. Η δήμαρχος της Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου - Γεωργιάδη, είχε συνάντηση με δύο γεωπόνους προκειμένου να εξεταστούν οι προτάσεις για τον πλάτανο της πλατείας Ωρολογίου και τα άλλα πλατάνια της πόλης. Οι επιστήμονες δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν εθελοντικά στη διάσωση των δέντρων, ενώ από την πλευρά του δήμου παραγγέλθηκε μελέτη. Οι όποιες ενέργειες θα γίνουν με την έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών της αρχαιολογίας, καθώς τα αιωνόβια δέντρα αποτελούν διατηρητέα ιστορικά μνημεία. Σύμφωνα με το δήμο και τους κατοίκους της περιοχής, οι πλάτανοι μαρτυρούν την ιστορία της πόλης, αφού αρκετοί αγωνιστές κρεμάστηκαν στα δέντρα την περίοδο της τουρκοκρατίας και το '40.

***

Και εμείς στη Ναύπακτο;

Βρείτε τι λείπει... Πως θα μπορούσε να αντικατασταθεί γρήγορα;


Στη Ναύπακτο η Δημοτική Αρχή αντί να αντικαθιστά άμεσα όσα δέντρα ξεραίνονται (όπως έχουμε προτείνει εδώ με φυτώριο και γεωπόνο), φυτεύει πλατάνια τα οποία αφήνει στο έλεός τους αφού εκδόσει το απαραίτητο δελτίο τύπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ξερά πλατάνια στην παραλία Παλιοπαναγιάς (δείτε εδώ).

Φεβρουάριος 2008: ο Δήμος φυτεύει πλατανάκια στην παραλία της Παλιοπαναγιάς. Ιούνιος 2008: Τα δέντρα ξεραίνονται γιατί κανείς δεν τα φρόντισε σωστά.


Η αντιπολίτευση λαϊκίζοντας αποτρέπει το σωστό κλάδεμα των δέντρων όταν αυτό επιχειρήθηκε (όπως έχουμε επισημάνει εδώ). Θυμίζω τι έγινε μετά από το κλάδεμα του πλατανιού στον Άγιο Δημήτριο.

Από σχετικό πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας "Αντίλογος" -φύλλο Ιουλίου 2003


Όταν κάποιο πλατάνι "ενοχλεί" κάποιο εστιατόριο απλά το εξαφανίζουμε. Έτσι έγινε στο Γρίμποβο (δείτε εδώ). Φυσικά δεν έκανε κάτι η Δημοτική Αρχή, ούτε και μίλησε κανένας από τους λαϊκιστές που είχαν δώσει ρέστα όταν κλαδεύτηκε το πλατάνι του Αγίου Δημητρίου.

Κάποτε το διάζωμα στο ξενοδοχείο Lepanto είχε τρία πλατάνια. Αυθαίρετα γίνανε δύο.


Βλέπετε τις διαφορές;

Δεν υπάρχουν σχόλια: