4/2/08

Αστικό πράσινο και Ναύπακτος: ζητείται αλλαγή αντιμετώπισης

Αυτό που διαφοροποιεί τη Ναύπακτο από άλλες πόλεις είναι τα παράκτια πλατάνια της μέσα στο κέντρο της πόλης και, το κάστρο.

Γρίμποβο, άνοιξη... Τι πρέπει να κάνουμε για να μείνει έτσι;

Λογικό θα ήταν να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτά τα μοναδικά στοιχεία. Αντί για αυτό και ενώ το αστικό πράσινο... γερνάει, εμείς αδιαφορούμε. Την ίδια ώρα αντικαθιστούμε άμεσα... έναν φοίνικα.

Το αστικό πράσινο της Ναυπάκτου αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από πλατάνια μεγάλης ηλικίας. Γι' αυτό και τα βλέπουμε να ξεραίνονται και να σπάνε τα κλαριά τους. Πρόσφατα παραδείγματα, το πλατάνι της πλατείας Φαρμάκη, αυτό του Γριμπόβου και λίγο πιο παλιά αυτό στα "παπάκια" στο ΞΕΝΙΑ.

Σκεπτόμενοι τη σημασία των πλατανιών εύκολα προκύπτει ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια στοιχειώδης μέριμνα για το αστικό πράσινο. Απαιτείται μια λειτουργία που να καταγράφει και αρχειοθετεί κάθε πόρο πρασίνου, την ηλικία του, την κατάστασή του, τις ασθένειες που το έχουν προσβάλει κα. Τέτοιες δομές υπάρχουν σε πόλεις της νότια Γαλλίας, της Τουρκίας και αλλού όπου κάθε δέντρο έχει "ταυτότητα".

Χρειάζεται κάποιος που θα τα κλαδεύει με επιστημονικό τρόπο (όχι όπως γίνεται σήμερα που τα κλαδεύουμε αφού πέσουν!), που θα τα σκαλίζει, που θα τα λιπαίνει σωστά, που θα τα ποτίζει, που θα τα θεραπεύει. Εννοείται ότι μια τέτοια δραστηριότητα απαιτεί ένα τουλάχιστον γεωπόνο, ειδικότητα η οποία σήμερα δεν προβλέπεται στο οργανόγραμμα του Δήμου αλλά ούτε και σε κάποια από τις -πολλές- δημοτικές εταιρίες.

Πως φτάσαμε εδώ;


Το πιο σημαντικό έργο που θα προσέφερε μια τέτοια δραστηριότητα θα ήταν να δημιουργήσει ένα φυτώριο με πλατάνια ώστε να υπάρχει έτοιμη και νόμιμη πρώτη ύλη όταν κάποιο γέρικο πλατάνι παραδίδει το πνεύμα, μιας και απαγορεύεται η εκρίζωση τέτοιων δέντρων. Ήδη δύο πλατάνια στο Γρίμποβο (ένα στα "παπάκια" και αυτό που... εξαφανίστηκε πριν λίγες μέρες μπροστά στο ξενοδοχείο "Lepanto") λείπουν, ενώ πολλά είναι στο παρά ένα (ενδεικτικά μπροστά στο ΞΕΝΙΑ υπάρχει ένα που εξακολουθεί να ζει έστω και... χωρίς κορμό). Αν υπήρχε δημοτικό φυτώριο θα μπορούσαν να αντικατασταθούν άμεσα και νόμιμα με έτοιμα, ώριμα πλατάνια. Ενώ τώρα απλά... λείπουν.

Βρείτε τι λείπει... Πως θα μπορούσε να αντικατασταθεί γρήγορα;

Αντί για μια οργανωμένη δραστηριότητα, παρακολουθούμε τα πλατάνια να γερνάνε και περιμένουμε από ιδιώτες να φυτέψουν νέα δέντρα... παράνομα.

Έφτασε η ώρα να αλλάξουμε νοοτροπία αλλά και οργάνωση. Το ότι τα πλατάνια είναι άφθονα δεν σημαίνει ότι θα υπάρχουν για πάντα, αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που τα αντιμετωπίζουμε. Γερνάνε, έχουν την ανάγκη μας. Δεν ζητάνε πολλά άλλωστε!

Την επόμενη φορά που θα περάσετε από τις παραλίες, φανταστείτε στη θέση των πλατανιών να υπήρχαν μόνο... ομπρέλες και τέντες!

Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και δεν οργανωθούμε, κάποια στιγμή έτσι θα γίνει η πόλη! Χωρίς πλατάνια, μόνο ομπρέλες...

8 σχόλια:

admin είπε...

Σωστά τα λες και πολύ καλές οι φωτογραφίες σου. Μακάρι ο Δήμος να είχε όλα αυτά που περιγράφεις, όπως όμως θα ξέρεις έχει άλλες και άλλες ελλείψεις .Η "Υπηρεσία Αστικού πρασίνου" σίγουρα είναι ενδιαφέρουσα σαν πρόταση, αλλά εκτός Ελληνικής Δημοτικής πραγματικότητας.
Πάντως το να συντηρήσουμε στοιχειωδώς τα πλατάνια της πόλης και -γιατί όχι- να τοποθετήσουμε νέα, πιστεύω πως απλά θέλει καλή θέληση και όχι πολύ χρήμα ή υπηρεσίες. Δυστυχώς όμως για να δράσουμε πρέπει να γίνει το κακό...Ποτέ προληπτικά...

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Άλλες πόλεις έχουν τέτοιες δομές, γιατί όχι και εμείς;

Χρήματα για στρατούς μόνιμων αργόσχολων σε εταιρίες του Δήμου δίνουμε, μπορούμε να βρούμε και για να πληρώνουμε *έναν* γεωπόνο να συντηρεί τα πλατάνια μας.

Πχ:
* Από τις νέες ανεμογεννήτριες μόνο ο Δήμος εισπράττει 100.000 ευρώ το χρόνο, ας διαθέσει τα 20 από αυτά για ένα γεωπόνο.
* Ας απαιτήσουμε τα χρήματα από το Λιμενικό Ταμείο Αιτ/νίας που παίρνει χρήματα από τις παραλίες μας και δίνει ελάχιστα πίσω.
* Ας κατεβάσουμε μια πρόταση στο Δ ΚΠΣ.

Ένα φυτώριο έχει μηδέν κόστος, αφού μπορεί να γίνει σε ορεινή έκταση με μηχανήματα του Δήμου από τους εργάτες που πληρώνει ήδη.

Απλό είναι Ντίνο, αλλά μάλλον αδιαφορούμε, όπως και με πολλές από τις ελλείψεις που αναφέρεις.

ΥΓ: πως το κάνεις κάθε φορά και γράφω άλλα τόσα, δεν το έχω καταλάβει;)

admin είπε...

Γι' αυτό το κάνω, για να είναι ακόμη πιο τεκμηριωμένα τα άρθρα σου!(υποβολέας δε λέγεται;)
Καλησπέρες George and keep blogging:)

Ανώνυμος είπε...

"Πω, πω! Όλοι οι παλαβοί σε αυτή την πόλη μαζεύτηκαν! Ρε φωστήρες, δεν καταλαβαίνετε ότι αν αρχίσουμε εμείς να φυτεύουμε πλατάνια θα διαταράξουμε το οικολογικό σύστημα της περιοχής; Η φύση έχει μεριμνήσει για κάτι τέτοιες καταστάσεις, δεν περίμενε εσάς!"

(ξύλινη φωνή) Ήταν ένα μήνυμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων έργων.

Ανώνυμος είπε...

Το ρεπορτάζ μου, γιατί εμείς κάνουμε ρεπορτάζ, λέει ότι το πλατάνι μπροστά στο Σίνη ήταν ξερό και γι' αυτό κόπηκε, με απόφαση του Δημ. Συμβουλίου μάλιστα.

ΥΓ:Φήμες αναφέρουν ότι ο δήμαρχος θα αρχίσει να μας ξαριζώνει και τις γλάστρες από τα μπαλκόνια. Αν σας χτυπήσει το κουδούνι μην του ανήξετε..

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

μεγάλε, και ξερό να ήταν, άσφαλτος δεν έπρεπε να περάσει απο πάνω του, έστω και σταμπωτή.

Ανώνυμος είπε...

πες τα μεγαλε.σε λιγο θα κοβουμε τα πλατανια για να βαλουμε μολοχες για να μπορουν να παρκαρουν μερικοι μερικοι εξω απο τα μαγαζια τους.τον τελευταιο χρονο εχουν κοψει 3 πλατανια και δεν εχουν βαλει ουτε ενα.μπραβο που υπαρχει ενας και ασχολητε και με πραγματα τα οποια αξιζουν και πολλοι τα θεωρουν ανουσια αλλα αμα τα χασουμε τοτε θα καταλαβουν τι ελεγαν και τι δεν κανανε.συνεχισε ετσι.....

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Ενώ η Βέροια κάνει άλλα πράγματα...

http://gasimakop.blogspot.com/2009/10/blog-post_31.html