3/2/08

Σκόρπιες σκέψεις

  • Στο ΠΑΣΟΚ περιμέναμε να γίνει πανικός με διασπάσεις, νέα κόμματα, ομίλους κλπ, στη Νέα Δημοκρατία γίνεται χαμός αφού ξεμείνανε με 151 βουλευτές, προσπαθούν να πάρουν βουλευτές από το ΛΑΟΣ και αγχώνονται... Λέτε η διαγραφείσα από το ΛΑΟΣ και ανεπιθύμητη στη ΝΔ Αθήνη να αρχίσει στα χαστούκια την Ντόρα, η οποία μάλλον χαίρεται με όλα αυτά;

  • Από την άλλη, το παράξενο είναι ότι ενώ η κρίση Ζαχόπουλου προκάλεσε την "ανεξαρτητοποίηση" Κουκοδήμου, η κοινοβουλευτική δύναμή της ΝΔ αντί να μειώνεται... αυξάνεται.

  • Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι διαθέτει ισχυρό ένστικτο αυτοσυντήρησης, αφού αφενός οι "σκληροί" και των δύο πλευρών ήταν ισχνές μειοψηφίες και αφετέρου η βάση τους είχε... προγράψει. Το κλίμα των συνεδριάσεων των ΝΟΕΣ την τελευταία εβδομάδα ήταν τόσο έντονο που άρκεσε να αποτρέψει τη διάσπαση. Μένει να δούμε αν η "νέα ενότητα" είναι ειλικρινής και αν το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να περάσει τις απόψεις του στην κοινωνία, έστω και κόντρα στους εκδότες του χώρου.

  • Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (πλην Κοψίδη) που είχε προσεγγίσει ο Βενιζέλος για να στελεχώσει τον όμιλο θα τα οδηγήσει στο ΠΑΣΟΚ;

  • Οι "εκδότες του δημοκρατικού χώρου" δείχνουν να έχουν πάρει απόφαση ότι δεν έχουν άλλη επιλογή πλην του ΠΑΣΟΚ, αφού νέο κόμμα στα μέτρα τους δεν γίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μην αποτελεί πρόταση εξουσίας και η ΝΔ τελειώνει. Θέλοντας και μη πρέπει να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το ΠΑΣΟΚ μιας και δεν έχουν εναλλακτική.

  • Στον Συνασπισμό έχουν συνέδριο και σκέφτονται ως δείγμα ανοιχτής διαδικασίας να επιτρέψουν σε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι... παρατηρητές του συνεδρίου. Αυτά την ώρα που το ΠΑΣΟΚ -που είναι και κόμμα εξουσίας- έχει ανοίξει την οργάνωσή του σε όλη την κοινωνία από το 2004. Ο Κουβέλης έχει πάρει θέση υπέρ των ανοιχτών διαδικασιών, ο Τσίπρας τις έχει απορρίψει. Μένει να δούμε πότε το κομμάτι εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ που έλκει τις ρίζες του από το ΚΚΕ (που ως γνωστό έχει ανάγει σε επιστήμη τη χειραγώγηση του κομματικού μηχανισμού) μπορεί να κάνει το άλμα ανοίγοντας πραγματικά το κόμμα στην κοινωνία και να ζήσει με την ιδέα ότι ο μηχανισμός δεν είναι απόλυτα ελεγχόμενος.

  • Στα θετικά της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το άγχος που έχει προκαλέσει στο ΚΚΕ... Τρέχουν και δεν φτάνουν!

  • Ο Παπανδρέου σκέφτεται να παρουσιαστεί ο ίδιος στην έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και να θέσει επιτακτικά το θέμα της κυβερνητικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ. Την ίδια ώρα "ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΝ δεν θα έχει καμία συνεργασία με το σημερινό ΠΑΣΟΚ". Φταίνε μετά αυτοί που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκλειστικά κόμμα διαμαρτυρίας;

  • Οι εργαζόμενοι στο Αττικό Μετρό επικαλούνται προβλήματα ασφάλειας και τη δυσλειτουργία των σιδηροδρομικών γραμμών που θα προκαλέσει η παράταση λειτουργίας του ΜΕΤΡΟ κατά δύο ώρες και, την ακυρώνουν με δίωρες στάσεις εργασίας. Νέα μέσα μεταφοράς, παλιά μυαλά. Πότε πρόλαβαν όλοι αυτοί οι νεοδιορισμένοι στο Αττικό Μετρό να γίνουν εντελώς δημόσιοι υπάλληλοι;

7 σχόλια:

admin είπε...

Γιώργο αν το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάξει ριζικά και όχι επιφανειακά, δεν έχει καμία ελπίδα να ξαναγίνει κυβέρνηση.
Συνεργασίες και στηρίξεις στα λόγια και χωρίς ουσία πλέον δεν πείθουν. Προσωπικά θέλω να πιστεύω πως ο δικομματισμός τελειώνει. Ελπίζω κάτι καινούριο να δημιουργηθεί γιατί αλλαγές με τα ίδια πρόσωπα δεν γίνονται.

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Η Ξενογιαννακοπούλου, η Γεννηματά, ο Μωραΐτης, η Δημαδάμα, είναι "τα ίδια πρόσωπα"; Ο βουλευτής επικρατείας Σπύρος Κουβέλης, πρώην πρόεδρος της WWF είναι "τα ίδια πρόσωπα"; Ο Ραγκούσης είναι γνωστός από τα χθες; Ο Λοβέρδος είναι μια από τα ίδια; Ο Ανδρουλάκης που ετοίμασε τις πολιτικές θέσεις για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ κουβαλάει ιδέες από το παρελθόν; Σοβαρά μιλάμε;

Είναι παρελθόν που ένα τόσο μεγάλο κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ άνοιξε τη διαδικασία εκλογής προέδρου και οργάνων σε ολόκληρη την κοινωνία; Τα είχαμε και πριν από πέντε χρόνια όλα αυτά;

Έλεος πια με τις καραμέλες! Αν είναι να αναπαράγουμε ό,τι μας λένε όλη μέρα δέκα άτομα, δεν χρειάζεται να γράφουμε εμείς, τα ακούμε έτοιμα από την TV.

Ο δικομματισμός θα τελείωνε εφόσον ο ΣΥΝ αναλάμβανε το "κόστος" να πάψει να είναι κόμμα διαμαρτυρίας. Δεν το κάνει. Μπορεί αργότερα να ωριμάσει, θα δούμε.

Δεν είναι ο Παπανδρέου που αρνείται τις συνεργασίες, ο Τσίπρας είναι. Θα το δούμε και στο συνέδριο του ΣΥΝ αυτό το θέμα. Τώρα αν ο ΣΥΝ θέλει να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ για να συνεργαστεί με ένα μέρος του, συγνώμη κιόλας αλλά δεν του έγινε -ευτυχώς- η χάρη. Αν μπορεί ο ΣΥΝ ας το κάνει, ας διασπάσει το ΠΑΣΟΚ. Ένας Κοψίδης δεν αρκεί όμως.

Προσωπικά θέλω να πιστεύω ότι αύριο θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα ασχοληθεί με το περιβάλλον αποτρέποντας τη δημιουργία εργοστασίων λιθάνθρακα, που θα χρηματοδοτήσει την ανακύκλωση των απορριμάτων, που θα προωθήσει την καινοτομία, που θα κάνει πράξη τη συμμετοχική δημοκρατία, με αυτά τέλος πάντων.

Αν τα "καινούργια πρόσωπα" στυλ Τσίπρα θέλουν να συμμετέχουν, στο χέρι τους είναι, τα εκλογικά αποτελέσματα τους έχουν δώσει πια αυτό το δικαίωμα. Αλλά μάλλον δεν θέλουν. Προτιμούν την "αριστερή ηγεμονία" τους, τους αρκεί να περάσουν το ΚΚΕ με το οποίο έχουν προηγούμενα από τότε που ήταν γραμματείς της ΚΝΕ και τους βάλανε χοντρό χέρι. Όχι και νέο πρόσωπο ο πρώην γραμματέας της ΚΝΕ Αλέξης Τσίπρας, επειδή το είπαν δυο κανάλια και πέντε εφημερίδες με τον Λαζόπουλο από κοντά...

Ευχής έργο θα ήταν να υπήρχε ένας ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος να μπει στην ουσία των πραγμάτων: να ετοιμάζει προγραμματικές θέσεις, να μετράει με ποιους μπορεί να συγκλίνει και με ποιές προϋποθέσεις, να επιλέγει τομείς στους οποίους απαιτεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο (πχ υπουργείο Παιδείας, Εργασίας). Δυστυχώς επιλέγει να ασχολείται με πέντε μολότωφ σε μια συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής και όχι με την ουσία των πραγμάτων. Δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ για αυτό.

Ακόμη, αν ο ΛΑΟΣ των Βορίδιδων, Πλεύριδων, της Αθήνη, της Σαρρή και των Γεωργιάδιδων είναι ο τρόπος που θα "καταρρεύσει" ο δικομματισμός, να λείπει το βύσσινο, ποτέ μην καταρρεύσει! Δεν είναι πάντα υγεία τα "μικρά" κόμματα...

Δεν είναι όλα τέλεια στο ΠΑΣΟΚ, αλλά σίγουρα είναι τα πράγματα είναι καλύτερα από ό,τι ήταν στο πρόσφατο παρελθόν. Η πολιτική ως στοιχείο της ιστορίας έχει εξελικτική πορεία. Σε αυτή την πορεία το ΠΑΣΟΚ συμβάλλει, καταθέτοντας στοιχεία εξέλιξης.

admin είπε...

Καλά δε θα ξαναμιλήσω! Ολόκληρο άρθρο έγραψες...Τόσο πολύ σε σύγχυσα? :)
Πέρα από τη πλάκα η αλήθεια είναι ότι κάποια πράγματα στα οποία αναφέρεσαι είναι όντως θετικά, αλλά μάλλον δε φτάνουν, όπως έδειξαν και οι τελευταίες εκλογές.
Ίσως το πρόβλημα να είναι κύρια στην επικοινωνία (βλ. ΓΑΠ). Δεν λέω πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η λύση (για ΚΚΕ και ΛΑΟΣ δε χρειάζεται καν να μπω στη διαδικασία..) Απλά αν ο ευρύτερος χώρος του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν γίνει επί της ουσίας ΕΝΑ, δε βλέπω φως. Σε αυτό πιστεύω θα συμφωνείς.

Υ.Γ. Πάντως κακά τα ψέματα ο κόσμος , η μάζα ψηφίζει αρχηγό. Και πιο συγκεκριμένα: εικόνα και μπλα μπλα. Ο Γιώργος όσο καλές ιδέες έχει (και όντως έχει) τόσο κακός είναι επικοινωνιακά. Δεν λέω πως αυτό είναι σωστό, αλλά δυστυχώς έτσι ψηφίζουν οι πολλοί. Anyway...καληνύχτα!

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Τα σχόλια είναι ευκαιρία να πεις όσα δεν μπορείς να πεις από την αρχή;) Σιγά μη με σύγχισες.

Όσο αφορά το επικοινωνιακό, θυμήσου το μπλα μπλα του Σημίτη, χάλια δεν ήταν; Τα ΜΜΕ σου φτιάχνουν ή σου χαλάνε την εικόνα. Μετά την εκεχειρία με τον Βενιζέλο, είναι πολύ πιθανό να δούμε στροφή στον τρόπο που τα ΜΜΕ χειρίζονται τον Παπανδρέου μιας και δεν έχουν τι άλλο να στηρίξουν.

Η επικοινωνία είναι όντως το βασικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ και πρέπει να το λύσει άμεσα, συμφωνώ και γι' το αναφέρω και στο post αυτό άλλωστε.

Όσο για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, είναι όντως μια θετική προοπτική, το αναφέρω και αυτό στο post. Αλλά έλα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει! ΤΟ ταγκό χρειάζεται δύο;)

leon είπε...

"...Ο δικομματισμός θα τελείωνε εφόσον ο ΣΥΝ αναλάμβανε το "κόστος" να πάψει να είναι κόμμα διαμαρτυρίας. Δεν το κάνει. Μπορεί αργότερα να ωριμάσει, θα δούμε..."
............
Αφού ζητήσω την άδεια να συμμετέχω στη συζήτηση, θα πω ότι δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ (ή ΣΥΝ) πάσχει εκ γεννετής από τα μίζερα σύνδρομα της κομμουνιστικής αριστεράς και μάλλον δεν υπάρχει ελπίς να τα ξεπεράσει.
Ό,τι ήταν να δώσει το έδωσε το εκσυγχρονιστικό του μπλοκ και όσοι έφυγαν το '04.
Πρέπει να το πάρουμε απόφαση: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μένει και γι αυτό... τα μάτια δεκατέσσερα!..
Χαιρετισμούς από την αγχώδη Αθήνα.

(Ευχαριστούμε για τη συμπερίληψη του μικρούλικου blog μας σ' αυτά που διαβάζετε. Σιγά - σιγά βρισκόμαστε, όσο μακριά κι αν είμαστε)

Κ.Λ.

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Καλώς τον leon;)

tractatus είπε...

O ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο παιδιά και δεν είναι τόσο απλό αυτό που λέει ο leon ότι δεν θέλει να είναι κόμμα εξουσίας...τώρα ΔΕΝ θέλει.Μόλις φιάξει τα ποσοστά του τότε και θα θέλει και θα μπορεί που λένε να κάνει και τη διαπραγμάτευση...προς το παρόν απλά κάνει κάτι μάλλον εμείς αργήσαμε να κάνουμε: Πάει για άλλα και κεδρίζει...Αυτή είναι η ανάγκη της εποχής η Νέα Αλλαγή και γι' αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει απο άλλη βάση χωρίς βαρίδια, χωρίς απαξίωση, χωρίς μαχαιρώματα....