27/2/08

Επαχτίτικος Γάμος

Εδώ και κάποια χρόνια στη Ναύπακτο γίνεται σε μορφή θεατρικού δρώμενου ο Επαχτίτικος Γάμος.

Με σκωπτική διάθεση, χιούμορ, καλή διάθεση, κέφι και -κυρίως- ομαδικότητα αναπαρίσταται ένας γάμος που τοποθετείται σε συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Στον μεσοπόλεμο της ανέχειας και της "καλής" κοινωνίας που ξεχώριζε από τους "παρακατιανούς", στις δεκαετίες της μετανάστευσης με τους πλούσιους αλλά σιτεμένους γαμπρούς που επέστρεφαν από το Αμέρικα για αναζήτηση νύφης μέχρι και στην... αρχαιότητα έχει τοποθετηθεί μέχρι σήμερα ο επαχτίτικος γάμος.
Στην παράσταση σταθερές φιγούρες είναι ο κουρέας, η προξενήτρα, η νύφη με τον γαμπρό και τους κουμπάρους, ο ντελάλης, οι γονείς των μελλόνυμφων και όσοι απαιτούνται κάθε φορά από το σενάριο. Φιγούρες κωμικές οι οποίες παράλληλα μεταφέρουν το κλίμα της εποχής.

Σταθερό στοιχείο της παράστασης είναι και... οι ιδιαιτερότητες κάθε γάμου: πότε παντρεύονται ταυτόχρονα πατέρας και γιός, πότε η νύφη είναι... ολίγον έγκυος, πότε ένας ανεκπλήρωτος νεανικός έρωτας παίρνει σάρκα και οστά πολλά χρόνια αργότερα (μην ψάχνετε για την φετινή έκληξη, δεν την αποκαλύπτω!).

Μαζί με τα παραπάνω γίνονται αναφορές σε τοπικά ιστορικά στοιχεία, όπως συγκεκριμένες ανθρώπινες μορφές της πόλης με πρώτη πρώτη τη τρομερή Αγλαΐα με το θρυλικό καρότσι της, "ιδιαιτερότητες" των παλιών γειτονιών όπως ο βαθμός... ανηθικότητας των θηλέων και η ροπή προς το κουτσομπολιό, ενώ αναβιώνουν συνήθειες όπως η μεταφορά των προικιών, τοπωνύμια που πολλοί δεν γνωρίζουν σήμερα, χοροί και τραγούδια που συνόδευαν τους τοπικούς γάμους (σε ζωντανή εκτέλεση!), καταστήματα της εποχής και πάνω από όλα ο τοπικός -σκωπτικός- χορός του Κουρκούμπα που χορευόταν τις... μικρές ώρες στα γαμήλια γλέντια στη Ναύπακτο.


Πρόκειται λοιπόν για ένα κράμα σεναρίου, ανθρώπινων μορφών και ιστορικών στοιχείων με αναφορά την Ναύπακτο στο πέρασμα του χρόνου. Οι φωτογραφίες είναι από τον περυσινό γάμο και την προετοιμασία του φετινού.


Τσικνοπέμπτη λοιπόν, είστε όλοι καλεσμένοι στην πλατεία Φαρμάκη στις 8:30 το βράδυ, για έναν ανατρεπτικό και χαβαλεδιάρικο γάμο με ιστορικές αναφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: