18/2/08

Οι δώδεκα ημέρες που συγκλόνισαν τη Ναύπακτο (μέρος 2ο)

Συνεχίζω με το τελευταίο μέρος της παράθεσης αποσπασμάτων από την ενδιαφέρουσα εκπομπή για την ανάπλαση του Γριμπόβου. Τα δικά μου συμπεράσματα σε επόμενη ανάρτηση.

Καλογερής περί απώλειας πόρων για τον Δήμο:
Αυτό το έργο έγινε σε μια νύχτα προκειμένου να μη χαθούν 750.000€. Ε, θα πήγαιναν σε κάποιο άλλο μέρος της χώρας μας, του νομού μας, της πόλης μας, δεν χάλασε ο κόσμος στο όνομα να μην χαθούν τα 700.000€ να παρουσιάσουμε ένα πράγμα το οποίο φαίνεται να μην είναι λειτουργικό.Αν κάποια στιγμή πεζοδρομηθούν οι παραλίες θα πρέπει να ξηλωθεί αυτό το πράγμα που κατασκευάζεται; Δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, αφού στη θάλασσα λιώνει το σίδερο, δεν θα λιώσει το ξύλο;



----------

Καρακώστας απαντώντας σε ερώτηση τηλεθεατή για το μελετητικό γραφείο:
Η μελέτη είναι του Γιώργου Ανδριωτάκη από τη Ρόδο, δεν ξέρω τι άλλο έχει κάνει αλλά σίγουρα έχει κάνει μια ίδια μελέτη για ένα νησί του Αιγαίου. Χάθηκε η άπλα του Γριμπόβου.



----------
Νταουσάνης, για λύματα, μελετητικό γραφείο και συνεννόηση με τους πολίτες σε σχέση με την ανάπλαση: Όσο αφορά τα λύματα, είχαμε προβλέψει να πάρουμε επιπλέον χρήματα στην πορεία του έργου με νέα αιτήματα. Γι’ αυτό είχαμε σχεδιάσει να ζητήσουμε χρήματα για τον διαχωρισμό των λυμάτων από το όμβρια που είναι η αιτία για τα λύματα του Γριμπόβου.
Αναφορές στον μελετητή Γ. Ανδριωτάκη και σε έργα που αυτός έχει αναλάβει.
Οι πολίτες ενημερώθηκαν, ότι ο κ. Καρακώστας δεν θέλει να γίνει το έργο αν ήταν Δήμαρχος δεν θα το έκανε ποτέ. 15 από 16 επαγγελματίες της παραλίας ήταν υπέρ της άμεσης υλοποίησης του έργου ώστε να μην χαθεί.


----------
Καρακώστας περί απώλειας πόρων για τον Δήμο: Φοβηθήκαμε μην χαθούν τα λεφτά. Σας είπε και ο κ. Καλογερής ότι δεν θα χάνονταν, σε άλλη πόλη θα γίνονταν. Όταν φτάνεις σε τέτοιο δίλημμα σημαίνει ότι δεν είσαι έτοιμος οπότε όταν έρθει η ώρα φτιάχνεις μια μελέτη της πλάκας. Λέει τι θέλει να κάνει και ετοιμάζει μελέτες, χωρίς άγχος για χορούς και πανηγύρια και όταν θα βγει η χρηματοδότηση θα την διεκδικήσω όχι στις Βρυξέλλες κλπ. Δεν ασχολούμαι με τίνος είναι το έργο και ποιος έκανε ένσταση.



----------

Καλογερής περί ποιότητας ανάπλασης και ΑΜΕΑ: Δεν είμαστε κατά της ανάπλασης.
Νταουσάνης: Δεν είπα για εσάς, τον κ. Καρακώστα ρώτησα.
Καλογερής: Το θέμα είναι τι ανάπλαση κάνουμε. Θυμάμαι το Γρίμποβο με ένα ωραίο φυσικό περιβάλλον και σήμερα βλέπω μια λωρίδα με κίτρινα πλακάκια για να περπατάνε λέει οι τυφλοί, δεν έχω τίποτα με τους τυφλούς προς θεού να περπατάνε και αυτοί, το φυσικό περιβάλλον δηλαδή που υπήρχε σήμερα μου μοιάζει αχταρμάς.


----------

Διάλογος για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας
Σταυρόπουλος: Οδός ήπιας κυκλοφορίας σημαίνει ότι εισέρχονται αυτοκίνητα τροφοδοσίας, εκτάκτου ανάγκης κλπ χωρίς πάρκινγκ.
Καρακώστας: ο δρόμος ήπιας κυκλοφορίας θα ανήκει στους πεζούς, αν γίνει έτσι...
Σταυρόπουλος: το καλοκαίρι νομίζω ότι οι παραλίες θα είναι κλειστές. Τα λεωφορεία πιστεύω θα καταλήγουν στο αλσύλλιο όπου θα υπάρχει λύση. Η μελέτη δεν προβλέπει κάτι... Το κυκλοφοριακό είναι άλυτο.
Καλογερής: Πρώτη φορά ακούω περί οδού ήπιας κυκλοφορίας, τώρα μας λένε ότι ο δρόμος θα κλείσει και θα είναι μόνο για πυροσβεστική, ασθενοφόρα και τροφοδοσία...
Καρέλης: δηλαδή πέρασε του κ. Καρακώστα (με τη μελέτη της ανάπλασης).
Καρακώστας (διαβάζοντας τη μελέτη): «ο πεζόδρομος θα έχει τη δυνατότητα διέλευσης οχημάτων τροφοδοσίας και εκτάκτων αναγκών», η μελέτη δεν μιλάει πουθενά για δρόμο αλλά για πεζόδρομο. Άλλα λέει η μελέτη και άλλα κάνουν...
Καλογερής: Άρα για ποια μονοδρόμηση μιλάμε;
Καλογερής ρωτά Σταυρόπουλο: Τελικά τι θα γίνει με την κυκλοφορία; Είναι ήπιας κυκλοφορίας ή θα κλείσει ο δρόμος;
Σταυρόπουλος: Θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα αποφασίσει... Δεν το ξέρουμε από τώρα... Τι να κάνουμε κ. Καρακώστα εμείς κυβερνάμε σήμερα. Κυβερνάμε και κάνουμε έργο πιστεύουμε...
Νταουσάνης: Ποιο έργο αναρωτιέμαι...



----------

Νταουσάνης, αναλύοντας τον συνολικό σχεδιασμό για την πόλη και τον μελετητή: Την μελέτη την κάναμε το 2003 και δεν είναι η μόνη που κάναμε και πετύχαμε την ένταξη του έργου. Ο μελετητής έμεινε μήνες στη Ναύπακτο και έκανε μια ολοκληρωμένη μελέτη την οποία πρέπει να αξιοποιήσει η νυν Δημοτική Αρχή. Πρόκειται για ώριμες οικονομοτεχνικές μελέτες έτοιμες για χρηματοδότηση. Πρόκειται για την Ψανή, το Γρίμποβο και την ενοποίηση από του Ζωγράφου μέχρι την Ψανή από την κατοικία Ρέππα μέχρι τον Φάρο του λιμανιού με ξύλινη προβλήτα και παραδοσιακές δέστρες... Το ξύλο αντέχει, ο μελετητής το προτείνει γιατί παραπέμπει στην ονομασία της Ναυπάκτου και την κατασκευή πλοίων για την κάθοδο των Δωριέων. Η λωρίδα για τους τυφλούς είναι υποχρεωτική αλλά και να μην ήταν έπρεπε να μπει. Έχουμε κάνει μελέτες, όχι μόνο αυτές τις τρεις. Υπάρχει επιπλέον πρόταση με σχέδια για το τι πρέπει να γίνει μετά τις τρεις αυτές φάσεις (Γρίμποβο, Ψανή, ενοποίηση) στο αλσύλλιο και την Βαριά. Έχουμε σχεδιάσει, είναι το όραμά μας η ανάπλαση και η αξιοποίηση των χώρων και πέρα από τις παραλίες.



----------

Διάλογος Νταουσάνη – Καρακώστα περί πεζοδρόμησης Γριμπόβου και των 700 υπογραφών που έχουν συλλεγεί για το λόγο αυτό:
Νταουσάνης: Για τις 700 υπογραφές, αύριο σας φέρνω 3000 αν θέλετε.
Καρακώστας: Για να καταλάβετε τι δούλεμα μας ρίχνατε είχατε υπογράψει ο ίδιος και δεν δεχτήκατε να το συζητήσετε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είσασταν ένας απο τους 700.
Νταουσάνης: Τι σημαίνει που υπέγραψα;
Καρακώστας: Ότι μας δουλεύατε.
Νταουσάνης: Κανέτε λάθος, τον εαυτό σας δουλεύετε. Σας είπα τότε ότι στη μελέτη που κάναμε –το θυμόσαστε; Αλλά το ξεπεράσατε αυτό με κάποια πονηριά αυτό- ότι ουσιαστικά όπως έγινε η μελέτη και εκεί θα πάμε (στην πεζοδρόμηση). Και μην βιάζεστε.


----------

Διάλογος Νταουσάνη – Καρακώστα περί αρχιτεκτονικών διαγωνισμών:
Καρακώστας: Εγώ νομίζω ότι για την ιστορία με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό πρέπει να κουβεντιάσουμε λίγο καθαρά. Δεν το ξέρει ο κ. Νταουσάνης...
Νταουσάνης: Το ξέρω πολύ καλά. Θέλει χρόνο κ. Καρακώστα....
Καρακώστας: Η ανάπλαση πλατείας Ομονοίας, το Δημαρχείο Αγρινίου, το κτίριο του ΟΣΕ στην Πάτρα, έγιναν με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
Νταουσάνης: Θα μου πείτε τώρα για την πλατεία Ομονοίας τώρα ότι έγινε σωστά και ότι συμφωνείτε, εγώ δεν συμφωνώ.
Καρακώστας: Ο διαγωνισμός δεν σημαίνει ότι θα γίνει και σωστά...
Νταουσάνης: Άρα λοιπόν θα χάναμε δύο χρόνια και δεν θα κάναμε και κάτι σωστό.


----------

Σταυρόπουλος για την κυκλοφοριακή ρύθμιση:
Είμαστε σε επαφή με τους καταστηματάρχες και θα τους δώσουμε την πιο καλή λύση...
Καρέλης: Η οποία είναι;
Σταυρόπουλος: Βλέποντας και κάνοντας...
Καρέλης: Δεν είναι λύση αυτή. Δεν υπάρχει μια μελέτη;
Σταυρόπουλος: Στη ζώνη αυτή πάρκινγκ δεν υπάρχει...



----------
Νταουσάνης περί κατάθεσης δύο προτάσεων για την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου:
Καταθέσαμε δύο μελέτες μια με 450.000 € και μια 745.000€ επειδή προβλέπαμε ότι άλλοι δήμοι δεν θα προλάβουν να καταθέσουν προτάσεις. Ζητήσαμε από την Περιφέρεια αν δεν βρεθούν άλλοι Δήμοι να διεκδικήσουν τα χρήματα τότε να εγκριθεί η δεύτερη μελέτη ώστε να μην χαθούν τα χρήματα. Τα υπόλοιπα χρήματα (μέχρι τα 2.000.000€) δεν τα πήρε κανένας Δήμος, χάθηκαν.


----------
Τώρα που είδαμε τον διάλογο και έχουμε αναφορές σε αυτόν, μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: