21/2/08

Χωροθέτηση ΤΕΙ: μια κολόνια που κρατάει -αδικαιολόγητα- πολλά χρόνια

Πολύ κουβέντα γίνεται αυτές τις μέρες για το ΤΕΙ στη Ναύπακτο σχετικά με το που πρέπει να γίνει η χωροθέτησή του, μια απόφαση η οποία καρκινοβατεί περίπου 4 χρόνια.

Το ΤΕΣΥΔ έχει θετική και πολύπλευρη επίδραση σε όλη την πόλη αλλά ότι και το ίδιο το Τμήμα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, σε αντίθεση με το μητρικό ΤΕΙ Μεσολογγίου. Με βάση τη δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί στο Τμήμα της Ναυπάκτου, οι αναφορές σε «ανάπτυξη της γκαρσονιέρας» και «έλλειψης ακαδημαϊκού περιβάλλοντος» αδικούν και το ΤΕΙ και την πόλη και κυρίως, δημιουργούν λάθος εντύπωση για την πραγματικότητα. Το ΤΕΙ προσφέρει ανάπτυξη, γνώση, συνέργιες, εργασία, ακαδημαϊκότητα. Αυτά ξεπερνάνε και τον Σκα και τον Κούμαρο, αγγίζουν όλη την πόλη από άκρη σε άκρη εξίσου, ανεξάρτητα από τον χώρο που το ΤΕΙ βρίσκεται.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι το ΤΕΙ δεν θα προσφέρει ενοίκια στις γκαρσονιέρες της περιοχής που θα το υποδεχτεί, γιατί οι φοιτητές θα μένουν στο κέντρο της πόλης και στην εστία που θα χτιστεί. Το ΤΕΙ δεν θα προσφέρει κίνηση στα τοπικά εστιατόρια του διαμερίσματος υποδοχής γιατί οι φοιτητές θα τρώνε στην λέσχη τους. Το ΤΕΙ δεν θα δημιουργήσει νέα μπαρ στην περιοχή που θα το φιλοξενήσει γιατί και πάλι οι φοιτητές στο λιμάνι θα συχνάζουν.
Επομένως το ΤΕΙ στη Ναύπακτο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με όρους «ανάπτυξης» του Δημοτικού Διαμερίσματος που θα το υποδεχτεί. Ας γίνει κατανοητό: όπου και να πάει το ΤΕΙ η επίδρασή του θα είναι ίδια για όλη την πόλη. Αν το ΤΕΙ πάει στον Σκα, ο Λυγιάς δεν θα αναπτυχθεί παραπάνω από την Μαμουλάδα. Αν πάει στον Κούμαρο, ο Λυγιάς δεν θα μείνει πίσω σε σχέση με την Αφροξυλιά. Το ΤΕΙ δεν μπορεί να άρει την «αναπτυξιακή» αδικία που έχει υποστεί η μια ή η άλλη περιοχή. Δεν μπορεί, γιατί αυτά που προσφέρει στην πόλη έχουν εμβέλεια μεγαλύτερη από την περιοχή που θα το φιλοξενήσει.

Οπότε ας αφήσουμε τους «διαμερισματικούς» πατριωτισμούς και τις προσπάθειες «ισόρροπης ανάπτυξης» των διαμερισμάτων μέσω του ΤΕΙ και ας επιλέξουμε τον χώρο που μπορεί γρήγορα να το υποδεχτεί προσφέροντας ταυτόχρονα όρους ανάπτυξης και επέκτασης στο ΤΕΙ.

Το υπό μελέτη ΓΠΣ -το οποίο θυμόμαστε κατά βούληση στη Ναύπακτο- προβλέπει άλλωστε αναπτυξιακούς μοχλούς και δράσεις για κάθε διαμέρισμα και κάθε περιοχή του Δήμου: άλλο πράγμα το ΤΕΙ και άλλο ο τουρισμός ή η κτηνοτροφία, ας το καταλάβουμε. Είναι παράλογο το ΤΕΙ να μπαίνει στην αναπτυξιακή ζυγαριά κάθε περιοχής και να προτείνεται η χωροθέτησή του με βάση τα δήθεν συμφέροντα της μιας ή της άλλης περιοχής.

Τα κριτήρια για τον χώρο υποδοχής του ΤΕΙ είναι απλά και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με την «ισόρροπη ανάπτυξη»: υποδομές, γρήγορη διάθεση του χώρου, επαρκής έκταση, επεκτασιμότητα. Ο χώρος του Σκα, με ή χωρίς το γήπεδο, είναι αρκετά μεγάλη έκταση ώστε να στεγάσει περίπου 5 τμήματα, εστία, λέσχη, γήπεδα, αμφιθέατρα, χώρους στάθμευσης κλπ. Είναι γεωλογικά κατάλληλη αφού έχει γίνει αντίστοιχη μελέτη, είναι αποχαρακτηρισμένη από δασική περιοχή, έχει γίνει οριοθέτηση του χειμάρρου, έχει έτοιμες οδικές υποδομές, η σύνδεση με δίκτυα κοινής ωφέλειας είναι εύκολη λόγω της παρακείμενης συνδετήριας οδού, είναι πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και έχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Επιπλέον είναι κοντά σε εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης που με την ένταξή τους μπορεί εύκολα να αξιοποιηθούν από το ΤΕΙ. Με δεδομένα τα ιδιοκτησιακά και μορφολογικά προβλήματα που παρουσιάζει η έκταση των απαλλοτριώσεων περιφερειακού που εισάγουν χρονικές καθυστερήσεις (Κυριστέικα λέγεται άλλωστε η έκταση και απαιτεί επιπλέον απαλλοτριώσεις), το περίπλοκο καθεστώς του Κούμαρου και η εκεί έλλειψη υποδομών που επίσης εισάγουν καθυστερήσεις καθώς και τα προβλήματα του Πούντου που εστιάζονται στην ανάγκη απομάκρυνσης της παράνομης χωματερής και την αναγκαία διαδικασία μακροχρόνιας εξυγίανσης, ο Σκας μένει η μόνη γρήγορη και επαρκής λύση.

Αυτός είναι ο λόγος που η μελετήτρια του ΓΠΣ κα. Διονυσοπούλου προτείνει τον Σκα ως εναλλακτική λύση.
Αυτοί είναι οι λόγοι που η διοίκηση του ΤΕΙ Μεσολογγίου κατέληξε στην επιλογή του Σκα.

Το ότι ο χώρος του Σκα κάνει για ΤΕΙ το λένε οι ειδικοί: οι μελετητές του ΓΠΣ και το ΤΕΙ Μεσολογγίου. Όλα τα άλλα λέγονται για ψηφοθηρικούς και μικροτοπικιστικούς λόγους
και, επαναφέρουν τον κίνδυνο απομάκρυνσης το Τμήματος από τη Ναύπακτο. Άλλωστε οι προτάσεις γειτονικών Δήμων είναι ήδη σε δημόσιο διάλογο.

Η απόφαση της διοίκησης του ΤΕΙ Μεσολογγίου είναι εξαιρετικά σημαντική, είναι νίκη για τη Ναύπακτο μιας και με αυτή εξασφαλίζεται η μόνιμη παρουσία του Τμήματος και η περαιτέρω ανάπτυξή του. Με την απόφαση της η Διοίκηση του ΤΕΙ Μεσολογγίου αποδεικνύει ότι έχει την βούληση να στεγάσει το ΤΕΣΥΔ στη Ναύπακτο. Χωρίς αυτή την απόφαση το Τμήμα δεν θα μπορούσε να εγκατασταθεί στην πόλη μας.

Ας συμβάλουμε λοιπόν στην επιλογή του ΤΕΙ Μεσολογγίου χωρίς να δημιουργούμε προβλήματα που κάνουν ζημιά και στο Τμήμα και στην πόλη. Δεν είναι σημαντικό το που θα πάει το Τμήμα, σημασία έχει να χωροθετηθεί γρήγορα ώστε να μείνει και να αναπτυχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: