26/2/08

Το ΤΕΙ στη Ναύπακτο βρίσκει οικόπεδο και η -συνηθισμένη- γκρίνια χτυπάει οροφή...

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστή η απόφαση του ΤΕΙ Μεσολογγίου για την επιλογή του οικοπέδου στον Σκα, το οποίο ήταν και η πρόταση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του κ. Νταουσάνη. Αμέσως ξεκίνησε η γνωστή γκρίνια και αντίδραση που συνοδεύει κάθε αλλαγή στη Ναύπακτο. Έγινε και μια σχετική συζήτηση σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό η οποία είναι ενδεικτική του συνολικού κλίματος που επικρατεί στην πόλη. Στη συζήτηση συμμετείχε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ο κ. Κούμπιος, ο πρώην Δήμαρχος κ. Νταουσάνης, οι Δημοτικοί σύμβουλοι κ. Καρακώστας και Καλογερής, ενώ υπήρξε τηλεφωνική παρέμβαση του προϊστάμενου του Τμήματος κ. Τριανταφύλλου. Παραθέτω αποσπάσματα μαζί με τη δική μου άποψη:


Περί απαλλοτριώσεων περιφερειακού

Τα έχουμε πει χίλιες φορές, τα λέμε μια ακόμη: είναι ακατάλληλος ο χώρος των απαλλοτριώσεων. Είναι στενός αφού προοριζόταν για δρόμος. Είναι μη απαλλοτριωμένος οριστικά αφού αλλάζει η χρήση για την οποία προοριζόταν. Κατά την Κίνηση Πολιτών είναι 37 στρέμματα μαζί με τις δασικές εκτάσεις, κατά το τοπογραφικό διάγραμμα που ανέφερε ο Προϊστάμενος του Τμήματος κ. Τριανταφύλλου είναι 16,2 στρέμματα.
Ακούστηκε βέβαια ότι έχουν έκταση διπλή από αυτή που στεγάζει σήμερα το ένα και μοναδικό Τμήμα και χωράει 4 φορές περισσότερα κτίρια, επομένως υποτίθεται ότι αρκεί για αρχή και μάλιστα ότι χωράει και δεύτερο τμήμα σε αυτόν τον χώρο. Σκοπός είναι να γίνει και δεύτερο και τρίτο και τέταρτο τμήμα, και μεταπτυχιακό, και –κυρίως– εστία και λέσχη ώστε το ΤΕΙ να είναι ανταγωνιστικό. Αυτά δεν απαιτούν τετραπλό χώρο από τον σημερινό αλλά... εξαπλό. Γι’ αυτό κριτήριο της επιτροπής ήταν τα 50 στρέμματα.
Ας μην εντυπωσιαζόμαστε λοιπόν με διάφορα όμορφα σχηματάκια από το Google earth που δήθεν συγκρίνουν τους δύο χώρους, τον προσωρινό με τις απαλλοτριώσεις. Άσε που πρέπει να ξεκαθαριστούν και μερικές «διαδικαστικές λεπτομέρειες» που δεν λύνονται «μαγικά» όπως ιδιοκτησιακό, προσφυγές για αυξήσεις αποζημιώσεων, επιπλέον απαλλοτριώσεις, αποχαρακτηρισμοί δασών, ανταλλαγές ιδιοκτησιών, τα οποία από όσο καταλαβαίνω δεν γίνονται και αμέσως εκτός και αν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί κάπου κρυμμένο. Και μια ακόμη «λεπτομέρεια» που ξεχνάμε: η επιτροπή ως κριτήριο έκτασης είχε θέσει τα πενήντα στρέμματα ως ελάχιστο. Το 37 είναι μικρότερο του 50. Λεπτομέρειες...

Πρόταση Καρακώστα για απαλλοτριώσεις:



Τριανταφύλλου για απαλλοτριώσεις:



Η εναλλακτική πρόταση(;) για Κούμαρο

Όσο αφορά τον Κούμαρο, την εναλλακτική που προτείνει η Κίνηση Πολιτών, έχουν μια ακόμη ενοχλητική «λεπτομέρεια» πέρα από την έλλειψη υποδομών: η κα. Διονυσοπούλου έχει πει ότι το ΤΕΙ πρέπει να είναι εντός του περιφερειακού, όχι κοντά σε αυτόν. Επίσης κατά το ΓΠΣ εκεί προβλέπεται χρήση σχολείου, γηροκομείου και πάρκου. Λεπτομέρειες...
Πέρα από αυτό, η έκταση των 70 στρεμμάτων χαρακτηρίζεται «τεράστια», την ώρα που η έκταση στον Σκα με τα 65 στρέμματα κάνει μόνο για «κοτέτσι».

Εναλλακτική πρόταση Καρακώστα για Κούμαρο:


Τριανταφύλλου για Κούμαρο:


Προς το τέλος της συζήτησης ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών αρνείται έντονα ότι καταθέτει εναλλακτική πρόταση για τον Κούμαρο.

Διάλογος Νταουσάνη - Καρακώστα για το αν ισχύει ή όχι η εναλλακτική πρόταση για Κούμαρο:



Πως έγινε η επιλογή του Σκα και ποια τα προβλήματα των
απαλλοτριώσεων και του Κούμαρου;

Από την συζήτηση προέκυψε ότι είχαν μελετηθεί όλοι οι προτεινόμενοι χώροι από το 2003 και, ότι τα προβλήματα που κουβαλάει ο χώρος των απαλλοτριώσεων, το Στοργγυλό και ο Κούμαρος οδήγησαν στην επιλογή του Σκα. Λεπτομέρειες...

Νταουσάνης για τη διαδικασία επιλογής που ακολουθήθηκε το 2003 και τα προβλήματα των απαλλοτριώσεων, του Κούμαρου και τον Σκα:


Γνωμοδότηση Νομικού Συμβουλίου: είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της ή όχι;

Σχετικά με τη φιλολογία περί θετικής γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με την παραχώρηση δασικών εκτάσεων για ΑΕΙ & ΤΕΙ, θυμίζω ότι ΔΕΝ είναι υποχρεωτική η αποδοχή τους από την Κυβέρνηση, γεγονός που έχει θέσει και ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου σε γνώση της Επιτροπής, ενώ υπάρχει τέτοιο προηγούμενο και στο Δήμο Ναυπάκτου πριν λίγα χρόνια. Λεπτομέρειες...
Ακόμη, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να καταστρέψουμε ένα δάσος δίπλα στην πόλη για να φτιάξουμε ΤΕΙ; Λεπτομέρειες, και πάλι.

Τριανταφύλλου για γνωμοδότηση νομικού συμβουλίου:


Νταουσάνης για γνωμοδότηση νομικού συμβουλίου:


Σχετικό απόσπασμα από πρακτικά της Επιτροπής με τη γνώμη του νομικού συμβούλου του Δήμου Ναυπάκτου από το οποίο προκύπτει ότι ΔΕΝ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης και ότι δεν είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της απόφασης του Νομικού Συμβουλίου:
Νταουσάνης για δασικές εκτάσεις:


Καταγγελίες Δημοτικών Συμβούλων στην ΚΕΔ για το οικόπεδο του Σκα

Όσο αφορά τον χώρο του Σκα, είναι σε όλους πια γνωστό πια ότι από το 2004 η αντιπολίτευση είχε χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να μην αξιοποιηθεί. Στην πόλη μας κάνουμε αντιπολίτευση στην πόλη, όχι στις παρατάξεις χωρίς να κοιτάμε αν κάτι είναι καλό ή όχι. Δείτε και το διαφωτιστικό απόσπασμα μεταξύ του τότε Δημάρχου κ. Νταουσάνη και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Καλογερή και δείτε πως ο δεύτερος όντας Δημοτικός Σύμβουλος κατήγγειλε τον Δήμο στην ΚΕΔ ώστε ο χώρος να μην περιέλθει στην κατοχή του Δήμου.

Διάλογος ΝταουσάνηΚαλογερή περί καταγγελιών στην ΚΕΔ:



Περί εφαρμογής ΓΠΣ για τη χωροθέτηση του ΤΕΙ

Όσο αφορά την επιλεκτική αφοσίωση που επιδεικνύεται στη μελέτη του ΓΠΣ: είναι υποκριτικό να αποδέχεσαι απόλυτα την (μόνο προφορικά μάλλον διατυπωμένη) άποψη της μελετήτριας για την χωροθέτηση του ΤΕΙ και να ξεσκίζεις την άποψή της για την τουριστική ανάπτυξη του Πούντου. Είναι υποκριτικό να παριστάνεις ότι «σέβεσαι» τη μελέτη του ΓΠΣ όταν δεν δίνεις και τόση σημασία στη «λεπτομέρεια» που έχει θέσει η μελετήτρια για το ότι το ΤΕΙ πρέπει να είναι εντός του περιφερειακού, (οπότε αποκλείεται ο Κούμαρος). Η μελετήτρια λοιπόν πέτυχε διάνα –και μόνο προφορικά– την χωροθέτηση του ΤΕΙ και στα άλλα είναι λάθος; Και μια λεπτομέρεια που ξεχνάμε: η Α φάση του ΓΠΣ στις σελίδες 21 & 22 μιλάει ξεκάθαρα για χωροθέτηση του ΤΕΙ στην οικιστική ενότητα Ναυπάκτου – Λυγιά - Ξηροπηγάδου.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα του ΓΠΣ:
Αναφορά Τριανταφύλλου για ΓΠΣ:


Θέλουμε το ΤΕΙ στη Ναύπακτο;

Ερωτώμενος ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για το αν θέλει το ΤΕΙ στη Ναύπακτο, δίνει της εξής απάντηση: «Μόνο η Κίνηση Πολιτών θέλει το ΤΕΙ στη Ναύπακτο να είναι ουσιαστικό» και, συνεχίζει με μια οραματική τοποθέτηση για δύο τμήματα, μεταπτυχιακό, εστία, βιβλιοθήκη κλπ η οποία εν πολλοίς έχει διατυπωθεί δημόσια από πολλούς στη Ναύπακτο.

Νταουσάνης ερωτώντας για τη θέση της Κίνησης Πολιτών:


Καρακώστας απαντώντας στην ερώτηση αν θέλει το ΤΕΙ στη Ναύπακτο:


Δυο παρατηρήσεις:
1) Από το 2004 που ήρθε το ΤΕΙ στη Ναύπακτο μέχρι σήμερα, η παρουσία του είναι μη ουσιαστική ή όχι; Τι σημαίνει αυτή η προϋπόθεση; Ήταν υπέρ ή κατά της έλευσης του τμήματος το 2004; Μου μοιάζει σαν υπεκφυγή και όχι απάντηση το παραπάνω απόσπασμα.

2) Χωράει το όραμα της Κίνησης Πολιτών στις απαλλοτριώσεις; Χωράνε campus 4 τμημάτων, εστία, λέσχη, γήπεδα κλπ στην έκταση των 37 (κατά την Κίνηση) ή 16,2 (κατά κ. Τριανταφύλλου) στρεμμάτων των απαλλοτριώσεων που είναι μόλις τετραπλή από αυτή που σήμερα χωράει ασφυκτικά ένα μόνο τμήμα; Λεπτομέρειες...
Την ίδια ώρα τα 16 στρέμματα του γηπέδου του Σκα με τα απέναντι 50 στρέμματα, η διπλή περίπου έκταση δηλαδή κάνει μόνο για... κοτέτσι. Τα δυτικά στρέμματα προφανώς είναι πιο μεγάλα από τα ανατολικά, τουλάχιστον διπλά. Πως αλλιώς εξηγείται ότι ο 37(ή 16;) στρεμμάτων περιφερειακός και ο 70 στρεμμάτων Κούμαρος είναι «τεράστιος» χώρος την ίδια ώρα που τα 50+16 του Σκα είναι... κοτέτσι; Δείτε και αυτό απόσπασμα που και αυτό έχει φωτογραφία από το Google Earth.

Καρακώστας για κοτέτσι στον Σκα:


Περί τοιχίων στους χείμαρρους της Ναυπάκτου
Λέχθηκε ότι απαιτείται μεγάλο έξοδο για να γίνει τοιχίο για τον Σκα, περίπου 2.000.000€ και ότι δεν υπάρχει σχετική μελέτη. Μα έτσι ή αλλιώς κάποια στιγμή δεν πρέπει να γίνει το τοιχίο αυτό; Έτσι θα μείνει ο χείμαρρος για πάντα; Στη συνέχεια προέκυψε ότι υπάρχει μελέτη για χρηματοδότηση του τοιχίου από τη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας με 300.000€ (και όχι για 2.000.000€). Οι άλλοι χώροι δεν απαιτούν κάποια έξοδα αρχικοποίησης, ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερα; Για την έκταση του περιφερειακού λέγεται ότι θα απαλλοτριωθούν περίπου 50 στρέμματα επιπλέον ώστε να γίνει όσο είναι αυτό στο Σκα και να μπορεί να χωρέσει ένα πλήρες ΤΕΙ. Λιγότερο θα στοιχίσει η απαλλοτρίωση τόσων στρεμμάτων από ένα τοιχίο που πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως και μάλιστα με έξοδα την Νομαρχίας; Μετά τα παραπάνω, θεωρώ το επιχείρημα περί τοιχίου άστοχο και λαϊκίστικο.

Καρακώστας για τοιχίο:


Νταουσάνης για κατασκευή τοιχίου ανεξάρτητα από την χωροθέτηση του ΤΕΙ:



Τα συμπεράσματα δικά σας...

2 σχόλια:

admin είπε...

Γιώργο η λύση είναι μία: http://www.attackta.com/2008/02/blog-post_25.html

Ανώνυμος είπε...

Όντως η λύση είναι μόνο μία! Να κάνει κάποιος από τους δυο πίσω. Όσο υπάρχει αντιπαράθεση θα παραμένει παγωμένο το θέμα...

...καλά είναι και έτσι. Άλλωστε, δεν είναι όλοι ζημιωμένοι...