20/1/10

ΚαποδίστριαςΙΙ, επιτέλους!

Σε αντίθεση με τον Καραμανλή που αντί να κυβερνά προσπαθούσε να μην καταναλώσει το πολιτικό κεφάλαιο που του προσέδωσε η εκλογική του νίκη, ο Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να κάνει τις τομές του τώρα που μπορεί, αμέσως μετά από την επικράτησή του δηλαδή.

Η στιγμή είναι ιδανική αφού παρά τη δυσχερή οικονομική κατάσταση εμφανίζεται με μεγάλα ποσοστά αποδοχής στη κοινή γνώμη, ενώ το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά προηγείται με περισσότερες από 10 ποσοστιαίες μονάδες της ΝΔ. Τώρα είναι λοιπόν ο ιδανικός χρόνος για τομές για τον Παπανδρέου.

Μια τέτοια τομή είναι ο Καποδίστριας ΙΙ. Η οποία θα προκαλέσει φυσικά και εσωκομματικές αντιδράσεις, αφού καταργούνται φέουδα, ομαδούλες και μηχανισμοί. Ένας στους τρεις Δημάρχους, 54 νομάρχες και κάμποσοι πρόεδροι τοπικών συμβουλίων αποχαιρετούν την Αλεξάνδρεια, οπότε να πως θα προκύψουν οι γκρίνιες. Είναι γνωστό ότι οι αντιδράσεις κατά του πρώτου Καποδίστρια κατά κανόνα σχετίζονταν με προσωπικές και όχι πολιτικές διαδρομές. Κάποιοι και τώρα θα προσπαθήσουν να φέρουν τον Καλλικράτη στα μέτρα τους με τη γνωστή διαδικασία της γκρίνιας.

Δυστυχώς κάποιοι θέλουν η ουσία μιας τολμηρής διοικητικής μεταρρύθμισης να χαθεί μέσα σε προσωπικές φιλοδοξίες και μικροκομματικές σκοπιμότητες, και να μετατρέψουν τον Καλικράτη σε παιχνίδι συσχετισμών. Επειδή όμως ο Παπανδρέου είναι τη συγκεκριμένη στιγμή πολιτικά ισχυρός, οι στοχεύσεις αυτές θα πέσουν στο κενό.

Όσο αφορά τη Ναύπακτο, τα ερωτήματα που δεν έχουν ακόμα απαντηθεί είναι:
  1. Η συνένωση του Δήμου Ναυπάκτου θα αφορά μόνο το Αντίρριο και την Χάλκεια ή θα "πιάσει" και Πυλλήνη, Πλάτανο και Αποδοτία; Οι τρεις ορεινοί Δήμοι θα ανήκουν σε ξεχωριστό Δήμο;
  2. Θα "σπάσουν" υφιστάμενοι Δήμοι και μέρη τους θα πάνε σε διαφορετικούς νέους Δήμους; Πχ η Χάλκεια θα φέρει στη Ναύπακτο και τον Γαλατά, ο οποίος αποτελεί φυσική συνέχεια του Μεσολογγίου;
  3. Θα υπάρχει μετακίνηση Δήμων σε άλλους Νομούς και Περιφέρειες; Υπάρχει πχ περίπτωση οι όμοροι Δήμοι της Φωκίδας να συνενωθούν με το Δήμο Ναυπάκτου, μιας και στην πράξη αποτελούν ενιαίο κοινωνικό και οικονομικό χώρο;
  4. Η Ναύπακτος σε ποια Περιφέρεια θα ανήκει; Σε αυτή της Πάτρας με την οποία ουσιαστικά έχει ενωθεί; Σε κάποια άλλη που θα περιλαμβάνει απομακρυσμένες πόλεις και χωριά και που ενδεχομένως αποκόπτει τον Δήμο από τον φυσικό του χώρο που είναι η Δυτική Ελλάδα και ο Κορνινθιακός κόλπος;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο μεγαλώνει ο Δήμος Ναυπάκτου, τόσο πιο έντονη θα είναι η επιρροή της πολιτικής κατάστασης στο αποτέλεσμα των Δημοτικών εκλογών, ενώ παράλληλα μικραίνει η ισχύς προσωπικών σχέσεων και εξαρτήσεων. Όσο πιο μεγάλο το εκλογικό σώμα, τόσο πιο πολιτικό γίνεται το "παιχνίδι" των εκλογών και τόσο πιο έντονη είναι επιρροή του "κεντρικού" κλίματος στο τελικό αποτέλεσμα.

Έτσι οι συσχετισμοί της κεντρικής πολιτικής σκηνής θα καθορίσουν εν πολλοίς και το αποτέλεσμα των εκλογών στους νέους μεγάλους Δήμους. Ίσως και αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ είπε ότι «Η ΝΔ θα αποφύγει την άμεση παρέμβαση στην έκφραση των μικρών κοινωνιών». Αν δεν χρίσεις υποψήφιο δεν μπορείς να χρεωθείς την ήττα έρχεται λόγω εσωκομματικών διαμαχών σκέφτεται μάλλον ο κ. Σαμαράς, επιχειρώντας έτσι να μικρύνει το μέγεθος της επερχόμενης αυτοδιοικητικής ήττας και να αποφύγει το εσωκομματικό κόστος της διαχείρισης των πιθανών "ανταρτών". Όπου η ΝΔ έχει εσωκομματικά προβλήματα είναι πολύ πιθανό να δούμε την Ρηγίλλης να "νίπτει τας χείρας της".

Και για όσους ρωτάνε γιατί υπάρχει "νηνεμία" σχετικά με τις ζυμώσεις που αφορούν τις επόμενες δημοτικές εκλογές, η απάντηση έρχεται από τη ρευστότητα που επιβάλλουν όλα τα παραπάνω. Όποιος βιάζεται σκοντάφτει, ειδικά όταν δεν είναι ξεκάθαρος ο δρόμος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: