22/7/11

Επιλεκτική διάσωση

Από την "Καλύβα" του Π. Ζέρβα.

Τα χθεσινά νέα ήταν καλά. Ελήφθη η πολιτική απόφαση που χρειαζόταν η χώρα μας για να μείνει στην ομάδα του Ευρώ, με ανοιχτές τις προοπτικές να επουλώσει τις πληγές της.

Οπως έχουμε …αναλύσει στην καλύβα, η Ελλάδα έχει όλες τις προδιαγραφές ώστε να θεωρείται αδιανόητο να αφεθεί στην τύχη της. Γεωγραφική θέση νευραλγική, μελλοντικός ενεργειακός κόμβος, …κοιτίδα του δυτικοευρωπαικού πολιτισμού. Είναι σίγουρα το χαιδεμένο παιδί της Δύσης.

Οι δυνατότητες ανάπτυξης που έχει είναι μεγάλες. Με ένα συνδυασμό αποκρατικοποιήσεων, μείωσης εξόδων και γραφειοκρατίας, ΕΣΠΑ, σχεδίου «Μάρσαλ» και επενδύσεων σε καίριους τομείς, μπορεί να βρει ένα γοργό και σταθερό βηματισμό που θα την οδηγήσει μπροστά.

Το μήνυμα από τους Ευρωπαίους εστάλη. Θεωρούν αδιανόητο η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και τις δομές της ΕΕ. Μένει να το αναλύσουμε και να το καταλάβουμε. Είναι στο χέρι μας να δείξουμε απο δω και πέρα ότι βάλαμε μυαλό.

Και κάτι ακόμα. Η ΕΕ, εν ψυχρώ, μαζεύει το χρέος της Ελλάδας στα χέρια της ΕΚΤ και των κρατών. Σε λίγο καιρό, πολύ μικρό τμήμα του χρέους θα είναι σε ιδιώτες. Αυτό θα επιτρέψει, αν χρειαστεί, μια σιωπηλή διαγραφή απαιτήσεων, ή κουρεμα κατά βούληση. Οι θεωρίες ότι η Γερμανία και η Γαλλία περίμεναν να απαλλαγούν οι ιδιωτικές τράπεζες απο τα Ελληνικά ομόλογα και μετά θα άφηναν την Ελλάδα στην τύχη της, αποδείχθηκαν του κώλου. Μας έβγαλαν την ψυχή οι Ελληνες και ξένοι οικονομολόγοι της καταστροφής. Αξιος ο μισθός τους, αλλά τους χρειάζεται ένα γιαουρτάκι.

Το ερώτημα είναι, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται. Εδώ τα πράγματα είναι θολά. Χρειάζεται μια συμφωνημένη πορεία των φιλοευρωπαικών πολιτικών δυνάμεων. Αυτό προυποθέτει συνεργασία της ΝΔ. Τι θέλει η ΝΔ; Να έρθει στην εξουσία. Ποια είναι η αγωνία της; Οτι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πάρει άλλη μια θητεία. Πώς θα το αντιμετωπίσει αυτό από δω και πέρα; Θα πει ότι ενώ είναι θετικά τα αποτελέσματα της συνόδου (με * στο θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών ) , το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να τα εκμεταλλευθεί. Οποιος νομίζει ότι θα αφεθεί η κυβέρνηση τα δυο χρόνια που έχει ακόμα, να κυβερνήσει χωρίς συνεχείς μαχαιριές κάνει μεγάλο λάθος. Η ΝΔ απέδειξε ότι μπροστά στο μικροκομματικό συμφέρον γράφει στα τέτοια της το συμφέρον της χώρας. Ισως η μόνη λύση είναι να βρεθεί μια φόρμουλα να το βουλώσει και το 2013 να πάρει στα …σίγουρα την εξουσία. Ας πάνε σε έναν συμβολαιογράφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: