5/11/08

Ο χώρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπάκτου διώχνει τους πολίτες

Την περασμένη εβδομάδα προσπάθησα να παρακολουθήσω το Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο συζητήθηκε το θέμα της Πολεοδομίας. Δεν θα σταθώ στην ουσία του υπό συζήτηση θέματος, μιας και αυτό έχει αναλυθεί ξανά και ξανά. Άλλο ήταν το ζήτημα που με έβαλε σε σκέψεις.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο συγκαλείται σε μια μικρή αίθουσα του πρώτου ορόφου της νέας πτέρυγας του Δημαρχείου. Εκτός από τους Συμβούλους και τους Προέδρους των διαμερισμάτων, υπάρχει ελάχιστος χώρος για τους πολίτες. Είναι ζήτημα αν σε αυτή την αίθουσα υπάρχουν είκοσι θέσεις για πολίτες και δημοσιογράφους.

Έτσι και στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο ζήσαμε την ίδια απαράδεκτη κατάσταση. Με το που ανεβαίνεις την σκάλα, βρίσκεις μπούγιο. Πολίτες όρθιοι, στριμωγμένοι προσπαθούν να δουν τι γίνεται στην αίθουσα ο ένας πάνω από το κεφάλι του μπροστινού του. Όλοι αυτοί ακούνε τα μισά από όσα λέγονται στην αίθουσα. Κόσμος πάει και έρχεται σπρώχνοντας ο ένας τον άλλον.

Αποφασίζεις να να μπεις στην αίθουσα, οπότε σπρώχνεις όσους βρίσκονται μπροστά σου. Πετάς κάτι μισές συγνώμες χαμηλόφωνα και μετά από 5 λεπτά και καμιά εικοσαριά σπρωξίματα και χαιρετούρες περνάς την πόρτα της αίθουσας. Πλέον ακούς καλύτερα τους διαλόγους, αλλά βλέπεις μόνο τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο που κάθονται ψηλότερα από τους υπόλοιπους. Συνεχίζεις λοιπόν να σπρώχνεις, τους περνάς όλους και, ξαφνικά βρίσκεσαι... μπροστά από τις κάμερες, ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους! Εννοείται πάντα όρθιος.

Εννοείται ότι ουσιαστικά αυτή η κατάσταση έχει αφαιρέσει το δικαίωμα του λόγου από τους πολίτες. Ο χώρος αυτός είναι εντελώς ακατάλληλος για την διεξαγωγή του Συμβουλίου. Ο χώρος αυτός αποτρέπει τη συμμετοχή των πολιτών, γεγονός απαράδεκτο για τη λειτουργία του Δήμου μας. Ο χώρος αυτός υποβαθμίζει το Συμβούλιο αφού στερεί τον λόγο από τους Δημότες.

Το Συμβούλιο διεξάγεται σε αυτό τον χώρο από την αρχής της θητείας του σημερινού Δημάρχου. Πριν τα Συμβούλια διεξάγονταν στην αίθουσα του Ξενία όπου υπήρχε άπλετος χώρος, ενώ μετά από την κατασκευή της νέας πτέρυγας του Δημαρχείου, οι συνεδριάσεις γίνονταν στην μεγάλη αίθουσα που υπάρχει στο ισόγειο της νέας πτέρυγας. Μια από τις πρώτες αποφάσεις του κ. Παπαθανάση ήταν η "προσωρινή" μεταφορά του Συμβουλίου στον απαράδεκτο σημερινό χώρο.

Η αίθουσα του ισογείου την οποία ο Δήμαρχος κατάργησε...


Η δικαιολογία τότε ήταν οι ελλιπείς χώροι για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.

Δικαιολογία σαθρή, αν σκεφτούμε ότι ο κεντρικός χώρος της παλιάς πτέρυγας του Δημαρχείου παραμένει αναξιοποίητος αυτά τα δύο χρόνια. Δικαιολογία σαθρή, γιατί στα δύο χρόνια της μέχρι τώρα θητείας της Δημοτικής Αρχής, θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί κάποιο κληροδότημα για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Και η σημερινή απαράδεκτη αίθουσα που διώχει τους πολίτες


Μετά από δύο χρόνια, αποδεικνύεται ότι σκόπιμα αποτρέπεται η συμμετοχή των πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αποδεικνύεται ότι σκόπιμα επιλέχτηκε μια ακατάλληλη αίθουσα, αφού δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την αναβάθμιση της συμμετοχής των πολιτών. Αποδεικνύεται ότι σκόπιμα το Συμβούλιο στριμώχτηκε σε μια μικρή αίθουσα, ώστε οι συνεδριάσεις να γίνονται ουσιαστικά "κεκλεισμένων των θυρών".

Προφανώς όταν ο Δήμαρχος καλούσε τους πολίτες να πορευτούν "Μαζί για τη Ναύπακτο", δεν είχε στα υπόψη του τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι φωτογραφίες είναι από το www.nafpaktia.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: