30/11/08

Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει την ύβρι

Στα μέσα Μαρτίου του 2008 η MRB διενεργούσε γκάλοπ για τον Άλφα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο εντυπωσιακότατο 17,5%!

Μάρτιος 2008: ο ΣΥΡΙΖΑ στο 17,5%!

Εκείνη η δημοσκόπηση έδειξε και κάτι ακόμη: το 86% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 74,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πίστευαν ότι τα δύο κόμματα έπρεπε να συνεργαστούν και ότι καλύτερη λύση ήταν η από κοινού διακυβέρνηση. Ο κόσμος δηλαδή τότε ήθελε κυβέρνηση αριστερής συνεργασίας και ανατροπής.

Μάρτιος 2008: το 75% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ελπίδα την παρέβλεψε και σήμερα το πληρώνει...

Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε ψηλά ποσοστά προκειμένου να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και όχι για να το καταστρέψει. Αυτό όμως δεν το κατάλαβε ποτέ και ερμήνευσε τα γκάλοπ ως ευκαιρία υποκατάστασης του ΠΑΣΟΚ. Με την αυτοπεποίθηση του 17,5% θεώρησε αναιδώς ότι είναι ισχυρότερος από την βούληση των ψηφοφόρων του. Λάθος μοιραίο, αφού η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε τις ελπίδες του κόσμου που τον "ψήφιζε". Έτσι συνέχισε με υπεροψία το δρόμο της μη συνεργασίας, απογοητεύοντας όσους είχαν αποθέσει στον ΣΥΡΙΖΑ τις ελπίδες τους για μια αριστερή κυβέρνηση.

Έτσι στο τέλος του 2008 βλέπουμε γκάλοπ όπως αυτό της Alco για το Πρώτο Θέμα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει στα ίδια ποσοστά με το ΚΚΕ, το οποίο παραμένει δημοσκοπικά σταθερό.

Νοέμβριος 2008: ο ΣΥΡΙΖΑ στα ποσοστά του ΚΚΕ.

Στα αρχαία δράματα ο υπέρμετρος εγωκεντρισμός των ηρώων, η αυτοπεποίθηση που φτάνει στα όρια της αναίδειας, η πίστη ότι διαθέτουν δυνάμεις πάνω από φυσικούς και θεϊκούς νόμους αποτελεί ύβρη. Στους Πέρσες του Αισχύλου η ύβρις -η αλαζονεία δηλαδή- προβάλλεται από τον τραγικό ποιητή ως αιτία ήττας, πτώσης και ατίμωσης του βασιλιά των Περσών Ξέρξη.

Ως άλλος "βασιλιάς σε αρχαίο δράμα", λόγω της δημοσκοπικής του αυτοπεποίθησης ο ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε και αυτός σε ύβρη, φτύνοντας αναιδώς την ευκαιρία διακυβέρνησης που του προσέφερε η Ιστορία. Έτσι η πτώση και η επιστροφή στα παλιά του λημέρια είναι μονόδρομος, μακριά από ανατροπές και σημαντικούς ιστορικούς ρόλους.

Πηγή: http://www.mrb.gr/dwnlds/PV_04_08.pdf

2 σχόλια:

Γκιωνης είπε...

. Άς το καταλάβει λοιπόν αυτό το συμπέρασμα κι ο σύντροφος Σκανδαλίδης και όποιος άλλος επιμένει να δώσει ρόλο σε ένα, άλλοτε δοξασμένο και ελπιδοφόρο, κομμάτι τής πολιτικής μας ζωής που έχει ξεκόψει από την επαφή του τόσο με την καθημερινή ζωή, όσο και με τις ανάγκες τού κόσμου γυρω μας.
. Άς τούς δώσουνε τον ρόλο που πραγματικά τούς ανήκει, και να μην μεγαλοποιούν την σημασία τού αθροίσματος κινημάτων ( και κινήματα δεν τα λές ! ) και "προσωπικοτήτων" που πιό πολλά τούς χωρίζουν παρά τούς ενώνουν.

. Στην ζωή, στην κάθε μέρα, στην γειτονιά και στο χώρο εργασίας, έχουν και έχουμε ευκαιρία να συνεργαστούμε. Χωρίς καπελώματα από το ΠΑΣΟΚ και χωρίς το απαράδεκτο και αδικαιολόγητο αίσθημα ανωτερότητας που τούς χαρακτηρίζει !

. Η συνεργασία δεν γίνεται επειδή θα δώσει την άδειά του ο Αλαβάνος ή ο Πάγκαλος ή όποιος. Αλλά επειδή θα έχουμε πρώτα γίνει συν-εργάτες σε κοινό ή πολλούς κοινούς στόχους.
. Άν δεν γίνεται, δε γίνεται...

Polychronis Konstantinos είπε...

Πιστεύω οτι το ΣΥΡΙΖΑ έπεσε κυρίως λόγο της έλλειψης θέσεων σε καίρια ζητήματα, και όχι επειδή δεν δέχτηκε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ.

Καλές οι τοποθέτηση για καταπολέμηση του ρατσισμού και προστασία των δασών, αλλά δεν φτάνουν. Χρειαζόμαστε περισσότερη ουσία και αυτή τη στιγμή (δυστυχώς) μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα την παρέχουν. (ανεπαρκώς)