1/4/09

Ασφάλεια, όχι διαχείριση φόβου!

Στις 1/4 συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ με θέμα την... φρούρηση του κέντρου της Αθήνας. ΚΥΣΕΑ σημαίνει Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας. Με λίγα λόγια, η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας έχει αποκτήσει βαρύτητα αντίστοιχη... με την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Απόφαση που δημιουργεί αίσθημα τρόμου στους πολίτες μιας και εξισώνει την καθημερινότητά της με... πόλεμο! Μια απόφαση που έρχεται να προστεθεί στην καλλιέργεια του φόβου που βιώνουν οι Έλληνες.
  • Τον Αύγουστο του 2007 θυμόμαστε την εκστρατεία τρομοκράτησης των πολιτών με τις αναφορές του τότε αρμόδιου Υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή στις ασύμμετρες απειλές που δεχόταν η χώρα. Ακόμη θυμόμαστε ότι ο στρατός είχε τότε αναλάβει να φυλάσσει από τις ασύμμετρες απειλές ακόμη και τα αστικά άλση της Αθήνας όπως αυτό του Φιλοπάππου Ακόμη θυμόμαστε το στρατιωτικό μπουφάν που φορούσε ο πρωθυπουργός τότε.
  • Τον περασμένο Δεκέμβριο η Αθήνα βίωσε μια έκρυθμη κατάσταση την οποία η πολιτεία απέτυχε(;) να τιθασεύσει. Για μήνες οι πολίτες ήταν παραδομένοι στην ανασφάλεια μιας και κανείς δεν μπορούσε να είναι σίγουρος πότε θα καούν ή λεηλατηθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε εικόνες που έπλητταν την ασφάλεια των πολιτών. Παράλληλα είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες που έδειχναν άτομα με πολιτική αμφίεση, κουκούλες και λοστούς να κινούνται μαζί με αστυνομικές μονάδες.
  • Το ίδιο διάστημα και εδώ στη Ναύπακτο ζήσαμε τις ψευδείς φήμες ότι "έρχονται λεωφορεία με αναρχικούς", με αποτέλεσμα καταστήματα να αδειάζουν τις βιτρίνες τους νυχτιάτικα και κόσμος να κάθεται να φυλάει το αυτοκίνητό του.
  • Ταυτόχρονα εκδηλώνεται ένα μπαράζ τρομοκρατικών ενεργειών που σε καμία περίπτωση δεν αναζητούν την κοινωνική συναίνεση όπως συνέβαινε με τρομοκρατικές ενέργειες του παρελθόντος Πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικού λεωφορείου μέσα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, βαρύτατος τραυματισμός αστυνομικού μετά από πρωτοφανή ένοπλη επίθεση, σφαίρες σε συρμό του προαστιακού, βόμβες σε τράπεζες και στα γραφεία της ΚΕΔ λία μόλις μέτρα από την ΓΑΔΑ, με αποκορύφωμα την τεράστια βόμβα επιπέδου Αλ Κάιντα στη Citibank, που ευτυχώς δεν εξερράγη.
Από το newsweek

Το κλίμα τρομοκράτησης της κοινής γνώμης εντείνεται από την αναποτελεσματικότητα της Αστυνομίας η οποία εμφανίζεται να αδυνατεί να πατάξει και τις πλέον απλές μορφές εγκληματικότητας όπως οι ληστείες ψιλικατζίδηκων, οι διαρρήξεις οικιών και οι ληστείες τραπεζών. Ο διασυρμός δε της Ελληνικής Αστυνομίας από γεγονότα όπως η εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, η αποκάλυψη ότι ο αστυνομικός που φρουρούσε την πρεσβεία των ΗΠΑ ήταν ψυχικά διαταραγμένος καθώς και η δεύτερη ελικοπτεράτη απόδραση του Παλιοκώστα από τον Κορυδαλλό εντείνει ακόμη περισσότερο τον διάχυτο τρόμο.

Αυτό το αίσθημα ανασφάλειας συσσωρεύεται στην εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια που υφίσταται, αφού νιώθει διαρκώς ότι απειλείται το εισόδημά του, η εργασία του και, το επίπεδο ζωής που έχει κατακτήσει. Έτσι έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση όπου ο πολίτης νιώθει ότι απειλείται η ο ίδιος, η περιουσία του και εν τέλει η ισορροπία του. Αποτέλεσμα είναι μια τρομοκρατημένη κοινή γνώμη που λειτουργεί κάτω από το πρίσμα του άγχους.

Στον τομέα της ψυχολογίας διεξάγεται εκτεταμένη επιστημονική έρευνα που με σειρά πειραμάτων μελετά την πολιτική ισχύ του φόβου. Αποδεικνύεται επιστημονικά ότι ο φόβος είναι το συναίσθημα που μπορεί να προκαλέσει τα πλέον σημαντικά σημαντικά πολιτικά αποτελέσματα, ειδικά όταν αυτός εδράζεται σε πραγματικά ή αληθοφανή γεγονότα. Έχει αποδειχθεί ότι οι υποψήφιοι που αξιοποιούν τον φόβο προκαλούν εντονότερα την προσοχή των ψηφοφόρων σε σχέση με άλλους που προβάλλουν την εμπειρία, το όραμα ή την ικανότητά τους. Αποδεικνύεται ακόμη ότι η διαχείριση του φόβου είναι πιο αποτελεσματική όταν ο φόβος διαχέεται για μακρύ χρονικό διάστημα στην κοινωνία.

Αποδεδειγμένα, οι τρομαγμένοι πολίτες μετατρέπονται σε απομονωμένα άτομα αφού εγκλωβίζονται στην ανασφάλειά τους, γεγονός που τους καθιστά διαχειρίσιμους. Έτσι η απώλεια της ασφάλειας μετατρέπεται σε κοινωνική και συλλογική ήττα μίας δημοκρατικής κοινωνίας, αφού καθιστά τους πολίτες άβουλους και εύκολα καθοδηγούμενους. Ο φόβος μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση του πολιτικού κριτηρίου των πολιτών. Η τρομοκράτηση της κοινωνίας αποτελεί δελεαστική πρακτική για όποιον στη συνέχεια σκοπεύει να διαχειριστεί αυτό τον φόβο.

Οι πολίτες πρέπει να αντισταθούν στις απόπειρες διαχείρισης της ανασφάλειάς τους, πρέπει να απαιτήσουν την πραγματική αποκατάσταση της ασφάλειας χωρίς τον περιορισμό δημοκρατικών ελευθεριών. Αίτημα πρέπει να είναι η συλλογική διεργασία μέσω της οποίας το αίσθημα ασφάλειας θα επιστρέψει στην δημοκρατική Ελληνική κοινωνία και όχι η διαχείριση της καλλιεργούμενης ανασφάλειας με μέτρα όπως τα παπάκια και η κουκούλα. Άλλο τα μέτρα διαχείρισης της ανασφάλειας και άλλο η εμπέδωση του αγαθού της ασφάλειας.

Ας θυμόμαστε τα ερευνητικά αποτελέσματα που έχουν παρουσιάσει τελευταία οι ψυχολόγοι ώστε να είμαστε λιγότερο ευάλωτοι σε απόπειρες καθοδήγησης της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: