22/3/09

Ελληνική η κρίση, Ελληνικά και τα μέτρα!

Το 2007 η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε να κάνει εκλογές τον... Αύγουστο, επικαλούμενη ως λόγο ύψιστης εθνικής σημασίας την... κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2008. Αναγόρευσε δηλαδή μια σημαντική αλλά και τυπική νομοθετική υποχρέωση της κυβέρνησης σε λόγο προκήρυξης εκλογών.

Πρόκειται για τον προϋπολογισμό που δεν μπόρεσε να εκτελέσει η κυβέρνηση Καραμανλή. Τον προϋπολογισμό για τον οποίο ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε τον Ιούνιο του 2008 (πολλούς μήνες πριν την διεθνή κρίση) ότι τα έσοδα έχουν πιάσει πάτο. Και πως να μην πιάσουν; Αποτέλεσμα της δικής τους και μόνο πολιτικής είναι η υστέρηση εσόδων που οδήγησε στην εθνική οικονομική κρίση. Μιας πολιτικής που:
  • Κατάργησε τον ΣΔΟΕ και κατά συνέπεια αύξησε την φοροδιαφυγή.
  • Αύξησε τον ΦΠΑ και μείωσε την κατανάλωση.
  • Μείωσε τον συντελεστή φορολόγησης των μπόνους των μεγάλων εταιριών (όπως πχ οι τράπεζες) από 35% σε 25%. 1 δισ. τον χρόνο χάρισαν με αυτή μόνο τη ρύθμιση!
  • Κατάργησε τον φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
  • Κάνει πλουσιότερα κατά 220 εκατομύρια ευρώ κάθε χρόνο τα γαλάζια golden boys που τοποθετήθηκαν σε διάφορες επιτροπές.
  • Που αυξάνει το χρέος κατά 16 εκατομύρια ευρώ κάθε χρόνο που κυβερνά ο Καραμανλής.
Τα χάλια της Ελληνικής οικονομίας δεν οφείλονται επομένως στη διεθνή κρίση που η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι, όπως παλιότερα τις ασύμμετρες απειλές και τον στρατηγό άνεμο. Η Ελληνική οικονομία έφτασε εδώ χάρη στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

Επικαλείται όμως την κρίση για να επιβάλλει μηδενικές αυξήσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους, για να επιβάλλουν έκτακτο φόρο και για να τακτοποιήσουν ημιυπαίθιρους χώρους. Όμως τα μέτρα δεν αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Παντού στον κόσμο οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την κρίση με μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων και της κατανάλωσης για να ζεσταθεί η αγορά. Δεν επιβάλλουν μηδενικές αυξήσεις σε οικογενειάρχες που έχουν εισόδημα 1700 ευρώ το μήνα μεικτά. Δεν οδηγούν στη φτώχεια συνταξιούχους των 1100 ευρώ μεικτά. Δεν παίρνουν κεφαλικό φόρο σε όσους επιμένουν ή δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους. Ελληνικά μέτρα για μια Ελληνική κρίση!

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπόνησε ένα σχέδιο ανάκαμψης των οικονομιών για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχέδιο που η Ελληνική Κυβέρνηση δεν υιοθέτησε. Το Σχέδιο αυτό προέβλεπε πολύ συγκεκριμένα πράγματα και, η πρόοδος σε αυτό το σχέδιο συζητείται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με το σχέδιο οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν την τεράστια χρηματοδοτική στήριξη προς τον τραπεζικό τομέα ώστε οι τράπεζες να επιστρέψουν στις κανονικές πιστωτικές τους δραστηριότητες και να εξασφαλίσουν ότι τα κεντρικά επιτόκια θα περάσουν στους δανειολήπτες. Το σχέδιο προέβλεπε επίσης δημοσιονομικά μέτρα και δημοσιονομικό πακέτο στήριξης, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει:
  • Αυξήσεις δαπανών, με στόχο την τόνωση της ζήτησης.
  • Δημόσιες επενδύσεις για να ωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Εγγυήσεις και επιδοτήσεις δανείων, ως αντιστάθμισμα στην πιστωτική συρρίκνωση.
  • Προσωρινές μειώσεις σε συντελεστές ΦΠΑ για την ενίσχυση της κατανάλωσης.
  • Μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών των απασχολούμενων.
Στην Ελλάδα δώσαμε 28 δισ. ευρώ εν λευκώ στις τράπεζες, χωρίς όρους με αποτέλεσμα σήμερα να δανείζουν πανάκριβα, να μην ακολουθούν τα χαμηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και να... επενδύουν σε ίδιες μετοχές με τα χρήματα του πακέτου στήριξης. Από τα υπόλοιπα προτεινόμενα μέτρα, η κυβέρνηση δεν ακολούθησε ούτε ένα!

Έτσι λοιπόν έρχεται ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκης να πει το προφανές που η Νέα Δημοκρατία θέλει να κρύψει: η κυβέρνηση Καραμανλή δεν γνωρίζει την πραγματικότητα της Ελληνικής οικονομίας. «Είναι απαραίτητο να αποτυπωθεί σωστά η πραγματικότητα. Να γίνει ένα είδος απογραφής, να μετρήσουμε τι συμβαίνει και πού ακριβώς βρισκόμαστε. Η απογραφή θα μπορούσε να γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδας, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων των κομμάτων». Αυτά υπογράμμισε σε ομιλία του στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθηνών ο πρώην πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει συναντηθεί επανειλημμένα με τον πρωθυπουργό τους τελευταίους μήνες. Δεν του έδωσε ο κ. Καραμανλής να καταλάβει σε ποιο σημείο βρισκόμαστε; Ή μήπως κατάλαβε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός δεν ξέρει σε ποιο σημείο βρισκόμαστε;

Βέβαια ο κ. Μητσοτάκης διαπιστώνει σωστά ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν γνωρίζει την πραγματικότητα, ωστόσο η απογραφή που προτείνει δεν είναι η λύση.

Στη δημοκρατία την λύση δίνουν οι εκλογές. Εκλογές που θα οδηγήσουν σε αλλαγή οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, που θα φέρουν φορολογική δικαιοσύνη. Που θα κάνουν νόμο του κράτους τις δεσμεύσεις Παπανδρέου στη ΔΕΘ:
  • Φορολόγηση όλων των εισοδημάτωναπό εργασία, από μερίσματα, από ενοίκια, από υπεραξίες με τον ίδιο δίκαιο τρόπο, με βάση μια ενιαία φορολογική κλίμακα. Που θα θέσει τέλος στην άδικη φορολογία πολλαπλών ταχυτήτων.
  • Με ένα κοινό όριο αφορολόγητου εισοδήματος που θα ισχύει για όλους. Με φορολογικές κλίμακες θα προσαρμόζονται κάθε χρόνο, ώστε οι πολίτες να μην πληρώνουν παραπάνω φόρο εξαιτίας του πληθωρισμού. Η σημερινή κυβέρνηση δεν το έχει κάνει αυτό από το 2004.
  • Με κατάργηση του νόμου της Ν.Δ. για τη φορολόγηση στα ακίνητα και, επαναφορά της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Και από αυτό δεν εξαιρείται κανείς. Ούτε η εκκλησιαστική περιουσία που αξιοποιείται οικονομικά, ούτε ουδείς άλλος.
Η κρίση μας λοιπόν είναι εθνική και όχι διεθνής. Η απάντηση σε αυτή δεν είναι η εξόντωση των μεσαίων στρωμάτων, αλλά η φορολογική δικαιοσύνη. Απάντηση που θα δοθεί μόνο με εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: