8/4/09

"Κάθε € που δίνουμε στην παιδεία γυρίζει στο Έθνος μας με τόκο"

Αυτή την φράση κράτησα από την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο φόρουμ «Μιλάμε για Παιδεία», το οποίο διοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ και στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης όπως η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η ΟΙΕΛΕ, η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και η ΠΟΣΔΕΠ. Αντίστοιχα φόρουμ έχει διοργανώσει και διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ ώστε κάθε πολίτης που θα προσέρχεται στην κάλπη να γνωρίζει ακριβώς τι περιμένει από μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Γιατί εκτός από την μιζέρια στην οποία έχουμε βυθιστεί, την πρωθυπουργική μας κούραση, το Βατοπέδι, τους κουκουλοφόρους και τις φωτογραφίες με τον Ομπάμα υπάρχουν ουσιαστικά ζητήματα που πρέπει να συζητούνται, υπάρχουν προοδευτικές πολιτικές ικανές να μας πάνε μπροστά.

Στο φόρουμ αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ που θα υλοποιήσουν το όραμά του ΠΑΣΟΚ για δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας παιδεία για όλους:
- Επέκταση Ολοήμερου σχολείου σε όλη την χώρα μέσα στην επόμενη τετραετία
- Πιστοποιητικό επάρκειας στην χρήση του διαδικτύου και γλωσσομάθειας μέσα στο σχολείο
- Ουσιαστική αύξηση των αμοιβών των εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με την επιμόρφωση και την αξιολόγηση τους
- Εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ: Εθνικό Απολυτήριο μετά από γενικές και αντικειμενικές εξετάσεις
- Για κάθε νέο με Εθνικό Απολυτήριο, εγγυημένο ποσό από το κράτος στο ύψος του κόστους σπουδών προς το ίδρυμα που δέχεται το νέο.
- Φορητός υπολογιστής και δωρεάν γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο για κάθε μαθητή
- Αυτόνομα και αυτοδιοικούμενα ΑΕΙ: με ισχυρή κρατική χρηματοδότηση, και μηχανισμούς κοινωνικής λογοδοσίας, αξιολόγησης και ελέγχου
- Όλα τα συγγράμματα των φοιτητών στο διαδίκτυο
- Αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ και επιπλέον 1 δις. ευρώ από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης

Η ποιότητα της παιδείας μας σήμερα καθορίζει την ποιότητα της κοινωνίας μας αύριο. Ό,τι δίνουμε σήμερα στην παιδεία θα το εισπράξουμε αύριο στο πολλαπλάσιο. Με βάση αυτή τη λογική γίνεται κατανοητό ότι η επένδυση στην παιδεία δεν μπορεί να αναβληθεί επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στα πακέτα εξόδου από την κρίση άλλων χωρών περιλαμβάνονται μεγάλες επενδύσεις στην παιδεία και στην κατάρτιση. Η κυβέρνηση Καραμανλή από την άλλη "επενδύουμε" σε... εισαγόμενα αυτοκίνητα, αγνοώντας την αξία της επένδυσης στον άνθρωπο μέσω της παιδείας.

Στόχος πρέπει να είναι μια ποιοτική παιδεία που θα παρέχει γνώση και εφόδια, που θα δημιουργεί ισχυρούς πολίτες που δεν έχουν ανάγκη το μέσο, που είναι τελικά μέσο εξάρτησης. Που θα ισχυροποιεί την αξιοκρατία και θα εκτοπίζει το ρουσφέτι. Που θα καλλιεργεί την κριτική σκέψη και θα αποτρέπει την πνευματική υποταγή. Μια παιδεία που θα προωθεί την δημιουργικότητα και θα απαξιώνει τον ωχαδερφισμό. Μια παιδεία που θα κάνει την μαθησιακή διαδικασία χαρά και όχι αγγαρεία.

Είναι η ώρα να βγει και η παιδεία από το τέλμα της και να παίξει τον αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο. Μια ανατρεπτική διαδικασία σαν και αυτή απαιτεί νέες, τολμηρές και αποφασιστικές ιδέες και πρωτοβουλίες. Απαιτεί επίμονες ηγεσίες, που δεν κουράζονται από τα προβλήματα του τόπου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

123.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.