10/2/10

Κυκλοφοριακά... ημίμετρα

Και ξαφνικά το κυκλοφοριακό χάος της Ναυπάκτου έγινε... πολύπλοκο. Και ακριβό, τσουχτερό.

Αναφέρομαι στις ρυθμίσεις που αφορούν τον κατ' όνομα "ποδηλατοδρόμο", τις κυκλοφοριακές "ρυθμίσεις" σε Γρίμποβο και Ψανή και, την δήθεν "ελεγχόμενη" στάθμευση. Ο λόγος που βάζω αυτά τα σημαντικά κατά τα λοιπά εργαλεία σε εισαγωγικά είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ποτέ αποδοτικά για την κυκλοφορία της πόλης μας.

Πάρκινγκ τουριστικών λεωφορείων μέσα στον ποδηλατόδρομο, στο Λιμάνι


Πως καταφέραμε όμως να μετατρέψουμε αυτά και αποτελεσματικά συγκοινωνιακά εργαλεία σε άχρηστο βραχνά; Η απάντηση είναι εύκολη: ο σχεδιασμός που επέβαλε η πολιτική βούληση στις σχετικές παρεμβάσεις δεν στόχευαν στην επίλυση κυκλοφοριακών προβλημάτων αλλά σε άλλους σκοπούς. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Κορίνες εντός του ποδηλατόδρομου, για να μην παρκάρουν αυτοκίνητα και εμποδίζουν τα διερχόμενα λεωφορεία... Θεωρείται δεδομένο ότι θα παρκάρουν στον ποδηλατόδρομο!

  • Η κυκλοφοριακή "ρύθμιση" στο Γρίμποβο έγινε ώστε και η παραλία να είναι ανοιχτή στα αυτοκίνητα και ταυτόχρονα να μειωθεί η κίνηση των αυτοκινήτων και μαζί τους να κινούνται και ποδήλατα. Η επιλογή αυτή είναι πολιτική, όχι τεχνοκρατική. Η πολιτική αυτή επιλογή έγινε για να ικανοποιηθούν και αυτοί που θέλουν τις παραλίες πεζοδρομημένες και αυτούς που τις θέλουν ανοιχτές σε αυτοκίνητα. Πράγματα που δεν γίνονται δηλαδή. Γι΄αυτό καταλήξαμε να έχουμε περίπου το ίδιο πλήθος αυτοκινήτων να κινείται στο Γρίμποβο με τη μόνη διαφορά ότι τώρα κινούνται αντικανονικά σε μονόδρομους και να παρκάρουν σε "ποδηλατοδρόμο" που ποτέ δεν θα χρησιμοποιηθεί για τον αρχικό του σκοπό: την κίνηση ποδηλάτων. Όλα όπως πριν στις παραλίες της πόλης, απλά το Λιμενικό κόβει και κλήσεις τώρα...

    Θέσεις στάθμευσης επί πληρωμή σε πεζοδρόμιο! Μόνο στη Ναύπακτο...


  • Η "ελεγχόμενη" στάθμευση υποτίθεται ότι έρχεται για να επιλύσει το πρόβλημα στάθμευσης που αντιμετωπίζει η Ναύπακτος. Στην πράξη το μόνο που προσφέρει είναι ετήσια έσοδα της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ, μέρους του οποίου πάει στον ιδιώτη που λειτουργεί το σύστημα το οποίο όμως θα επιτηρεί η Δημοτική Αστυνομία και όχι ο ιδιώτης με δικά του έξοδα. Αυτό που χρειάζεται το κέντρο της πόλης είναι επιπλέον θέσεις στάθμευσης, όχι το διώξιμο του αυτοκινήτου από το εμπορικό κέντρο. Όπως υλοποιείται το σύστημα το μόνο που θα καταφέρει είναι να διώξει πελάτες από την αγορά του κέντρου λόγω του υψηλού κόστους, χωρίς να προσφέρει ούτε μια επιπλέον θέση στάθμευσης. Αντί να κοιτάμε να ανοίξουμε χώρους στάθμευσης σε άκτιστα οικόπεδα -που υπάρχουν αρκετά στο κέντρο- επιλέξαμε να πληρώνουμε πανάκριβα σε έναν ιδιώτη για να παρκάρουμε όπως και πριν...

    Ποδηλατόδρομος, πεζοδρόμιο και τραπεζοκαθίσματα στο ίδιο επίπεδο στην Ψανή. Το αποτέλεσμα θα είναι μία από τις χρήσεις να καταπατηθεί από τις άλλες.


  • Ο "ποδηλατόδρομος" θα μπορούσε να προσφέρει πολλά σε μια πόλη όπως η Ναύπακτος. Ένας ποδηλατόδρομος που ξεκινάει την παραλία της Παλιοπαναγιάς και την οδό Θέρμου, περνάει το κέντρο της πόλης από τις παραλίες και δρόμους που δεν έχουν κίνηση, ανεβαίνει τις όχθες του Σκα και τη συνδετήρια θα ήταν πράγματι κάτι λειτουργικό και χρήσιμο. Αντί γι' αυτό, στη Ναύπακτο βάψαμε ένα τμήμα του οδοστρώματος των πιο επιβαρυμένων κυκλοφοριακά δρόμων της πόλης και φτιάξαμε ένα ποδηλατοδρόμο στον οποίο περνάνε ή παρκάρουν αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, ξεφορτώνουν φορτηγά και... παρκάρουν νόμιμα τουριστικά λεωφορεία(!). Όλοι ξέρουν ότι είναι πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής να φτιάξει ένα μη λειτουργικό "ποδηλατοδρόμο" στους πλέον ακατάλληλους οδικούς άξονες της Ναυπάκτου για να ασφαλτοστρώσει τους δρόμους αυτούς και μόνο. Αντί να βάλουν το ποδήλατο στην κυκλοφοριακή καθημερινότητα της πόλης, δυσκόλεψαν αναίτια την κυκλοφορία, κάνανε αδύνατη τη -νόμιμη- τροφοδοσία των καταστημάτων που έχουν όψη στον ποδηλατοδρόμο και, απαξίωσαν το ποδήλατο στη συνείδηση των πολιτών. Όλα αυτά για λίγα κυβικά ασφάλτου...
Τα κάγκελα στον "κάτω δρόμο" κόπηκαν γιατί ο ποδηλατόδρομος είναι στενός και εμπόδιζαν τα ποδήλατα. Τώρα πια τα αυτοκίνητα πιάνουν και τον ποδηλατόδρομο και το πεζοδρόμιο...


Και τα τρία κυκλοφοριακά εργαλεία βιάστηκαν στη Ναύπακτο, γιατί λείπει η πολιτική βούληση να χρησιμοποιηθούν σωστά. Τα αποτελέσματα θα είναι μη λειτουργικά και όλη η ιστορία είναι μια τρύπα στο νερό, λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης. Αυτό τεκμηριώνεται από τα "ευτράπελα" των φωτογραφιών. Αστοχίες που δεν είναι τυχαίες, γελοιότητες που δείχνουν ότι στην πράξη δεν υπάρχει βούληση να δουλέψουν αυτά τα εργαλεία όπως πρέπει.

1 σχόλιο:

Albus Genius είπε...

Δεν είναι η βούληση είναι το αγύριστο κεφάλι.Δεν φανταζόμουνα πριν από χρόνια που έμενα στη Ναύπακτο ότι δεν θα χωράγανε πια τα αυτοκίνητα στη Ψανή και στο Γρίμποβο. Παρά τα στραβά πολύ χάρηκα την ανάρτηση.