7/6/10

Οι αποκαλύψεις δημιουργούν μοναδική ευκαρία

Διάβασα στον Κυριακάτικο τύπο πολλά που αφορούν -μεταξύ άλλων- την πορεία του Άκη Τσοχατζόπουλου και των συν αυτώ.

Αυτή την εποχή έχει σπάσει το απόστημα και βγαίνουν στη φόρα πολλά. Οι πολίτες πιστεύουν ότι αποκαλύπτεται το πολύπλοκο και αλληλοεξαρτώμενο πλέγμα ανθρώπων που επέλεξαν την πολιτική ως πεδίο πλουτισμού, ότι φανερώνεται η πολυπλοκότητα των μηχανισμών που είχαν στήσει για να πλουτίζουν από την πολιτική τους δραστηριότητα και ότι αναδύεται η βεβαιότητά τους ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να λογοδοτήσουν. Ο κόσμος πιστεύει ότι η φράση "ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό" χαρακτήρισε πολλούς από μια ολόκληρη γενιά πολιτικών που άσκησαν εξουσία.

Ένα τυπικό Κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της εποχής...

Ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η σχέση των πολιτών με την πολιτική είναι η εμπέδωση του αισθήματος δικαίου με την τιμωρία ενόχων. Παράλληλα είναι απαραίτητο -δυστυχώς- να θυμίζουμε ότι ζούμε σε μια ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία όπου όλοι πρέπει να σεβόμαστε τους υφιστάμενους νόμους και θεσμούς. Μια βασική αρχή της δημοκρατίας μας είναι το τεκμήριο της αθωότητας, βάσει του οποίου δεν είναι ένοχος κανένας μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του. Μια άλλη βασική αρχή είναι ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, ανεξάρτητα από φύλο, καταγωγή, κοινωνική κατάσταση κλπ.

Και στην περίπτωση του Τσοχατζόπουλου -όπως και σε κάθε άλλη- πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι δύο παραπάνω αρχές για όσους φέρονται ως εμπλεκόμενοι. Ούτε αίμα στην αρένα πρέπει να χύνεται προς τέρψη του πόπολου, αλλά ούτε και συγκάλυψη χωράει.

Να λογοδοτήσουν όλοι και, αν αποδειχθεί ότι τα δημοσιεύματα δεν ευσταθούν, ας παραδοθούν όλοι τους καθαροί στην κοινωνία. Κάτι αντίστοιχο άλλωστε έγινε με την περίπτωση της Τζάκρη: οι κατηγορίες ήταν αστήρικτες, ωστόσο διερευνήθηκαν και η αλήθεια φάνηκε. Αν όμως αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αφορούν ακίνητα που μεταβιβάζονται, offshore εταιρίες και αμύθητες περιουσίες ευσταθούν, τότε η μόνη επιλογή είναι η τιμωρία.

Αυτή είναι η απαίτηση των πολιτών που αν γρήγορα δεν ικανοποιηθεί θα διαρρηχθεί πλήρως η σχέση τους με την πολιτική και θα έρθουν τα χειρότερα. Ο κόσμος ζητά την αποκατάσταση της αίσθησης δικαίου. Η παρούσα συγκυρία είναι ευκαιρία αφενός να ξεκαθαρίσει ποιοι πλούτιζαν από τα κοινά και ποιοι απλά ήθελαν να προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ευκαιρία να αποκατασταθεί σχέση του πολίτη με την πολιτική.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν χρωστάει σε κανέναν και το ξέρει. Δεν έχει λόγο να συγκαλύψει κάτι, το αντίθετο. Δεν έχει επιδείξει επιθυμία συγκάλυψης, κάθε άλλο. Η διερεύνηση όσων καταγγέλλονται αποτελεί μοναδική λύση. Αλλιώς "θα μας πάρουν με τις πέτρες" όπως εύστοχα έχει πει ο Πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: