7/6/10

"Πληρωμένες" απαντήσεις από Ξυνίδη

Από tvxs.

Στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου καταθέτει αυτή την ώρα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης, μετά την αποκάλυψη εμπλοκής του στο σκάνδαλο όταν ο συμμετείχε στη Λιμενική Επιτροπή του Πόρτο Λάγος. Σε συνέντευξή του νωρίτερα στον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου είπε ότι «Ευτυχώς ή δυστυχώς για μένα, είμαι μπλεγμένος με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου από το Δεκέμβριο του 2000 κ. Παπαπαναγιώτου, δεν έμπλεξα με το δημοσίευμα της Καθημερινής».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου «αν για το ΠΑΣΟΚ ο Γραμματέας του είναι αθώος, γιατί τότε είναι ένοχοι οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας που έκαναν ακριβώς το ίδιο;», ο κ. Ξυνίδης εξηγεί το σκεπτικό: «Γιατί ήταν η Λιμενική Επιτροπή που το 2001 ήρθε σε επαφή με αυτό το θέμα και, άρα, δεν είχε απολύτως τίποτα μέχρι εκείνη τη στιγμή, που να αμφισβητεί ένα Δημόσιο, το οποίο λέει ότι μια νησίδα δεν είναι δική μου και είναι της Μονής Βατοπεδίου και, ως εκ τούτου, εσύ που έχεις τη χρήση, Λιμενικό Ταμείο, να απαλλαγείς από τη χρήση αυτή, γιατί κακώς την ενέταξες στη δική σου ζώνη.

Και είναι άλλο το 2004, μετά την ανάκληση συνολικά των αποφάσεων, από την απόφαση του κ. Φωτιάδη και του κ. Δρυ, που έρχεται η υπόθεση σε μηδενικό σημείο, να έρχεται ο κ. Δούκας και να λέει ότι οι αιτιάσεις του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης - και αδελφού μου - δεν έχουν καμία βάση και, ως εκ τούτου, εξακολουθούν να είναι ισχυρές οι αποφάσεις του κ. Φωτιάδη και του κ. Δρυ. Όταν η ίδια η Λιμενική Επιτροπή, πιο μπροστά, το 2003, έρχεται με αυτό το έγγραφο του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης και λέει, ακυρώνω όλες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα ως Λιμενική Επιτροπή και αφορούσαν αποφάσεις αποχαρακτηρισμών, γιατί έχουν βρεθεί νέα δεδομένα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Γιατί ο κ. Δένδιας και οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτοί που έστελναν έγγραφα και ζητούσαν από όλους τους νομούς της Ελλάδας, να τους πουν ποια είναι τα τουριστικά ακίνητα που έχουν αξία, προκειμένου να κάνουν τις ανταλλαγές - και αναφέρομαι στα έγγραφα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που υπογράφει η κυρία Μαντέλη. Γιατί είναι αυτοί οι οποίοι έβγαιναν με ανακοινώσεις στις 8 Μαρτίου του 2006 και πανηγύριζαν ότι, μετά από συντονισμένους κυβερνητικούς χειρισμούς, δόθηκε λύση και ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία ανταλλαγής μεταξύ της ΚΕΔ και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου».

«Τον Νοέμβριο του 2003, σας θυμίζω, έγινε δίκη στην Κομοτηνή, από την οποία βγήκε μετά από 2,5 χρόνια η απόφαση, και αφού υπέγραψαν και είπαν να παραιτηθεί από την έκδοση απόφασης το ελληνικό Δημόσιο, πάλι με απόφαση του κ. Δούκα. Δεν είναι τα ίδια πράγματα. Άλλο να απευθύνεσαι σε ένα Λιμενικό Ταμείο της επαρχίας το 2001, που για πρώτη φορά έρχονται κάποιοι εκεί και λένε, ξέρετε, έχουμε κάποια δικαιώματα και ορίστε, πάρτε και μια απόφαση που λέει ότι είναι δικά μας, και άλλο να έρχεσαι το 2004, όταν έχει πάρει έκταση αυτή η υπόθεση και με συγκεκριμένες πράξεις να κάνεις τις ανταλλαγές, που είναι το κύριο, το βαρύ σκάνδαλο αυτής της υπόθεσης.

Διότι ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να πει, ενδεχομένως και εγώ, ότι ξέρετε, εκείνη την εποχή, με αυτά τα δεδομένα αυτό, εκείνο, το άλλο, αλλά θα πρέπει να εξηγήσουν στον Ελληνικό λαό πώς οδηγήθηκαν στις ανταλλαγές. Αυτό το πράγμα, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να το εξηγήσει. Και θα μου επιτρέψετε να συνδέσω άμεσα αυτό το οποίο γίνεται, διότι είμαι ένα πρόσωπο που έχει συνδεθεί με το θέμα του Βατοπεδίου, με πολύ μεγάλο αγώνα, που δικαιώθηκε κιόλας - εκτός από την ταλαιπωρία που υπέστην στην προσωπική μου πορεία - αλλά από εκεί και μετά, δεν μπορεί να μη συνδέεται με το ότι σήμερα παραδίδονται τα πορίσματα για το Βατοπέδι» λέει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και συμπηρώνει ότι «Δεν θα δώσω, όμως, δικαίωμα στη Νέα Δημοκρατία να προκαλέσει άλλες καθυστερήσεις στην Εξεταστική» αφού το απόγευμα θα είναι εκεί ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι δεν έχει διατυπωθεί επίσημα το αίτημα.

«Εγώ θα είμαι εκεί ως άτομο και θα περιμένω, από τη στιγμή που θεωρούν ότι υπάρχει θέμα, να με καλέσουν και να με ακούσουν. Αλλά το δικαίωμα να προκαλέσουν καθυστερήσεις, γιατί έχουν, ποιους λόγους δεν ξέρω, δεν θα το πάρουν, απ’ αυτή την υπόθεση που προσπαθούν να κατασκευάσουν», υπογραμμίζει ο κ. Ξυνίδης.

Ο δημοσιογράφος ζήτησε από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να εξηγήσει την αναφορά που έκανε για «εκβιασμό με αφορμή τον Καλλικράτη για το Δήμο Αβδήρων», για το οποίο ζήτημα ο Σωκράτης Ξυνίδης εξηγεί: «Όφειλα στην ανακοίνωσή μου να πω ό,τι σχετίζεται με αυτή την εξέλιξη. Θα ήταν πιο απλό για μένα, να το αποδώσω μόνο σε πολιτική σκοπιμότητα σε κεντρικό επίπεδο και να τελειώνει όλη η υπόθεση. Όμως, δεν μπορούσα να αποκρύψω κάτι το οποίο έγινε πριν από λίγες μέρες και που, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί να μην σχετίζεται με την όλη υπόθεση. Δέχθηκα μία επίσκεψη, όπως λέω και στην ανακοίνωσή μου, στο γραφείο μου στην Ξάνθη, μετά από σχετικό αίτημα.

Με πήρε τηλέφωνο ένας φίλος πολιτικός, ο οποίος μου ζήτησε να δω τον συγκεκριμένο πρώην Κοινοτάρχη της Κοινότητας Αβδήρων, ο οποίος είναι προσκείμενος στον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ. Με τον οποίο έχω και εγώ δούναι και λαβείν, δηλαδή δεν είναι άγνωστο σε εμένα πρόσωπο, ούτε μιλούσα για πρώτη φορά μαζί του. Και μου είπε ότι θέλει να συναντηθούμε - για να μου εκφράσει τα παράπονά τους προφανώς, υπέθεσα εγώ - για τη θέση μου στο συγκεκριμένο θέμα.

Πήγαμε και μου είπε ότι έχει παράπονα, διότι ενώ ο Δήμος, στον οποίο εντάχθηκαν και τα Άβδηρα, στην αρχή ονομάστηκε Δήμος Δημοκρίτου με πρωτεύουσα τα Άβδηρα, μετά, στην κατάθεση του νομοσχεδίου του «Καλλικράτη», μετατράπηκε σε Δήμο Αβδήρων, με πρωτεύουσα την Γενισέα. Και το πρόβλημά του ήταν ότι δεν θα έπρεπε η πρωτεύουσα να είναι στην Γενισέα, αλλά θα έπρεπε να παραμείνει στα Άβδηρα. Επειδή εγώ είχα μία ξεκάθαρη θέση σε αυτό το θέμα, μου είπε ότι αυτό το πράγμα έχει καθυστερήσει και αυτόν, και τους κατοίκους της περιοχής.

Και μου λέει ότι ήρθα εγώ σήμερα, για να σε προφυλάξω και να σου πω ότι κάποιος άφησε έξω από την πόρτα μου ένα φάκελο, με ένα χαρτί το οποίο υπογράφεις εσύ παλιά, που ήσουν στη Λιμενική Επιτροπή, και εμπλέκεσαι στην υπόθεση του Βατοπεδίου και, στη συνέχεια, αφού μου άφησαν αυτό το χαρτί, με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ανώνυμα, ότι «θα τον τελειώσουμε πολιτικά». Εάν εσείς αυτό δεν το θεωρείτε εκβιασμό και ενόψει ψήφισης «Καλλικράτη», τότε ποιος είναι ο ορισμός του εκβιασμού;» διερωτάται ο κ. Ξυνίδης.

« Άρα, τι συμπεραίνω εγώ ότι έγινε; Ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ανέσυραν μια απόφαση, η οποία ουδέν πρακτικό αποτέλεσμα έχει, με την έννοια ότι ουδέποτε συντελέστηκε αποχαρακτηρισμός, πρώτον, και ότι το 2003 αυτή η απόφαση έχει ανακληθεί, επίσης με απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής. Και έρχονται σήμερα, με αυτό το χαρτί, να προσπαθήσουν να μου δημιουργήσουν - κατά τη γνώμη τους - πριν τον «Καλλικράτη» πίεση, και μετά την ψήφισή του να πάρουν εκδίκηση σε αυτό το θέμα. Προφανώς, αυτό είναι κάτι το οποίο έρχεται στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί πολιτικά. Εγώ έτσι το οριοθετώ. Δεν βλέπω άλλα φαντάσματα και τέρατα, ούτε θεωρώ ότι έχει στηθεί κάτι».

Σχόλιο: κρύσταλλο.

Ο αποχαρακτηρισμός έγινε σε μια εποχή (2001) που δεν είχε προκύψει το σκάνδαλο. Φτάνει ένα έγγραφο στην Λιμενική Επιτροπή που τους λέει να αποχαρακτηρίσουν μια περιοχή από λιμενική ζώνη γιατί ανήκει στο Βατοπέδι και κακώς έχει χαρακτηριστεί ως λιμενική. Δηλαδή τι έπρεπε να κάνει η λιμενική επιτροπή στην άκρη της Ελλάδας, να ψαχτεί μήπως έχει κάνει λάθος το Υπουργείο Οικονομικών;

Η συγκεκριμένη απόφαση ανακλήθηκε το 2003. Γιατί όμως ανακλήθηκε; Γιατί ο Ξυνίδης με μερικούς ακόμα ψιλιαστίκανε με το έγγραφο του Υπουργείου. Το ψάξανε και είδαν ότι ο Δρυς και ο Φωτιάδης κάνανε πατάτα. Στη συνέχεια σηκώσανε το θέμα και ξεσηκώθηκε η τοπική κοινωνία. Το συγκεκριμένο έγγραφο ο λόγος για να ψαχτεί ο Ξυνίδης και να αποκαλύψει την αλήθεια.

Ο Ξυνίδης ήταν βασικός παράγοντας για την αποκάλυψη της υπόθεσης στην Ξάνθη, αυτό το ξέρουν και οι πέτρες. Αν δεν ήταν αυτός και λίγοι ακόμα δεν θα υπήρχε σκάνδαλο σήμερα. Μην τρελλαθούμε τελειώς!

Άσε που όλα αυτά δεν εξηγούν τις ανταλλαγές της λίμνης με ακίνητα-φιλέτα πολλαπλάσιας αξίας. Γιατί εκεί είναι το ψωμί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: