11/9/10

Ψήφος μεταναστών

Διαβάζω ότι στο Νομό μας εγγράφηκαν 69 μόλις μετανάστες στους εκλογικούς καταλόγους, οι 13 από τους οποίους στη Ναύπακτο. Ελάχιστοι...

Όταν το ΠΑΣΟΚ "πέρασε" τον συγκεκριμένο νόμο λίγο μετά από την εκλογή του Γ. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία της Ελλάδας, είχε αποτελέσει σημείο ισχυρής σύγκρουσης στο διαδίκτυο και στα τηλεοπτικά πάνελ. Οι υποστηρικτές της ψήφου των μεταναστών θεώρησαν ότι αναβαθμίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των ξένων που μένουν μακροχρόνια στην Ελλάδα. Οι αντίπαλοι του μέτρου πίστευαν ότι οι μετανάστες με την ψήφο τους θα καταφέρουν να αλλοιώσουν την πολιτική βούληση των... γηγενών, αφού οι μετανάστες που θα ψήφιζαν θα ήταν πολλοί.

Τρομερές υπερβολές ειπώθηκαν εκείνη την εποχή. Μέχρι και δημοψήφισμα είχε προτείνει ο ΛΑΟΣ, σε μια έκρηξη... δημοκρατικού αισθήματος.

Τελικά, άνθρακες ο θησαυρός. Μια χούφτα είναι οι μετανάστες που επέλεξαν να ψηφίσουν στις αυτοδιοκητικές εκλογές. 69 σε όλο το Νομό και 13 στη Ναύπακτο. Όσα ψηφοδέλτια "κουβαλάει" μια μικρή οικογένεια είναι όλοι όλοι οι μετανάστες που θα ψηφίσουν.

Αποδεικνύεται ότι δεν είναι τόσο προφανής η δημογραφική αλλοίωση από τους μετανάστες. Ακόμα αποδεικνύεται ότι τα πολιτικά δικαιώματα δεν είναι ικανή συνθήκη ένταξης των μεταναστών σε μια κοινωνία. Προφανώς υπάρχει μια σειρά ενεργειών που πρέπει να γίνουν μέχρι να συμμετάσχουν ισότιμα οι μετανάστες σε μια κοινωνία και δεν αρκεί η ψήφος στις δημοτικές από μόνη της. Έτσι εξηγείται η πολύ μικρή συμμετοχή.

Ο τότε διάλογος και το σημερινό αποτέλεσμα αναδεικνύουν όμως μια ακόμα παθογένεια της Ελληνικής πολιτικής: σπάνια αντιλαμβανόμαστε τις πραγματικές διαστάσεις και τις συνέπειες των πολιτικών επιλογών. Τότε προκλήθηκε διχασμός για ένα μέτρο που αν και υψηλού συμβολισμού, πρακτικά ελάχιστα σηματοδότησε. Τελικά οι αντιδράσεις των πολέμιων ήταν άνευ ουσίας όπως αποδεικνύεται, αφού η παροχή ψήφου στους μετανάστες μόνο πρόβλημα δε δημιούργησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: