2/4/08

Ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο Ναυπάκτου: τι περιμένουμε;

Πολλές φορές στη Ναύπακτο παραπονούμαστε για την υστέρηση που παρουσιάζει η πόλη μας σε διάφορα θέματα "αιχμής". Η συζήτηση αυτή εστιάζεται κυρίως σε "καινοτόμες" λύσεις που υιοθετούν άλλοι δήμοι, προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και για να κάνουν την πόλη πιο ελκυστική για τους επισκέπτες. Όταν κάνουμε τέτοιες διαπιστώσεις συνήθως "δικαιολογούμε" την κατάσταση σκεπτόμενοι ότι "στην Ελλάδα ζούμε", ότι "σε όλα τα μικρά μέρη έτσι γίνεται" ενώ συχνά αναφερόμαστε και "στη μιζέρια της Ναυπάκτου".

Αποτέλεσμα είναι είτε να προτείνονται μεγαλεπήβολες λύσεις-αντιγραφές από μεγάλους Δήμους οι οποίες δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην κλίμακα της Ναυπάκτου ενώ θα είχαν και αμφίβολα αποτελέσματα, είτε να μην υλοποιούνται απλές και άμεσα εφαρμόσιμες δράσεις οι οποίες θα ήταν πολλαπλά αποδοτικές. Υπάρχει και η τρίτη περίπτωση όπου προκύπτουν οι αντιδράσεις "αγανακτισμένων" σε κάθε πρόταση, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Με την λογική αυτή, σπάνια προκύπτουν δράσεις οι οποίες και υλοποιήσιμες είναι και πραγματικό αποτέλεσμα φέρνουν.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα δημοτικά ασύρματα δίκτυα ευρυζωνικής πρόσβασης. Η ιδέα έχει ακουστεί εδώ και καιρό, ενώ σε άλλες πόλεις εφαρμόζεται από... χρόνια. Ας δούμε κάποιους δήμους ώστε να καταλάβουμε ότι μια τέτοια δράση είναι εφικτή για ένα δήμο με το μέγεθος της Ναυπάκτου.
  • Ο Δήμος Τρικκαίων (Τρίκαλα) έχει πληθυσμό 51.000 περίπου. Ο Δήμος έχει δημιουργήσει από το 2003 ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο ελεύθερο για όλους τους δημότες. Σήμερα το χρησιμοποιούν 5.000 άνθρωποι συνολικά με μέσο όρο 400 συνδέσεων ανά ημέρα. Η χρήση του είναι αυξημένη από τις 8:00 πμ που σημαίνει ότι χρησιμοποιείται από επαγγελματίες και εργαζόμενους και όχι μόνο από...νεαρούς την ώρα που πίνουν καφέ. Το δίκτυο αποτρέπει από μόνο τη διακίνηση "ευαίσθητου" υλικού συμβάλλοντας έτσι στο αίσθημα ασφάλειας που νιώθουν οι γονείς των παιδιών-χρηστών. Την διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ευρυζωνικών Πόλεων αναλαμβάνει η πόλη των Τρικάλων για το 2008.
    http://www.cityofilioupolis.gr/content/view/540/2/lang,el/
  • Δήμος Θερμαϊκού με 20.000 κατοίκους περίπου. Ο Δήμος έχει δημιουργήσει από το 2006 ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο ελεύθερο για όλους τους δημότες αλλά και επισκέπτες, μιας και το καλοκαίρι ο πληθυσμός διπλασιάζεται (σας θυμίζει κάτι;).
    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=745777
  • Δήμος Αρχανών Ηρακλείου Κρήτης με 4.500 κατοίκους περίπου. Πρόκειται για μία κωμόπολη λίγο έξω από το Ηράκλειο Κρήτης που συνδυάζει την κοινωνική - οικονομική δραστηριότητα με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικιστικού περιβάλλοντος, με κυρίως αγροτική τοπική οικονομία. Το μαντέψατε: διαθέτει ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο δωρεάν για δημότες και επισκέπτες.
    http://archanes.atmobile.gr/archanes_ergo.php?language=el
Άλλοι Δήμοι που διαθέτουν δωρεάν ευρυζωνική πρόσβαση είναι οι Ανδρούσας Μεσσηνίας, Αρχαίας Ολυμπίας, Αστυπάλαιας, Βύσσας Έβρου, Δικαίου Δωδεκανήσου, Ερμούπολης, Ζακύνθου, Θάσου, Θήαρα, Ιαλυσού Ρόδου, Ιθάκης, Καστελλίου Ηρακλείου, Κέρκυρας, Κηφισιάς, Κοζάνης, Κόνιτσας, Κυθήρων, Κύθνου, Λαμίας, Λάρισας, Λουτρακίου, Μεγίστης, Νάξου, Ξυλοκάστρου, Ομηρούπολης Χίου, Ορεστιάδας, Πανοράματος Θεσσαλονίκης, Πάρου (έκανε αλλιώς γραμματέα τον Ραγγούση ο Παπανδρέου;), Πειραιώς, Ρόδου, Σαμοθράκης, Σύμης, Ταμιναίων Εύβοιας, Τριγώνου Έβρου, Ύδρας, Φολόης Ηλείας, Χαλκίδας,
Χανίων, Χερσονήσου, Χίου κα.
http://www.infosoc.gr/infosoc/el-GR/grafeiotypou/news/opis_news/general/85wifi_20-06-2006.htm

Η Ναύπακτος είναι τόσο μικρή και τόσο "περιφερειακή" που δεν χωράει στον κατάλογο αυτό;


Οι υπηρεσίες που προσφέρονται από ένα τέτοιο σύστημα -πέρα από την πρόσβαση στο διαδίκτυο- μπορεί να είναι η παροχή διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φιλοξενίας ιστότοπου, δωρεάν τηλέφωνα εντός του Δήμου, fax, ιδιωτικό εταιρικό δίκτυο για επιχειρήσεις, λήψη αντιγράφων ασφαλείας κλπ.

Επιπλέον σε μια τέτοια υποδομή μπορεί να αναπτυχθούν σταδιακά εφαρμογές τηλε-διοίκησης: οι δημότες να επιλέγουν τα θέματα που θα συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο και να συμμετέχουν online στις συνεδριάσεις του, να παρέχονται υπηρεσίες τηλεπρόνοιας και τηλε-ιατρικής για την παρακολούθηση ασθενών σε απομακρυσμένα διαμερίσματα, σύστημα διαχείρισης παραπόνων, στο πλαίσιο του οποίου οι πολίτες να ενημερώνονται άμεσα για τον χρόνο διεκπεραίωσης των αιτημάτων τους, υποστήριξη συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης μέσω SMS, κα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_02/04/2008_264872

Οι κεραίες του δικτύου συνήθως τοποθετούνται σε δημοτικά κτίρια. Το κόστος ανάπτυξης ενός τέτοιου δικτύου είναι ελάχιστο. Ενδεικτικό του χαμηλού κόστους είναι ότι το ΠΑΣΟΚ -του οποίου τα οικονομικά είναι σε κακή κατάσταση- χρηματοδοτεί από δικούς του πόρους τη δημιουργία σημείων δωρεάν πρόσβασης σε όλη την Ελλάδα. Μελέτες δείχνουν ότι τέτοιες υποδομές βοηθούν την ανάπτυξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το είδος των επιχειρήσεων που κατεξοχήν δραστηριοποιούνται στη Ναύπακτο.

Ενέργεια μικρού κόστους, κάνει την πόλη πιο ελκυστική για τους επισκέπτες, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής για τους δημότες, βοηθάει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το έχουν κάνει σχεδόν όλοι οι αντίστοιχου μεγέθους δήμοι...

Τι περιμένουμε για να υλοποιήσουμε το δημοτικό ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο πρόσβασης και στη Ναύπακτο;

4 σχόλια:

tractatus είπε...

Πολύ καλό άρθρο Γιώργο...και τα στοιχεία εξαιρετικά χρήσιμα.
Ευχαριστώ

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

θα ήθελα να έχω περισσότερα στοιχεία, αλλά -δυστυχώς- οι ίδιοι οι δήμοι δεν τα διαθέτουν (!!).

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρουν θέμα. Ευτυχώς το Κράτος επιδοτεί στα πλαίσια της ευρυζωνικότητας ανάλογα έργα. Δυστυχώς οι Δήμοι δεν διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό για να στηρίξουν τέτοιες προτάσεις για την χρηματοδότησή τους. Μπράβο στην Κυβέρνηση που προωθεί τέτοιες ενέργειες.

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

@ανώνυμος: Λες "Δυστυχώς οι Δήμοι δεν διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό για να στηρίξουν τέτοιες προτάσεις για την χρηματοδότησή τους". Εγώ βλέπω *πολλούς* δήμους που τα έχουν καταφέρει μια χαρά. Άρα δεν έχουν δικαιολογία για να καλύψουν την ανεπάρκειά τους όσοι Δήμοι ακόμη υστερούν.

Όσο για την κυβέρνηση, τις μόνες *ενέργειες" που *προωθεί* η κυβέρνηση είναι η υπογραφή συμβάσεν με την microsoft.

Αρμοδιότητα των δήμων είναι τα ασύρματα δημοτικά δίκτυα, μην πιστώνουμε λάθος πράγματα σε λάθος φορείς.