29/7/09

Λογοκρισία, υποκρισία, οσφυοκαμψία...

Πως τόλμησε η Κυβέρνηση, εν έτι 2009, να λογοκρίνει την ταινία του Κώστα Γαβρά για την Ακρόπολη; Για να κάνει το χατίρι κάποιων ανεγκέφαλων κύκλων της Εκκλησίας έκανε το απίστευτο: λογόκρινε ένα έργο τέχνης του μοναδικού "διεθνούς" Έλληνα σκηνοθέτη που μας έχει απομείνει.

Αδίστακτα, στον βωμό της καλής σχέσης της "δεξιάς του Κυρίου" ο Καραμανλής ισοπέδωσε τον Γαβρά. αδίστακτα, όπως ακριβώς αποπειράθηκε να διαγράψει το όνομα της Μελίνας Μερκούρη από το νέο μουσείο. Έκοψε το κομμάτι του φιλμ που έδειχνε ρασοφόρους να διαλύουν μέρη του Παρθενώνα.

Λες και αλλάζει η πραγματική ιστορία επειδή "εξαλείφθηκε" η σκηνή με τους ρασοφόρους.
Λες και έτσι ο Παρθενώνας δεν μετατράπηκε σε ορθόδοξο ναό, σε καθολικό ναό και μετά σε τζαμί, επειδή κόπηκε το βιντεάκι. Σαν τα φύλλα συκής που βάζανε οι σεμνότυφοι χριστιανοί άλλοτε στα αρχαία αγάλματα, έτσι προσπαθεί και ο Καραμανλής να κρύψει τα "αχαμνά" των ρασοφόρων.

Βέβαια δεν φταίει μόνο ο Καραμανλής.
  • Όταν έπαιζε τα παιχνίδια του με την Εκκλησία για τις ταυτότητες το 2004, που ήταν ο "πνευματικός κόσμος" της χώρας;
  • Όταν η Ρεπούση στήθηκε στον τοίχο επειδή είπε την αλήθεια για τα "κρυφά σχολειά", που ήταν ο "πνευματικός κόσμος" να υπερασπιστεί την ορθότητα της επιστήμης;
  • Όταν ο Καραμανλής το 2007 έπαιζε με το όνομα της Καρυστιάνη και άλλοτε με της Δημουλά μίλησε κανείς, του είπε κανείς όχι;
  • Που είναι τώρα ο Λαζόπουλος, αυτή την ώρα που ένα έργο τέχνης τεμαχίζεται στον βωμό της "δεξιάς του Κυρίου";
  • Και εκείνοι οι συνταγματολόγοι-Ρομπέν των θεσμών όπως ο Τσάτσος, που κρύβονται τώρα που παραβιάζεται ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα;
  • Από τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο περίμενα περισσότερα. Δυστυχώς αφήνοντας τέτοια πράγματα να γίνονται διαψεύδει τις ελπίδες για μια σύγχρονη εκκλησία κοινωνικής προσφοράς.
Έτσι λοιπόν «Διάφορα Ιερατεία κάνουν ό,τι θέλουν», όπως είπε και ο ίδιος ο σκηνοθέτης: με την ανοχή τους και την ανοχή μας.

Λίγο το κακό για τον Γαβρά. Ευτυχώς γι' αυτόν, έχει βρει τρόπο να εξασφαλίζει το ψωμί του μακριά από την νεοελληνική χαβούζα, μακριά από θεομπαίχτες λογοκριτές. Για την Ελλάδα είναι το κακό, που από τη μία ζητάμε πίσω τα Ελγίνεια μάρμαρα υπερασπιζόμενοι την ολότητα του Παρθενώνα ως έργου τέχνης, και από την άλλη πετσοκόβουμε ταινίες επειδή θίγουν την ορθόδοξη διάσταση της εθνικής μας ταυτότητας.

Με μια μόνο κίνηση διέγραψαν τον θετικό αντίκτυπο του νέου μουσείου της Ακρόπολης. Η λογοκρισία κάνει τον γύρο του κόσμου, καθιστώντας την Ελλάδα στο επίπεδο του Ιράν όσο αφορά την διεθνή κοινή γνώμη. Die Welt (Γερμανία): «Πως κατέστρεψαν την Ακρόπολη ορθόδοξοι ιερείς». Ιταλικό Radio Vatikan: «Η Εκκλησία ασκεί λογοκρισία». Τουρκικό πρακτορείο VOΑ Νews: «Η Ελλάδα λογοκρίνει τον Κώστα Γαβρά». Ισπανικό Μilenio, Ολλανδική «De Standaard», η Γερμανική πολιτική επιθεώρηση «Der Spiegel» και η εφημερίδα «Ηamburger Αbendblatt» μερικά μόνο δείγματα της ξεφτίλας. Ευτυχώς δηλαδή που μας πήρανε χαμπάρι "οι ξένοι", αλλιώς εδώ δεν θα μίλαγε κανείς.

Δείτε και το βιντεάκι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: