27/9/09

Αφίσες τέλος... Πόσο έτοιμοι είμαστε;

Χθες ήμουν Αθήνα για τον γάμο ενός φίλου. Εκεί μίλησα και με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας από την επαρχία, που είχαν επίσης πάει στην Αθήνα για τον γάμο.

Δεδομένου ότι όλοι οι μεγαλύτεροι ήταν ΠΑΣΟΚ, είχαν ανησυχήσει με την εικόνα της πρωτεύουσας. Ο λόγος ήταν ότι όλα τα ταμπλό ήταν γεμάτα με γιγαντοαφίσες του Καραμανλή! Οι μεγαλύτεροι ανησύχησαν από αυτή τη συνειδητή απουσία του ΠΑΣΟΚ από τον αφισοπόλεμο, αφού θεώρησαν ότι το κλίμα είναι υπέρ της ΝΔ στην Αθήνα.

Όταν φυσικά τους εξηγείς ότι οι αφισοκολλήσεις πλέον δεν γίνονται από εθελοντές αλλά από πληρωμένα συνεργεία και, ότι η δαπάνη για τις διαφημιστικές πινακίδες είναι τεράστια, τότε μπαίνουν στο νόημα. Κάποτε το μέγεθος της αφισοκόλλησης πρόδιδε το πλήθος και το πάθος των εθελοντών. Σήμερα απλά αποκαλύπτει πόσα -μαύρα;- χρήματα διαθέτει κάθε κόμμα για να ρυπαίνει τις πόλεις μας.

Σωστά το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να απέχει μονομερώς από αυτή την αναχρονιστική επικοινωνιακή τακτική. Δυστυχώς όμως ένας σημαντικός όγκος ψηφοφόρων ακόμη επηρεάζεται από αυτή την ανούσια μάχη της αφίσας. Ας χάσει όμως το ΠΑΣΟΚ μερικούς που επηρεάζονται από το "κλίμα", δεν πειράζει. Αρκεί που επιβάλλει μια τομή, και όποιος την κατάλαβε, την κατάλαβε.

Δείτε και το σχετικό σποτ.



Φυσικά θα βρεθούν οι "καλόπιστοι", κυρίως εξ αριστερών, που θα αναμασήσουν την γνωστή καραμέλα: "και γιατί δεν το έκανε αυτό το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια; Τώρα το θυμήθηκε;". Προφανώς είναι ερώτημα που μπαίνει από ανθρώπους που δεν κατανοούν την έννοια της αλλαγής και, της προσαρμογής στο εκάστοτε περιβάλλον. Πριν 10 χρόνια η Ελλάδα δεν ήταν ώριμη για εκλογές χωρίς αφίσες. Σήμερα είναι πιο ώριμη, αλλά δεν είναι πλήρως έτοιμη (όπως φάνηκε και από την ανησυχία των μεγαλυτέρων). Δουλειά των κομμάτων είναι να ωθήσουν προς την σωστή κατεύθυνση, και αυτό το κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ.

Μετά θα ακολουθήσει η επόμενη "καλόπιστη" ερώτηση του φίλου αριστερού: "και τότε γιατί οι πολιτευτές βάφουν το όνομά τους στην εθνική;". Δεν θα αναφερθώ στο γεγονός ότι πρωταθλητής βαψίματος είναι το αριστερό ΚΚΕ, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει παλέψει κατά καιρούς. Η απάντηση είναι προφανής: δεν είμαστε ώριμοι ως ψηφοφόροι. Η ψυχολογία των περισσοτέρων ψηφοφόρων τους ωθεί να σταυρώσουν τον ισχυρό, να πάνε με τους πολλούς. Ισχυρός είναι αυτός που έχει πολλές συμπάθειες, άρα και υποστηρικτές που τονίζουν αυτή τους την προτίμηση ακόμη και με το βάψιμο των τοιχίων. Για του λόγου το αληθές: είδατε το όνομα καμιάς "αδύναμης" υποψηφιότητας πουθενά; Μόνο οι "ισχυροί" βλέπουν το όνομά τους γραμμένο.

Σωστή πρακτική; Όχι βέβαια. Η ωριμότητα όμως δεν έρχεται σε μια νύχτα. Σήμερα νικήσαμε την αφισορύπανση. Θα αφομοιώσουμε αυτό το βήμα, θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα, θα καταλάβουμε όλοι ότι μπορούμε και χωρίς αφίσες. Αύριο θα καταλάβουμε ότι ο σταυρός μας δεν χρειάζεται να ακολουθεί τον ισχυρό, αλλά τον ικανό. Και τότε θα είμαστε έτοιμοι να σβήσουμε όλα αυτά τα ονόματα, χωρίς να επηρεαστεί η σταυροδοσία από αυτή την αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: