6/9/09

Η τουριστική Ναύπακτος...

Υποθετικός, αλλά ρεαλιστικός διάλογος:
- Πάμε κάπου το Σαββατοκύριακο; Βαρέθηκα κιόλας στην Αθήνα...
- Που να πάμε, τι λες; Δεν ξαναπάω εκεί που ήμασταν τον Αύγουστο, ο δρόμος ήταν ατελείωτος!
- Ναι μωρέ, κάπου κοντά, για 2 μέρες θα πάμε, μην τις φάμε στο δρόμο.
- Λες Ναύπλιο; Το βαρέθηκα κι αυτό...
- Από που είναι αυτός ο συνάδελφός σου, εκεί κοντά στην Πάτρα;
- Τη Ναύπακτο...
- Μάλιστα, καλή ακούγεται η Ναύπακτος. Είναι και κοντά με την γέφυρα, λίγο πριν την Πάτρα. 2 ωρίτσες. Και δεν έχουμε ξαναπάει.
- Εκεί είχε πάει η γιαγιά μου σε ένα μοναστήρι με το ΚΑΠΗ.
- Παίρνω και μαγιώ, κρατάει ο καιρός ακόμα. Έχει και καλό φαγητό και νύχτα γίνεται σκηνικό.
- Ωραία, μπαίνω στο www.booking.com να κλείσω ξενοδοχείο. Τέλεια!

Μετά από λίγα κλικ...

- Ρε συ, δεν έχουν ξενοδοχεία εκεί;
- Δεν βγάζει τίποτα;
- Ένα, στο Ρίο.
- Και να πληρώνουμε διόδια πέρα δόθε στη γέφυρα;
- Δεν παίρνεις αυτόν τον φίλο σου μήπως ξέρει κάτι;
- Μπα... θα μας κολλήσει για φαγητό και τέτοια, να μας φιλοξενήσει, και βαριέμαι.
- Καλά, κλείνω Ναύπλιο, εκείνο που μείναμε πέρυσι...

Και όμως, όταν μπαίνεις στο νούμερο ένα site για ξενοδοχεία στην Ελλάδα, το πιο κοντινό ξενοδοχείο που εμφανίζεται για τη Ναύπακτο, είναι το... καζίνο στο Ρίο. Δείτε την εικόνα, δοκιμάστε και μόνοι σας. Το ίδιο ισχύει και το www.grab.gr, στο οποίο η Ναύπακτος δεν περιλαμβάνεται καν στους προορισμούς, σε αντίθεση με το Μεσολόγγι.

***

Η άποψή μου ότι η Ναύπακτος δεν σήμερα αποτελεί τουριστικό προορισμό έχει εκφραστεί αρκετές φορές εδώ. Η έλλειψη υποδομών, η μη ανάδειξη σημείων ενδιαφέροντος όπως το κάστρο, τα Ελληνικά της Βελβίνας και το δέλτα του Μόρνου καθώς και η έλλειψη δημοτικής πολιτικής είναι οι κύριοι λόγοι αυτής της υστέρησης.

Μερικά απλά πράγματα όπως η δημιουργία σημείων ενδιαφέροντος (pois) για συσκευές gps, η στοχευμένη διαφήμιση, η ένταξη σε portals όπως το παραπάνω, θα βοηθούσαν άμεσα.

Ο δημόσιος διάλογος όμως στέκει στα "μεγάλα", στα "οράματα", στα "σημαντικά", την μαρίνα και το Ξενία δηλαδή. Και οι ευκαιρίες χάνονται, η υστέρηση μεγαλώνει και, μένουμε στα ίδια.
Όσο δεν μετατωπίζεται ο δημόσιος διάλογος, αυτή η κατάσταση θα διαιωνίζεται. Και αυτό είναι ευθύνη και των πολιτών.

Θα μπορούσε η Ναύπακτος, αλλά δεν.

8 σχόλια:

kouman είπε...

Έχω δουλέψει σε Reception ξενοδοχείου & ήμουν υπεύθυνος για τις τηλεφωνικές κρατήσεις όπως & μέσω του Booking.com. Για να μη βγάζει στην αναζήτηση που θα κάνει κάποιος, τουλάχιστον ένα απ'τα ξενοδοχεία της Ναυπάκτου δε φταίει κανείς άλλος εκτός απ'τα ίδια τα ξενοδοχεία..! Έχουν μείνει πίσω στις εξελίξεις και δεν έχουν εγγραφεί στο συγκεκριμένο Site.. Μπορεί βέβαια να μην το έχουν κάνει ακόμη για το ποσοστό που τους κρατάει το Booking.com για κάθε κράτηση μέσω εκείνου... :-)

nafpaktos-blog είπε...

+1 σε αυτά που λέει ο φίλος παραπάνω...

Τα ίδια τα ξενοδοχεία δεν έχουν ενδιαφερθεί για το booking. Επίσης πόσα από τα ξενοδοχεία της πόλης μας έχουν site στο Internet;
Γιατί πες, ότι δεν θέλουν να πληρώνουν "νταβατζιλίκια" στο booking.com.
Αλλά αν έχεις ένα απλό, αλλά σωστά σχεδιασμένο, site με 5 σελίδες (π.χ. δωμάτια, τιμές, πως θα φτάσετε, επικοινωνία) το booking μπορεί να σε έχει αλλά το Google θα σε βρει σίγουρα ;)

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Με καταλάβατε λάθος, μάλλον φταίει ο τρόπος που το έγραψα. Λέω ότι "καθώς και η έλλειψη δημοτικής πολιτικής...", νόμιζα ότι ήταν σαφές όταν το έλεγα.

Δεν κοιτάνε να προωθήσουν το ξενοδοχείο τους όμως με απλό τρόπο, όπως κάνουν ΟΛΟΙ οι άλλοι. Δεν ζητάνε να μπει η Ναύπακτος σε τουριστικούς οδηγούς. Δεν ζητάνε να αναδειχθούν σημεία ενδιαφέροντος (όπως πχ τα Ελληνικά). Δεν ρώτησε κανείς κάποιον ειδικό τέλος πάντων (ούτε οι πιο ακριβοί ξενοδόχοι!).

Αλλά θα σου πουν όλοι για την μαρίνα και το Ξενία. δεν είναι οξύμωρο;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Γιώργο, συγγνώμη που θα σε απογοητεύσω, αλλά μάλλον πιάνεσαι λιγάκι αδιάβαστος, όσον αφορά στην αναζήτηση ξενοδοχείων μέσω Ίντερνετ:
http://nafpaktos.nafpaktia.com/gr/hotels/nafpaktos/%CE%9E%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CF%82%20%CF%83%CF%84%CE%B7%20%CE%9D%CE%B1%CF%8D%CF%80%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF
Καλά, απορώ: μια αναζήτηση στο Google δεν έκανες προτού γράψεις το άρθρο σου;;; :D :D :D

ΥΓ: άσε που σχεδόν όλοι πλέον ψάχνουν μέσω Google κι όχι μέσω booking.gr - οπότε, μάλλον ατυχής η παρατήρησή σου. Είναι οφθαλμοφανέστατο ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία της πόλης μας είναι μια χαρά οργανωμένα, εκτός κι αν κάποιοι είναι προκατειλημμένοι, καταστροφολόγοι, λιγάάάκι λαϊκιστές ή/και θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις για "Χ" λόγους... ;)
Καλή σου μέρα και να περνάς πάντα καλά! :)

Aliki

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Αλίκη, διαφορετική είναι η δική μου εικόνα. Σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν τέτοια sites, γι' αυτό και ζουν αυτά τα sites, αλλιώς θα κλείνανε. Προφανώς δε όλα αυτά τα (ελληνικά και ξένα) ξενοδοχεία που εγγράφονται σε θεματικά portals διοικούνται από εξίσου ηλίθιους με εμένα που δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει το google.

Ξαναλέω: pois για gps, ξενόγλωσσο site (έλεος!), ένταξη σε θεματικά portals και τουριστικούς οδηγούς είναι εκ των ουκ άνευ. Αυτά είναι καταστροφολογία;

Τώρα όλα τα άλλα για προθέσεις, καταστροφολογία, λαϊκισμό, για Χ λόγους κλπ, αν δεν τα τεκμηριώσεις σου τα επιστρέφω. Λαϊκιστές είναι όσοι κανουν βαβούρα και παραμυθιάζουν τον κόσμο με μαρίνες και Ξενία, όχι όποιος τους ανοίγει τα μάτια και τους εξηγεί πως φέρνεις κόσμο με ελάχιστο κόστος. Εσύ μάλλον κάτι θέλεις να πεις και το πας γύρω γύρω.

Μια χαρά οργανωμένα. Και άδεια επίσης είναι.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία, λοιπόν...δεν θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες, αλλά σε δύο και μοναδικές:
1) το site που σου έστειλα το ήλεγξες;;; :D
2) πριν ένα μήνα περίπου, 2... Διαβάστε περισσότερα συμφοιτητές μου μου ζήτησαν τη γνώμη μου για το καλύτερο ξενοδοχείο της πόλης μας, γιατί θα πάνε για διακοπές με τις οικογένειές τους σε καμιά βδομάδα. Επίσης, εγώ που μένω στο Γρίμποβο, βλέπω ότι κάθε καλοκαίρι τα ξενοδοχεία "Ακτή", "Ναύπακτος", "Αφροδίτη", "Lepanto" είναι γεμάτα, σε σημείο που δεν βρίσκουμε να παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας στην Πάνου Ρήγα! :/

Τέλος, όσον αφορά στο ότι "κάτι θέλω να πω", νομίζω ότι το είπα ήδη ευθέως, δεν το πήγα γύρω-γύρω. Γι' αυτό, επαναλαμβάνω, μιας και δεν το κατάλαβες:
κάποια πράγματα τα παραπλανάς, φίλε Γιώργο. Εϊτε άθελά σου είτε γιατί το θέλεις. Και είναι κρίμα αυτό από έναν πολιτικό, γιατί την πατρίδα μας πρέπει τη στηρίζουμε αντί να καθόμαστε μόνο και να την κα... Διαβάστε περισσότερατακρίνουμε ή να τους πηγαίνουμε όλους κόντρα, μην κάνοντας κι εμείς κάτι ώστε να βελτιωθεί (οποιοδήποτε κατεστημένο κι αν υπάρχει και υπό την οποιαδήποτε εξουσία)

Αν θες την ταπεινή μου γνώμη, ως απλός πολίτης και κάτοικος Ναυπάκτου που είμαι και ως πολιτικός που είσαι, γιατί εγώ αυτό κάνω: φροντίζουμε με τον τρόπο μας και με συγκεκριμένη τακτική να διορθώνουμε τα λάθη και τις παραλείψεις των άλλων, αντί απλώς να τις καυτηριάζουμε. Δεν είναι ίδιον της προόδου και του πολιτισμού μας αυτό, κατ' εμέ.
Αυτά! Να περνάς τέλεια, όσο μπορείς καλύτερα και να έχεις πάντα επιτυχίες! :)

ΥΓ: δε σου προσάπτω ούτε λαϊκισμό ούτε προκατάληψη ούτε καταστροφολογία ούτε σου επέρριψα δημιουργία εντυπώσεων εσένα προσωπικά. Αν κάνεις scroll up, θα το διαπιστώσεις και μόνος σου - γιατί λοιπόν "μυγιάστηκες"; :D

Aliki

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Aliki, δεν είμαι πολιτικός. Και επίσης έχω βαρεθεί να ακούω πολίτες να λένε ότι φταίνε οι "άλλοι" (δήμαρχοι, βουλευτές κλπ κλπ) την ώρα που οι ίδιοι βγάζουν τα μάτια τους. Πίστεψέ με, οι πολίτες φταίνε για πολλά από όσα ΔΕΝ γίνονται. Αν θέλεις ένα παράδειγμα, δεν τι έγινε με την ανάπλαση της πλατείας στο λιμάνι.

Στην Πάνου Ρήγα (και στους υπόλοιπους δρόμους του κέντρου) δεν παρκάρεις ούτε τον χειμώνα. Στην Βαρδακουλά είναι το πατρικό μου και ξέρω από πρώτο χέρι. Δεν είναι από τους τουρίστες, είναι από όσους έρχονται για ψώνια το πρωί στη Ναύπακτο. Και επίσης λόγω της πεζοδρόμησης του Γριμπόβου.

Τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα 35 μέρες το καλοκαίρι. Είμαστε 2 ώρες από τη Αθήνα και δεν μπορούμε να έχουμε κόσμο όλα τα Σαββατοκύριακα; Αυτό πρέπει να αλλάξει! Έτσι λοιπόν θέλω να στηρίξω, όχι να περιμένω αυτές τις 35 μέρες για να είναι όλοι χαρούμενοι. Θέλω μια Ναύπακτο με σημεία ενδιαφέροντος, πολύ καλά τοποθετημένη στους μηχανισμούς τουριστικού marketing, που να διαφημίζεται στην TV, στα portals, στο facebook κλπ.

Το site το ξέρω από καιρό, οι δημιουργοί του είναι καλοί φίλοι. Έχουν και τη nafpaktia press. Πήγανε πόρτα πόρτα, σε όλους τους επαγγλματίες της πόλης. Οι περισσότεροι ζητούσαν να μπει διαφήμιση στην εφημερίδα. Πρόσεξε: θέλανε να διαφημίσουν ξενοδοχείο σε τοπική εφημερίδα, που την διαβάζει μόνο ο ντόπιος! Εσύ τώρα αυτό πως το βλέπεις;

Καλά τα ξενοδοχεία, έστω ότι έχω λάθος. Το γεγονός ότι ο Δήμος δεν έχει ξενόγλωσσο site ενώ είμαστε πολύ κοντά σε Ολυμπία και Δελφούς τι σου λέει; Το κάστρο που είναι κλειστό και φωτίζεται το μισό και αυτό όχι πάντα όλο το καλοκαίρι;

Πήγε κανένας να διαμαρτυρηθεί για αυτά στον δήμαρχο; Όχι! Το μόνο που ζητάμε είναι να μας στρώσουν την αυλή τους ή να μπούμε σε stage. Άντε να μας σβήσουν και καμία κλήση.

Αλίκη είπε...

Εντάξει, λάθος μου τότε για το πολιτικός. Όμως, είσαι κι εσύ πολίτης όπως κι εγώ κι επιπλέον τυγχάνει να ασχολείσαι με τα κοινά, που σημαίνει ότι η φωνή σου σίγουρα έχει κάποια ισχύ, σωστά; 'Οσον αφορά τώρα στους πολίτες: έχεις απόλυτο δίκιο! Δυστυχώς, είμαστε η πηγή του κακού και την ίδια ώρα που κατηγορούμε θεούς και δαίμονες, αδιαφορούμε πρώτα εμείς οι ίδιοι! Και αυτό είναι ίδιον του 90% των Ελλήνων και όχι μόνο των συμπατριωτών μας. Βέβαια, εδώ κρίνω σκόπιμο και δίκαιο να διαχωρίσω λίγο τη θέση μου, χωρίς να "βγάζω έξω την ουρά μου", μιας και πέρυσι το καλοκαίρι εγώ η ίδια συζήτησα με υπάλληλο ξενοδοχείου, προτείνοντάς του να οργανώσει site στο Ίντερνετ (το αν υλοποιήθηκε ή όχι, είναι άλλο θέμα). Επίσης, όπου σταθώ και όπου βρεθώ, διαφημίζω την πόλη μου, είτε σε κουβέντα είτε ακόμη και με διάφορα posts σε profiles φίλων μου στο Facebook (ο σκοπός αγιάζει τα μέσα άλλωστε!!!). Στην τελική, είμαι γιατρός και ζω στα Γιάννενα τον περισσότερο καιρό - ας κουνηθούν πρώτα και οι γηγενείς στο κάτω-κάτω της γραφής! Να μάθουν μερικοί, συνεπώς, ότι κατηγορώντας το "ΚΡΑΤΟΣ", ουσιαστικά κατηγορούν τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Όσο για την Πάνου Ρήγα, επέτρεψέ μου σε παρακαλώ να διαφωνήσω, γιατί εμένα μου βγαίνει η ψυχή να παρκάρω τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το χειμώνα βρίσκω θέση ακριβώς μπροστά στο Forest - θα συμφωνήσω μόνο στο ότι όλα αυτά τα αυτοκίνητα δεν ανήκουν 100% σε παραθεριστές, αλλά και σε πολλούς που έρχονται απλώς για καφέ και βόλτα.

Μιας και αναφέρεις το Ναύπλιο, θα σου καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία, που είναι πέρα για πέρα αντικειμενική και πραγματική: πήγα 10 μέρες το καλοκαίρι σε περίοδο αιχμής (29 Ιουλίου με 8 Αυγούστου) για εθελοντική βοήθεια στο ΓΝΝ. Και μάλιστα, πήρα τηλέφωνα εγώ η ίδια σε ξενοδοχεία του Ναυπλίου για να κλείσω δίκλινο δωμάτιο. Να σου πω το αποτέλεσμα; Πήρα τηλέφωνο στις 28 Ιουλίου (μια μέρα, δηλαδή, πριν αναχωρήσω για Ναύπλιο) σε 9 ξενοδοχεία για να μάθω τιμές και...ήταν όλα άδεια!!! Απ' ό,τι μου ανέφεραν οι ξενοδόχοι, είχαν τουλάχιστον 6-7 δωμάτια διαθέσιμα σε κάθε ξενοδοχείο, ενώ οι ίδιοι έκαναν πολλές προσφορές, προκειμένου να προσελκύσουν κόσμο. Οπότε, το πρόβλημα υφίσταται σε πολλά τουριστικά θέρετρα, εξαιτίας άλλων λόγων που θα πρέπει να γεμίσουμε ένα ολόκληρο blog για να τους αναλύσουμε - δε μας φταίει μόνο η ελλιπής διαφήμιση, κακά τα ψέματα και τι να λέμε τώρα...

Περί της Nafpaktias: αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους ανθρώπους για την υπερ-φιλότιμη προσπάθεια που έκαναν, γιατί είναι το μοναδικό site στο Ίντερνετ που έχει καταχωρημένο το 99% των ξενοδοχείων της Ναυπάκτου (κατά ομολογία των 2 συναδέλφων μου, που έψαξαν πριν 1 μήνα). Γι' αυτό, χρειάζονται τη συμπαράσταση και ημών, ώστε να καταφέρουν να επεκτείνουν τη διαφήμιση της πόλης μας και σε άλλες, μεγαλύτερες εφημερίδες. Κάτι που βεβαίως χρείαζεται προθυμία, οργάνωση και όχι μεμψιμοιρία και κράξιμο εκ της πολυθρόνας.

Σχετικά, τώρα, με το ξενόγλωσσο site και τον ολοκληρωμένο φωτισμό του Κάστρου μας: μπορεί ο Θανάσης μόνος του να σηκωθεί και να πάει να βάλει φώτα στο Κάστρο ή μήπως έχει χρόνο να καθήσει στον υπολογιστή να φτιάξει site; Χρειάζεται τη συνδρομή, την υποστήριξη, τις συμβουλές, τις ιδέες και την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία όλων ημών και κυρίως υμών που ασχολείστε με τα του Δήμου, πέραν της μάταιης, αναποτελεσματικής και στείρας (όπως προανέφερα) επίπληξης. Ο Θανάσης έχει όλη την καλή διάθεση να τα κάνει όλα αυτά και άλλα - είμαι βέβαιη για τις προθέσεις του και σίγουρη ότι όλα αυτά τα έχει κατά νου μετά από συζητήσεις που έχουμε κάνει μαζί του και χωρίς κανείς να φτάσει σε σημείο να διαμαρτυρηθεί.

Και τέλος, όσο για το στρώσιμο των αυλών, τα stages και τις κλήσεις: λόγω αυστηρής ιδεολογίας και απόλυτης πειθαρχίας, θα σου αναφέρω απλά ότι ουδέποτε ζήτησα ούτε θα ζητήσω χάρη από κανέναν (συμπεριλαμβανομένου και του Θανάση, παρότι τον έχω ξάδερφο) - δε θα το έκανα ακόμη κι αν γινόταν δήμαρχος ο πατέρας μου και δε σηκώνω μύγα στο σπαθί μου επ' αυτού. Φαίνεται, άλλωστε, ποιος απολαμβάνει εξυπηρετήσεων και χάρεων στη μικρή κοινωνία της Ναυπάκτου επί προηγούμενων δημάρχων...