26/6/10

Οι εργαζόμενοι συναινούν μπροστά στο αδιέξοδο

Οι υπάλληλοι της Fiat «ψήφισαν» περισσότερη δουλειά χωρίς αμοιβή...

Σε μια άκρως αμφιλεγόμενη συμφωνία, οι υπάλληλοι εργοστασίου της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat δέχτηκαν τη σκλήρυνση των συνθηκών εργασίας τους με αντάλλαγμα τη μεταφορά της γραμμής παραγωγής του μοντέλου Panda από την Πολωνία στην Ιταλία ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας.

Η συμφωνία είχε υπογραφεί στις 15 Ιουνίου από τις περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκτός της αριστερής Fiom, που έκανε λόγο για κοινωνική οπισθοδρόμηση, και εγκρίθηκε χθες από την πλειοψηφία των υπαλλήλων του εργοστασίου (62% υπέρ, 35% κατά) έπειτα από «δημοψήφισμα» για το θέμα. Η Fiat θέλει να εφαρμόσει ένα σύστημα με διαδοχικές βάρδιες ώστε το εργοστάσιο του Πομιλιάνο ντ' Αρκο να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, έξι μέρες την εβδομάδα, με επιπλέον ώρες εργασίας για κάθε υπάλληλο. Βάσει της συμφωνίας, δεν θα καταβάλλει την αναρρωτική αποζημίωση σε περίπτωση «μη φυσιολογικών» απουσιών από την εργασία, ενώ θα μπορεί να επιβάλλει μια σειρά κυρώσεων, που φτάνουν μέχρι την απόλυση, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους όρους του νέου εργασιακού καθεστώτος. Ως αντάλλαγμα η Fiat θα μεταφέρει τη γραμμή παραγωγής της νέας έκδοσης του Panda από το Τίχι της Πολωνίας στο Πομιλιάνο, ενώ δεσμεύεται να διατηρήσει 5.000 θέσεις εργασίας και να επενδύσει 700 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο το «όχι» του 35% των υπαλλήλων ενδέχεται να κάνει ιδιαίτερα δύσκολη την εφαρμογή του σχεδίου. Η ίδια η Fiat εμφανίστηκε χθες αινιγματική ως προς τη στάση που θα κρατήσει έναντι των διαφωνούντων, λέγοντας απλώς ότι καταγράφει «την αδυναμία σύναψης συμφωνίας με όσους αντιτίθενται στο πρόγραμμα αναβάθμισης, χρησιμοποιώντας προσχηματικά επιχειρήματα».

Σχόλιο: Τον Παπασπύρο της ΑΔΕΔΥ τον ρωτήσανε; Το ΠΑΜΕ τι τους πρότεινε;

Η Ιταλία είναι βιομηχανική χώρα με αντίστοιχη κουλτούρα. Άλλο ο δημόσιος υπάλληλος και άλλο ο γνήσιος προλετάριος. Άλλωστε η ιστορία είναι γεμάτη από συναινέσεις εργατών-εργαζομένων.

Μόνο στο χαρτοβασίλειο έχουμε χάσει κάθε έννοια λογικής.

4 σχόλια:

Γιωργος Μανουσακης είπε...

δηλαδή εσύ γιώργο συμφωνείς με τετοιες πρακτικές;

δεν βλέπεις ότι το κεφάλαιο χρησιμοποιεί την κρίση ως πρόσχημα για να παίρνει πίσω τις όποιες "κατακτήσεις" των εργαζομένων όπως είναι η αναρρωτική άδεια;

δεν βλέπεις ότι πρόκειται για εκβιασμό;

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

τότε προαφανώς οι βιομηχανικοί εργάτες έχουν μειωμένω αίσηση της ταξικής τους κατάστασης.

Και αντίθετα οι γραφειοκράτες με σίγουρη εργασία είναι πιο ριζοσπαστικοποιημένοι.

Στέκει αυτό, τι λές;

Γιωργος Μανουσακης είπε...

οι βιομηχανικοί εργάτες είναι θύματα ωμού εκβιασμού με την ανοχή κυβερνήσεων που στηρίζονται από γραφειοκράτες με σίγουρη εργασία.