12/7/10

Η Ντόρα πήρε το όπλο της...



Ό,τι δεν έκανε ο Βενιζέλος με το ρεύμα μετά από το τελεσίγραφο Παπανδρέου, το έκανε η Ντόρα μετά την αποπομπή της από τον Α. Σαμαρά.

Όσο αφορά την διαδικτυακή της παρουσία, παίρνει 10 με τόνο. Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά, ενώ ακόμα και το ΠΑΣΟΚ που πρωτοπόρησε σε αυτό τον τομέα τα έχει παρατήσει καθώς έγινε κυβέρνηση, χωρίς όμως να περνάει την αντίστοιχη τεχνογνωσία στην κυβερνητική εικόνα. Η κυριαρχία της στο διαδίκτυο και τα νέα μέσα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να παραχωρήσει το συγκεκριμένο πεδίο μετά τις εκλογές.

Η αισθητική του βίντεο απλά άψογη. Θυμίζει βέβαια έντονα τα προεκλογικά σποτ του ΠΑΣΟΚ το 2004, την καλύτερη κατά τη γνώμη μου τηλεοπτική καμπάνια που έχουμε δει στην Ελλάδα και ας ήταν το ΠΑΣΟΚ χαομένο μεταξύ Σημίτη και ΓΑΠ σε εκείνη τη φάση.

Η κριτική της -για όποιον έχει υπομονή να δει το 15 λεπτών βίντεο- είναι εύστοχη. Λέει όσα λέει ο καθένας πολίτης. Το κυβέρνηση όντως δείχνει σημάδια αναποτελεσματικότητας, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εγκλοβισμένο πράγματι στο λαϊκίστικο παρελθόν του συχνά πυκνά. Όντως η Νέα Δημοκρατία παλινωδεί μεταξύ της απαξίωσης του μνημονίου και του σεβασμού του, ενώ δεν προτείνει κάτι. Όντως η Αριστερά είναι στον κόσμο της. Όντως τα ΜΜΕ παίζουν ένα μάλλον αρωστημένο ρόλο.

Καλά τα λέει λοιπόν, σωστές οι διαπιστώσεις της. Πάντα θεωρούσα ότι την αδικεί το επώνυμο του πατέρα της. Άλλωστε είναι η μόνη πολιτικός της δεξιάς που την φωνάζουν με το μικρό της όνομα. Το ερώτημα είναι αν η Μπακογιάννη νομιμοποιείται να κάνει τέτοια κριτική προς όλους, από τη στιγμή που η ίδια έχει συνδιαμορφώσει τη σημερινή κατάσταση. Κάνει μια γενική παραδοχή των "λαθών" της, αλλά δεν ξέρω αν αυτό αρκεί για να την εμπιστευτεί ο πολίτης.

Επίσης είναι τουλάχιστον περίεργο να λες ότι επιδιώκεις τον διάλογο μέσω του διαδικτύου και η πρακτική σου να εξαντλείται στη δημοσίευση ενός μαγνητοσκοπημένου βίντεο. Διάλογος δεν γίνεται προσαρμόζοντας το διαδίκτυο στον μονόλογο της τηλεόρασης.

Καλό και το τρικ στην πρώτη πενηντάδα να μην υπάρχουν γνωστοί πολιτικοί, αλλά πετυχημένοι από διάφορους χώρους. Δεν πιστεύω όμως ότι υπάρχει λύση εκτός πολιτικής, λύση τεχνοκρατική που μπορεί να επιβληθεί από "άριστους". καλώς ή κακώς η πολιτική θα δώσει τη λύση και όχι το άθροισμα ικανών ατόμων που δεν αντιλαμβάνονται την έννοια της άσκησης πολιτικής.

Ας όψεται λοιπόν η περιχαράκωση της ΝΔ από το "Δίκτυο 21" (έλεος!), το κρυφτούλι πίσω από τον λαϊκισμό της άνευ προτάσεων απόρριψης του μνημονίου το οποίο όμως δεσμεύεται ότι θα τηρήσει αν εκλεγεί και γενικά ο απομονωτισμός που διακρίνει τον Σαμαρά. Το ΠΑΣΟΚ με αυτά και με αυτά πρέπει να ανάβει λαμπάδες που στη ΝΔ επέλεξαν τον παλαιοκομματικό εν τέλει Σαμαρά έναντι της Ντόρας που δεν φοβάται να αλλάξει κουστούμι.

Αν θα έχει αποτέλεσμα η προσπάθειά της; Δύσκολο, αν και το μέλλον θα δείξει.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.