14/7/10

Ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσια δεδομένα

Επιτέλους όλα τα φύλλα της Εφημερίδας της Κυβέρνησης διατίθενται δωρεάν!


Μπορεί να ακούγεται ασήμαντη λεπτομέρεια, αλλά δεν είναι. Η γνώση του νόμου είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες. Ο νόμος ως γνωστόν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αλλιώς δεν ισχύει.


Μέχρι χθες η Εφημερίδα ήταν διαθέσιμη μόνο μέσω συνδρομής, δηλαδή δεν μπορούσε ο κάθε πολίτης να έχει δωρεάν πρόσβαση σε αυτή. Αυτό άλλαξε:
Σας ενημερώνουμε ότι τα Φ.Ε.Κ. σε ηλεκτρονική μορφή είναι πλέον διαθέσιμα ΔΩΡΕΑΝ από την ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου. ( Ν.3861/2010,άρθρο 7 /τ.Α΄112 -13.7.2010).
Πλέον για πρώτη φορά το σύνολο των ΦΕΚ είναι διαθέσιμα απολύτως δωρεάν. Έτσι πλέον μπορεί ο καθένας να βρει τη νομοθεσία που τον αφορά, αλλά και να ελέγξει πχ τη σύνθεση κάποιας εταιρίας εύκολα και γρήγορα. Σημαντικό βήμα προς την ισονομία και τη διαφάνεια, όχι μόνο σε συμβολικό επίπεδο.

Το Ξενία Ναυπάκτου όπως έχει φωτογραφηθεί στην εφαρμογή της Κτηματολόγιο ΑΕ


Η ενέργεια αυτή ακολούθησε αυτή της δωρεάν πρόσβασης σε αεροφωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες όλης της χώρας που παραχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Aλλαγής. Δίνει εργαλεία μέτρησης αποστάσεων και εμβαδών. Έτσι ο κάθε πολίτης μπορεί να βρει και να αποτυπώσει την περιουσία του, αλλά και να διαπιστώσει πχ αν κάποιος χτίζει σε περιοχή που πριν λίγο καιρό είχε βελανιδιές και πουρνάρια.


Μόνο θετικό είναι το αποτέλεσμα τέτοιας δωρεάν διάθεσης δεδομένων σε θέματα διαφάνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: